Teraz jest 29 lip 2026, o 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: podpisz petycję o unieważnienie rezolucji GBC 311
PostNapisane: 26 cze 2008, o 13:58 

Kedarnath dasa napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Jak wam sie nie podoba, jak wam wstyd za Guru to moze sie wyniescie. Ja wam mowie zrobcie to, to najlepsze dla was, tak jak dla mnie wyniesienie sie z tego szamba ktorym sie tu oblaskawiacie. Obym was nigdy nie spotkal i nie slyszal.Macie tupet! Najepsze to ten argument z cytowaniem na procesach, to tak jakby Prabhupada byl oskarzony, a nie banda podobnych wam guru druha, guru tyagi i guru bhoga, po prostu dranstwo.

Mysle, ze powinnismy panowac nad jezykiem i umyslem i nie wpadac w histerie. Uzywajac w/w zwrotow mozesz obrazic kogos lub ranic uczucia (np. kogos, kto jest uczniem jednego z czlonkow GBC). Moja pokorna prosba - zachowaj kulture w towarzystwie.

Zawsze byłem zdania, że należy wycofać z rynku zestaw zabawkowy "Mały Dżihad", bo w przyszłości istnieje ryzyko stania się "bhaktą mudżahedinem" i rozwinięcia niezdrowej tendencji do wysadzania w powietrze for internetowych. :)

A już na poważnie, to zachowanie bhaktajarka jest po prostu niedopuszczalne i powinien natychmiast przeprosić bhaktów do których kierował swój niefortunnie napisany tekst. Nie powiedzą tego na głos obrażani przez niego wielbiciele, dlatego ja niniejszym to czynię. Moim zdaniem, jest to ewidentna sprawa dla forumowego Mucukundy czyli moderatora. Dziwię się, że jeszcze nie zwrócił bhaktajarkowi uwagi. Może wyszedł do sklepu albo zaciął się w windzie, lub nie daj Boże został porwany przez resztę mudżahedinów.

Teraz rozumiem czego dotyczyły prorocze słowa Caturmukhy Prabhu: "Najczęściej ktoś zaczyna rozumieć swój błąd, kiedy WIELKA MACZUGA dotknie kilkakrotnie z łoskotem jego głowy." Pytanie za 3 zety: "Gdzie jest ta MACZUGA, chociażby maciupcia, kiedy jej potrzeba?"

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Ostatnio edytowano 26 cze 2008, o 14:08 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 14:00 

bhaktajarek napisał(a):
Widze u was ewidentnie, ze jestescie skazeni mayavada pogladami Narayana Maharaja, ktory przejdzie do historii jako najwiekszy bluznierca wobec Srila Prabhupada. Reinicjuje( zabija duchowo) uczniow Jagat Guru. dyskutuje z naukami Prabhupada, szuka w nich bledow tak jak wy i w ogole urzadza rzeznie duchowego obledu.

:roll:

Jestem zanieczyszczony, nie przecze, ale na pewno nie 'mayavada pogladami Narayana Maharaja'. NM to Vaisznawa duzego kalibru ktorego nalezy szanowac nawet jesli sie z nim nie zawsze zgadzamy, poniewaz poswiecil on swe zycie sluzeniu misji Pana Caitanii. Poczytaj sobie cos o obrazach wobec Swietego Imienia.

Jak juz cytujemy Prabhupada na temat guru to tutaj cos dla ciebie:

760731rc.par Conversations
Prabhupada: "So saksad-dharitvena samasta-sastrair uktas, in every sastra it is said the guru is one, Krsna. So, it is stated in the sastra and it is accepted by authorities. "

Dla ciebie Prabhupada jest takim reprezentantem Sri Guru, Kryszny, podobnie jak Narayana Maharaja jest Jego reprezentantem dla swoich uczniow.

Inny cytat ze Srila Prabhupada's Vyasa Puja offering to his spiritual master at the Bombay Gaudiya Math 1936 z ktorego wczesniej cytowales:

"...when we speak of the fundamental principle of gurudeva or acaryadeva, we speak of something that is of universal application. There does not arise any question of discriminating my guru from yours or anyone else's."

Intelekt jest po to, zeby go uzywac w sluzbie dla Kryszny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 14:29 

Nikogo nie bede przepraszal, bo pisalem to do czego jestem przekonany. Jest mi niemniej bardzo przykro, czuje bol, ze trzeba uzywac takich jak moje argumenty. Lepiej byc usunietym z forum, niz nie moc na nim bronic swoich przekonan. Maly dzihad czy maly spekulant, oba sa do niczego, wiec o czym mowa.
Narayan Maharaja jak sam widzialem wiele razy obrazal Prabhupada np.http://www.youtube.com/watch?v=CXqhj70t7So
Na to nic nie poradze i nie bede trzasl tylkiem tylko dlatego, ze ktos taki jak ty uwaza inaczej. Sastra wyraznie stanowi, ze sluchani i tolerowanie obraz wobec czystego wielbiciela rujnuje sluzbe oddania. Ty wybierasz N.M i myslisz, ze Srila Prabhupada. Twoje ryzyko. Cytat ktory dajesz na koncu jest jest poprzedzony tym, ze guru jest jeden, ze w zwiazku z tym nie moze byc sprzecznosci w przekazie Guru i sukcesji. Cale tzw. nauczanie NM bazuje na pokazywaniu roznic, co on nam da a czego Prabhupada jakoby nie. To fakt i ja sie tu niczego nie obawiam, zupelnie jak wy nie obawiacie sie niczego manipulujac przy ksiazkach Prabhupada. Zadna z tych wymian nie raduje mnie, nie tocze piany nie triumfuje, raczej cierpie i rozmyslam jak my sobiie i innym pomozemy, skoro jedyne co nas mialo polaczyc nas rozdziela. idocznie nie rozumiemy nic, albo niewiele. Ja sie odpowiedzialnosci nie boje. Ale jak ktos jest zlodziejem to wolam;zlodziej!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 14:33 

Wyluzuj Caturmukha :wink: Fajny z Ciebie bhakta i nie rób na mnie publicznej egzekucji. Chodzi mi tylko o to by dyskutować rzeczy istotne, a jak ktoś jakiś żart wrzuci między wiersze czy da prztyczka w nos to nie powinien być to zaraz powód by rozkładać to na czynniki pierwsze. Bez urazy, wiem, że bhaktowie są wrażliwi ale nie bądźmy przewrażliwieni. A co do Twojej uwagi o ponoszeniu konsekwencji za własne wybory i decyzje – słuszna racja. Nie jestem ani za ani przeciwko przypisom, ale zdecydowanie jestem za edukacją w tej czy w innej formie. Sam Prabhupad powiedział, że 50% jego dzieła nie zostało wykonane! Wiemy, że należy intonować, znamy zasady, ale często nie wiemy co komu wolno, co na danym poziomie ktoś powinien robić etc.

Efekt? Płaczące matki i zrozpaczeni ojcowie, bo oddali czteroletnią dziewczynkę do gurukuli, gdzie nie tylko ją gwałcono, ale gdzie cierpiała rozłąkę ze swoimi rodzicami tak silną, że emocjonalnie jest na całe życie skrzywiona.

Przyczyna? Propaganda z vyasasanów w latach '70 i '80. Słynne 'drop the load and hit the road', czyli 'wypluj dzieciaka z brzucha i uderzaj na ulicę (robić sankirtan). Rodzice myśleli, że to jest bhakti. Guru mówili, że to jest bhakti. Owszem, jak wczytasz się w listy Prabhupada to wynajdziesz dla przykładu zdania typu: 'Teraz gdy masz dzieci zaprzestań robić pujy, bo nie starczy na nią czasu. Teraz to dzieci są Twoimi bóstwami'. Ale czy każdy ma na to czas i motywację by czytać tak dogłębnie? Od czego są bramini? Od wykorzystywania niewiedzy osób za nimi podążających?

Zobacz jak łatwo można było zniszczyć komuś życie, powiedzieć 'sankirtan to twój bilet powrotny do nieba a bez sankirtanu jesteś upadły, zaś dzieci to materialny sentyment na poziomie ciała'. Szczery, aczkolwiek niezbyt inteligentny, duchowy aspirant to przyjmował, zwłaszcza, że inni tak robili! 'Przecież my robimy dobrze' – myśleli – 'to przecież ruch samego Sri Chaitanyi Mahaprabhu'. W ten sposób i za tak zdobyte pieniądze zbudowano złoty pałac w New Vrindaban. Koszmar rozbitych rodzin i wykolejonych emocjonalnie i psychicznie dzieci trwa do dziś.

Więc dla większości myślących osób jest to oczywiste, że takie coś nie ma za wiele wspólnego z bhakti. Jednak do czasu odejścia Harikeshy nie było to tak jasne rzeszom 'oddanych wielbicieli'. Podkreślić chciałem tylko, że przyczyną całej kwestii tych przypisów jest fakt, iż filozofia jest modyfikowalna. Są setki listów Prabhupada, tysiące kartek jego książek i ogromne dziury w rozumieniu filozofii wśród bhaktów, które pokutują do dziś w rożnych formach. Efektem jest zamieszanie i różnice filozoficzne, nawet pomiędzy obecnymi Guru. Ryba psuje się od głowy, tak więc edukacja i zgoda na najwyższych szczeblach jest dużo ważniejsza niż wieczne tracenie i pozyskiwanie wielbicieli, przy jednoczesnym stopniowym osłabianiu duchowej kondycji ruchu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 14:59 

bhaktajarek napisał(a):
Nikogo nie bede przepraszal, bo pisalem to do czego jestem przekonany. Jest mi niemniej bardzo przykro, czuje bol, ze trzeba uzywac takich jak moje argumenty. Lepiej byc usunietym z forum, niz nie moc na nim bronic swoich przekonan.

W porządku bhaktajarku. :) Jednakże proszę, abyś na drugi raz, zanim wystrzelisz z armaty aby zabić komara, wziął głęboki oddech, wyrecytował 10 maha mantr, po czym zapytał sam siebie: "what would Jesus do?" czyli "co zrobiłby Jezus na moim miejscu?" :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 15:04 

bhaktajarek napisał(a):
Narayan Maharaja jak sam widzialem wiele razy obrazal Prabhupada np.http://www.youtube.com/watch?v=CXqhj70t7So
Na to nic nie poradze i nie bede trzasl tylkiem tylko dlatego, ze ktos taki jak ty uwaza inaczej.

Powielasz oczywiste klamstwa, moze nieswiadomie, ale jednak klamstwa. W tym przykladzie NM nie krytykuje SP tylko edytorow Gity, ktorzy zrobili oczywisty blad w transkrypcji tego wersu.

Narayana Maharaja is actually saying that the editors--not Srila Prabhupada--have included women, as well as vaishyas and shudras, among the 'lowborn'. He says that Srila Prabhupada could never have written such a thing. The original 1968 version of Bhagavad-gita As It Is, however, avoids making "women, vaishyas, and shudras" an explanation of what it means to be low born: "O son of Pritha, anyone who will take shelter in Me, whether a woman, or a merchant, or born in a low family, can yet approach the Supreme Destination." An that is the only correct way to translate this verse, followed by all the scholars.

Obecna wersja tekstu ktory czytal NM:
BG 9.32 O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth — women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.

Tekst ten powinien wygladac nastepujaco:

O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth, women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.

Nie jest to cos co mozna odczytac z tasmy. Trzeba znac sanskryt i rozumiec prawidlowo filozofie zeby prawidlowo oddac ten tekst - a roznica w znaczeniu jest kolosalna. I to wlasnie ma na mysli NM w tym wykladzie.

Wyjasnialem ci to juz na forum Vrinda, gdzie wystepowales jako 'Hanna'. Niestety nadal szerzysz wsrod bhaktow ferment, jak typowy ritwik, ktorych poglady reprezentujesz.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 15:30 

Purnaprajna napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Nikogo nie bede przepraszal, bo pisalem to do czego jestem przekonany. Jest mi niemniej bardzo przykro, czuje bol, ze trzeba uzywac takich jak moje argumenty. Lepiej byc usunietym z forum, niz nie moc na nim bronic swoich przekonan.

W porządku bhaktajarku. :) Jednakże proszę, abyś na drugi raz, zanim wystrzelisz z armaty aby zabić komara, wziął głęboki oddech, wyrecytował 10 maha mantr, po czym zapytał sam siebie: "what would Jesus do?" czyli "co zrobiłby Jezus na moim miejscu?" :)

No i co wtedy sie dowiem co On by pomyslal? I o tym jest cala ta sprawa. Dla ciebie i Kula pavana acintya znaczy ;jak dobrze pomyslisz to zrozumiesz. Dla mnie ;nie mam pojecia. Prabhupada do konca swoich dni cytowal, badz cytowano w Jego obecnosci Bhagavad Gite, mogl o poprawil kilka razy bledy edytorskie. NM. ktorego wielbisz ujawnia swoim uczniom ich rzekome duchowe formy, a nawet "ujawnia" kim jest Prabhupada!!! Widze, ze pomalu tracisz rownowage. Nic mi jeszcze w zyciu nie wyjasniales i nie wyjasnisz, bo tkwisz w samouwielbieniu. Fakt jestes jnani, ale tylko tyle. A teraz mnie zbanujcie, bo nie jestem masohista. Prabhupad slusznie mowil, ze jak tylko my ludzie zachodu troche zalapiemy sanskrytu to od razu nas rozsadza. Tak wiec powodzenia, ja ile moglem tyle zrobilem. Kryszna, a moze Yamaraj ..Wciaz zdania nie zmieniam. A wy tez nie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 15:42 

bhaktajarek napisał(a):
Purnaprajna napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

No i co wtedy sie dowiem co On by pomyslal?

Myślę, że mój sąsiad Walter Śniegocki lepiej mógłby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie tylko amatorsko para się teoriami spiskowymi, ale i nigdy nie traci równowagi, co oczywiście przy nieznajomości sanskrytu nie stanowi dla niego żadnego problemu. :)

Ostatnio edytowano 26 cze 2008, o 15:49 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 15:44 

Purna-ji, widze ze wyszedles ze swojej pustelni tylko po to, zeby cie obrzucono blotem z mojej winy :lol: Sorry!!!!

Dandawaty dla wszystkich cierpliwych i milosiernych Waisznawow... no i glebokie poklony rowniez dla tych niecierpliwych i niemilosiernych...

Jak juz zaznaczylem powyzej, po decyzji BBT (mysle ze wlasciwej w danym klimacie) nasza dyskusja jest teraz czysto akademicka i nie ma potrzeby wpadac w emocje.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 15:49 

Bhaktajarek napisał:

Cytuj:
Widze, ze pomalu tracisz rownowage. Nic mi jeszcze w zyciu nie wyjasniales i nie wyjasnisz, bo tkwisz w samouwielbieniu. Fakt jestes jnani, ale tylko tyle. A teraz mnie zbanujcie, bo nie jestem masohista. Prabhupad slusznie mowil, ze jak tylko my ludzie zachodu troche zalapiemy sanskrytu to od razu nas rozsadza. Tak wiec powodzenia, ja ile moglem tyle zrobilem. Kryszna, a moze Yamaraj ..Wciaz zdania nie zmieniam. A wy tez nie.

Jeśli Ci się nie podoba dyskusja to nie pisz. Nikt Cię nie zmusza byś pisał. Po drugie, moim zdaniem zgodnie z wersetem, który już Ci podałem, i który być może przeczytałeś różnica poglądów jest często dobra bo można wiele od siebie nawzajem się nauczyć. Tylko zachowaj kulturę osobistą na litość boską. A swoją drogą posiadanie skłonności intelektualnych nie czyni jeszcze nikogo jnanim, ani nie dyskwalifikuje ze ścieżki służby oddania. Pan Chaitanya dysputował przez 7 dni z największym impersonalistą owych czasów, jnanim. A ściślej mówiąc słuchał o Vedanice i potem dał swój komentarz. Tak samo z innymi osobami o odmiennych poglądach. I co? Choć nie ma za dużo z tych rozmów w CC to myślisz, że Mahaprabhu mówił: ''Nie no, drogi mayavadi, Kryszna naprawdę Cię kocha...no odłóż już Vedantę, potańczymy...''??? A może używał intelektu, argumentów, cytatów, hmm? A Gosvami? Ile książek napisali i po co? Po to byś teraz wmawiał, że dyskusje są 'be' i dajemy nimi wyraz braku szacunku dla guru? Że jesteśmy wielcy 'jnani'? Serio, bądź poważny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 16:03 

Kula-pavana napisał(a):
Jak juz zaznaczylem powyzej, po decyzji BBT (mysle ze wlasciwej w danym klimacie) nasza dyskusja jest teraz czysto akademicka i nie ma potrzeby wpadac w emocje.

Dokładnie. :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 17:15 

Przepraszam za nieswiadome wprowadzenie w blad. Moje wskazanie na film z NM. jako dowod na obrazanie Prabhupada nie ma sensu, jako ze w tym konkretnie filmie NM. wskazuje na rzeczywisty blad w BG. 9.32, zgodnie z opisem Kula pavana. Nigdy nie ogladalem tego filmu, a wybralem go nieopatrznie zamiast innego, ktorego jednak nie bede mial smialosci ze wzgledu na zawarte tam tresci propagowac nawet w negatywnym sensie. Ta moja niefrasobliwosc jest aparadha. Przepraszam wszystkich ktorych w ten sposob zdezinformowalem. Ja osobiscie natychmiast odrzucilem NM. i jego nauki po uslyszeniu, ze inicowal on Jadurani mataji, uczennice Srila Prabhupada. Taki akt Prabhupada nazwal w liscie reagujacym na tzw. reinicjacje Hrisikesa dasa przez Bon Maharaja , powaznym przekroczeniemvaysznawa etykiety i czynem ktorego zaden vaysznava by sie ie dopuscil.
Slowo gwalt, ze na moment do niego wroce, ma jak wiele innych slow dynamiczny charakter. Np.wiatr. Jest mocny, silny, porywisty itd. Skojarzenie gwaltu w kontekscie wersetow i komentarzy Prabhupada z jego dewiacyjna, skrajna forma jest waszym naduzyciem. Prawdziwy kontekst dla tych tekstow stworzylismy my, ktorych zachowania wobec seksu, kobiet itp. staly sie zakloceniem w spoleczenstwie, daleko jak sie okazalo wybiegajacym poza Iskcon. To przez ich pryzmat ludzie postrzegaja te komentarze. Jesli my pokazemy czystosc i powage wobec innych to tak i ludzie beda kochac te ksiazki. Uwierzyc w to, czy to takie trudne, nie mniej ryzykowne jak spekulowanie o umysle Uttama adhikari. I prosze nie obrazaj Kula Pavana nikogo, nie urzadzaj polowania na ritvik. To slowo znaczy tyle co przedstawiciel, a kazdy z nas ma byc takim przedstawicielem Guru i Gaurangi. I takich jest sporo w Iskcon. Dziekujmy np. Trivikrama Swamiemu, bo i on sie pod petycja o odwolanie rez.311 podpisal. Warto tez posluchac, ze i on zgadza sie z niektorymi zalozeniami ruchu ritvik. Wiec prosze nie zaczynaj tu krucjaty na ritvik.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 17:29 

bhaktajarek napisał(a):
I prosze nie obrazaj Kula Pavana nikogo, nie urzadzaj polowania na ritvik. To slowo znaczy tyle co przedstawiciel, a kazdy z nas ma byc takim przedstawicielem Guru i Gaurangi. I takich jest sporo w Iskcon. Dziekujmy np. Trivikrama Swamiemu, bo i on sie pod petycja o odwolanie rez.311 podpisal. Warto tez posluchac, ze i on zgadza sie z niektorymi zalozeniami ruchu ritvik. Wiec prosze nie zaczynaj tu krucjaty na ritvik.

Mnie nie przeszkadzaja poglady ritvikow czy pol-ritwikow jakie maja nawet niektorzy prominenci w Iskconie. Mnie chodzi o brak kultury i obrazanie Waisznawow praktykowane przez wiele osob z tego kregu. Mozesz wierzyc w co chcesz, byle bys sie zachowywal publicznie jak prawdziwy Waisznawa, a nie rzucal sie z bezpodstawnymi oskarzeniami i epitetami na Iskconowych (w czym celuje BTP), czy poza-Iskconowych Waisznawow. Dziekuje ze zrozumiales bezpodstawnosc histerycznych zarzutow, ze NM obraza Prabhupada w tym wideo. Ta akcja opluwania NM zostala zainicjowana przez naprawde pozbawionych skrupulow ludzi i jest bezkrytycznie rozpowszechniana przez bhaktow, ktorzy nie potrafia myslec za siebie. Na takim nastawieniu zeruje wiele pseudo-religii.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 17:40 

Cytuj:
Inaczej ma się rzecz ze stwierdzeniami typu, że kobiety lubią być gwałcone czy coś w tym stylu. Prabhupada nie cytuje tutaj tekstu Bhagawatam, nie cytuje też aczarjów - żaden z wcześniejszych komentarzy takiego stwierdzenia nie zawiera - nie jest to więc łatwo sprawdzalna kwestia zgodności z tekstem Bhagawatam. Jest to własny komentarz Prabhupady wyrażający pewną opinię. Opinia ta jest na tyle kontrowersyjna i politycznie niepoprawna (odkładając na bok merytoryczną wartość tego stwierdzenia), że może być, czy raczej jest, problematyczna. I o tego typu kwestiach traktuje odpowiedź zarządu BBT:

Hare kryszna

Pamietajmy, ze nawet kiedy Srila Prabhupada przedstwia tzw. wlasna opinie, to nie jest to "pewna opinia, jakas opinia". Aczarje nalezy uwazac za tak dobrego jak Kryszne i Jego opinia nie rozni sie od opinii Kryszny. Nieraz Aczarjowie mowia o rzeczach, o ktorych nie ma w sastrach. Poniewaz jednak udowodnili swoim zyciem i charakterem swoja "boskosc", akceptuje sie ich stwierdzenia tak jak oznajmienia siastr. Przykladem moze byc np. opinia Bhaktiwinoda Thakura, mowiaca o tym, ze Madwaczarja spotkal sie z Panem Czejtania. nie ma tego, w zadnych sastrach i nie przyjma tego zadni tattva vadi Madhvacarji, dla gaudiya wajsznawow, dowodem jest to, ze powiedzial to acarya, tj. Bhaktivinoda Thakura. To nie jest tak, ze wlasny komentarz Prabhupady to jedno a sastra to drugie, zwlaszcza, ze komentarz ten zawarty zostal w objasnieniach do Bhagavatam. Trzeba uwazac, zeby nie stapac bo bagniskach, pokrytych kwieciem....

t.s. Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 17:46 

Zastanawiam się więc dlaczego np. w pierwotnym wydaniu Krishna book jest - One day, after drinking, when they were sitting on the bank of the river, they saw a huge animal which looked something like a [b]duck [/b]and was as big as a hill , a w obecnym wydaniu słowo duck [kaczka ] przemienia się w heron [czapla] . To nie jest przypis, adnotacja z gwiazdką na dole kartki ale bezpośrednia ingerencja w treść książki . A tutaj ta rezolucja GBC wzbudza tyle emocji . Moim zdaniem jest całkiem rozsądna jeśli te wypowiedzi pokazane zostaną w ogólnym świetle nauka Szrila Prabhupada [ kobieta szanowana jak matka , panowanie nad popędem seksualnym jako droga do pomyślnego życia , wartości rodzinne ] Zdecydowanie uważam,ze nie należy zmieniać treści książek .[/quote]

Hare Kryszna

Istnieje wiele bledow we wczesnych wydaniach ksiazek Srila Prabhupada. Sa to bledy edytorskie, popelnione przez mlodych, niedoswiadczonych bhaktow. Jednym klasykiem jest np. oznajmienie, ze istnieje planeta drzew (w angielskim planet of the trees) zamiast planeta pitrich. Z powodu ignorancji i niemoznosci zrozumienia slow Prabhupada, mlody edytor, kimkolwiek on byl, wyspekulowal sobie, ze jest planeta drzew zamiast przodkow... Jest to blad bezposrednio w tlumaczeniu wersetu, poprawka tego bledu przybliza tresc do tego co zamierzal Srila Prabhupada i chyba nie powinno byc co do tego watpliwosci. Przeciez Srila Prabhupada nie chcialby w imie, nie zmieniania niczego, zachowywac bledow popelnionych przez jego edytorow. Takich bledow jest wiecej. Jesli chodzi o adnotacje, to jest to zupelnie inna kwestia, niezgodna z tradycja waisznawizmu.

t.s. Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1