Teraz jest 28 lip 2026, o 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sadhu jest zawsze obecny - Gour Govinda Swami (NEW!!!)
PostNapisane: 1 gru 2008, o 21:22 

Znalazlem dzisiaj wspanialy wyklad Gour Govindy Maharaja. Czytajcie i komentujcie :)

Sadhu jest zawsze obecny

Sri Srimad Gour Govinda Swami

Obrazek

Wielbiciel: Śrila Prabhupada zawsze podkreślał, że jest wiecznie obecny w swoich książkach, naukach, kasetach i listach. Więc kiedy mówisz, że powinniśmy przyjąć towarzystwo sadhu, czy możemy to zrobić poprzez książki Śrila Prabhupada?

Gour Govinda Swami: Skoro Prabhupada mówi, że tam jest, spróbuj go zobaczyć, mieć jego towarzystwo i słuchać od niego. Czy widzisz Prabhupada? Czy słyszysz Prabhupada? Czy on do ciebie mówi?

Wielbiciel: Poprzez swoje książki.

Gour Govinda Swami: Poprzez jego książki, tak. Wszyscy sadhu mówią poprzez swoje książki. Jiva Goswami, Rupa Goswami, Sanatana Goswami, Bhaktivinode Thakur, Bhaktisiddhanta Sarasvati i Śrila Prabhupada; wszyscy oni piszą, że mówią poprzez książki. To nie jest nic nowego. Tak wygląda nasza procedura Vaisnava. Ale powinieneś go widzieć. Czy jesteś w stanie zobaczyć Bhaktivinoda Thakura? Albo Jivę Goswamiego? Możesz powiedzieć: “Ach, przecież czytam ich książki i w ten sposób mam ich towarzystwo”, ale to ci nie pomoże. Nie jesteś w stanie zrozumieć tego co mówią, po prostu przez czytanie ich książek. Twoja świadomość operuje na bardzo niskim poziomie, więc nie możesz zrozumieć ich słów. Oni są bardzo, bardzo miłosierni, ale powinieneś podążać właściwą ścieżką. Jeśli będziesz inteligentny, zrozumiesz w jaki sposób oni ciągle tutaj są; nie tylko w formie swoich książek, ale osobiście. Powinieneś ich widzieć. Dlaczego więc myślisz w taki głupi sposób? Napisano tak wiele książek, dlaczego więc Prabhupada to powiedział?

Myślisz sobie: “Wystarczy, że będziemy tylko czytać. Nie ma potrzeby towarzystwa sadhu, który byłby fizycznie obecny. Czy w ogóle są jacyś sadhu? Nie, nie ma żadnych sadhu.” Twoim mottem jest „uwierzę, jak zobaczę”. Nie możesz zobaczyć, więc nie wierzysz ponieważ jednak jesteś duszą uwarunkowaną, twoja wizja jest błędna. Nie możesz zobaczyć sadhu. Co z Kryszną? Czy Jego możesz zobaczyć? Nie, nie możesz, ponieważ nie jesteś obdarzony właściwą wizją. Najpierw rozwiń właściwą wizję i dopiero wtedy zobaczysz Krysznę. Wtedy też będziesz w stanie zobaczyć sadhu. To nie prawda, że nie ma sadhu. W jaki sposób wszystko ma miejsce? W jaki sposób wstaje słońce, wieje wiatr, czy Indra daje deszcz? Te wszystkie rzeczy mają miejsce. Nie ma sadhu? Nie ma Kryszny? To niedorzeczność i głupota. Jesteśmy tacy dumni i nadęci. Utożsamiamy się z ciałem, umysłem i fałszywym ego. Myślimy, że jesteśmy kimś wielkim. Więc mówimy: „Nie ma żadnego sadhu”. Ciągle utożsamiamy się z ciałem i umysłem. Nie zbliżyliśmy się jeszcze nawet do początkowego stadium czystości. Nie!

Wielbiciel: Więc musimy mieć towarzystwo żyjącego sadhu?

Gour Govinda Swami: Zdecydowanie. Zawsze jakiś jest. Ale on nie jest kimś tanim. Takie osoby są bardzo rzadkie. Jeśli otrzymasz jego łaskę, będziesz mógł go zobaczyć. W przeciwnym razie, poprzez twój własny wysiłek i percepcje, nie będziesz mógł tego dokonać. Nie, nie, nie. Zawsze myślisz, że jesteś drasta, tym, który widzi, a sadhu jest drsta, tym którego się widzi. Każdy tak myśli. Wszycy myślą, że oni widzą, ale tak naprawdę jest całkiem na odwrót. Ty jesteś tym, którego oni mają zobaczyć! Przemyśl to bardzo głęboko. Myślę, że nie jesteś w stanie całkowicie zrozumieć tego, co mówię. Zawsze myślimy, że to my widzimy i że oni podlegają naszej wizji, ale to nieprawda. Jest całkiem na odwrót. Oni widzą i to my jesteśmy przez nich dostrzegani.

Wielbiciel: Jak jesteśmy dostrzegani przez sadhu? Dzięki naszej służbie?

Gour Govinda Swami
: Tak. Sadhu jest tym, który nas widzi. Jeśli on okaże ci swoją łaskę, zobaczy cię. Jeśli uda ci się otrzymać jego łaskawe spojrzenie, będziesz szczęśliwcem. Jednak teraz jesteś pod wpływem cielesnej świadomości. Jak więc możesz to dostać? Guru jest caitya guru w sercu. On objawia się w cielesnej formie. On zna twoje serce.

Wielbiciel: Nie do końca to rozumiem.

Gour Govinda Swami: Tak, próbuj zrozumieć. Tak jak ci powiedziałem, po prostu cierpliwie słuchaj. Nowy bhakta nie może tego zrozumieć, ponieważ jest to temat z najwyższej klasy. Na razie jesteś w przedszkolu, jak więc mógłbyś to zrozumieć? Nie jesteś nawet w pierwszej klasie. Jak możesz zrozumieć temat z najwyższej klasy? Po prostu przyjmij prawdziwe autorytety. To ci pomoże. Nauczyciel mówi: „Dwa plus dwa równa się cztery”. Uczeń z podstawówki przyjmuje to na wiarę. Jeżeli nauczyciel zapyta dziecko “Ile jest dwa plus dwa?” dziecko odpowie: “Dwa plus daw równa się cztery”. „Dlaczego dwa plus dwa równa się cztery?” „Mój nauczyciel tak powiedział”. Oznacza to, że przyjął on autorytet. Na początku jest to jedyna zasada. W jaki sposób dwa plus dwa równa się cztery? Dlaczego nie trzy, albo pięć? Tego dowiesz się w następnej klasie, na lekcji matematyki, nie na samym początku. Musisz mieć cierpliwość i przejść do następnej klasy.

Mój guru maharaja mówi w swoim objaśnieniu, że początkiem jest czystość świadomości. Najpierw dojdź do początkowego etapu i wtedy stopniowo pojawią się inne rzeczy. Teraz nie jesteś nawet na początkowym etapie, jak więc możesz zrozumieć te wyższe tematy? Jest to bardzo, bardzo subtelna i głęboka filozofia.

Pokładając pełną wiarę w sadhu, musisz tylko posłusznie słuchać – śravanam, śravanam, śravanam. W ten sposób będziesz mógł otrzymać łaskę sadhu. To ci pomoże. Potrzebna jest tylko jedna rzecz, nic innego - śravanam, śravanam, śravanam. Po prostu słuchaj. Służ temu sadhu, sprawiaj mu radość, posłusznie słuchaj, podporządkuj się jego lotosowym stopom i pokornie zadawaj pytania. Dzięki swojemu miłosierdziu sadhu przekaże ci tattva-jnana. To jest jedyny sposób.
Dopóki nie zdobędziesz towarzystwa żywego sadhu, co możesz zrobić? Czy zadasz pytania Śrila Prabhupadzie i on ci odpowie? Ten proces to coś żywego i aktualnego. To nie jest tak, że kiedyś, w przeszłości dociekano wiedzy w określony sposób, ale teraz robi się to inaczej. Nie! To jest wieczny proces, pranipātena paripraśnena sevayā.

— Rozdział szósty z “The Process of Inquiry”. Gopal Jiu Publications. Bhubaneswar. 1998.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Sadhu jest zawsze obecny - Gour Govinda Swami (NEW!!!)
PostNapisane: 2 gru 2008, o 10:47 

Hare Kryszna!
Skoro "żywy" sadhu jest nieodzownym medium do zrozumienia książek A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada, to co z książkami Gour Govinda Swamiego.
Czy nie marnujesz czasu Prabhuji w daremnej i nielogicznej próbie zrozumienia w/w tajemnej wiedzy skoro Gour Govinda Swami dla moich przynajmniej oczu jest tu i teraz nieobecny? A może dla twoich jest?
Czyżbyś przez to chciał nam powiedziec, ze ta impotencja książek Jego Boskiej Milosci, tych które Prabhupada dał jako kodeks praw dla całej ludzkości na 10000 lat do przemawiania bez potrzeby medium nie obowiązuje książek, wykładów i vani Gour Govinda Maharaja?
Chyba, że to ty jestes owym niezbędnym i fizycznym transmiterem , tu i teraz. Jakie to wszystko pieknie pokręcone. A tak na marginesie polecam ci również inne teksty G.G Maharaja, np. te o Gaudya Math, opuszczaniu ISKCON, etc. Ja wiem, że ty jestes taki uniwersalnie i wszechprzenikająco wszechobecny, ale czyż nie powinnismy przynajmniej na jakis czas całkowicie i bez wyjątku służyć wiernie i do końca jednemu mistrzowi, jego w s z y s t k i m instrukcjom?
Ale nie przejmuj się za mocno, mnie i tak zaraz stąd wykreślą, to takie braminiczne i polskie!
upadły jagaddhartadasa i wciąż wasz sługa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 11:08 

Prabhuji, skad tyle jadu? To nie ja wymyslilem nasza siddhante. Mysle, ze ten wyklad nie jest o impotencji ksiazek Prabhupada, ale o mocy towarzystwa czystego wielbiciela, i o tym mowia wszystkie ksiazki naszego Srila Prabhupada.
Pomine twoje osobiste przytyki, bo widac po nich, ze jestes bardzo nieszczesliwa osoba. Haribol!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 11:42 

Hari Bol!
To jedyna prawda jaka usłyszłem z twoich ust.Tak jestem bardzo nieszcześliwą osobą!!!
Nie mam smaku do świetych imion, nie wychodze na ulicę by intonowac Goura Hari. Nie rozprowadzam książek Srila Prabhupada, bo wszystkie polskie edycje są koszmarnie pozmieniane przez mojego przeszłego(twojego też o ile dobrze pamiętam) guru i bo widzę podobną indolencję u tysięcy innych. A co w moich przytykach nie jest prawdą? Jesteś tak rozkosznie wybiórczy, że aż filozoficznie wszystkożerny. To nie jest vaishnava sidhanta. Prabhupada wyrażnie powiedzial: ja nigdy nie umrę! To jest nasza sidhanta. Oczywiście nikt rozważny nie powie,że sam zrozumie od razu i bez discipliny nauki Guru! Dlatego to nazywa się procesem i dlatego jest siksza guru, by wyjaśniać pokornemu słuchaczowi.
twój nieszczęśliwy sługa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 12:50 

Dzięki Mad za ciekawy tekst. Nie wiem czy jest on dostępny w wersji oryginalnej (znaczy się, po angielsku? Bo wersja w oriya raczej mnie nie urządza... ;) ), ale jeżeli tak, to podałbyś linka?

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 12:54 

gndd napisał(a):
Dzięki Mad za ciekawy tekst. Nie wiem czy jest on dostępny w wersji oryginalnej (znaczy się, po angielsku? Bo wersja w oriya raczej mnie nie urządza... ;) ), ale jeżeli tak, to podałbyś linka?

A jak myslisz; przetlumaczylem z wersji oriya? 8) Troche mnie przeceniasz :wink:
Tutaj mozesz sciagnac numer Sri Krishna Kathamrta Bindu, w ktorym znajduje sie artykul.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:24 

Dzięki! A inne numery? Bo ze strony gopaljiu, bez linku, to jakoś nie idzie... A ja lubię kolekcjonować. ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:30 

gndd napisał(a):
Dzięki! A inne numery? Bo ze strony gopaljiu, bez linku, to jakoś nie idzie... A ja lubię kolekcjonować. ;)

Jak to nie idzie? Zielona jestes w te klocki, co? :wink: Tu masz strone: http://www.gopaljiu.org/ ,a po lewej stronie jest przycisk "Back issues" i tam masz wszystko. Sciagnalem sobie i wydrukowalem wszystkie numery, naprawde duzo ciekawych rzeczy, warto to miec. Jesli chcesz moge ci podeslac na maila juz sciagniete i polaczone w jeden dokument, gotowe do druku. Podeslij mi tylko maila.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:32 

Ciekawy fragment: "Zawsze myślisz, że jesteś drasta, tym, który widzi, a sadhu jest drsta, tym którego się widzi. Każdy tak myśli. Wszycy myślą, że oni widzą, ale tak naprawdę jest całkiem na odwrót. Ty jesteś tym, którego oni mają zobaczyć!"

Kojarzy mi się z powiedzeniem Srila Bhaktisiddhanty: Nie próbuj zobaczyć Kryszny, tylko staraj się działać w taki sposób, żeby to Kryszna chciał zobaczyć ciebie. Widać odnosi się to również do sadhu. W sumie to logiczne: na ogół łaskę sadhu zdobywa się nie w ten sposób, że my ich widzimy, tylko w ten, że działamy w sposób, który oni doceniają, rozwijamy cechy, które oni doceniają.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:35 

Madhavendra napisał(a):
Jak to nie idzie? Zielona jestes w te klocki, co? :wink: Tu masz strone: http://www.gopaljiu.org/ ,a po lewej stronie jest przycisk "Back issues" i tam masz wszystko. Sciagnalem sobie i wydrukowalem wszystkie numery, naprawde duzo ciekawych rzeczy, warto to miec. Jesli chcesz moge ci podeslac na maila juz sciagniete i polaczone w jeden dokument, gotowe do druku. Podeslij mi tylko maila.

Widać zielona jestem. Kliknęłam w Back issues, ale tam są chyba tylko fragmenty?

Maila podesłałam przez Skypa. Dzięki. :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:42 

gndd napisał(a):
Ciekawy fragment: "Zawsze myślisz, że jesteś drasta, tym, który widzi, a sadhu jest drsta, tym którego się widzi. Każdy tak myśli. Wszycy myślą, że oni widzą, ale tak naprawdę jest całkiem na odwrót. Ty jesteś tym, którego oni mają zobaczyć!"

Kojarzy mi się z powiedzeniem Srila Bhaktisiddhanty: Nie próbuj zobaczyć Kryszny, tylko staraj się działać w taki sposób, żeby to Kryszna chciał zobaczyć ciebie. Widać odnosi się to również do sadhu. W sumie to logiczne: na ogół łaskę sadhu zdobywa się nie w ten sposób, że my ich widzimy, tylko w ten, że działamy w sposób, który oni doceniają, rozwijamy cechy, które oni doceniają.

To byl tez fragment, ktory najbardziej utkwil mi w glowie i GGS rowniez podkresli, zeby sie nad tym zastanowic. Rozumiem to tez w taki sposob, ze Kryszna jest caitya guru i jesli bedziemy szczerzy w naszym pragnieniu spotkania sadhu, caitya guru pojawi sie jako zyjacy guru. Dlatego powinnismy probowac byc "widzianymi" przez Kryszne w sercu, ktory ostatecznie skieruje nas do prawdziwego sadhu. Mysle, ze jest to jeden ze sposobow, w jaki mozna to zrozumiec.
Czasami ludzie mysla, ze nadszedl teraz czas, ze nie ma juz prawdziwych sadhu i stad np. biora sie ritvicy, ale mysle, ze jest tak jak mowi Gour Govinda Swami- prawdziwi sadhu sa zawsze obecni, tylko nie jest latwo ich zobaczyc.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 gru 2008, o 13:43 

gndd napisał(a):
Madhavendra napisał(a):

Widać zielona jestem. Kliknęłam w Back issues, ale tam są chyba tylko fragmenty?

Maila podesłałam przez Skypa. Dzięki. :)

Nie, tam sa numery w calosci, do sciagniecia w pdf. No ale juz wysylam ci na maila w jednym pliku.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 07:57 
Sponsorzy

bhaktajarek napisał(a):
Hare Kryszna!
Skoro "żywy" sadhu jest nieodzownym medium do zrozumienia książek A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada, to co z książkami Gour Govinda Swamiego.
Czy nie marnujesz czasu Prabhuji w daremnej i nielogicznej próbie zrozumienia w/w tajemnej wiedzy skoro Gour Govinda Swami dla moich przynajmniej oczu jest tu i teraz nieobecny? A może dla twoich jest?
Czyżbyś przez to chciał nam powiedziec, ze ta impotencja książek Jego Boskiej Milosci, tych które Prabhupada dał jako kodeks praw dla całej ludzkości na 10000 lat do przemawiania bez potrzeby medium nie obowiązuje książek, wykładów i vani Gour Govinda Maharaja?
Chyba, że to ty jestes owym niezbędnym i fizycznym transmiterem , tu i teraz. Jakie to wszystko pieknie pokręcone. A tak na marginesie polecam ci również inne teksty G.G Maharaja, np. te o Gaudya Math, opuszczaniu ISKCON, etc. Ja wiem, że ty jestes taki uniwersalnie i wszechprzenikająco wszechobecny, ale czyż nie powinnismy przynajmniej na jakis czas całkowicie i bez wyjątku służyć wiernie i do końca jednemu mistrzowi, jego w s z y s t k i m instrukcjom?
Ale nie przejmuj się za mocno, mnie i tak zaraz stąd wykreślą, to takie braminiczne i polskie!
upadły jagaddhartadasa i wciąż wasz sługa

Fiu fiu starenki :!: (przepraszam za zwrot) ale troszke nie przemyslales chyba swej impulsywnej wypowiedzi.
Ja osobiscie bardzo fajnie odebrałem text jaki nam
Madhavendra Pr zapuscil. :wink:
Srila Prabhupada sam w jednej z czesci filmu pt"aczarya" mowi ...to nie jest tak ze ja wam teraz mowie ,a inne przyszłe pokolenia zrozumieją to co napisalem bez waszej pomocy.
wy macie teraz moje towarzystwo,pozniej wy musicie stac sie Guru i sprawic ze to co opisalem w ksiązkach i dzieki mojemu Towarzystwu zrozumieliscie ,przedstawicie dalej. Tak to dziala.To jest wlasnie sri guru Parampara.....
No przynajmniej tak zapamietalem te piekną wypowiedz Srila Prabhupada. :D
A swoją Drogą wracając do twoich argumentow ,ze polskie edycje Ksiązek SP,są przeinaczone. To zrob cos z tym,prosze :!: ,zamiast krytykowac innych i uzalac sie nad sobą. Daj łaske innym.
Mi osobiscie Nie bardzo to przeszkadza by wychodzic na ulice i spiewac Jaya Gaura Hari :!:
Ludzie własnie na harinamie ,czy sankirttanie "kupują" przede wszystkim Ciebie i twoj sposob zrozumienia literatury i nauk sadhu,siastr i guru.(Twoje towarzystwo)
Dla czego jest taka roznorodnosc w sadhu,bo jest roznorodnosc w odbiorcach. I to Oni (sadhu)robią wysilek,jak mowił HH Gaura Govinda Maharaj,by w naszym oceanie złych cech jaki chlupie w naszych sercach dostrzec cos dobrego,a przybnajmniej starają sie nas czy innych zaangarzowac Tak by chocby spełnici nawet nie swiadomą słuzbe oddania-mega pobozną czynnosc.jaką jest chocby pomachanie reką do bhakty w czasie harinama-sankirtanu.
Inne Twoarzystwa Vaishnawa mogą nam zarzucac ze nie mamy w iskconie ,aktualnie aczaryi,ale to nie prawda. Kazdy moze stac sie sadhu,wystarczy powtarzac(zawierzyc )słową naszych Guru,Jesli z wiarą bedziemy powtarzac to innym ,kryszna przysle nam-czy obiawi tattva darsinah da nam zrozumienie ,czyli vigiane. To bardzo proste.i jak mowila piosenka....Taki gruby taki chudy moze swietym byc,Taki ja taki Ty moze swietym byc.no i oczywiscie wspolna cecha dla kazdego swietego jest taka. Kazdy swiety chodzi usmiechniety :D
Wiec prosze Cie Prabhu nie ton w oceanie złych wspomnien,tylko głowa do gory ,bo jak mawial srila Prabhupada zobcie wszystko by słonce swiadomosci Kryszny bylo zawsze wysoko,nad waszymi glowami,wtedy inne nieznaczące swietliki bedą nie zauwazalne.Mysle ze takze dotyczy to sfrustrowanych stanow naszych przeszłych dzialan. POzdrawiam i zycze wszystkiego dobrego

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 08:02 
Sponsorzy

Madhavendra napisał(a):
Prabhuji, skad tyle jadu? To nie ja wymyslilem nasza siddhante. Mysle, ze ten wyklad nie jest o impotencji ksiazek Prabhupada, ale o mocy towarzystwa czystego wielbiciela, i o tym mowia wszystkie ksiazki naszego Srila Prabhupada.
Pomine twoje osobiste przytyki, bo widac po nich, ze jestes bardzo nieszczesliwa osoba. Haribol!

Hari !
Bardzo dziekuje Pranhuji za takie nektary. Jesli chodzi o mnie prosze o wiecej.
Klaniam sie Tym wszystkim ktorzy dzielą sie z nami swoim wolnym czasem i inspirują nas swoimi inspiracjami.Bardzo dziekuje.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 08:04 
Sponsorzy

Hari !Madhavendro!
Bardzo dziekuje za takie nektary. Jesli chodzi o mnie prosze o wiecej.
Klaniam sie Tym wszystkim ktorzy dzielą sie z nami swoim wolnym czasem i inspirują nas swoimi inspiracjami.Bardzo dziekuje.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1