Teraz jest 29 lip 2026, o 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto zniewaza Srila Prabhupada ?
PostNapisane: 4 lip 2008, o 15:28 

Dzięki za zmianę. Mimo wszystko nalegam byś mnie usunął z forum.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 16:16 
Morderator

Nie widze potrzeby usuwania Cie nic złego nie zrobiłes, ale to czy bedziesz pisał na tym forum czy nie wybór nalezy do Ciebie, caly czas jestes pelno prawnym urzytkownikiem tego forum.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 16:37 

OK.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 17:31 

Sadhaka napisał(a):
Szkoda, że jednego dnia w ISKCONie wszystko jest super i na każdy głupi ruch jest poparcie w śastrach. I szkoda również, że dnia następnego jako głupota i ruchy 'nie bona fide' nazywane są czynności dnia wczorajszego, i na to również znajduje się nagle poparcie w śastrach.
Najgorsze jest to, że ten proceder się powtarza i człowiek bacznie obserwujący zaczyna myśleć i być ostrożnym pielęgnując swoją duchowość. Co za ironia – różni bhaktowie i to krytykują, znajdując argumenty w śastrach. Modyfikowalność przekazu? Aaa...chyba już o tym mówiłem.

Sadhaka-ji,
Iskcon to my, szarzy bhaktowie popychajacy do przodu misje Pana Caitanii malutkimi kroczkami kazdego dnia. I to wlasnie my musimy dbac o zachowanie prawdy, honoru, uczciwosci i milosci do innych bhaktow w Iskconie. To my musimy szanowac i kochac siebie nawzajem, bo nikt inny za nas tego nie zrobi. Musimy uczciwie patrzec na siebie, na siastry, na przeszlosc naszego ruchu, nie dajac sie manipulowac ludziom, dla ktorych jestesmy czesto tylko pionkami w ich grze.

Szacunek, zaufanie, wyrozumialosc, pomoc - tylko my mozemy to wprowadzic i utrzymac w Iskconie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 21:53 
Sponsorzy

Kula-pavana napisał(a):
Gauranga Avatar das napisał(a):
Jesli chodzi o teorie związane z swamim,prostytucją itp. To wymyslil to sam Pan Gauranga Sundara,kiedy jeden z jego zwolennikow chcial go przekonac ze jego komentarz do Bhagavatam jest leprzy od komentarza Sridhara swamiego. Wowczas Pan Caitanya powiedzial ze osoba ktora pozuca schronienie swamiego i probuje sama przyjąc schgronienie w swoich spekulatywnych rozwarzaniach jest vesha-prostytutką. Przyczym komentarze acaryow wskazywaly ze swami wlasnie znaczy mąz.

Wers o ktorym mowisz: CC Antya 7.115 http://vedabase.net/cc/antya/7/115/en nie ma nic wspolnego z sytuacja powyzej, gdzie dowodzisz, ze kazdy kto slucha od osob innych niz Prabhupada kiedy juz wczesniej zaakceptowal Prabhupada za siksa guru, to 'duchowa prostytutka'. To byl twoj konkretny zarzut do mnie. Teraz zmieniasz to na "przyjmowanie schronienia w swoich spekulatywnych rozwazaniach". To co robisz jest dla mnie pzykladem celowego przekrecania sensu siastr.

Mahaprabhu nie nazywa nikogo prostytutka za to, ze slucha instrukcji od innych Waisznawow niz jego wlasny guru. W Jego wypowiedzi chodzi bardzo jasno i konkretnie o odrzucenie autorytetu Sridhara Swamiego jesli chodzi o komentarze do Bhagavatam, i zastapienie tego autorytetu wlasna spekulacja wynikajaca z falszywej dumy ze swego materialnego wyksztalcenia. Klamliwe i tendencyjne przekrecanie sensu siastr jest dla mnie gorsze niz prostytucja. Wiem ze to nie ty wymysliles te przekrety, ale przykro mi ze je bezkrytycznie powtarzasz.

Hola Hola,Drogi Prabhu nigdy w zyciu moja wypowiedz nie tyczyła sie bezposrednio Ciebie. Zbyt jestem przywiązany do pewnych konwenansow spolecznych,wynikających chocby ze starzu twojego bycia z Bhaktami. Wybacz jesli wzieles to osobiscie.
Wiem ze inteligentny z Ciebie Człowiek i w zyciu nie chcial bym Cie ani tak nazwac ,ani urazic. Moja wypowiedz badziej tyczyla sie ogolnej opinii na ten temat. Jak sam mi wczesniej napisales. ze nie zamierzasz wpływac na moją decyzje ,czy postawe odnosnie NM. Ja tak samo nie czuje ani potrzeby ,ani kwalifikacji by to samo narzuycac ,tobie. Uwazam jednak ze forum internetowe jest miejscem w ktorym kazdy oile przestrzega regulaminu forum ma prawo aby wyrazic co mysli na temat w nim zawarte,w tym przypadku N,M.
Dla mnie osobiscie jak pisalem jego postac i zachowanie, mnie nie przekonuje by rozwijac checi do tworzenia jakiegos rodzaju zwiazku,z nim.
Osobiscie uwazam z całym szacunkiem dla zwwolennikow misji Caitanyi,ze NM maharaj jest kims takim dla Gaudiamath.(moge sie mylic)
Ale na tym wielkim drzewie Gaudia waishnawizmu jest wiele mocnych i zdrowych gałezi,ktore wydają zdrowe pełne nektarianskiego smaku,sluzby oddania owoce,ale są i takie gałązki ktore na początku wydają sie byc mocne,ale potem atakują je jakies infekcje (anartha) wkoncu usychają. Nie mnie oczywiscie oceniac ktora galez jest cacy,a ktora Be!
Ale jak mowi nasz wielki moderator i przyjaciel Madhava,czas oceni i podsumuje wszystko.
Wyrzej wymieniona rozrywka,wlasnie pokazuje to iz nalezy byc wdziecznym aczariom za ich nauki i komentarze,tak samo jak dobry syn jest wdzieczny za to ze matka dala mu zycie. Ale są i tacy ktorzy nie zrozumieli do konca ani motywacji,matki-czy acaryi i jego nauk i tylko dlatego probują ,brac instrukcje od kogos innego (nie chodzi mi tutaj personalnie o Ciebie) Nie widze nic zlego w przyjmowaniu shiksha,jednak zarowno Srila Prabhupada ,jak i G B C polecają inspiracje wewnątrz naszego Towarzystwa. Jesli chodzi o mnie sam doswiadczylem zazdrosci nie jednokrotnie z ust waisznawow z Gaudia math o unikalną pozycje Srila Prabhupada,wiec ani niemam zaufania,ani przekonania,ze oni tak naprawde są dobrze zyczący wszystkim ,.tak jak Srila Prbhupada był.
Jesli wiec chodzi o moją postawe to uwarzam ze jeszcze zabardzo raczkuje w swiadommosci Kryszny ,by pozucac To towarzystwo,na rzecz innego,bo na moim osobistym poziomie wszystko jest dla mnie jasne, jesli chodzio instrukcje naszych mistrzow duchowych ,jak i Srila Prabhupada.a jesli niemoge "dotknąc" jakiegos wyzrzeego standardu zycia duchowego,to nie dlatego ze cos w tej sandze jest be,ale we mnie.
Byc moze za 10 lat poczuje potrzebe by zblizyc sie do NM i go przeprosic ,za to jakie kidys mialem o nim zdanie.
Ktoz to wie.
Osobviscie nie jestem przywiazany do naszego towarzystwa jako instytucji,ale bardziej do osoby Srila Prbhupada,a jego zyczeniem bez wzgledu na wszystko bylo by nieopuszczac iskcon-u i by nauczyc sie ze sobą wspolpracowac,rozmawiac i rozwijac ciezki dorobek jego pracy.Czego sobie i wam zycze :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 23:54 

Hare Kryszna!
Dopiero wrocilem, wiec teraz moge odpowiedziec na watpliwosci Madhavy . Dziekuje Sadhaka za twoj udzial. Odchodzenie i w rzeczywistosci filozoficzna alienacja od nauk Sampradaya Acaryi daje w efekcie cos, co nazwe, bo tak mi sie podoba, na przyklad :neosubkulturowymbrainstreamapavaishnavizmem. I co to znaczy? To znaczy, ze tworzac takie rzeczy belkoczemy i nikt ich inaczej, niz jako belkot nie zrozumie. A konkretnie nie jestem w stanie powiedziec nic wiecej i madrzej jak Sadhaka. Wiec masz juz trzeciego do tego sierpowego. Wciaz mnie przerazasz. Wychodzi na to, ze moderator to nietykator.
YS bhjarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 13:21 
Morderator

bhaktajarek napisał(a):
Hare Kryszna!
Dopiero wrocilem, wiec teraz moge odpowiedziec na watpliwosci Madhavy . Dziekuje Sadhaka za twoj udzial. Odchodzenie i w rzeczywistosci filozoficzna alienacja od nauk Sampradaya Acaryi daje w efekcie cos, co nazwe, bo tak mi sie podoba, na przyklad :neosubkulturowymbrainstreamapavaishnavizmem. I co to znaczy? To znaczy, ze tworzac takie rzeczy belkoczemy i nikt ich inaczej, niz jako belkot nie zrozumie. A konkretnie nie jestem w stanie powiedziec nic wiecej i madrzej jak Sadhaka. Wiec masz juz trzeciego do tego sierpowego. Wciaz mnie przerazasz. Wychodzi na to, ze moderator to nietykator.
YS bhjarek

Wszytkim przerazonym chce powiedziec, ze "...nie taki Madhava straszny jak by chcieli zniego zrobic..." wiec głowy go góry, drodzy przestraszeni, przeraznieni, i tylko Niebieski Chłopiec z Vrindavan lub Krysznuś wie Co jeszcze :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 13:35 
Morderator

bhaktajarek napisał(a):
Wiec masz juz trzeciego do tego sierpowego. Wciaz mnie przerazasz. Wychodzi na to, ze moderator to nietykator.
YS bhjarek

Ciekawe o Co Ci Chodzi?

Cos cie przeraza, mówisz o jakimś sierpowym, Zupełnie nie rozumiem tej wypowiedzi?
Czy mozesz sie przedstawic zebym wiedział z kim rozmawiam, bo ukrywasz sie za anonimowym nikiem i snujesz jakies insynuacje,

Mysle ze dobrym rozwiazaniem było by logowanie sie albo imieniem duchowym albo zwykłym imieniem wtedy nie było by insynuacji bo łatwo jest nazwac sie Ganga i udawac kobiet skoro sie tak naprawde jest facetem jak jeden jegomosc i przychodzi sie na forum robic tylko zamieszanie.Myśle ze to forum powinno byc jak najbardziej jawne.

Co myslą o tym inni?

Bo czemu sie ukrywac za anonimowym nikiem, chyba ze ktos sie wstydzi swoich prawdziwych pogladaów i chce robic zamieszanie to wtedy anonimowosc ma sens. Eliminujac aninimowosc mozna za jednym razem pozbyc sie tych co chowaja sie za wymyslonymi nikami i robia zamieszanie.

Proponuje otwarta dyskusje wtej sprawie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 14:00 

madhava napisał(a):
Sadhaka napisał(a):
Madhava Prabhu napisał:

Cytuj:
nie wiem o czym mówisz i co Cie przeraza

Przeraża go poufałość i powiedział to wyraźnie, z jaką piszesz o Bogu. Nie wiem czy nazwanie Boga 'niebieskim chłopcem pasterzem', jest aż tak nie na mie

jscu. Z pewnością sugeruje to jednak 'dziwny' nastrój. Pewnie Jarek się już napatrzył na to całe wielbienie sila bez inicjacji czy teksty w stylu 'idę powielbić Krysznusia' tudzież (o Gaura Nitai) 'idę nakarmić chłopaków' i już jest na to uczulony, więc o tym wspomniał. Mnie też taki infantylizm i w sumie brak właściwego szacunku dla Boga razi nie od dziś. Słuszna uwaga, że ani Prabhupad ani Acharyowie tak nie mówili.

czy Bhakta Jarek i ty to ta sama osoba? bo w sumie on miał napisac co go przeraza. A to ze Ciebie to przeraza coz moge poradzic, malo w tobie zrozumia i duzo strachu.

Srila Prabhupada nie raz mówił o Niebieskim Chłopcu z Vrindavan pocztaj Kryszna Book zrozmumiesz o czym mówie.To ze ktos idzie nakarmic Krysznusia zanczy ze stara sie widziec go jak Osobe ( moze to dla niego najlepszy sposób zeby to zrobic, myslisz ze Kryszna sie obraza jak ktos ma do niego uczucie jak do Krysznysia ja mysle ze to moze pomóc widzec w Bostwie Kryszne), nie jestes w stanie tego ocenic, czy mowienie o GauraNitay w kategori Chłopcy jest w kategori obrazy bo jestes zachudy w uszach i nie znasz relacji osoby z Bostwem, wiec uwazaj bo stapasz po cienkim lodzie.

jesli ktos popełnia obraze to ty ze starasz sie to ocenia swoimi ogramniczonymi zmysłami, patrzac przez swoje uwarunkowania.

Sadhaka napisał(a):
Madhava Prabhu napisał:
Z pewnością sugeruje to jednak 'dziwny' nastrój. Pewnie Jarek się już napatrzył na to całe wielbienie sila bez inicjacji czy teksty w stylu 'idę powielbić Krysznusia' tudzież (o Gaura Nitai) 'idę nakarmić chłopaków' i już jest na to uczulony, więc o tym wspomniał. Mnie też taki infantylizm i w sumie brak właściwego szacunku dla Boga razi nie od dziś.

Skad wycignełes ta kweste czczenia Salagramów bez inicjacji, masz cos do kogos konkretnie to powiedz otwarcie a nie bezmyslnie insynułujesz cos
bez zrozumia, nie potrafisz czegos zrozumiec to nie oceniaj, twoja postaw to jest własnie to czego powinno sie unikac.Mowienie o czyms, o czym nie ma sie pojecia i proboba wyszukania na to argumentów.

Kaliyuga ocean błedów.

Masz Prawo wielbic Kryszne w swoim własnym nastroju ale nie masz prawa oceniac relacji innych osób z Kryszna,

Tyle ode mnie
Madhava Bhagavan Das

Hare Kryszna Madhava!
Bhakta jarek, to bhakta jarek, i tak jak nie rozumiesz bhakty jarka, tak nie zrozumiesz tez nikogo innego, jak bedziesz tak machal szabelka, ew. reka. Dales plame wczoraj, i warto zebys sie do tego przyznal, a nie po cwaniacku zmienial temat. Niebieskiego chlopca to bym sie jeszcze staral ci wytlumaczyc tak jak ja to rozumiem z Kryszna Ksiazki, ale tym Kry....usiem to juz mnie zabiles nam amen, wiec musisz szukac pomocy u guru. Mysle, ze ta choroba to SAHAJIYA w jej czystej klinicznej formie. Jedni mysla, ze maja rase z Kryszna jako Gopi, a inni sie kumpluja z SRI SRI GAURA NITAY, albo mysla, ze Kryszna jest smerfem. Proponuje mniej mediow, czyste sluchanie maha mantry i mniej pasji, bo nas wszystkich pozabijasz. Ja juz tobie dziekuje, dziekuje tez promotorom NM., ktorych tu tak wiele i takze tym nielicznym, ktorzy nie wiedza jak sie w tym polapac. Jest na to sposob. Trzeba wrocic do ABC. Porzucic wszystko i wrocic do ABC nauk Zalozyciela ISKCON ACARYI A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada.
PS> Niniejszym sam sie banuje. Przepraszam za wszystkie obrazy, a bylo ich niemalo i zwykle chamstwo, ale nie byly one swiadome. Poglady zas mam takie jak szczerze powiedzialem i tych zasadniczo nie zmienie. Do zobaczenia na sankirtanie, harinamach itp. W.S Bhaktajarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 15:12 

bhaktajarek napisał(a):
PS> Niniejszym sam sie banuje. Przepraszam za wszystkie obrazy, a bylo ich niemalo i zwykle chamstwo, ale nie byly one swiadome.

Moim zdaniem słuszna decyzja. Jednego i drugiego z Twojej strony było niemało, szkoda, że nie zrezygnowałeś z nich wcześniej. I ze zdania powyżej wynika, że jednak były one świadome - sam wiesz, że było ich niemało. Nie pomogą one w życiu duchowym ani Tobie, ani innym.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 18:47 

gndd napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
PS> Niniejszym sam sie banuje. Przepraszam za wszystkie obrazy, a bylo ich niemalo i zwykle chamstwo, ale nie byly one swiadome.

Moim zdaniem słuszna decyzja. Jednego i drugiego z Twojej strony było niemało, szkoda, że nie zrezygnowałeś z nich wcześniej. I ze zdania powyżej wynika, że jednak były one świadome - sam wiesz, że było ich niemało. Nie pomogą one w życiu duchowym ani Tobie, ani innym.
Święta prawda, myślę ze świadczy to o jakiejś wewnętrznej frustracji a nie z chęci pomagania innym i sobie w postępie duchowym, forma przekazu tez jest bardzo ważna!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lip 2008, o 19:59 
Sponsorzy

Tak Forma jest wazna.
Ale nie nalezy nazywac nikogo sahajiya tylko dlatego ze o Krysznie z uczuciem mowi Krysznus. Dla wszeystkich przerazonych i wystraszonych przypominam ze Kryszna mimo iz jest On N.O.Boga,to we Vrajy z powodu Yoga Mayi nikt o tym z reguły nie pamieta,dlatego wiekszosc nazywa go Khanay,gopal, lala.Co mozna tłumaczyc jako krysznus :wink: Wiem wiem my niejestesmy we Vrrindaban,czy z Vrindabany. No przynajmniej w tym zyciu :lol: :lol: :lol: Zgadzam sie z Alex ze poprzednie texty mogły byc czyms w rodzaju frustracji. Ja jedynie pokornie apeluje o etykiete i jakąs kulture,jesli nie kulture Vaishnawa.
Bo jak Bhakta Jarek ,czy wacek moze w tak niegrzeczny sposob zwracac uwage osobie ktora zadedykowala swoje zycie mistrzowi Duchowemu,Krysznie i misji Namahatta Pana Gaurangi. Nawet jesli nie mial by racji to ,wymagając od Madhawy poprawnej formy pisania o tematach duchowych ,sam Bhakta JArek powinien w poprawny sposob pokazac forme zwracania sie do innych ,a nie poprosu obrazliwie oceniac. Wiec nikt inny nie machal Ci piescią przed noskiem jak ty sam,poprostu pobiles sie wlasnym fopa :D Jako ze wiek Kali jest oceanem hipokryzji ,wiec uczulam ,raz jeszcze przedewszystkim siebie,ale i innych ze zycie duchowe zaczyna sie od wymagania i korygowania siebie ,a nie innych.
Pozdrawiam wszyskich Hej P E A C E ! Please :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1