Znalazlem dzisiaj wspanialy wyklad Gour Govindy Maharaja. Czytajcie i komentujcie
Sadhu jest zawsze obecnySri Srimad Gour Govinda Swami
Wielbiciel: Śrila Prabhupada zawsze podkreślał, że jest wiecznie obecny w swoich książkach, naukach, kasetach i listach. Więc kiedy mówisz, że powinniśmy przyjąć towarzystwo sadhu, czy możemy to zrobić poprzez książki Śrila Prabhupada?
Gour Govinda Swami: Skoro Prabhupada mówi, że tam jest, spróbuj go zobaczyć, mieć jego towarzystwo i słuchać od niego. Czy widzisz Prabhupada? Czy słyszysz Prabhupada? Czy on do ciebie mówi?
Wielbiciel: Poprzez swoje książki.
Gour Govinda Swami: Poprzez jego książki, tak. Wszyscy sadhu mówią poprzez swoje książki. Jiva Goswami, Rupa Goswami, Sanatana Goswami, Bhaktivinode Thakur, Bhaktisiddhanta Sarasvati i Śrila Prabhupada; wszyscy oni piszą, że mówią poprzez książki. To nie jest nic nowego. Tak wygląda nasza procedura Vaisnava. Ale powinieneś go widzieć. Czy jesteś w stanie zobaczyć Bhaktivinoda Thakura? Albo Jivę Goswamiego? Możesz powiedzieć: “Ach, przecież czytam ich książki i w ten sposób mam ich towarzystwo”, ale to ci nie pomoże. Nie jesteś w stanie zrozumieć tego co mówią, po prostu przez czytanie ich książek. Twoja świadomość operuje na bardzo niskim poziomie, więc nie możesz zrozumieć ich słów. Oni są bardzo, bardzo miłosierni, ale powinieneś podążać właściwą ścieżką. Jeśli będziesz inteligentny, zrozumiesz w jaki sposób oni ciągle tutaj są; nie tylko w formie swoich książek, ale osobiście. Powinieneś ich widzieć. Dlaczego więc myślisz w taki głupi sposób? Napisano tak wiele książek, dlaczego więc Prabhupada to powiedział?
Myślisz sobie: “Wystarczy, że będziemy tylko czytać. Nie ma potrzeby towarzystwa sadhu, który byłby fizycznie obecny. Czy w ogóle są jacyś sadhu? Nie, nie ma żadnych sadhu.” Twoim mottem jest „uwierzę, jak zobaczę”. Nie możesz zobaczyć, więc nie wierzysz ponieważ jednak jesteś duszą uwarunkowaną, twoja wizja jest błędna. Nie możesz zobaczyć sadhu. Co z Kryszną? Czy Jego możesz zobaczyć? Nie, nie możesz, ponieważ nie jesteś obdarzony właściwą wizją. Najpierw rozwiń właściwą wizję i dopiero wtedy zobaczysz Krysznę. Wtedy też będziesz w stanie zobaczyć sadhu. To nie prawda, że nie ma sadhu. W jaki sposób wszystko ma miejsce? W jaki sposób wstaje słońce, wieje wiatr, czy Indra daje deszcz? Te wszystkie rzeczy mają miejsce. Nie ma sadhu? Nie ma Kryszny? To niedorzeczność i głupota. Jesteśmy tacy dumni i nadęci. Utożsamiamy się z ciałem, umysłem i fałszywym ego. Myślimy, że jesteśmy kimś wielkim. Więc mówimy: „Nie ma żadnego sadhu”. Ciągle utożsamiamy się z ciałem i umysłem. Nie zbliżyliśmy się jeszcze nawet do początkowego stadium czystości. Nie!
Wielbiciel: Więc musimy mieć towarzystwo żyjącego sadhu?
Gour Govinda Swami: Zdecydowanie. Zawsze jakiś jest. Ale on nie jest kimś tanim. Takie osoby są bardzo rzadkie. Jeśli otrzymasz jego łaskę, będziesz mógł go zobaczyć. W przeciwnym razie, poprzez twój własny wysiłek i percepcje, nie będziesz mógł tego dokonać. Nie, nie, nie. Zawsze myślisz, że jesteś drasta, tym, który widzi, a sadhu jest drsta, tym którego się widzi. Każdy tak myśli. Wszycy myślą, że oni widzą, ale tak naprawdę jest całkiem na odwrót. Ty jesteś tym, którego oni mają zobaczyć! Przemyśl to bardzo głęboko. Myślę, że nie jesteś w stanie całkowicie zrozumieć tego, co mówię. Zawsze myślimy, że to my widzimy i że oni podlegają naszej wizji, ale to nieprawda. Jest całkiem na odwrót. Oni widzą i to my jesteśmy przez nich dostrzegani.
Wielbiciel: Jak jesteśmy dostrzegani przez sadhu? Dzięki naszej służbie?
Gour Govinda Swami: Tak. Sadhu jest tym, który nas widzi. Jeśli on okaże ci swoją łaskę, zobaczy cię. Jeśli uda ci się otrzymać jego łaskawe spojrzenie, będziesz szczęśliwcem. Jednak teraz jesteś pod wpływem cielesnej świadomości. Jak więc możesz to dostać? Guru jest caitya guru w sercu. On objawia się w cielesnej formie. On zna twoje serce.
Wielbiciel: Nie do końca to rozumiem.
Gour Govinda Swami: Tak, próbuj zrozumieć. Tak jak ci powiedziałem, po prostu cierpliwie słuchaj. Nowy bhakta nie może tego zrozumieć, ponieważ jest to temat z najwyższej klasy. Na razie jesteś w przedszkolu, jak więc mógłbyś to zrozumieć? Nie jesteś nawet w pierwszej klasie. Jak możesz zrozumieć temat z najwyższej klasy? Po prostu przyjmij prawdziwe autorytety. To ci pomoże. Nauczyciel mówi: „Dwa plus dwa równa się cztery”. Uczeń z podstawówki przyjmuje to na wiarę. Jeżeli nauczyciel zapyta dziecko “Ile jest dwa plus dwa?” dziecko odpowie: “Dwa plus daw równa się cztery”. „Dlaczego dwa plus dwa równa się cztery?” „Mój nauczyciel tak powiedział”. Oznacza to, że przyjął on autorytet. Na początku jest to jedyna zasada. W jaki sposób dwa plus dwa równa się cztery? Dlaczego nie trzy, albo pięć? Tego dowiesz się w następnej klasie, na lekcji matematyki, nie na samym początku. Musisz mieć cierpliwość i przejść do następnej klasy.
Mój guru maharaja mówi w swoim objaśnieniu, że początkiem jest czystość świadomości. Najpierw dojdź do początkowego etapu i wtedy stopniowo pojawią się inne rzeczy. Teraz nie jesteś nawet na początkowym etapie, jak więc możesz zrozumieć te wyższe tematy? Jest to bardzo, bardzo subtelna i głęboka filozofia.
Pokładając pełną wiarę w sadhu, musisz tylko posłusznie słuchać –
śravanam, śravanam, śravanam. W ten sposób będziesz mógł otrzymać łaskę sadhu. To ci pomoże. Potrzebna jest tylko jedna rzecz, nic innego -
śravanam, śravanam, śravanam. Po prostu słuchaj. Służ temu sadhu, sprawiaj mu radość, posłusznie słuchaj, podporządkuj się jego lotosowym stopom i pokornie zadawaj pytania. Dzięki swojemu miłosierdziu sadhu przekaże ci tattva-jnana. To jest jedyny sposób.
Dopóki nie zdobędziesz towarzystwa żywego sadhu, co możesz zrobić? Czy zadasz pytania Śrila Prabhupadzie i on ci odpowie? Ten proces to coś żywego i aktualnego. To nie jest tak, że kiedyś, w przeszłości dociekano wiedzy w określony sposób, ale teraz robi się to inaczej. Nie! To jest wieczny proces,
pranipātena paripraśnena sevayā.— Rozdział szósty z “The Process of Inquiry”. Gopal Jiu Publications. Bhubaneswar. 1998.