Teraz jest 29 lip 2026, o 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto zniewaza Srila Prabhupada ?
PostNapisane: 3 lip 2008, o 14:34 

Drogi Kula Pavana! Hari Bol!
Ja nie widze nigdzie w sastrach, ze kazdy ma prawo oceniac Vaishnawe. Raczej odwrotnie!
To brzmi jak przewrotnosc do kwadratu w moich ustach?!
I tak i nie. Ja, jak i wielu innych mamy dlug do splacenia, mamy tez instancje inicjacji w wiedzy, ktora dal nam samozrealizowany Vaishnawa poprzez swoje ksiazki i instrukcje,i tak sie szczesliwie sklada, ze umiemy podjac to duchowe ryzyko, jak pieknie nazwal to Suhotra Prabhu i przynajmniej starac sie ze wszystkich sil przyjac schronienie Jego- Srila Prabhupada, pamietajac, ze urodzilismy sie w ciemnosciach ignorancji. To On oswietla mrok, ktory nas otacza.
Tak wiec jest zawsze pewne ryzyko. Ja nie mam na mysli watpliwosci co do roli Prabhupada,a nie da sie przeciez ona jak wiesz opisac w kategoriach dostepnych zmyslom materialnym i uwiezic w slowach, formulach itp. Mam o tyle watpliwosci, o ile pytam o mandat do krytykowania Kryszna bhakty w ogole, bez wzgledu na to jak ja, uwarunkowana jiva to usprawiedliwiam. Instrukcje i przyklady sastr mowia o kilku formach protestu przy zniewazaniu Vaishnavy. Dotycza one nieskazitelnego bhakty, ale zazdrosc o innych bhaktow, myslenie dla przykladu, ze ja jestem lepszy od NM., bo ja nie obrazam Prabhupada, a to to juz dodatkowy problem. Moze zatem byc tak, ze deklarujemy wiele, nie dajac w zamian nic! I to zalicza sie tez jakby do tego ryzyka. Ostrze brzytwy, to dobra nazwa, ale na ile rozumie ja pokolenie jednorazowych nozykow BIC ?
Twoj sceptycyzm co do nastrojow rewizyjno-inkwizycyjnych jest dla mnie w takim kontekscie nie do przecenienia. Ale nie zmienia, a raczej wzmacnia to moj wysilek w dazeniu do czystej dedykacji zycia dla H.D.G A.C Bhaktivedanta SWami Prabhupada, ktorego ksiazki mam wielkie szczescie posiadac, tak jak mam setki Jego nagran, filmow i zdjec. Mam nadzieje, ze cie tym razem nie urazilem, choc wciaz uwazam, ze balansujesz na krawedzi, skad byc moze juz nie ma powrotu.
Wiem, ze choc w tobie wlasciwy sposob, ale sie przylaczysz do ;Jaya Prabhupada !
ts bhjarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 14:53 

bhaktajarek napisał(a):
Twoj sceptycyzm co do nastrojow rewizyjno-inkwizycyjnych jest dla mnie w takim kontekscie nie do przecenienia. Ale nie zmienia, a raczej wzmacnia to moj wysilek w dazeniu do czystej dedykacji zycia dla H.D.G A.C Bhaktivedanta SWami Prabhupada, ktorego ksiazki mam wielkie szczescie posiadac, tak jak mam setki Jego nagran, filmow i zdjec. Mam nadzieje, ze cie tym razem nie urazilem, choc wciaz uwazam, ze balansujesz na krawedzi, skad byc moze juz nie ma powrotu.
Wiem, ze choc w tobie wlasciwy sposob, ale sie przylaczysz do ;Jaya Prabhupada !
ts bhjarek

Prabhu, ja sie przylaczylem do Iskconu w 1979 roku i nie pamietam zebym sie kiedykolwiek odlaczyl, mimo ze kiedys wyrzucil mnie z yatry pewien oszust i pseudo-sannyasin, ktory w pare lat pozniej sam zostal wyrzucony z Iskconu za najprzerozniejsze przekrety, a teraz jest jednym z szanowanych 'guru' i GBC... :roll: Oszczedzcie wiec mi prosze lekcji o 'chodzeniu po ostrzu brzytwy', bo gole sie juz od bardzo dawna...

Nie uraziles mnie Jarku ani ty, ani ktokolwiek inny w tej dyskusji. Po prostu mam wlasne zdanie na wiele kwestii i chociaz nie jestem do tego zdania nadmiernie przywiazany, to nie zmieniam go bez dobrego powodu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 16:08 
Sponsorzy

Kula-pavana napisał(a):
Gauranga Avatar das napisał(a):
...przytaczajac dosadne slowa UmaPathi Swamiego z festivalu namahatta ,nie bądzmy jak prostytutki.

Akurat Umapati "swami" to zaden autorytet, biorac pod uwage ostatni skandal z nim zwiazany, ktory wyszedl na jaw w Chinach, no ale liczy sie 'argument'.

Nie czuje sie jak prostytutka tylko dlatego ze mam dla NM gleboki szacunek i od czasu do czasu z przyjemnoscia czytam jego ksiazki. Nie czuje sie rowniez zona Srila Prabhupada. Nie mam pojecia kto w Iskconie wymysla takie zakrecone teorie. We wszystkich tradycjach Waisznawa bhaktowie czerpia inspiracje od wielu starszych Waisznawow i nie jest to wcale przejaw 'prostytucji' :roll:

Prabhu, masz prawo do wlasnej opinii i oceny NM, a ja nie mam najmniejszego zamiaru ciebie do niczego przekonywac. Jesli uwazasz, ze uznanie NM za jednego z mistrzow duchowych naszej sukcesji uczniow to obraza wobec S. Prabhupada, podczas gdy nie widzisz nic zlego w nazywaniu NM sahajiya, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. :|

Ok
Powodzenia :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 16:14 
Sponsorzy

Jesli chodzi o teorie związane z swamim,prostytucją itp. To wymyslil to sam Pan Gauranga Sundara,kiedy jeden z jego zwolennikow chcial go przekonac ze jego komentarz do Bhagavatam jest leprzy od komentarza Sridhara swamiego. Wowczas Pan Caitanya powiedzial ze osoba ktora pozuca schronienie swamiego i probuje sama przyjąc schgronienie w swoich spekulatywnych rozwarzaniach jest vesha-prostytutką. Przyczym komentarze acaryow wskazywaly ze swami wlasnie znaczy mąz.
Mozesz nie jestesmy zonami srila Parbhupada,ale napewno przynajmniej Ja aspiruje do bycia slugą jego sługi. a to bardzo podobna pozycja ,wspolną cechą dla zony i slugi jest sluchanie,podązanie i sluzenia. Co nie???? :D
POzdrawaim.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 17:03 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Jesli chodzi o teorie związane z swamim,prostytucją itp. To wymyslil to sam Pan Gauranga Sundara,kiedy jeden z jego zwolennikow chcial go przekonac ze jego komentarz do Bhagavatam jest leprzy od komentarza Sridhara swamiego. Wowczas Pan Caitanya powiedzial ze osoba ktora pozuca schronienie swamiego i probuje sama przyjąc schgronienie w swoich spekulatywnych rozwarzaniach jest vesha-prostytutką. Przyczym komentarze acaryow wskazywaly ze swami wlasnie znaczy mąz.

Wers o ktorym mowisz: CC Antya 7.115 http://vedabase.net/cc/antya/7/115/en nie ma nic wspolnego z sytuacja powyzej, gdzie dowodzisz, ze kazdy kto slucha od osob innych niz Prabhupada kiedy juz wczesniej zaakceptowal Prabhupada za siksa guru, to 'duchowa prostytutka'. To byl twoj konkretny zarzut do mnie. Teraz zmieniasz to na "przyjmowanie schronienia w swoich spekulatywnych rozwazaniach". To co robisz jest dla mnie pzykladem celowego przekrecania sensu siastr.

Mahaprabhu nie nazywa nikogo prostytutka za to, ze slucha instrukcji od innych Waisznawow niz jego wlasny guru. W Jego wypowiedzi chodzi bardzo jasno i konkretnie o odrzucenie autorytetu Sridhara Swamiego jesli chodzi o komentarze do Bhagavatam, i zastapienie tego autorytetu wlasna spekulacja wynikajaca z falszywej dumy ze swego materialnego wyksztalcenia. Klamliwe i tendencyjne przekrecanie sensu siastr jest dla mnie gorsze niz prostytucja. Wiem ze to nie ty wymysliles te przekrety, ale przykro mi ze je bezkrytycznie powtarzasz.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 22:34 
Morderator

Temat wydaje sie byc bardzo emocjonalny i moze doprowadzic do nie potrzebnych napiec. Duchowosc jest bardzo szerokim terminem i zawera bardzo duzo sciezek.Wybór kazdy podejmuje sam na podstawie róznych wytycznych, nawet jesli ktos sie myli ma do tego prawo to jego wedrówka duchowa i moze własnie te pomylki sa potrzebne by zobaczył cos wiecej. Jedno wiem szacunek nalezy sie kazdemu Srila Prabhupadzie i NM, a co poza szacunkiem to kazady niech sobie zadecyduje sam.

Narayan Maharaja - nie wiele o nim wiem, moze tylko tyle ze jakis czas temu Darmadraszta (były prezydent światyni we Wrocławiu) chciał do Jawora przyjechac z jakims Swamim uczniem NM, ale jakos nikt z bhaktów nie wyraził zinteresowania ta akcja... bo nikt z nas tego nie czuł, pozatym Darmadraszta nigdy nie przyjechal do Jawora na program jak był prezydentem światyni, a teraz nagle stał sie entuzjastyczny by przyjechac z samyasinem NM, czuc w tym było jakas lipe polityczna, wiec dlatego odpuscilismy sobie wizyte tych dwoch Panów,dziekujac im oczywiscie za pamiec :)

Mysle ze coraz czescie bedziemy stykac sie z róznymi grupami waisznawów, wiec zrozmumienie filozoficzne wielu kwesti jest bardzo wazne zeby sie szanowac, a nie obrazac i unikac polityki.

Trzeba wiedziec do którego punktu mamy wspólne cele a gdzie sie róznimy, co jest nauczaniem a co polityka. Wszyscy (czyli Vaisnavowie) pragniemy pokochac tego Niebieskiego Chłopaca Pasterza z Vrindavan i z tego pragnienia by go pokochac paradoksalnie czasem rodza sie niepotrzebne antagonizny.

Tak na koniec chciałbym wszystkim zyczyc wielu wspaniałych doswiadczen podczas prywatnej wedrówki duchowej, otwartosci, szacunku dla innych, scisłosci wtedy kiedy trzeba i elastycznosci gdy to konieczne majac oczywiscie cały czas przed oczami wizje celu jakim jest pokochanie Kryszny.

kiedys jeden z moich przyjaciól napisał do mnie pieknego smsa którym chciałbym sie podzielic z wami, nawiazuje to w posredni sposób do tej dyskusji:

"Nie skostniec, ale tez nie sflaczeć
Trwac na posterunku, ale nie stać w miejscu
Być jak Lew lub Orzeł, ale nie byc zwierzeciem
nie byc jednostronnym, ale nie miec dwóch twarzy
- TRUDNA RZECZ...."

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 04:32 

Hare Kryszna!
Drogi Madhavo, to jest oczywiscie mozliwe, ze ty masz i zrozumienie filozoficzne i to niezwykle rzadkie w skali przejawienia maha-tattvy pragnienie, calkiem tak jak cytujesz:Trzeba wiedziec do którego punktu mamy wspólne cele a gdzie sie róznimy, co jest nauczaniem a co polityka. Wszyscy (czyli Vaisnavowie) pragniemy pokochac tego Niebieskiego Chłopaca Pasterza z Vrindavan i z tego pragnienia by go pokochac paradoksalnie czasem rodza sie niepotrzebne antagonizny.
Ale nam, biedakom trzeba dyskusji. A tak na marginesie to dla mnie twoja poufalosc, jakiej przejawienia nigdy nie widzialem w stosunku do Najwyzszaj Osoby Boga u Srila Prabhupada mocno mnie przeraza.
ts.bhjarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 08:52 

madhava napisał(a):

Mysle ze coraz czescie bedziemy stykac sie z róznymi grupami waisznawów, wiec zrozmumienie filozoficzne wielu kwesti jest bardzo wazne zeby sie szanowac, a nie obrazac i unikac polityki.

Trzeba wiedziec do którego punktu mamy wspólne cele a gdzie sie róznimy, co jest nauczaniem a co polityka. Wszyscy (czyli Vaisnavowie) pragniemy pokochac tego Niebieskiego Chłopaca Pasterza z Vrindavan i z tego pragnienia by go pokochac paradoksalnie czasem rodza sie niepotrzebne antagonizny.

Super powiedziane Madhava, dolaczam sie. Czasy kiedy w Polsce byla tylko jedna organizacja Vaisnava minely, ale to nie znaczy, ze teraz powinna zapanowac atmosfera rywalizacji i zagrozenia. Patrzac na to jak funkcjonuje swiat Vaisnava w Indiach mozemy widziec, ze mozliwe jest wspolistnienie roznych grup, oparte na wzajemnym szacunku i docenieniu.

Ponizej wklejam fragment ksiazki Paramadvaiti Maharaja (Our Family Gaudiya Math), ktory mysle, ze jest na temat (nie odnosi sie on do zadnej konkretnej misji):

Kali Yuga jest oceanem błędów. Ofiary Kali Yugi są pogrążone w kłótniach i hipokryzji. Jeśli chcemy zrobić postęp w życiu duchowym, nie wolno nam rozpamiętywać błędów innych. Jeśli wciągnie nas to zbyt mocno, te same błędy przejawią się w nas samych. Jeśli ktoś powoduje jakieś zakłócenia, powinny zająć się tym wyższe autorytety. Jakakolwiek nie byłaby nasza opinia, powinniśmy być zawsze wyrozumiali dla innych, ściśli dla siebie i robić wszystko, żeby szczęśliwie pomieścić wszystkich na drzewie rodziny Świadomości Kryszny. Musimy zrozumieć, że ci, którzy tego nie pojmują, ale zamiast tego prowokują wrogość między Vaisnavami, potrzebują pomocy.

(...)

Duch partyjny może objawiać się w misji nauczania w sposób subtelny, albo rażący, szczególnie za sprawą nadgorliwych neofitów. Każda uwarunkowana dusza chce słyszeć, że przyłączyła się do najszczególniejszej misji; w ten sposób może myśleć, że sama jest szczególna. Patrząc na to bezstronnie, z pewnego dystansu, możemy widzieć, że takie koncepcje są niczym innym, jak rozszerzoną formą egoizmu i ich zwolennicy są w najlepszym przypadku Vaisnavami neofitami.
Ci, którzy rozbudzili w sobie ducha partyjnego, nauczają, że tylko jedna osoba, lub jedna misja jest godna zaufania. Niektórzy twierdzą, że ich misja obdarza wyższym nasionem bhakti, któremu nie może się równać żadne inne. Mogą oni nie dyskwalifikować całkowicie innych aczaryów, ale często traktują ich z lekceważeniem, szczególnie jeśli sami kontynuują służbę swojego aczaryi. W skrajnych przypadkach zwolennicy takiej misji mogą uznać za wyłącznego spadkobiercę i następcę aczaryi, jednego mistrza duchowego, kosztem wszystkich innych, aktywnych aczaryów.

Jednym z poważnych problemów z duchem partyjnym jest to, że powoduje on zakłócena w społeczeństwie (Bhakti-rasamrita-sindhu 1.2.101). Niektórzy z nauczających w duchu partyjnym, wywołują w młodych i starszych wielbicielach wątpliwości na temat innych mistrzów duchowych. Wątpliwości te są rozgłaszane coraz szerzej i stopniowo niszczą one wiarę uczniów innych mistrzów duchowych. Nauczający w duchu partyjnym będą ostrzegali innych pytaniami takimi jak np.: "Czy twój guru daje siddha pranali?", czy też: "Jaka jest adhikara tego czy tamtego guru? Czy ma on swoją własną formę na Goloce?"
Ci, którzy nauczają w duchu partyjnym, nie lubią przebywać w towarzystwie Vaisnavów nie znajdujących się pod ich kontrolą. Często są hipokrytami i nie boją się popełnić Vaisnava aparadhy, czy śastra-ninda. Zasadniczo duch partyjny wykorzystuje najwyższą filozofię bhakti jako technikę rekrutacyjną. Taka niepokojąca mentalność jest typowa dla kanistha-adhikari.
Członkowie misji roszczących sobie prawo do wyłączności i głoszących wymyślone filozofie, mają skłonność do wrogości wobec innych Vaisnavów i łatwo obrażają innych. Próbują znaleźć błędy w innych Vaisnavach i w ten sposób szukają wsparcia dla swoich zniekształconych konkluzji. Kiedy ich zwolennicy zdają sobie sprawę z sytuacji, naturalnie tracą wiarę w takich przywodców. Tacy ludzie są bardzo nieszczęśliwi, ponieważ nie nauczyli się jak obcować z innymi Vaisnavami.
Obowiązkiem aczaryi jest ochrona swoich uczniów na początkowym etapie służby oddania, od zewnętrznych wpływów, które mogą zakłócić rozwój ich delikatnej roślinki oddania. Wraz z powstawaniem światowej społeczności Vaisnava, powinniśmy znaleźć harmonię w naszym wspólnym interesie, jakim jest pomoc upadłym duszom tego świata, pod flagą Ruchu Sankirtana Pana Czejtanii, zamiast pozwalać na dominowanie i ścieranie się ze sobą lokalnych interesów. Miłość, zaufanie i szacunek wobec wszystkich szczerych Vaisnavów jest fundamentem sadhu-sangi, w tym aktywnym i żywym drzewie parampara Śri Czejtanii Mahaprabhu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 09:40 
Morderator

bhaktajarek napisał(a):
... A tak na marginesie to dla mnie twoja poufalosc, jakiej przejawienia nigdy nie widzialem w stosunku do Najwyzszaj Osoby Boga u Srila Prabhupada mocno mnie przeraza.
ts.bhjarek

nie wiem o czym mówisz i co Cie przeraza, czyzbym powiedział cos nie stosownego? a juz zupełnie nie czuje zebym powiedział cos przerazajacego, ale moze cos zle zrozumiałes albo ja nie własciwie to ujołem wiec powiedz prosze co cie przeraza, a ja postaram sie do tego ustosunkowac.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 10:12 

Madhava Prabhu napisał:

Cytuj:
nie wiem o czym mówisz i co Cie przeraza

Przeraża go poufałość i powiedział to wyraźnie, z jaką piszesz o Bogu. Nie wiem czy nazwanie Boga 'niebieskim chłopcem pasterzem', jest aż tak nie na miejscu. Z pewnością sugeruje to jednak 'dziwny' nastrój. Pewnie Jarek się już napatrzył na to całe wielbienie sila bez inicjacji czy teksty w stylu 'idę powielbić Krysznusia' tudzież (o Gaura Nitai) 'idę nakarmić chłopaków' i już jest na to uczulony, więc o tym wspomniał. Mnie też taki infantylizm i w sumie brak właściwego szacunku dla Boga razi nie od dziś. Słuszna uwaga, że ani Prabhupad ani Acharyowie tak nie mówili.

Kulapavan Prabhu napisał:

Cytuj:
Klamliwe i tendencyjne przekrecanie sensu siastr jest dla mnie gorsze niz prostytucja. Wiem ze to nie ty wymysliles te przekrety, ale przykro mi ze je bezkrytycznie powtarzasz.

Super komentarz. Szkoda, że jednego dnia w ISKCONie wszystko jest super i na każdy głupi ruch jest poparcie w śastrach. I szkoda również, że dnia następnego jako głupota i ruchy 'nie bona fide' nazywane są czynności dnia wczorajszego, i na to również znajduje się nagle poparcie w śastrach.
Najgorsze jest to, że ten proceder się powtarza i człowiek bacznie obserwujący zaczyna myśleć i być ostrożnym pielęgnując swoją duchowość. Co za ironia – różni bhaktowie i to krytykują, znajdując argumenty w śastrach. Modyfikowalność przekazu? Aaa...chyba już o tym mówiłem. Tak czy inaczej Kulapavan Prabhu – strzał w dziesiątkę, bull's eye :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 11:19 
Morderator

Sadhaka napisał(a):
Madhava Prabhu napisał:

Cytuj:
nie wiem o czym mówisz i co Cie przeraza

Przeraża go poufałość i powiedział to wyraźnie, z jaką piszesz o Bogu. Nie wiem czy nazwanie Boga 'niebieskim chłopcem pasterzem', jest aż tak nie na miejscu. Z pewnością sugeruje to jednak 'dziwny' nastrój. Pewnie Jarek się już napatrzył na to całe wielbienie sila bez inicjacji czy teksty w stylu 'idę powielbić Krysznusia' tudzież (o Gaura Nitai) 'idę nakarmić chłopaków' i już jest na to uczulony, więc o tym wspomniał. Mnie też taki infantylizm i w sumie brak właściwego szacunku dla Boga razi nie od dziś. Słuszna uwaga, że ani Prabhupad ani Acharyowie tak nie mówili.

czy Bhakta Jarek i ty to ta sama osoba? bo w sumie on miał napisac co go przeraza. A to ze Ciebie to przeraza coz moge poradzic, malo w tobie zrozumia i duzo strachu.

Srila Prabhupada nie raz mówił o Niebieskim Chłopcu z Vrindavan pocztaj Kryszna Book zrozmumiesz o czym mówie.To ze ktos idzie nakarmic Krysznusia zanczy ze stara sie widziec go jak Osobe ( moze to dla niego najlepszy sposób zeby to zrobic, myslisz ze Kryszna sie obraza jak ktos ma do niego uczucie jak do Krysznysia ja mysle ze to moze pomóc widzec w Bostwie Kryszne), nie jestes w stanie tego ocenic, czy mowienie o GauraNitay w kategori Chłopcy jest w kategori obrazy bo jestes zachudy w uszach i nie znasz relacji osoby z Bostwem, wiec uwazaj bo stapasz po cienkim lodzie.

jesli ktos popełnia obraze to ty ze starasz sie to ocenia swoimi ogramniczonymi zmysłami, patrzac przez swoje uwarunkowania.

Sadhaka napisał(a):
Madhava Prabhu napisał:
Z pewnością sugeruje to jednak 'dziwny' nastrój. Pewnie Jarek się już napatrzył na to całe wielbienie sila bez inicjacji czy teksty w stylu 'idę powielbić Krysznusia' tudzież (o Gaura Nitai) 'idę nakarmić chłopaków' i już jest na to uczulony, więc o tym wspomniał. Mnie też taki infantylizm i w sumie brak właściwego szacunku dla Boga razi nie od dziś.

Skad wycignełes ta kweste czczenia Salagramów bez inicjacji, masz cos do kogos konkretnie to powiedz otwarcie a nie bezmyslnie insynułujesz cos
bez zrozumia, nie potrafisz czegos zrozumiec to nie oceniaj, twoja postaw to jest własnie to czego powinno sie unikac.Mowienie o czyms, o czym nie ma sie pojecia i proboba wyszukania na to argumentów.

Kaliyuga ocean błedów.

Masz Prawo wielbic Kryszne w swoim własnym nastroju ale nie masz prawa oceniac relacji innych osób z Kryszna,

Tyle ode mnie
Madhava Bhagavan Das

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 12:15 

Wow! Co ja takiego napisałem, że mnie tak atakujesz? Nikogo nie obrażam. Po prostu stwierdziłem, że takie podejście można zauważyć u bhaktów. Stwierdziłem też, iż Jarkowi chyba o to chodziło i dodałem, że mi się to 'personalnie' nie podoba. Nikogo nie obraziłem. Dlaczego więc obrażasz moją osobę?

Wiesz jaka jest różnica między krytyką a Vaishnawa-aparadhą? Jeśli krytykujesz zachowanie a nie osobę to nie jest to obraza. Jeśli krytykujesz osobę to jest to obraza. 'Nienawidź grzech, nie grzesznika'.

Ja powiedziałem, że mi, raz jeszcze powtórzę, personalnie się to nie podoba. Nie oceniam niczyjej relacji z Kryszną. Nikogo nie obrażam. Forum jest od dyskusji i dyskutuję. Natomiast niczym nie zasłużyłem sobie na takie obrażanie mojej osoby, jakim mnie uraczyłeś. W Twoim poście nie tylko widać agresję i brak szacunku do mnie ale i nie krytykujesz jakiegoś mojego błędu a MOJĄ OSOBĘ. Wstyd.

Używasz personalnych przytyczek, piszesz, że 'jestem za chudy w uszach, popełniam obrazy, bezmyślnie insynuuję, bez zrozumienia, oceniam ograniczonymi zmysłami, mało we mnie zrozumienia i dużo strachu' a wszystko to w tonie agresji i personalnej krytyki mojej osoby. Koniec końców brzmi to ostro i nieprzyjemnie. Nieadekwatnie do tego co napisałem.

Pewnie z biegiem czasu i mnie zbanujesz. Tobie wolno po mnie jeździć a mi, jak się okazuje, nawet nie wolno za wiele pisać, zgodnie z pierwszym zdaniem Twojego postu, pomimo faktu, że jest to forum.

Tylko o jedno Cię proszę. Nie strasz mnie potem na waisznawa.pl, że mnie pobijesz, podobnie jak straszyłeś Rafała. Zdążyłem, o ile pamiętam, odpowiedzieć na tamten post zanim Arek go usunął. Jestem słabszy niż Rafał i nie jestem 'kozakiem' jak go wtedy określiłeś. Więc oszczędź mi jedynie, o Vaishnawo tak obeznany z etykietą, strachu przed prawym sierpowym – Twoim jak się zdaje – głównym nieodpartym argumentem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 12:48 
Morderator

Wybacz Drogi Sadhako jesli poczułes sie obrazony, podobnie jak ty napisałem co mysle o twoim podejsciu do sprawy jak to pieknie ujołes o "Grzechu i Grzeszniku", do Ciebie jako do osoby nic osobiscie nie mam wydajesz sie sympatyczny a co do twoich uwag i insynuacji poprostu napisałem co o tym mysle, co nie umniejsza Tobie jako osobie masz prawo pisac co chcesz, do tego własnie jest forum.

Dla twojej wiadomosci nikt nigdy nie został tu zbanowany Madhava Caran przestał pisac,miał swoje powody i podobnie Rafał kazdy poszedł w swoja strone i nie ma zamieszania

wiem ze dazysz Rafała ogromna sympatia, ale moje sprawy z Rafałem to moja akcja, mamy swoje zaszłosci i dla twojej wiadomosci do niego jako do osoby tez nic nie mam, poprostu nie byłem w stanie zaakceptowac tego jak obrazał Gaurange i Kryszna Sambhande i poprosiłem go zeby tego nie robił bo Ci bhaktowie to naprawde drogie Krysznie osoby i tyle.

Na samym koncu napisałem czego moze nie zauwarzyłes ze nie mam nic do tego jakie masz podejscie do Kryszny ale ocienianie zwiazku innych osób jest najdelikatniej mówiac małofajne.

A co do SILA nie napisałes nic konkretnego a chciałbym usłyszec co masz do powiedzenia w tej sprawie bo zaczołes i nie skonczyłes?

Pozdrawiam Cie i naprawde jestem Ci dobrze zyczacy, forum ma to do siebie ze czasem dorabia sie do tego co napisane ideologie "co on chciał przez to powiedziec?" i wtedy sa konflikty.

Ja mam taka nature ze co mysle to pisze czasem moze to byc zle odbierane, ale napewno moje intencje nie sa złe.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 13:36 

Gdybyś nie był moderatorem to poskarżyłbym się owemu i poprosił o usunięcie postów,
które wciągają moje życie osobiste między wiersze dyskusji czysto filozoficznej. Ale ponieważ to Ty nim
jesteś i nie krępujesz się postępować w taki sposób to proszę po prostu o to byś mnie usunął z forum.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lip 2008, o 15:04 
Morderator

Sadhaka napisał(a):
Gdybyś nie był moderatorem to poskarżyłbym się owemu i poprosił o usunięcie postów,
które wciągają moje życie osobiste między wiersze dyskusji czysto filozoficznej. Ale ponieważ to Ty nim
jesteś i nie krępujesz się postępować w taki sposób to proszę po prostu o to byś mnie usunął z forum.

Zmieniłem tresc swojego posta to ze pisze tu i zarazem jestem moderatorem nie oznacza ze wykorzystuje swoja funkcje, jesli czujesz ze cos jest nie tak mozesz o tym powiedziec i mysle ze dojdziemy do porozumienia

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1