Teraz jest 29 lip 2026, o 14:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śrila B.V. Narayana Maharaja - przeprosiny GBC
PostNapisane: 12 lis 2009, o 12:35 

Charu Krishna das napisał(a):

Anuttama dasa, minister komunikacji ISKCON-u przemawiając z ramienia GBC, przeprosił oficjalnie Narajana Maharaja za "niepowodzenie ze strony GBC we właściwej i odpowiednio osobowej komunikacji" oraz za strategie ISKCON-u z 1995 roku. Chociaż GBC uznało w tamtym czasie, że taka strategia była konieczna, Anuttama dasa wyraził żal, że nie doszło do właściwego porozumienia, a uchybienia doprowadziły do dalszych nieporozumień. Anuttama dasa także oświadczył, że GBC jest uprawomocnione przez Śrila Prabhupadę do przewodzenia i zarządzania jego ISKCON-em.
.............
Kończąc spotkanie, obie strony wyraziły wdzięczność za spotkanie i jego zadowalającą atmosferę. Gdy wysłannicy ISKCON-u przygotowywali się do wyjścia, delegacja starszych wielbicieli służących w Bhakti Trust (Jalakara dasa, B.V. Sajjan Maharaja i Jadurani (Śyamarani) dasi oficjalnie poprosili przedstawicieli GBC o wybaczenie ich błędów i obraz jakie popełnili w przeszłości w relacjach z ISKCON-em. Obie strony odwzajemniły się pokłonami.

Rozumiem, że nasi starsi bracia duchowi z obu stron uczą nas jak należy przepraszać za swoje złe zachowanie. Proponuję Wam również przeprosić się biorąc z nich przykład zamiast trwonić czas prowokując złe zachowanie innych lub samemu źle się zachowywać.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 14:51 

Miłosne sprzeczki pomiędzy wielbicielami miały już miejsce w historii gaudiya vaisnavizmu (Bhimal prasad i Lalita Prasad synowie Bhaktiwinoda Thakury wymieniali swe poglądy na temat nastroju bhajananandi i gostianandi)

Tu na forum przyglądam się tym wymianom i czuję, że pomiędzy piszącymi w tym wątku wielbicielami panuje nastrój wzajemnej miłości, pełna gotowość do służenia, uwaga, koncentracja na poszczególnych słowach, która wzmaga różnorodność smaków... bo czyż obojętne na siebie osoby zwracały by w ogóle na siebie uwagę, czy chciało by im się pisać tak długie posty, gloryfikować w ten czy inny sposób, podkreślając różnorodne cechy jakie nosi wielbiciel: oddanie dla Mistrza Duchowego, wiarę w jego słowa, gotowość do obrony swojej wiary?

Dużo jest tu mowy na temat obraz, krytyk, być może wychodzących z podłoża zazdrości o wielbicieli (to już każdy sam powinien zweryfikować)... zazdrość o innych...można by ten wstępny etap w służeniu Krysznie, gloryfikować za to iż jest początkiem do czystego oddania i za to, że może przemienić się w intensywne służenie Guru i Gaurandze...etap zazdrości o innych vaisnavów jest etapem wstępnym, z tym chyba każdy się zgodzi, po tym etapie przychodzi umocnienie wiary, to wiemy wszyscy z siastr, gloryfikacja tego etapu może polegać na tym, iż jest on etapem wyższym od etapu w którym istnieje całkowity brak Świadomości Kryszny i inspiracją do tego by się z tej zazdrości całkowicie uwolnić...

Każdy z nas piszących tu konfrontuje z innymi wielbicielami swoje poglądy, wie, czuje, lub ma pewne domysły na temat miejsca w jakim znajduję się w drodze do prema bhakti ... bronimy mocno swych poglądów, gdyż bronimy wiary jaką mamy w Kryszne i w Jego wielbicieli, taka wiara (mocna, średnia, słaba) daje nam inspiracje w życiu duchowym i siłę by dalej mówić o Krysznie... chciałbym pokornie prosić byśmy bronili naszej wiary w Krysznę, i byśmy nie dali się zwieść zazdrości, która chce nas umieścić na jak najwyższym etapie służenia Krysznie i która popycha nas w stronę fanatyzmu... poprzez fanatyzm rozumiem, jak nasze osobiste przekonania na siłę nakładamy na innych, bez szacunku i zrozumienia tego iż ktoś może mieć inny nastrój w służeniu Krysznie.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 16:28 
Trisama napisał(a):
Rozumiem, że nasi starsi bracia duchowi z obu stron uczą nas jak należy przepraszać za swoje złe zachowanie. Proponuję Wam również przeprosić się biorąc z nich przykład zamiast trwonić czas prowokując złe zachowanie innych lub samemu źle się zachowywać.

traktuję Prabhu, twojego posta jako ISCKONOWE zalecenie w zaistaniałej sytuacji po spotkaniu w Govardhan.

żart, to jest nic więcej jak żart. po czternastu latach obrażania, podsycania wrogości itd itp, tylko tyle? po prostu przeproście się?
przez tyle lat wmawiano wielu, że jest tak i tak, a teraz okazuje się że jest zupełnie inaczej? bez słowa wyjaśnienia tym wszystkim "maluczkim bhaktom"? przecież w tym temacie były pisane całe tomy np"Siksa poza ISCKONEM". i co tego wszystkiego już nie ma?
to takie moje małe dywagacje jako wychowanka ISCKONU.

PostNapisane: 12 lis 2009, o 16:51 

premananda napisał(a):
Trisama napisał(a):

traktuję Prabhu, twojego posta jako ISCKONOWE zalecenie w zaistaniałej sytuacji po spotkaniu w Govardhan.

żart, to jest nic więcej jak żart. po czternastu latach obrażania, podsycania wrogości itd itp, tylko tyle? po prostu przeproście się?
przez tyle lat wmawiano wielu, że jest tak i tak, a teraz okazuje się że jest zupełnie inaczej? bez słowa wyjaśnienia tym wszystkim "maluczkim bhaktom"? przecież w tym temacie były pisane całe tomy np"Siksa poza ISCKONEM". i co tego wszystkiego już nie ma?
to takie moje małe dywagacje jako wychowanka ISCKONU.

Premanando, wydaje się, ze post Trisamy Prabhu dotyczył raczej tego forum niz wielkich osób na górze...

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 17:03 

Chciałem przeprosić wielbicieli, których mogłem urazić swym fanatycznym przekonywaniem o swojej racji, i którzy poczuli brak inspiracji do życia duchowego z mego powodu.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 18:19 

komentator napisał(a):
Do Charu Krsny Dasa (
odpowiadam siedzac w zaciszu swego domu jak pokornie mi poradziles:

Czy zanam osoby ktore podjely decyzje w wyniku prania mozgu i nie sa teraz szczesliwe ?:
TAK ZNAM!!!!!

Odnosnie Damodara Swamiego to mialem na mysli jego poczatkowa wizyte (swoja droga to praktycznie wszyscy obecni zwolennicy NM to byli bhaktowie z Hare Kryszna)

Kiedy zapytalem Damodara S. co mysli o teori ze Srila Prabhupada byl otruty ,
odpowiedz byla :
to oczywiste zrobil to Bhakti Caru Swami i Tamal Krsna Swami na pytanie skad ma ta pewnosc ,odpowiedzial ze Narayan Maharaj mu to powiedzial i tego typu rewelacjami dzielil sie ze mna zaraz na pierwszym spodkaniu.
Stad moja duza rezerwa do Jego osoby ( co nie przeszkadza Ci porownywac mnie do psa ....)

Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie zeby morderca kogos takiego jak Srila Prabhupad moglby przezyc nawet jeden dzien na tym swiecie , po dokonaniu takiego czynu.

Kiedy pouczasz mnie na temat bezstronnosci to tak naprawde wtracasz sie w moja polemike z Premananda co wybacz wydaje sie duzym bledem z stojej strony.

A to ze zam przypadki osob ktore wbrew instrukcjom swoich GURU przyjmuja incjacje od NM jest faktem i On czyli NM sie na to zgadza ,co jest wbrew zasadom etykiety vaisznawa ktorej sie nauczylem ( moze twoja jest inna)

Na koniec : zrodla mojego pseudonimu sa bardzo proste , zapomnialem hasla do swojego imienia
i chcac napisac komentarz uzylem go w ten sposob (wydawal mi sie zabawny)
Inna rzecza jest to czy zabronione jest wystepowanie incognito na tym forum?

Pozdrawiam i zycze spokoju
powiem Ci szczerze ze bhaktowie sie martwia ,o to ze zrobiles sie troche napastliwy w swoim nauczaniu ( materialna historia ma to do siebie ze sie powtarza ) :idea: :?:

Oj, Gatida, Gatida.....NO COMMENTS :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 20:38 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
Chciałem przeprosić wielbicieli, których mogłem urazić swym fanatycznym przekonywaniem o swojej racji, i którzy poczuli brak inspiracji do życia duchowego z mego powodu.

Drogi DivyaSimha Pr.
Czytając Ciebie(Twoje Posty) raczej inspiracja plynie szerokim strumienim i napełnia nadzieją na to ze dzieki tak wspołczującemu postepowaniu jakie wykazujesz "zarazisz" nas wszytkich stopniowo i przekonasz ze wzajemny szacunek jest bardziej polecany,niz wzajemne prywatne animozje na publicznym forum.
Dziekuje ze jestes ,dzieki Gatidzie Pr i Trisamie Pr za inspiracje.
POzdrowienia dla wszystkich.
Miłego Ekadashi .Gaurangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :!: :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 21:21 

Proponowałabym bhaktowie dyskutowanie wątku o "otruciu" Prabhupada gdzie indziej. Nie pasuje tutaj.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 lis 2009, o 21:35 

Jeszcze trzeba by Gatitde poinformowac bo chopak pewnie nie wie , ze sie udziela na tym forum:lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 lis 2009, o 13:45 

komentator napisał(a):
Jeszcze trzeba by Gatitde poinformowac bo chopak pewnie nie wie , ze sie udziela na tym forum:lol:

Własnie ktoś już go poinformował i Gatida Prabhu zadzwonił do mnie, by oznajmić, że się tutaj nie udzielał, dlatego pragnę go bardzo serdecznie za pomyłkę przeprosić. Byłem przekonany, że to on występuje pod nickiem "komentator". No cóż....kolejny raz przekonuję się, że nie jestem Paramatmą w sercach wszystkich żywych istot :D

Komentarz "NO COMMENTS" pozostaje jednak nadal aktualny.

Pozdrawiam wszystkich.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 lis 2009, o 19:43 

Cytuj:
Prosze nie sciemniaj drogi kolego np. Ragavardan Prabhu zostal inicjowany ponownie i nazywa sie Radha Mohan takich przykladow jest wiele .

Pozwolcie, ze wypowiem sie jeszcze raz na temat mojej inicjacji u Srila Narayana Maharaja. Wyjasnialem to juz kilkakrotnie na innych forach ale widze, ze i tak bhaktowie maja swoja wersje.

Po pierwsze.
Kiedy poznalem nauki Srila Narayana Maharaja, nie mantrowalem juz od czterech lat i nie chcialem miec nic wspolnego z ISKCONem. Calkowicie stracilem wiare w GBC, wlaczajac w to Jayapatake Maharaja.
Nikt nie byl w stanie mnie przekonac. Technicznie mowiac nie bylem juz bhakta.

Po drugie.
Poznalem Srila Maharaja czytajac jego wyklady w Internecie.
Nie znalem wtedy nikogo z jego uczniow. Nikt mnie nie namawial i nade mna nie "pracowal", zebym sie przylaczyl do Sangi.

Po trzecie.
Owczesna polityka GBC nie zezwalala na przyjecie inicjacji siksha od Srila Narayana Maharaja wiec jedynym wyjsciem dla mnie bylo przyjecie schronienia u niego.
Gdyby GBC (w tym rowniez Jayapataka Maharaj) zezwalalo na przyjmowanie siksha od Srila Maharaja, to nie byloby potrzeby odchodzic.

Po czwarte.
Srila Narayana Maharaj spytal mnie, czy chce zatrzymac swoje "stare" imie, czy tez wole otrzymac nowe, wiec to takze byl moj wybor.

Po piate.
Nie spotkalem sie z nikim, kto zostalby "skradziony" komukolwiek.

Cytuj:
Panowie zwolennicy Narayana Mahraja posluchajcie mnie przez chwile i zastanowcie sie
Dziwicie sie ze dla bhaktow ktorzy uwazaja ISKCON za swoja sange NM jest postacia kontrowersyjna?
Inicjownie uczniow aktywnie dzialajacego guru jest wbrew ETYKIECIE VAISZNAWOW!!!!!
Nie bagatelizujcie tego
Do Srila Prabhupady tez przychodzili uczniowie innych guru proszac o inicjacje lecz On tego nie robil.
Tak wiec czyz nie jest to kontrowersyjne?
I nawet to ze byl obrazany nie usprawiedliwia Jego dzialania.
Dlaczego to robi ???
Moze ktos z Was ma jakas oswiecajaca odpowiedz?

Slowo "kradziez" odnosi sie raczej do odebrania komus jego prawowitej wlasnosci w celu osobistej korzysci.
Srila Narayana Maharaja pomaga bhaktom, aby nie upadali na sciezce bhakti i daje im dalsze przewodnictwo.

Masowy odplyw bhaktow z ISKCONu do Srila Narayana Maharaja jest rezultatem jego niezwyklej, duchowej mocy i nieskazitelnie czystego oddania dla Kryszny i Srimati Radharani.
Damodar Maharaj TYLKO dlatego byl w stanie kogokolwiel przyciagnac, poniewaz byl przedluzeniam laski czystego wielbiciela.

Natomiast masowa utrata uczniow przez niektorych guru w ISKCONie jest rezultatem ich wlasnej, separatystycznej polityki. Sami stali sie ofiara swojej wlasnej polityki.

Drodzy bracia, bhaktowie. Wasze rozwazania na temat takich osob, jak Srila BV Narayan Maharaj, sa jedynie teoretyczne. Powinniscie spotkac go twarza w twarz i ocenic sami, co to za osoba. Jestem pewien, ze puscilyby lody i stalibysmy sie pokojowa wioska Kryszny.

No ale juz intytucja zadbala o to, zeby do tego nie doszlo ;)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 lis 2009, o 20:50 

Hare Kryszna Drogi Ragawardanie Prabhu/Radha Mohanie Prabhu
Dzięki wielkie, że się odezwałeś za oceanu... mam cały czas żywo w pamięci Twoje inspirujące śpiewanie do Kryszny tu w Polsce... szkoda, że Ciebie tu nie ma - zawsze sobie powtarzam to przy organizacji kolejnego programu... ja ani na bębnie nie zagram, ani na harmonium, a i z kartalami mi za dobrze nie wychodzi... jest wielki deficyt, wielbicieli i dlatego podzielam opinie Twoją, iż razem możemy więcej zdziałać, niż wojując bez sensu... i mi marzy się pokojowa wioska wielbicieli, których łączy wspólna misja Śri Gaurangadewy... Powiem Ci, w zaufaniu :), iż niedawno spotkałem wielbiciela, który porzucił towarzystwo wielbicieli, przestał mantrować, wino itd... siedzieliśmy wspólnie i gadaliśmy o tym i tamtym... w tle leciał Twój badźan... w pewnym momencie zobaczyłem jak wielbiciel ten uchwycił "tło muzyczne" i stał sie zamyślony... po chwili sam zaczął mówić o Krysznie i o tym jak te chwile kiedyś z Ragawardanem i jego ekipą były cudowne i ożywiające duchowo... poprosił o Twój bhajan... od tej chwili spotykamy sie często i mantrujemy... to bardzo inspirujące... ten wielbiciel mieszkał kiedyś we Wrocławiu... nie umieszczę tu jego imienia... bo nie mam na to zgody, a i on jest raczej nie skory do upubliczniania...

Myślę, że jest wielu takich wielbicieli, których cały czas inspirujesz...

Co do problemów tu poruszanych...słyszałem, iż od niedawna HH Narajan Maharaj nie inicjuje już bez pisemnego oświadczenia, iż ma się czynnego Guru?... w wielu wypadkach Maharaj inicjował nie wiedząc, że dane osoby miały, lub mają już Guru... powoli się to zmienia... co wskazuję na dobre chęci z każdej ze stron... samo to, iż starsi wielbiciele sie przepraszają daje na maluczkim przykład, iż błędy zostały popełnione, a może teraz przyszedł czas by je naprawić...

Nie pomożemy powstaniu wzajemnej kooperacji, jeśli będziemy się wzajemnie obrzucać epitetami... jeśli chcemy już korygować, to najlepiej jeśli będziemy korygować nas samych - to moje tajne realisation :) z 18 letniego doświadczenia w bhakti ( karma, gjanie oczywiście), iż jest to najbezpieczniejsze :), zastanawiam się dlaczego mam jeszcze resztkę smaku do intonowania i chce mi się słuchać o czystej miłości, bo nie zamykam się na to, iż tu przede mną może być bardziej zaawansowany wielbiciel, któremu zawdzięczam to, iż nasza rozmowa zawsze (jakimś dziwnym trafem) schodzi na temat imienia - Kryszna :)

Inna rzecz BARDZO WAŻNA o której dużo sie nie pisze przy tych i podobnych okazjach, należy oddzielić przewodnictwo duchowe od tego organizacyjnego... pisze to HH Gaur Gowinda Maharaj w swej książce poświęconej Prabhupadzie...jeśli wielbiciele będą uświadamiani, iż przywództwo organizacyjne tu w Polsce np. Trisam Prabhu nie jest jednoznaczne z duchowym przewodnictwem, i że nie mamy obowiązku organizacyjnego przyjmować duchowe schronienie ze strony Trisamy, a jeśli to robimy to dlatego, że chcemy, a nie dlatego, że jest taki nakaz organizacyjny... otóz takiego nakazu nie ma... z drugiej strony, jeśli np organizujemy wspólną Ratha Yatre i nasz lider organizacyjny rozdziela nam zadania, to nie ma w tym żadnego błędu, gdyż temu służy organizacja (organizacja - to członkowie w wspólnej relacji idący do tego samego celu - to najkrótsza i najpełniejsza definicja z jaka się spotkałem na studiach)... nie można mieć członkom organizacji za złe, iż się organizują w celu zadowolenia Śrila AC Bhaktiwedanty Swamiego Maharadźa Prabhupada... można mieć jedynie żal do niektórych członków, iż nie maja na celu zadowolenia Śrila AC Bhaktiwedanty Swamiego Maharadźa Prabhupada, a własne ukryte motywy... jeśli nie będzie się odpowiednio nagłaśniać takich wad organizacyjnych, i wyciągać wniosków, i naprawiać błędów, tak długo będzie fałsz i hipokryzja, a to nie zadowala Śri Gaurangadewy... myślę, że młoda organizacja, jaką jest MTŚK może śmiało przyjąć pokorną postawę i uczyć się od innych sang ( nie koniecznie organizacji, jeśli np. takie sangi przyjęły styl nie organizowania się)... nikomu tu kapelusz z głowy nie spadnie :)... gdyż jeśli ktoś opuszcza organizacje to wina zawsze jest gdzieś po środku... że sam chciał, a le i że organizacja czegoś nie dała tej osobie...

Zakończę może otwartym pytaniem
- czego organizacja MTŚK nie daje nam, że od niej odchodzimy i jak organizacja MTŚK może naprawić swe błędy?

Dodam, iż jak najbardziej chodzi mi o sfere naszych wpływów, czyli tu o nasze małe polskie poletko wielbicieli...
Czy jesteśmy już gotowi na konstruktywną krytykę?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Gaurabhaktów

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 lis 2009, o 23:47 

Dzięki Divya za Twój bardzo fajny post.

Divya napisał(a):
[...] Zakończę może otwartym pytaniem
- czego organizacja MTŚK nie daje nam, że od niej odchodzimy i jak organizacja MTŚK może naprawić swe błędy?

Dodam, iż jak najbardziej chodzi mi o sfere naszych wpływów, czyli tu o nasze małe polskie poletko wielbicieli...
Czy jesteśmy już gotowi na konstruktywną krytykę?

Tutaj Divya nawet nie chodzi o organizację, ale OSOBĘ, której szukamy. Rola organizacji jest zupełnie wtórna. Jeśli organizacja pomaga w tym pierwszym to jej rola jest chwalebna, ale jeśli stawia mur, to wszystkie jej zewnętrzne aranżacje nie mają ŻADNEJ wartości dla osoby poszukującej PRAWDZIWEGO DUCHOWEGO SCHRONIENIA I PRZEWODNICTWA.

Cechą prawdziwego wajsznawy nie jest przynależność do tej, czy innej organizacji. Obrazą jest patrzenie na niego przez pryzmat kasty, koloru skóry, urodzenia, czy nawet przynależności do jakiejś organizacji, gdyż CZYSTY WAJSZNAWA jest nim niezależnie od tych zewnętrznych warunków.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 15 lis 2009, o 10:20 

Co MTŚK może poprawić?
Stawiając to pytanie chciałem się dowiedzieć jak możemy lepiej służyć Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Maharadźowi Prabhupadzie, i nie uważam by problem (w tym wypadku organizacyjny) służenia czystemu wielbicielowi był wtórny, pisząc to oczywiście prezentuję jedną z grup myślowych i jestem świadomy, iż Twój pogląd może być inny na tą kwestie.
Przy czym w pełni doceniam pragnienie służenia Guru i Gaurandze u każdej osoby, która może myśleć inaczej niż ja.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 15 lis 2009, o 12:01 

Divya napisał(a):
Co MTŚK może poprawić?
Stawiając to pytanie chciałem się dowiedzieć jak możemy lepiej służyć Śrila AC Bhaktiwedancie Swamiemu Maharadźowi Prabhupadzie, i nie uważam by problem (w tym wypadku organizacyjny) służenia czystemu wielbicielowi był wtórny, pisząc to oczywiście prezentuję jedną z grup myślowych i jestem świadomy, iż Twój pogląd może być inny na tą kwestie.
Przy czym w pełni doceniam pragnienie służenia Guru i Gaurandze u każdej osoby, która może myśleć inaczej niż ja.

Zadaj sobie Divya pytanie:

Czy Śrila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada byłby zadowolony z tego, że do Jego światyń nie wpuszcza się autentycznego, czystego wajsznawy i nie pozwala się mu mówić tam, tym bardziej, że ów wajsznawa jako jedyny został poproszony przez Śrila Prabhupada, by złożył jego ciało do samadhi, chociaż Śrila Prabhupada miał wówczas tysiące uczniów?

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1