Teraz jest 29 lip 2026, o 04:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budda wcieleniem Kryszny?
PostNapisane: 2 sie 2009, o 19:10 

Polecam też www.tslpoland.org , www.edgarcayce.hg.pl
Wszystkim życzę dużo miłości i szczęścia oraz wyjścia poza umysł konceptualny !
OM MANI PADME HUM

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 3 sie 2009, o 16:35 
Sponsorzy

bezimienny napisał(a):
http://www.askrealjesus.com/Z_POLISH_SITE/POL_KJESUSANSWERS/POL_K_TRADSPIRTEACHINGS/POL_noself.html

Tego tu jeszcze nie było. dzieki bezimienny,jednak mysle ze jakos cie zwa.
Oby jezus był dla Ciebie łaskawy i pozwolił,poznac Prawde.O Bogu.-jedynym deva deva - Panu wszystkich Panow.ktory chociaz bez imienia-wiele imion nosi.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 4 cze 2010, o 08:29 

Jeszcze kilka ciekawostek, z punktu widznia naszego oczywiscie Waisznawizmu.

1. Srimad Bhagwatam w miejscu gdzie przewiduje (na 2500 lat przed ) pojawinie sie Buddy pisze iz;

a) narodzi sie w Indiach w prowincji gaja. Tymczasem faktycznie Budda narodzil sie w Nepalu lub okolicach zas w Gaii osiagnol tak zwane oswiecenie. Oznaczya to ze SB traktuje pocztki Buddy nie od momntunarodzin ciala ale od momntu powstania Buddy jako medrca. Tak wiec przepowiednia jest troche inna.

b) Opisuje iz jego matka bedzie Anupama. Afaktycznie jego matka byla Majadawi, a anumpuma byla babka. Matka jednak jak podaje tradycja zmarla gdy ksiaze mial 6 lat wiec prawdopobnie babka go wychwywala.

2. Jayadewa, znany mistyk i poeta waisznawizmu zwraca uwage na cel pojawinia sie buddy a nie na formalne aspekty. Uwaza on iz Budda nie przyszedl by zalozyc "nowa organizacje religijna" a raczej by usmiezyc cierpinie zwierzat, promowac Ahimse itp. Traktowanie Buddy jako zalzyciela nowej doktryny religijnej jest zewnatrzne w stosunku do tego jaki mial prawdziwy cel swej misji.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 cze 2010, o 15:44 

Tak kilka moze pozytywnych wywodow o Buddyzmie: )
Choc oczywscie jestesmy zazwczaj przzwczajeni widziec jego braki filozficzne i teolgiczne. Jednakze mozna sprobowac inaczej.: )

Otoz niedawano czyatlem jedna ksiazke Buddysjka w ktorej bylo zdaniec cos w tym rodzaju;
"Istnije 6 stanow swiadomsci, glodnych duchow, wojny, polbogow, ludzi, demonow (cos jeszcz enie pam,ietam), dopiero po wyzwolniu sie z tych 6 stanow poznajemy swoja prawdziwa nature"

Mialem cos w rodzaju lutu przypadku bo otworzylem na slepo SRImad Bgagawatam zaraz potem i trafilem na bardzo podbne zdanie, zdaje sie Pana Kapili. cos w rodzaju "po wyzwalnieu sie ze swaita polbogow, ludzi, zwierzat, duchwow i samsary od wyzszych do nizszych istot, - mozna wrocic na prawdziwa pozycje". Niesty cytuje z pamieci, ale oba wersety brzmialy bardzo podobnie.

Dla mnie oznacza to ze prznajmij w tym przypadku obuie strony daza do wyzwolnia sie z "kazdych materjanych" warnkoiw, czy wyzszych czy nizszych. Maja po czesci wiec ten sam cel.

2.
Dziaj za chwilke jade na spotkanie z Jayapataka Maharadzem. Przyjedza do Bhakiwedanta Manori bede widzial pierwszy raz po moze 2 latach. jak wiadomo maharadza jest po wypadku. Oslabiny. Pzred chwilka pomyslem ze pocztam GITE, ale cos mnei tknelo i otwrzylem tez na chybil trafil te buddyjska ksiazke a tam rozdzial o GURU.
Jak podechdzic z szacnkiem, jak skadac pokolny, medtwac, podziekawac za nauki, skupic sie na jego poleceniach itp:)

---
Podusmwaiujac. Los i pzradkowe otrcie ksiazki sprawil ze mysle ze Kryszna dziala na rozne sposby i nie tylko ze Budda jest inkarnacjia Kryszny, ale wiele nauk jest podobnych.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 sie 2010, o 12:47 

Bhaktowie ! coz za postep... nie plujecie juz na buddystow? jestem mile zaskoczony nareszcie tymi dobrymi slowami...
tak 3mac, powodzenia i pozdrawiam :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 sie 2010, o 16:37 

A 2 napisał(a):
coz za postep... nie plujecie juz na buddystow?

Niepoważny jesteś. Nigdy nikt tu nie pluł na buddystów.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 sie 2010, o 08:39 

Sory, to byla jak zwykle prowokacja z mojej strony. (masz racje Madhawa ze jestem czasem niepowazny) Przeciez wiem ze wszyscy bhaktowie sa zawsze tacy powazni, tolerancyjni, mili i uprzejmi dla wszystkich (a szczegulnie dla buddystow, bo to w koncu tez wielbiciele Kryszny, jako ze Budda jest przeciez Jego wcieleniem)
pelne szacunku pokorne poklony

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 sie 2010, o 09:38 

Czasem trudno się rozmawia o filozofii kiedy używa się takich zdań jak "Ty plujesz tu" lub "Prowokacja itp". Lepiej by było się skupić na filozofii i jeśli ktoś chce poznać dany punkt widzenia zastawiać za sobą przepychanki w stylu budki z piwem:)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 sie 2010, o 15:06 

Oczywiscie, przyznaje racje. czasem wymsknie mi sie cos glupiego...jescze raz pokornie przepraszam. moja wina, moja wina , moja baaaardzo wielka wina :cry:
a o filozofii owszem bardzo chetnie porozmawiam.
i tak na marginesie, to chyba przez ten dystans ktory zawsze mialem do wszystkiego, to taki buddyjski nastroj ktory wlasnie rozni sie od nastroju powagi vaisnawow.
Pozdrawiam serdecznie

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 sie 2010, o 16:09 
Morderator

Adveita jaki tam
A 2 napisał(a):
... i tak na marginesie, to chyba przez ten dystans ktory zawsze mialem do wszystkiego, to taki buddyjski nastroj ktory wlasnie rozni sie od nastroju powagi vaisnawow.

Adveita Ty to lubisz prowokować teraz np. próbujesz nabierając innych że jesteś buddystą :) niezły z Ciebie ancynon :)

Pozdr :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 sie 2010, o 23:56 

Tak Madhava, to sciema z tym moim buddyzmem. Tak naprawde to jestem tajnym agentem Talibow :wink:
Salam alejkum bracia :lol: pozdrawiam
I sory za te prowokacje (znowu) no jakos nie moge sie powstrzymac. Niepoprawny ancymon ze mnie.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 sie 2010, o 09:38 

Cytuj:
...nabierając innych że jesteś buddystą...

A jakie sa (Twoje) kryteria kwalifikujace kogos jako buddyste? Jestem ciekaw jaka jest przyczyna kwestionowania autentycznosci moich pogladow lub tzw. tozsamosci jako buddysty . prosze o sczera a nie o wymijajaca odpowiedz
Pozdrawiam
:shock:
Cytuj:
Adveita jaki tam
A co ma oznaczac to zdanie :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 sie 2010, o 18:38 

A 2 napisał(a):
Oczywiscie, przyznaje racje. czasem wymsknie mi sie cos glupiego...jescze raz pokornie przepraszam. moja wina, moja wina , moja baaaardzo wielka wina :cry:
a o filozofii owszem bardzo chetnie porozmawiam.
i tak na marginesie, to chyba przez ten dystans ktory zawsze mialem do wszystkiego, to taki buddyjski nastroj ktory wlasnie rozni sie od nastroju powagi vaisnawow.
Pozdrawiam serdecznie

O niedualny ! :) może w życiu nie chodzi o to, aby mieć dystans ? Kiedyś trzeba przestać fruwać i usiąść, normalnie jak człowiek na życi. Oglądnąć się tam i ówdzie, zobaczyć, że świat jest, ani piękny, ani brzydki, a wszystkie istoty cierpią, chociaż czasami śmieją się i jest im dobrze.

Współczesny buddyzm to stan świadomości podobnie jak świadomość Kryszny, ale to różne stany świadomości i różna praktyka. Tak naprawdę front nie przebiega pomiędzy buddyzmem, a krysznaizmem, lecz pomiędzy personalizmem i impersonalizmem. Często jest o tym mowa. I być może wielbiciele Kryszny nie mają takiego dystansu do Osobowości zarówno Kryszny jak i innych żywych istot jak masz ty w swoim buddyjskim nastroju. Nie wierzą i nie widzą pustki, nie doświadczają tylko płynięcia, lecz także to, co jest stałe; doświadczają jaźni a nie agregacji wrażeń, cokolwiek to znaczy, itd

Ostatnio czytałem o najwcześniejszych dziejach buddyzmu. Tuż po odejściu Buddy Śakjamuniego buddyzm zaczął się rozbijać na różne ugrupowania. Jedną ze szkół była pudgala. Nie przetrwały ich pisma, ale cokolwiek można o nich powiedzieć z dzieł polemicznych. Pudgalawadowie byli personalistami. Ciekawe. Polemizowali z innymi szkołami therawady. Głosili, że aby zrozumieć karmę, reinkarnację jak i siebie, potrzeba przyjąć i doświadczać pudgala, czyli osobowości. Tak naprawdę chodzi tutaj o atmana. Z biegiem czasu w buddyzmie jednak przeważył nurt impersonalistyczny, kolejne szkoły: therawada, mahajana, zen, buddyzm tantryczny, to ucieczka od osobowości, niewiara w nią, a skoro nie można tej niewiary udowodnić, trzeba milczeć. Analizuję więc wasz sposób myślenia i odczuwania i nie ma to nic wspólnego z jakimś "opluwaniem", czy pogardą. Myślę, że personalizm to filozofia 21 wieku. :)

Zatem za tym tzw brakiem dystansu, uważam, kryje się już pewna ideologia, przedsądy, są już jakieś założenia. Byłem buddystą w dzieciństwie. Przed snem chowałem się pod kołdrę i udawałem, że mnie nie ma. Trwałem przez jakiś czas w cudownym odczuciu izolacji, dystansu do wszystkiego i własnego świata do którego nikt nie ma dostępu. Bo mnie nie było. Tak zasypiałem, lecz rano musiałem iść do przedszkola, czego nikomu już nie życzę. :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 sie 2010, o 19:00 

Super post Albert! Dzięki wielkie, a szczególnie..., a właściwie za wszystko!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 sie 2010, o 22:34 

so what... :?:

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1