Damian907 napisał(a):
Pavana Caitania napisał(a):
1> Materja jest biera i tepa dlatego nie potrafi ona stworzyc nic, a tym bardziej osoby. OSoba wiec istania wczsniej zanim zetknela sie z materja/. Za istnie osoby odpwieda wrodzna cecha ducha czyli osobowsci a nie materja, ktora nie tworzyc nic/
Niekoniecznie, równie dobrze może istnieć świadomość w stanie osoby która ma pochodzenie przed-biologiczne, jednak "istotą" tej świadomości nie jest stan osoby, a jest to jedynie jej chwilowa emanacja.
Mozna tak zalozyc. Czy pierwtnie jest brak osoby a pojawianie sie osoby to chwilowa emacjia czy odratnie piertnie jest osoba a bycie bez osbowym to chwilowa emanacjia:) Jest to dla niktrych kfestja przwczajenia umyslu. Sa to wiec dwie opcjie. My jestesmy na stanowisku ze mozna stracic swoja osobowsc (na jakis czas w novanie) na milardy lat ale nie na wiecznosc bo wiecznie i natralnie jestesmy indywidulana dusza. Atma/ Atma ma pewne cechy wspolne z innymi atmami, jest sat czin anada, pewnia wiedzy, szczescia i wiecza ale ma tez cechy indywdualne. JEj wlasna konstrkjacie i nastroj z Bogiem. Bo kazdy ma swoje WLASNE miejsce w tym uczuciu z Bogiem Swiatem i wogle. Moj emijscje to nie te same co TWoje.
Pozatym jesli zalyc twoja opcie. Jest wiec Breahman, i jaka czesci dlaczego akurat ta jedna czesc sie oddziela? Czy to jest tak ze kadza oddzilna czesc jest rowna innej oddzilnej? Dlaczego jakas czesc pozatsje brahmanem a inne upada w iluzje? Kto o tym decyzuje? PRzecioez iluzja nie/...przeciez iluzja jest martwa jak juz pisalsmy.
Tutaj jednak rozwazamy skoro materja jest martwa jak to moziwe ze o0soba powstaje dopiero w zetnciu z matrja jakby ona ytworzykla te osobe? Jest to bardzo jasny prastuy argumnt. Obie wresjie powstanie osoby jako pierwszej a potem bezoosbwy stan i oartnie mozna byc przywiazanym do tej czy innej koncepocji. JEsli jednak zamiast przwiazania spojzrysz obiktwnie widac ze logiczna jest koncepcja osobowa.
Damian907 napisał(a):
Pavana Caitania napisał(a):
2. BOg jako Abolutny musi zawierac w sobie wsztko. A wiec tazke ceche osobowsci/. Inaczej nie jest abolsutny.
Gdyby Bóg musiał zawierać w sobie wszystko, to musiałby również zawierać błędy, zaciemnienia, niedoskonałości, małostkowości oraz ograniczenia.
Ciekawy paradoks, albo Bóg zawiera niedoskonałości bez których nie będzie "absolutny"; albo nie zawiera niedoskonałości i dlatego nie jest absolutny

Bog dokadnie zawiera wsobie wstzsko. TO co nazwales i zlem i niedskanlsci o izluzja i top.
09.16 Ale to Ja jestem rytuałem, poświęceniem, ofiarą dla przodków, ziołem leczniczym i transcendentalnym śpiewem. Ja jestem masłem, ogniem i ofiarą.
10.04-05 Inteligencja, wiedza, wolność od wątpliwości i złudzenia, dar przebaczania, prawdomówność, kontrola zmysłów i umysłu, szczęście i niedola, narodziny, śmierć, strach, odwaga, łagodność, spokój, zadowolenie, wyrzeczenie, dobroczynność, sława i niesława, wszystkie te różne cechy żywych istot przeze Mnie Samego zostały stworzone.
09.17 Ja jestem ojcem tego wszechświata, matką, ostoją, żywicielem, przodkiem. Ja jestem przedmiotem wiedzy, tym, który oczyszcza i sylabą om. Ja także jestem Rg, Sama i Yajur Vedą.
Kryszna jest tez zapomnieniem. Wiedza, izluja i prawda. ILUZJA to nie jest oddzilny Biog. Oddzilna sila> Nie ma dwuch sil. JEst tylko jedna Biog. ILUZJA jest tylko emanacja Bogam jest jego sluzka/. Ale nie drugim Bogiem. Zrodlem dobra i zla jest jeden Bog Kryszna/.