Teraz jest 29 lip 2026, o 10:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śrila B.V. Narayana Maharaja - przeprosiny GBC
PostNapisane: 16 lis 2009, o 00:00 

madhava napisał(a):
Charu Krishna das napisał(a):
... Ci, którzy do tej pory wydawali się być przyjaciółmi, stali się po prostu wrogami lub nie chcieli z nami rozmawiać, jak kiedyś. Stało się to niemalże w mgnieniu oka.

Problem to nie zmiana Sangi problem to brak autentycznych relacji ... tak, 90% problemów komunikacyjnych wynika właśnie z tego.

Dzięki Madhava za udział w dyskusji.

W rzeczywistości jest tylko jedna sanga: SADHU-SANGA, z tym, że ważne jest tutaj prawdziwe znaczenie słowa "SADHU". Organizacje są tutaj czymś zupełnie zewnętrznym i z duchowego punktu widzenia marginalnym.

madhava napisał(a):
[...] Problem jest wtedy gdy spłaszcza się znaczenie słowa przyjaciel czy bliska osoba i myli się te pojęcia z pojęciem współwyznawca ... i w związku z tym zupełnie bezpodstawnie czegoś się oczekuje ...

Przyjacielem czyimś się jest nie dlatego ze jest się w tym samym związku wyznaniowym czy jakolwiek to zwał. Przyjacielem się jest bo widzi się w kimś, pomimo jego uwarunkowań, człowieka i jego potencjał oraz cechy, które dla tej czy innej osoby są wartościowe...a nie dlatego, że mamy tego samego Guru :)

Masz Madhava całkowitą rację, dlatego kiedy pisałem wcześniejszego posta zatrzymałem się przy słowie "przyjaciel" i zastanawiałem się, czy powinienem go w związku z tym użyć. Słowa "kolega", "znajomy", czy "współwyznawca" niezbyt mi pasowały z podowu ich zbyt formalnego wydźwięku. Ostatecznie użyłem słowo "przyjaciel", gdyż wiem, że te osoby prędzej, czy później zmienią się i gdzieś głeboko kryje się w nich prawdziwy przyjaciel. Taką mam przynajmniej nadzieję.

madhava napisał(a):
Pozdrawiam obie strony :)

I vice versa.

Nocne pogawędki.... :D :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 00:38 

Droga Brajasundari
skad przyszlo Ci do glowy ze Narayan Maharaj byl traktowany w iskconie jak Srila Prabhupad????

Po pierwsze NM jest uczniem ucznia Bhaktisidhanty Maharaja, podobie jak guru w iskconie co stawia ich na tym samym poziomie , zgodnie z etykieta vaisznawa ( oczywiscie powinno sie wziac pod uwage Jego zaawansowanie wiek i wieloletnia sanyase )

denerwujace jest to wasze przekonanie ze macie lepszego guru co w subtelny sposob ciagle dajecie do zrozumienia ( nie powinniscie tego robic)

mozecie sie nauczyc od bhaktow z iskconu ktorzy od lat praktykuja docenianie innych guru bo w tym ruchu jest ich wielu ( taka iskonowa roznorodnosc ktora kocham)

jeszcze slowko do madhukariego :

mam ciagle wrazenie ze rozdrapujesz rany ktore dawno sie zagoily

sprawdzaj daty tego co czytasz na necie, bo wyglada jakbys czytal jakies starocie

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 10:04 

komentator napisał(a):
[...]
denerwujace jest to wasze przekonanie ze macie lepszego guru co w subtelny sposob ciagle dajecie do zrozumienia ( nie powinniscie tego robic)[...]

Kimkolwiek jesteś, komentator, zadaj sobie pytanie:

Jak nazywa się uczucie pojawiające się w osobie, kiedy słyszy gloryfikacje innej osoby i to ją denerwuje ?

Kiedy widzę, że uczniowie np. Indradyumny Maharaja wychwalają go i zamieszczają na jakimś portalu fragmenty jego pamiętnika, pierwsze co robię, to klikam na link to tych pamiętników, czytam je i jestem zdumiony tym, co Maharaja pisze. Jestem zdumiony jak łaskawy jest Pan Czejtanja i same słowa docenienia i gloryfikacji osoby Maharaja pojawiają mi się na ustach.

TWOJE odczucie, iż w "subtelny sposób dajemy ciągle do zrozumienia, że mamy lepszego guru" jest NIESTETY tylko TWOIM odczuciem, ale NIE moim.

komentator napisał(a):
[...] mozecie sie nauczyc od bhaktow z iskconu ktorzy od lat praktykuja docenianie innych guru bo w tym ruchu jest ich wielu ( taka iskonowa roznorodnosc ktora kocham)
[...]

Przyłączyłem sie do ISKCONu w 1989 roku i nie czuję tego, bym przestał być członkiem prawdziwego ISKCONu w momencie, kiedy Śrila Bhaktivedanta Narayana Maharaja zgodził się mnie inicjować bez względu na to, co ustaliło wcześniej GBC, gdyż, jak widzisz, ich decyzje okazują się także czasami błędne, co może nauczyć nas jednego:.......że nie warto być ślepym zwolennikiem.

Kiedy zrozumiesz, że GURU jest nie tylko konkretną osobą, która stoi przed tobą, ale także wieczną zasadą, niezwykłą manifestacją łaski Śrimati Radharani, będziesz ją gloryfikował w każdym, kto ją przejawia.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 11:06 

komentator napisał(a):
Droga Brajasundari
skad przyszlo Ci do glowy ze Narayan Maharaj byl traktowany w iskconie jak Srila Prabhupad????

To pytanie powinienes zadać Trivikramie Swamiemu, bo to jego wypowiedz cytowałam. Zapewne przyszło mu to do głowy na podstawie tego co sam widział, a czego ty nie widziałeś- mowa o tym w jaki sposób Narayan Maharaj był traktowany i witany jako gość w iskconowych światyniach, nie o tym że czymkolwiek zarządzał itp

I jeszcze jedno- Narayan Maharaj nie jest i raczej nie bedzie moim guru

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 16:21 

Czy Śrila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada byłby zadowolony z tego, że do Jego światyń nie wpuszcza się autentycznego, czystego wajsznawy i nie pozwala się mu mówić tam, tym bardziej, że ów wajsznawa jako jedyny został poproszony przez Śrila Prabhupada, by złożył jego ciało do samadhi, chociaż Śrila Prabhupada miał wówczas tysiące uczniów?

Drogi Charu Kryszno Prabhu
Wydaję mi się, że to pytanie może być pytaniem otwartym do władz MTŚK i że teraz po przeprosinach może sie to zmienić.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 16:31 

Śrila Prabhupada prosił rówież tegoż wajsznawę, by pomagał jego uczniom, kiedy odejdzie.

Jak również HH Gaura Narayan Maharaj był proszony przez swego diksza guru by pomagać Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Prabhupadzie w szerzeniu misji Pana Gaurangadewy. Nadal uważam, iż misja jest jedna... ja osobiście (i myślę, że wielu wielbicieli idących śladami Śrila AC Bhaktiwedanta Swamiego Prabhupada) nie odcinam się od pomocy HH Narayana Maharaja. Już niedługo możemy stanąc przed kolejnym pytaniem - jak uczniowie HH Narayana Maharaja chcą pomóc swemu mistrzowi duchowemu w pomocy Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Prabhupadzie i jak uczniowie i zwolennicy HH Bhaktiwedanty Swamiego Prabhupada przygotująię na tą pomoc, będą dojżalisi i docenią pomoc HH Narayana Maharaja i jego uczniów?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 lis 2009, o 17:45 

Divya napisał(a):
Już niedługo możemy stanąc przed kolejnym pytaniem - jak uczniowie HH Narayana Maharaja chcą pomóc swemu mistrzowi duchowemu w pomocy Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Prabhupadzie[...]?

Rzeczą zasadniczą i nadrzędną jest to, że to MY SAMI NAJPIERW potrzebujemy duuużo pomocy, a nie GURU. Kiedy zrozumiemy to i właściwie, zgodnie z instrukcjami Guru, będziemy wykonywać naszą sadhanę sami stając się silni i utwierdzeni w naszym bhajanie, wtedy możemy NAPRAWDĘ pomagać innym.

Zobacz jaka jest lub przez długi czas była, całkowita dezorientacja odnośnie osoby Śrila Narayana Maharaja w całym ISKCONie nawet wśród uczniów Śrila Prabhupada, którzy są w tym Ruchu już dość długo. Nie wiedząc, co jest czym, co chcesz dać innym ? Dasz jedynie, to co masz: dezorientację.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 07:12 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
Już niedługo możemy stanąc przed kolejnym pytaniem - jak uczniowie HH Narayana Maharaja chcą pomóc swemu mistrzowi duchowemu w pomocy Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Prabhupadzie[...]?

Rzeczą zasadniczą i nadrzędną jest to, że to MY SAMI NAJPIERW potrzebujemy duuużo pomocy, a nie GURU. Kiedy zrozumiemy to i właściwie, zgodnie z instrukcjami Guru, będziemy wykonywać naszą sadhanę sami stając się silni i utwierdzeni w naszym bhajanie, wtedy możemy NAPRAWDĘ pomagać innym.

Zobacz jaka jest lub przez długi czas była, całkowita dezorientacja odnośnie osoby Śrila Narayana Maharaja w całym ISKCONie nawet wśród uczniów Śrila Prabhupada, którzy są w tym Ruchu już dość długo. Nie wiedząc, co jest czym, co chcesz dać innym ? Dasz jedynie, to co masz: dezorientację.

Czy to ze nie wiesz jak jesc po vedyjsku oznacza ze wogole nie bedziesz przyjmował posiłkow :?: :D
Piszesz jakby wszyscy tutaj byli co najmniej ułomami,albo jakby wydawalo sie nam wszyskim ze Srila Prabhupada zostawil nam jedynie haos i dezorientacje.
Jesli Ty tak sądzisz, ze to co np Divya moze dac to dezorganizacja i dezorientacja,to sorry,ale co najmniej jest to obrazliwe w stosunku do Niego ,jego Mistrza duchowego i mistrza duchowego jego Guru. Pisząc w ten sposob ,pokazujesz nam ze Ty cos masz ,a my nie mamy nic. To jest naprawde napastliwe i nie eleganckie. Mam dosc tej paplaniny dla tego staram sie nie angazowac w tego typu rozprawki,ale dzieki Twoim wypowiedziom ,rozumie punkt widzenia HH Trivikrama Swamiego ,ktory mowi ze Twoja sanga umniejsza unikalną i jedyną w swoim rodzaju pozycje Srila Prabhupada.
dzieki za utwierdzenie mnie w przekonaniu,bym jeszcze poczekał zanim z entuzjazmem otworze swe ramiona i serce na propozycje Narayana Maharaja,a szczegolnie jego Uczniow. Zacznijcie dzialac tak by inspirowac,a nie gadac by od siebie odpychac. Proszeeeeeee :!:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 12:43 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Czy to ze nie wiesz jak jesc po vedyjsku oznacza ze wogole nie bedziesz przyjmował posiłkow :?: :D

Jeśli nie wiesz, co jest czym i kto jest kim i nie chcesz się dowiedzieć, albo słuchasz osób, które nie wiedzą, co jest czym lub/i kto jest kim, to jesteś zdezorientowany. Ktoś, kto jest zdezorientowany może nawet nie znać celu, do którego zmierza lub może mu się wydawać, że zmierza do jakiegoś celu, ale z powodu dezorientacji nie wie, co jest tym celem.

Piszesz jakby wszyscy tutaj byli co najmniej ułomami,albo jakby wydawalo sie nam wszyskim ze Srila Prabhupada zostawil nam jedynie haos i dezorientacje.

Nie napisałem wcześniej, że TO Śrila Prabhupada zostawił nam chaos i dezorientację, ale że cały (ogromna, przytłaczająca większość) ISKCON , czyli jego członkowie są zdezorientowani.

[...] Jesli Ty tak sądzisz, ze to co np Divya moze dac to dezorganizacja i dezorientacja,to sorry,ale co najmniej jest to obrazliwe w stosunku do Niego ,jego Mistrza duchowego i mistrza duchowego jego Guru.

I znowu.....jeśli nie wiesz, co jest czym i nie wiesz, kto jest kim, to nie wiesz skąd słuchać właściwie lub nie słuchasz właściwie, jeśli masz osobę, która może ci coś dać, i dlatego prawdopodobnie nie znasz celu chociaż może wydawać ci się, że go znasz i coś wiesz.

A jeśli chodzi o Guru, to nie uwłacza mu to, iż jeśli tylko dostrzeże obok siebie osobę godną uwagi, zwolennika Śrila Rupy Goswamiego, może udać sie do niej i słuchać tego, co ma do powiedzenia, jeśli chce.

[...]Pisząc w ten sposob ,pokazujesz nam ze Ty cos masz ,a my nie mamy nic. To jest naprawde napastliwe i nie eleganckie.

Gaurango...Prabhuji.....jestem baaaardzo daleki od tego, o czym piszesz. Chcę by niezwykle chorobliwa sytuacja została wyklarowana i wyleczona. Byłem uczestnikiem tej długiej, chronicznej choroby przez wiele lat i potrzebuję doświadczonego lekarza, który WIE co jest czym i NAPRAWDĘ NIE JEST zdezorientowany. Jeśli ty miałeś takiego lekarza, słuchałeś go właściwie i nie byłeś zdezorientowany to ci zazdroszczę.

ale dzieki Twoim wypowiedziom ,rozumie punkt widzenia HH Trivikrama Swamiego ,ktory mowi ze Twoja sanga umniejsza unikalną i jedyną w swoim rodzaju pozycje Srila Prabhupada.

Pozwolę sobie NIE ZGODZIĆ się z oznajmieniem Trivikrama Maharaja.

dzieki za utwierdzenie mnie w przekonaniu,bym jeszcze poczekał zanim z entuzjazmem otworze swe ramiona i serce na propozycje Narayana Maharaja,a szczegolnie jego Uczniow. Zacznijcie dzialac tak by inspirowac,a nie gadac by od siebie odpychac. Proszeeeeeee :!:

Gdyby wszystko było jasne i klarowane nie byłoby rezolucji GBC na temat Śrila Narayana Maharaja i tej rozmowy, a gdyby nie było takich rozmów i przeprosin GBC, to nawet nie napisałbyś, że "jeszcze poczekasz zanim z entuzjazmem otworzysz swe ramiona i serce na propozycje Narayana Maharaja, a szczególnie jego uczniów".

Pozdrawiam Cię serdecznie :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 15:06 

To kolejny wątek na tym forum, w którym widzę subtelne lub mniej subtelne aluzje "jaki ojciec taki syn" czyli że kiepski uczeń automatycznie równa sie kiepski mistrz duchowy...

To prawda, ze osoba nie posiadajaca wiedzy lub majaca złe intencje, może sprowadzić swoich zwolenników na manowce. I dlatego wybór przewodnika duchowego jest tak istotny.

Ale z drugiej strony... guru moze być najwyzszej klasy bhaktą, a jego uczeń draniem. Wszystko zalezy od tego na ile kto podąża.
Zatem uogolnienia typu "nie podoba mi sie ten guru bo mi sie nie podoba taki a taki jego uczeń" sa wielce ryzykowne... Śrila Prabhupada inicjował 5000 uczniów. Gdzie jest dzisiaj wiekszość z nich? Ilu je mieso?
Advaita Acharya miał 6 synów i połowa zeszła na złą drogę.

O ile zatem we własnym życiu powinnismy pamietac, ze nasze zachowanie moze połozyć cień na imieniu naszego mistrza duchowego, lepiej nie stosowac tej samej miarki do innych i nie oceniac ich guru tylko przez pryzmat ich złego zachowania.

Bhaktisiddhanta Sarasvati powiedział, ze jesli choc jeden z jego (60 tysiecy!) inicjowanych uczniów zostanie czystym wielbicielem, jego misja zakończy sie sukcesem. I to jest prawdziwy wyznacznik wielkosci wielbiciela- jest w stanie innych obdarzyc bhakti (ale nie robi tego na siłę)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 15:47 

[...] Jesli Ty tak sądzisz, ze to co np Divya moze dac to dezorganizacja i dezorientacja,to sorry,ale co najmniej jest to obrazliwe w stosunku do Niego ,jego Mistrza duchowego i mistrza duchowego jego Guru.

I znowu.....jeśli nie wiesz, co jest czym i nie wiesz, kto jest kim, to nie wiesz skąd słuchać właściwie lub nie słuchasz właściwie, jeśli masz osobę, która może ci coś dać, i dlatego prawdopodobnie nie znasz celu chociaż może wydawać ci się, że go znasz i coś wiesz.

I jeszcze jedno.....by było jasne drogi Gaurango:

Nie oceniam Divyi, gdyż nie wiem, czy jest zdezorientowany, czy nie (dlatego napisałem "...JEŚLI nie wiesz"). Ostatecznie to jego życie i on decyduje o tym do kogo udać się z problemem (jeśli ma) i od kogo słuchać. Próbowalismy razem rozmawiać na ten temat, ale coś nie wyszło.....może nie jestem wystarczającym autorytetem dla niego i to rozumiem. Nie oceniam też innych, gdyż to ich życie.

Piszę na tym portalu, gdyż właśnie tutaj została umieszczona sławetna lub niesławetna rezolucja GBC na temat Śrila Narayana Maharaja, której treść jest obraźliwa dla Jego osoby. Skutkiem jej była całkowita dezorientacja wielbicieli ISKCONu, co było faktem przez wiele, wiele lat.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 17:23 
Sponsorzy

I jeszcze jedno.....by było jasne drogi Gaurango:

Nie oceniam Divyi, gdyż nie wiem, czy jest zdezorientowany, czy nie (dlatego napisałem "...JEŚLI nie wiesz"). Ostatecznie to jego życie i on decyduje o tym do kogo udać się z problemem (jeśli ma) i od kogo słuchać. Próbowalismy razem rozmawiać na ten temat, ale coś nie wyszło.....może nie jestem wystarczającym autorytetem dla niego i to rozumiem. Nie oceniam też innych, gdyż to ich życie.

Piszę na tym portalu, gdyż właśnie tutaj została umieszczona sławetna lub niesławetna rezolucja GBC na temat Śrila Narayana Maharaja, której treść jest obraźliwa dla Jego osoby. Skutkiem jej była całkowita dezorientacja wielbicieli ISKCONu, co było faktem przez wiele, wiele lat.

Drogi Caru Kryszna Pr
O ile sie orietuje Twoje i Divyi relacje były dosc zarzyłe,bardziej przyjacielskie.
Dla tego nie nalezy sie dziwic ze On nie przyjmuje Ciebie za autorytet,podejrzewam ze gdyby rozmowa była mniej emocjonalna(ciągle w moim przekonaniu ,mniej napastliwa) a bardziej przyjacielska inaczej wyglądały by nasze relacje.

NIestety Ciagle odnosze wrazenie czytając Twoj wczesniejszy post,Odp na moj text ze Ty wiesz lepiej ,Nie przekonuje mnie To.
Kiedys rozmawialem z jednym wielbicielem ,ktory przez lata sprzedawał ksiązki i przyznal mi sie ,ze On nie mowil ludziom o krysznie On ich mentalnie gwałcił. czasem Twoje Argumenty mogą byc logiczne i przejzyste ,ale forma ich przedstawienia sprawia ze sa nie do przyjecia.

Kochani Bhaktowie,Ja ze swojej strony Bardzo bardzo przepraszam jesli Was uraziłem, Czytają nas osoby,ktore przychodzą ,na nasze spotkania,podczas programow Otwartych i nie raz nie dwa słyszałem....Filozofia piekna,ale klucą sie jak wszedzie .Jesli my sie nie szanujemy ,nikt nas nie bedzie szanowal.
Prosze nie zabierajmy Tym ludziom entuzjazmu do swiadomosci Kryszny, Srila Prabhupada mowił,jesli naprawde mnie szanujecie wspołpracujcie. Jesli misja Narayana Swamiego ma ten sam cel Co Srila Prabhupada ,To naprawde powinnismy sie szanowac,mozemy sie nie zgadzac z roznymi szczegołami filozoficznymi. Ale jak mawiał kiedys Moj Guru Lepiej koncentrujmy sie na wspolnych punktach i wspolnych interesach,a naszym jedynym i wsopolnym interesem jest zadowolenie Sri Guru i Gaurasundary,poprzez ułatwienie ludziom dootrzymania łaski-Prasadam i swietego imienia Kryszny.
Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze przepraszam klaniając sie do waszych stop z prosbą o wybaczenie moich ewentualnych obraz.
Vancza Kalpa....... :oops:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 lis 2009, o 17:28 
Sponsorzy

Brajasundari napisał(a):
To kolejny wątek na tym forum, w którym widzę subtelne lub mniej subtelne aluzje "jaki ojciec taki syn" czyli że kiepski uczeń automatycznie równa sie kiepski mistrz duchowy...

To prawda, ze osoba nie posiadajaca wiedzy lub majaca złe intencje, może sprowadzić swoich zwolenników na manowce. I dlatego wybór przewodnika duchowego jest tak istotny.

Ale z drugiej strony... guru moze być najwyzszej klasy bhaktą, a jego uczeń draniem. Wszystko zalezy od tego na ile kto podąża.
Zatem uogolnienia typu "nie podoba mi sie ten guru bo mi sie nie podoba taki a taki jego uczeń" sa wielce ryzykowne... Śrila Prabhupada inicjował 5000 uczniów. Gdzie jest dzisiaj wiekszość z nich? Ilu je mieso?
Advaita Acharya miał 6 synów i połowa zeszła na złą drogę.

O ile zatem we własnym życiu powinnismy pamietac, ze nasze zachowanie moze połozyć cień na imieniu naszego mistrza duchowego, lepiej nie stosowac tej samej miarki do innych i nie oceniac ich guru tylko przez pryzmat ich złego zachowania.

Bhaktisiddhanta Sarasvati powiedział, ze jesli choc jeden z jego (60 tysiecy!) inicjowanych uczniów zostanie czystym wielbicielem, jego misja zakończy sie sukcesem. I to jest prawdziwy wyznacznik wielkosci wielbiciela- jest w stanie innych obdarzyc bhakti (ale nie robi tego na siłę)

Mysle ze zle mnie zrozumialas,ale zgadzam sie z Tobą.Dziekuje za nektary. :wink:
I raz jeszcze przepraszam.wszystkiego dobrego Bhaktowie.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 18 lis 2009, o 10:04 

Hare Kryszna

Drogi Caru Kryszna Prabhu.
W mym odczuciu nasza relacja jest jak dawniej - przyjacielska. Piszesz, że coś nie wyszło w naszej przyjaźni, wiedz jednak, że ja uważam inaczej... uważam nadal, że możemy coś wspólnie zrobić dla zadowolenia Śrila AC Bhaktiwedanty Swamiego Prabhupada i HH Narayana Maharaja. Przecież HH Narayan Maharaj pragnie zadowolenia Śrila AC Bhaktiwedanty Swamiego Prabhupada, powtarza to cyklicznie w swych wypowiedziach. Jak myślisz co robimy nie tak, i co możemy poprawić by nasza współpraca była lepsza?

Cały czas myślę o naszym polu działania.

Jest nas tak mało, dziś np. jeden wielbiciel budził Śri Śri Gaurange i Ntyanande, Jaghanatha, Baladeve i Subhadre tu w świątyni w Mysiadle, potem sam przebierał, kąpał Bóstwa i gotował śniadanie... i zaraz potem leciał szybko do pracy by pełnić swe obowiązki... jeśli ktoś zrobił by słodycze z mleka na cały tydzień, bardzo by nam to pomogło w służbie na ołtarzu... z drugiej strony ja chętnie przysłużę się Tobie, powiedz czego potrzebujesz dla zadowolenia HH Naryana Maharaja?

W mym odczuciu nasza współpraca (zwolenników HH Narayana Maharaja i Śrila AC Bhaktiwedanty Swamiego Prabhupada) nie dojdzie do skutku, tak długo jak zostanie ona w formie teoretycznych rozważań... służmy razem... chyba, że Twoją służbą jest tylko z odległości konstruktywne (ja osobiście mam wiarę w czystość twych przekonań i w to że chcesz być prema bhaktą lub już nim jesteś) krytykowanie tych czy innych zachowań wielbicieli z MTŚK - za co ja osobiście jestem Ci bardzo wdzięczny, gdyż dzięki temu mogę być lepszym wielbicielem.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 lis 2009, o 15:09 

komentator napisał(a):
Panowie zwolennicy Narayana Mahraja posluchajcie mnie przez chwile i zastanowcie sie
Dziwicie sie ze dla bhaktow ktorzy uwazaja ISKCON za swoja sange NM jest postacia kontrowersyjna?
Inicjownie uczniow aktywnie dzialajacego guru jest wbrew ETYKIECIE VAISZNAWOW!!!!!
Nie bagatelizujcie tego
Do Srila Prabhupady tez przychodzili uczniowie innych guru proszac o inicjacje lecz On tego nie robil.
Tak wiec czyz nie jest to kontrowersyjne?
I nawet to ze byl obrazany nie usprawiedliwia Jego dzialania.
Dlaczego to robi ???
Moze ktos z Was ma jakas oswiecajaca odpowiedz?

satam ninda namnah paramam aparadham vitanute
yatah khyatim yatam katham u sahate tad vigariham

„Sadhu przynoszą nam Święte Imię, a więc jak Święte Imię mogłoby wybaczyć nam obrazy wobec takich sadhu?”

Czy znasz Etykietę Waisznawy? Z którym punktem etykiety jest to sprzeczne wg Ciebie? Kto napisał Twoją etykietę Waisznawy, na którą się powołujesz?

"Śri Sanatana Gosvami Prabhu, nauczyciel nauki o służbie oddania, napisał kilka książek, z których bardzo słynną jest Brhad-bhagavatamrta; KAŻDY, kto pragnie dowiedzieć się o sprawach dotyczących bhaktów, służby oddania i Kryszny, MUSI PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ." (Adi-lila: Rozdział 5, tekst 203, znaczenie)

Brhad-bhagavatamrta jest rzeczywistym wedyjskim kompendium o etykiecie Waisznawy.

W celu zrozumienia tej kwestii, musimy pomodlić się i przyjąć schronienie u lotosowych stóp Śrila Ragunath Das Gosvamiego. Śrila Ragunath Das Gosvami uciekł z domu w środku nocy, bez poinformowania kogokolwiek, włącznie ze swoim diksa-guru Śri Yadunandana Aczarji. Mimo tego, jego postępowanie było przez wszystkich gloryfikowane. Nawet jego Gurudeva Śri Yadunandana Aczarja był zachwycony nagłym odejściem młodego Ragunath Dasa, ponieważ Ragunath Das udał się do Jaganath Puri, gdzie przyjął przewodnictwo Śri Svarupa Damodara Gosvamiego. Śri Yadunandana Aczarja był w rzeczywistości czystym wielbicielem, kompetentnym guru i towarzyszem Pana Czaitanji Mahaprabhu. Jednakże Śri Svarupa Damodara był dla niego seniorem (waisznawą starszym rangą), ponieważ jest on inkarnacją najdroższej przyjaciółki Radhiki o imieniu Lalita Sakhi. Dlatego też, Śri Yadunandana Aczarja, był wolny od zawiści i zaborczości, był bardzo szczęśliwy wiedząc, że jego uczeń znalazł się w dobrych rekach.

Jest to kwestią etykiety waisznawa. Guru nigdy nie myśli, że jakikolwiek uczeń jest jego własnością. On po porostu służy Śri Czaitanji Mahaprabhu poprzez pomaganie takiej duszy w pokochaniu Śri Radha-Krsna. Jeśli jakikolwiek inny senior Waisznawa, który jest bardziej uczony lub doświadczony również pomaga takiej duszy, wtedy on staje się bardzo zadowolony. Jeśli zareaguje w jakikolwiek inny sposób, wtedy jest to rozumiane, że posiada on jakieś braki w swojej vaisnavata (koncepcji oddania). Zgodnie z etykietą waisznawa, senior (starszy) waisznawa jest zawsze darzony SZACUNKIEM i przyznawane jest mu PIERWSZEŃSTWO. Na przykład, w czwartym kanto, piątym rozdziale Śrimad Bhagavatam znajdujemy, że Vidura zbliżył się do Uddhavy chcąc zaakceptować go jako swojego mistrza duchowego. Jednakże widząc, że Maitreya Rsi był w pobliżu i był on starszym waisznawą, Uddhava zarekomendował, że Vidura powinien przyjąć instrukcje od Maitreya Rsi. To jest prawidłowa etykieta waisznawy.

Każdy bezstronny obserwator dojdzie do wniosku, że Śrila Bhaktivedanta Narayana Maharadża jest starszym i bardzo uczonym w nauce o Krysznie i służbie oddania (vaidhi i raganuga bhakti) oraz seniorem Waisznawą. Więc obraźliwym jest nawet oferowanie rady takiemu waisznawie.

"Obrazą jest także uważanie upełnomocnionego waisznawy za obiekt jakichkolwiek działań dyscyplinarnych. Obrazą jest dawanie mu RAD czy pouczanie go. Neofitę od zaawansowanego waisznawy można odróżnić po jego czynnościach. Zaawansowany Waisznawa zawsze zajmuje pozycję mistrza duchowego, a początkujący bhakta jest zawsze uważany za ucznia. Mistrz duchowy nie może być przedmiotem rad swoich uczniów, ani też nie powinien przyjmować instrukcji od tych, którzy jego uczniami nie są." (Nektar Instrukcji, tekst 6)

Z natury i tonu wypowiedzi niektórych członków ISCKON, możemy tylko wnioskować, że ich autorzy muszą być całkiem nieświadomi kim jest Śrila Narayana Maharadża i dlatego w tym miejscu dołączamy krótką historię.

Realia są takie, że Śrila Narayana Maharadża jest wielce szanowanym działaczem społeczności Gaudiya. Intonuje on co najmniej 64 rundy (czasami znacznie więcej) każdego dnia od wielu dekad.

Śrila Narayana Maharadża intonował harinama od 1920 r. Otrzymał diksa w 1947 r. od Śri Śrimad Bhakti Prajana Keśava Gosvamiego Maharadża. To była ta sama wspaniała osoba, od której Śrila A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada również przyjął sannyasę w 1959 r. Przez ostatnie pięćdziesiąt trzy lata (przyp. tłum., ten list ma już około 10 lat, więc wyjdzie trochę więcej) Śrila Narayana Maharadża nigdy nie intonował mniej niż 64 rundy na dzień, czasem intonował 128 rund, i czasem podążał w ślady Namacaryi Śrila Haridasa Thakura intonując 192 rundy. Podczas tego okresu czasu służył on, zadowalał oraz otrzymywał błogosławieństwa wszystkich wybitnych uczniów Śrila Bhaktisiddhanty Sarasvatiego Thakury. Z perspektywy tych okoliczności wyraźnie widzimy, że świadomość Kryszny Śrila Narayana Maharadża znajduje się w innym wymiarze niż nasza.

Był wtedy rok 1947, kiedy Śrila Narayana Maharadża po raz pierwszy spotkał Śrila Bhaktivedantę Svamiego Prabhupada (od tego miejsca Śrila A.C. Bhaktivedanta Svami będzie z uczuciem nazywany "Śrila Prabhupada"). Od tamtego czasu na polecenie swojego diksa guru, rozpoczął służbę dla Śrila Prabhupada jako swojego siksa guru. W ten sposób Śrila Narayana Maharadża został PIERWSZYM UCZNIEM Śrila Bhaktivedanty Svamiego Prabhupady. W 1952 r., Śrila Narayana Maharadża przyjął sannyasę od swojego diksa guru. W ten sposób jest on duchowym bratem sannyasa Śrila Prabhupada, otrzymując ją od tego samego guru siedem lat wcześniej przed Śrila Prabupadem.

Przy tej okazji, kiedy Śrila Prabhupada przyjmował sannyasę, Śrila Narayana Maharadża był tą osobą, która przygotowała dla niego dandę sannyasińską, nałożył własnymi rękoma tilaki na dwanaście części ciała Śrila Prabhupada i przeprowadził właściwą ofiarę ogniową pod kierunkiem Śrila Bhakti Prajana Kesava Maharadża. Wielbiciele, którzy pozostawali w Math przypominają sobie, że kiedy Śrila Prabhupada tam przebywał, był on grobowo poważny w kontaktach z innymi, jednak kiedy odwiedzał Śrila Narayana Maharadża w jego pokoju śmiali się i żartowali razem.

Kiedy Śrila Prabhupada po raz pierwszy wyjechał do Ameryki, utrzymywał kontakty ze Śrila Narayana Maharadżem, który zrobił wszystko co konieczne by pomóc Śrila Prabhupadzie na wiele sposobów. Regularnie wysyłał transportem morskim duże paczki z książkami i często wyjeżdżał do Delhi aby załatwiać sprawy bankowe Śrila Prabhupada. Wysyłał mu również wiele innych parafernaliów niezbędnych do pełnienia służby oddania takich jak mrdangi, kartale, tilaki, zdjęcia z formami bóstw, Bóstwa, korale japa mala, ubrania, harmonium, pera (słodycze) itp.

Możemy zrozumieć miłość, którą Śrila Prabhupada darzył Śrila Narayana Maharadża poprzez przeczytanie listów, które jemu przysyłał:

"Nasza relacja z pewnością oparta jest na spontanicznej transcendentalnej miłości. Właśnie dlatego, nie ma żadnej szansy abyśmy zapomnieli o sobie wzajemnie. Dzięki łasce Guru i Gaurangi niech wszystko będzie pomyślne dla Ciebie. To jest moja stała modlitwa. Od pierwszego razu kiedy Cię ujrzałem byłem zawsze Twoim dobrze Ci życzącym. Od pierwszego spojrzenia na mnie, Śrila Prabhupada również patrzył na mnie z taką miłością. To był mój pierwszy darśan z Śrila Prabhupadem, na którym nauczyłem się miłości." (List od Śrila Prabhupada 28 września 1966r.)

"Myślę, że we wszystkich Gaudiya Matha Ty jesteś prawdziwym guru-sevaką, dlatego zawsze będę zwracał się do Ciebie i darzył Cię pełną miłością i uczuciem.

Jeśli nie myślałbym w ten sposób i nie pokładałbym w tobie tak wiele zaufania, nigdy nie wysłałbym ci moich kluczy i pieniędzy. Mam tak wiele miłości i wiary w Ciebie." (List od Śrila Prabhupada, Nowy Jork, 17 maj 1967 r.)

"Proszę ofiaruj moje pokłony Śrimad Narayana Maharadży. Od długiego czasu nie miałem od niego wiadomości. Proszę poproś go aby znalazł duży kawałek ziemi do kupienia, być może z domem, pomiędzy Mathurą a Vrndavaną. " (List S.P. 26 czerwca 1970 r.)

Do czasu kiedy Śrila Prabhupada odszedł z tego śmiertelnego świata, utrzymywał on bardzo bliskie i serdeczne stosunki ze Śrila Narayana Maharadżem. Śrila Prabhupada poprosił go ABY POPROWADZIŁ JEGO UCZNIÓW podczas jego fizycznej nieobecności, poprzez uczenie ich o koncepcji Śrila Rupy i Ragunath das Gosvamich. Zanim opuścił ten świat Śrila Prabhupada powierzył Śrila Narayanowi Maharadży bardzo zaszczytne i odpowiedzialne zadanie, aby złożył jego transcendentalne ciało w samadhi . Po odejściu Śrila Prabhupada kiedy jego synowie próbowali przejąć pasywa wystawiając oferty zakupu i licytować nieruchomości ISCKON, od rana do wieczora przez wiele dni, Śrila Narayana Maharadża bez wytchnienia zeznawał w imieniu ISKCON w sądach w Bombaju. To wszystko było bezinteresowną pomocą dla uczniów Śrila Prabhupady.

Konkludując na podstawie własnych oświadczeń Śrila Prabhupady, dojdziemy do wniosku, że Śrila Narayana Maharadża jest jego bliskim towarzyszem, z którym posiada on wieczną i transcendentalną relację. Dlatego też apelujemy do wielbicieli z ISCKON, by odnieśli korzyść poprzez próbę zrozumienia doskonałych działań Śrila Narayana Maharadża, zamiast wyniszczać się poprzez próby dawania mu rad.

INSTYTUCJONALIZM KONTRA WAISZNAWIZM

Nie przyszliśmy do tego świata aby zostać członkami jakiejkolwiek instytucji. Przyszliśmy tu aby osiągnąć Krsna-Bhakti-Rasa.

krsna bhakti rasa bhavita matih kriyatam yadi kuto'pi labhyate

"Krsna bhakti rasa może być zdobyta tylko za jedną cenę - którą jest ogromne pragnienie (chęć), by ją otrzymać. Jeśli GDZIEKOLWIEK jest ona osiągalna, należy ją nabyć BEZ ZWŁOKI." (Śri Czaitanja Caritamrta Madhya lila 08.70)

Jedyną metodą rozwinięcia tego ogromnego pragnienia (chęci) jest słuchanie o słodkich rozrywkach Śri Radha-Krsna bezpośrednio z ust raganuga waisznawy. Nie jest to osiągalne poprzez intonowanie, nauczanie, dystrybucję książek czy poprzez słuchanie tysięcy wykładów o tym, że nie jesteśmy tym ciałem i o tym, że powinniśmy podporządkować się Krysznie. Nie zrozumcie błędnie tego punktu. Powinniśmy robić te wszystkie rzeczy, ale bez bezpośredniego słuchania i asocjowania z rasika waisznawami, którzy są pogrążeni w nastroju Śrila Rupy Gosvamiego, Ragunath Das Gosvamiego, Visvanath Cakravati Thakur i innych, nasze oddanie będzie nazywane VAIDHI BHAKTI. To jest uregulowana służba oddania, dzięki której można ewentualnie osiągnąć duchowe planety Vaikuntha, gdzie wszyscy wielbią Krysznę jako Boga. Jednak Kryszna w rzeczywistości nie jest usatysfakcjonowany miłością tych, którzy wiedzą, że jest on Bogiem.

"Znając Moje bogactwa, cały świat spogląda na Mnie z bojaźnią i szacunkiem. Ale oddanie osłabione przez taką cześć nie pociąga Mnie." (Czaitanja Cartamrita Adi 3.16)

Co więcej, vaidhi bhakti nie ma takiej mocy aby zabrać nas do Vrindavana:

"Wszędzie w tym świecie ludzie wielbią Mnie zgodnie z zaleceniami pism świętych. Jedynie przez przestrzeganie takich regulujących zasad nie można osiągnąć miłosnych uczuć bhaktów Vrajabhumi. (Czaitanja Cartamrita Adi 3.15)

We Vrindavan, dzięki wpływowi Yogamaji, nikt nawet nie podejrzewa, że Kryszna jest Bogiem. Oni posiadają tylko jeden rodzaj miłości, który sprawia, że Kryszna jest szczęśliwy, jest to naturalna miłość przyjacielska, rodzicielska lub miłość zakochanych. Tylko raganuga-bhakti prowadzi do Vrindavan. Nie ma innej drogi. Tak więc, kiedy pojawia się możliwość asocjacji z raganuga Waisznawą, wtedy musimy ją podjąć. Dzięki takiej asocjacji to ogromne pragnienie (chęć) może się pojawić i będzie można wejść na ścieżkę RAGANUGA BHAKTI. Nie jest prawdą że vaidhi bhakti ostatecznie przekształci się w raganuga bhakti. Raganuga bhakti powstaje tylko dzięki asocjacji.

Wszyscy jesteśmy jedną rodziną, rodziną Śri Czaitanji Mahaprabhu, dlatego więc nie powinno być między nami żadnych animozji ani strachu. Mam nadzieję, że w przyszłości, wszyscy razem będziemy współpracować w Misji Pana Czaitanji Mahaprabhu aby wyzwolić wszystkie uwarunkowane dusze z nieszczęść mayi i pomóc im zająć ich konstytucjonalną pozycję jako wiecznych kochających sług Kryszny. MISJA Śri Czaitanji Mahaprabhu jest bardzo podobna do systemu edukacyjnego, który ma placówki takie jak, przedszkola, podstawówki, gimnazja, licea, uniwersytety, czy studia podyplomowe (doktorskie). Wszystkie te wydziały nie są takie same ale powód ich istnienia jest ten sam, aby wykształcić wszystkich i każdego z osobna. Podobnie w świadomości Kryszny, najpierw musimy się nauczyć, że nie jesteśmy swoim ciałem, przynajmniej w teorii. I jeśli będziemy chcieli to zrealizować w praktyce będziemy musieli przestudiować nauki Bhagavad-Gity, Śrimad Bhagavatam, Śri Czaitanji Cartamrity, Jaiva Dharmy, Brhad Bhagavatamrty, Bhaktirasamrta-sindhu i Ujjvalanilamani, jak również podążać za nimi w swoim życiu. Następnie powinniśmy zrobić postęp w raganuga bhakti pod kierunkiem doświadczonego Rupanuga Aczarji i zrealizować nastrój miłości Gosvamich tak jak zostało to wyjaśnione w Śri Lalita Madhava, Śri Vidagdha Madhava, Stava-mala, Śri Vilap-Kusumanjali, Śri Krsna Bhavanamrta i innych. Pod kierunkiem naszych diksa i siksa guru powinniśmy robić szybki i równomierny postęp na ścieżce oddania, bez pozostawania złapanym w pułapkę tego samego poziomu przez długie lata.

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1