Teraz jest 28 lip 2026, o 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dzień odejścia Śrila Bhaktisiddhanty Saraswatiego Thakury
PostNapisane: 8 gru 2006, o 10:53 
Sponsorzy

To naprawdę niezwykłe móc chociaż przez te słowa zbliżyć się do tej wielkiej osobistości. W kolejną rocznicę odejścia Śrila Bhaktisiddhanty Saraswatiego Thakury, proszę przeczytajie te słowa przetłumaczone z bengali przez Śrila Prabhupda.

Jego Boska Miłość Śri Śrimad Bhaktisiddhanta Sarasvati Goswami Maharaj, czcigodny Acarya (Przywódca Duchowy) Gaudiya Vaisnavów, wypowiedział kilka następującaych zdań jako Jego Przesłanie, na kilka dni (23 Grudnia, 1936) przed Jego odejściem z tego materialnego świata.

"Najprawdopodobniej przyprawiłem wielu ludzi o ból głowy. Niektórzy z nich myślą o mnie jako o swoim wrogu, ponieważ mówiłem pełną prawdę o służbie i oddaniu dla Najwyższego Pana. Przyprawiłem ich o tak wiele kłopotów tylko z tego powodu, że miałem nadzieję, że może zwrócą swoje twarze w kierunku Najwyższej Osoby Boga bez żadnego pragnienia zysku i z niezanieczyszczonym oddaniem. Mam nadzieję, że pewnego dnia będą oni mogli mnie właściwie zrozumieć."

"Moja rada jest taka, żeby z całą swoją energią i wszelkimi środkami, nauczali przekazu Rupy-Raghunatha (uczniów Pana Caitanyi). Naszym ostatecznym celem jest zostanie pyłem u lotosowych stóp Śri Śri Rupy i Raghunatha Goswamich. Powinniście wszyscy wspólnie współpracować pod kierunkiem waszego mistrza duchowego, rozumiejąc, że służycie Wiedzy Absolutnej, Osobie Boga. Powinniście współżyć w tym materialnym świecie w taki czy inny sposób bez żadnych kłótni tylko po to, aby służyć Bogu. Proszę, nie zaprzestańcie służby dla Boga pomimo wszystkich niebezpieczeństw, krytyk, i dyskomfortów. Nie bądźcie zawiedzeni z tego powodu, że większość ludzi na świecie nie służy Osobie Boga; nie porzucajcie swojej własnej służby, która jest wszystkim co posiadacie, jak też nie odrzucajcie procesu intonowania i słuchania transcendentalnego Świętego Imienia Boga. Powinniście zawsze intonować transcendentalne Imię Pana z cierpliwością, tolerancją podobną drzewom oraz pokorą podobną słomie."

"Mamy nadzieję, że to ciało składające się z mięsa i krwi, będzie mogło być poświęcone na ołtarzu nauczania Ruchu Sankirtanu (wspólnego intonowania Świętego Imienia Pana) rozgłoszonego przez Pana Caitanyę. Nie mamy pragnienia zostania bohaterem pracy czy reformatorem religii, ale nasza tożsamość może być identyfikowana z pyłem z Lotosowych Stóp Śri Rupy i Raghunatha, ponieważ to jest dla nas wszystkim. Przypływ transcendentalnej fali atrakcji do oddania nigdy nie zostanie zablokowany i wy z całą waszą energią powinniście zadedykować siebie spełnieniu życzenia Śrila Bhakti Vinode Thakura. Pośród was jest wielu, którzy są bardzo kwalifikowanymi i zdolnymi działaczami. Którzy nie mają jakiegokolwiek innego pragnienia."

"W czasie kiedy jesteśmy w tym materialnym świecie, napotykamy z pewnością wiele trudności, ale nie leży w naszym interesie, żebyśmy zostali przytłoczeni przez te trudności albo próbowali je tylko przezwyciężać. Musimy wiedzieć nawet podczas trwania naszego obecnego życia, co powinniśmy zyskać poprzez przezwyciężanie wszystkich tych trudności i jaki powinien być stan naszej ustabilizowanej egzystencji. Musimy wziąć poprawkę na te wszystkie rzeczy, które przywołują naszą miłość i nienawiść, i które chcemy i których nie chcemy. Przywiązanie i awersja do tego materialnego świata będzie nas angażować coraz bardziej i odsuniemy się coraz dalej od Lotosowych Stóp Śri Kryszny. Kiedy jesteśmy w stanie przezwyciężyć ten stan przywiązania i awersji do tego materialnego świata i zdobyć atrakcję to Świętego Imienia Pana, wtedy tylko możemy zrozumieć wagę transcendentalnej służby dla Osoby Boga, Śri Kryszny. Z początku temat Kryszny jest dla nas szokujący i oszałamiający. Każdy, kto nazywa siebie człowiekiem, w mniejszym lub większym stopniu zmaga się świadomie lub nieświadomie, aby wyeliminować te nawarstwiające się elementy, które komplikują zrozumienie naszych wiecznych konieczności. Wejście do królestwa wiecznych konieczności jest naszym jedynym obowiązkiem."

"Nie mamy ani miłości ani nienawiści dla nikogo w tym świecie. Wszystkie co istnieje w tym świecie jest tylko tymczasowe. Dlatego też, dla wszystkich w tym świecie istnieje nieunikniona potrzeba tej ostatecznej konieczności. Powinniście się wznieść do transcendentalnej miłosnej służby dla Absolutu, będąc zgodnym w działaniu dla tego jednego celu. Niech zawsze będzie stały napływ idei i myśli, tak jak to było zapoczątkowane przez Rupę Goswamiego i Jego następców. Nigdy nie powinniśmy okazywać nawet najmniejszych oznak przygnębienia w naszym, jak siedem języków, ruchu Sankirtanu. Jeżeli będziemy mieli niezachwianą wiarę w to wszystko, to osiągniemy wszelką doskonałość. Powinniście więc wszyscy bez cienia obawy i z pełną energią nauczać przekazu Rupy i Raghunatha, pod przewodnictwem następców Śri Rupy."

Śrila Bhaktisiddhanta Saraswati Thahur, ki Jay!!!!!!!!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2006, o 12:08 

Śrila Bhaktisiddhanta Saraswati Thahur, ki Jay!!!!!!!!!!! :!:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2006, o 15:01 

madhumangal napisał(a):

JAAAAAAAAY!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Dzień odejścia Śrila Bhaktisiddhanty Saraswatiego Thakur
PostNapisane: 8 gru 2006, o 19:55 
Sponsorzy

Obok wielu innych słów Bhaktisiddhanty w przytoczonym tekście, bardzo docierają do mnie t:

Rameśvar das napisał(a):
Naszym ostatecznym celem jest zostanie pyłem u lotosowych stóp Śri Śri Rupy i Raghunatha Goswamich. Powinniście wszyscy wspólnie współpracować pod kierunkiem waszego mistrza duchowego, rozumiejąc, że służycie Wiedzy Absolutnej, Osobie Boga. Powinniście współżyć w tym materialnym świecie w taki czy inny sposób bez żadnych kłótni tylko po to, aby służyć Bogu. Proszę, nie zaprzestańcie służby dla Boga pomimo wszystkich niebezpieczeństw, krytyk, i dyskomfortów.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Dzień odejścia Śrila Bhaktisiddhanty Saraswatiego Thakur
PostNapisane: 8 gru 2006, o 20:01 
Sponsorzy

I te:

Rameśvar das napisał(a):
Nigdy nie powinniśmy okazywać nawet najmniejszych oznak przygnębienia w naszym, jak siedem języków, ruchu Sankirtanu. Jeżeli będziemy mieli niezachwianą wiarę w to wszystko, to osiągniemy wszelką doskonałość. Powinniście więc wszyscy bez cienia obawy i z pełną energią nauczać przekazu Rupy i Raghunatha, pod przewodnictwem następców Śri Rupy."

Harinam, sankirtan, ki JAY!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2006, o 20:23 
Sponsorzy

Jaya srila Bhakti sidhanta sarasvati Thakur! ! ! !
:D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: p.s.
PostNapisane: 8 gru 2006, o 20:26 
Sponsorzy

p.s.
Jesli chodzi o podązanie za nastepcami sri Rupy i Ragunata Goswamich to polecam wramach inspiracji i nabrania wiatrow w "Zagle" odwiedzic strone Mojego Guru Srila Indradyumny Swamiego http://www.gurudeva.ru
zrobili ją rosyjscy uczniowie i mozna by sie wiele nauczyc od Nich :lol:
Jaya Harinam Prbhu!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2006, o 22:13 

madhumangal napisał(a):

Jay! Jay! Jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Siva
PostNapisane: 13 gru 2006, o 17:31 

Jayyy!!!

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2006, o 20:51 

A ja nie rozumiem tych "siedmiu jezykow". :shock: Ktos by mogl wyjasnic?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2006, o 21:37 
Sponsorzy

gndd napisał(a):

Też się nad nimi zastanawiałem i też nie wiem......

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2006, o 18:21 

Nie wiem, czy będzie to pasowało akurat w tym temacie (bo treść dotyczy intonowania), ale żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowych podsyłam to tu.

Dwadzieścia nauk o nama-bhadźanie Śrila Bhaktisiddhanty Saraswati Thakura

(wyjątki z bengalskich listów do różnych uczniów, wydrukowane w Śrila Bhaktisiddhanta Saraswati, opublikowane przez Shree Gopinatha Gaudija Math. Angielskie tłumaczenie- B. S. Damodara Maharadźa)

1. „Należy zawsze wzywać Pana w czasie intonowania Świętych Imion. Należy być czujnym, aby odliczać wyznaczone rundy na koralach i głośno intonować święte imię. To efektywnie usunie wszystkie anarthy. Wtedy ateistyczni ludzie nie będą w stanie poruszyć cię swoim złorzeczeniem.”

2. „Jeśli grzeszne lub materialistyczne myśli zalewają cię w czasie intonowania, to nie powinno cię to powstrzymać w intonowaniu. Na początkowych etapach intonowania naturalnym jest, że takie myśli powstają w umyśle. Nie bądź zwiedziony przez takie myśli, ponieważ to nie pomoże twojemu postępowi. Takie myśli znikną tylko wtedy, gdy ktoś rozwinie nama-priti (miłość i atrakcję do świętego imienia). Dopóki ktoś nie jest zdeterminowany i entuzjastyczny do intonowania świętego imienia, to jak kiedykolwiek zatrzymają się takie materialne myśli? Angażując swoje ciało, umysł i słowa w służbę dla nama, wkrótce zobaczysz olśniewającą postać Najwyższego Pana (nami).”

3. „Jestem zadowolony słysząc, że twój entuzjazm do intonowania świętego imienia zwiększył się. Ciągłe intonowanie świętego imienia z wytrwałością wykorzeni wszystkie anarthy. Potem forma, cechy i rozrywki Śri Nama objawione będą automatycznie. Pan i Jego święte imię nie są różni. Ale ten fakt może być zrozumiany tylko wtedy, gdy ktoś uwalnia się od anarth. Intonowanie bez obraz pomoże nam zrozumieć, że intonowanie świętego imienia obdarza wszelkimi doskonałościami.”

4. „Czyste intonowanie świętego imienia rozwiąże materialne i subtelne okrywy duszy i ukaże czyjąś oryginalną, czystą tożsamość.
Śri namaj dźiwera swarupa udaja (najja) kryszna-rupa akarszan karan.
„Innymi słowy, intonowanie świętego imienia stopniowo objawi czyjąś oryginalną, duchową formę, cechy i wieczną sewa. A to z kolei sprawi, że ktoś poczuje atrakcję do formy Kryszny, Jego cech i rozrywek.”

5. „Święte imię zamanifestuje się w twoim sercu, gdy będziesz służył mu ciałem, umysłem i słowami. Słuchanie i recytowanie śastr pomoże potwierdzić zrozumienie, jakie ktoś osiąga przez intonowanie świętego imienia.”

6. „Aby uwolnić się od obraz należy ciągle intonować święte imię. Śriman Mahaprabhu włożył całą Swoją moc w Śri Rupę Goswamiego. Dlatego powinniśmy błagać o łaskę Śri Rupę Goswamiego i jego oddanych zwolenników. Należy modlić się do świętego imienia o kwalifikacje do zaangażowania się w transcendentalną służbę Śri Rupy Goswamiego. Bądź pewien, że święte imię jak Najwyższy Pan przyjdzie, aby zamieszkać w twoim sercu.”

7. „Jednym z najlepszych sposobów przeciwdziałania złemu towarzystwu jest zwiększenie intonowania świętych imion. Ateiści nie mogą sprawić żadnych trudności twojej służbie oddania, jeśli intonujesz jedną lakhę nama każdego dnia. Proszę, postaraj się uregulować swój czas, abyś mógł intonować jedną lakhę (sześćdziesiąt cztery rundy) świętych imion dziennie. W innym razie będziesz uważany za upadłego. Należy starać się zmienić ten upadły stan.”

8. „Najwyższy Pan nie jest różny od Swojego imienia. Jeśli ktoś nie dostrzega tego faktu z powodu uwarunkowanej natury, to powinien służyć czystemu wielbicielowi, doświadczonemu w Hari-bhadźanie. Proszę, intonuj święte imię głośno, tak, aby twoje tendencje do cieszenia się nie pokonały cię.”

9. „Pan Gaurasundara jest szczególnie łaskawy dla tych o pokornym usposobieniu, którzy uważają się za całkowicie niekwalifikowanych. Będę modlił się do Śriman Mahaprabhu, aby wzrósł twój entuzjazm do intonowania świętego imienia. Powinieneś bez przerwy spełniać Hari-bhadźana w pokornym stanie umysłu, równocześnie rozwijając cechy szanowania wszystkich i nie oczekiwania niczego od nikogo. Będę bardzo szczęśliwy, jeśli będziesz intonował święte imię bez żadnych obraz.”

10. „Intonowanie świętego imienia równa się spotkaniu Pana Kryszny twarzą w twarz. Wyzwolone dusze angażują się w wielbienie uosobionego imienia wraz z czytaniem takich książek, jak Ćajtanja-ćaritamryta, Ćajtanja Bhagawata, Prarthana, Prema-bhakti-ćandrika i Kaljana Kalpataru. Powinieneś wiedzieć, że głównym rezultatem czynności takich jak wielbienie Bóstwa i medytacja o Najwyższym Panu jest intonowanie świętego imienia.”

11. „Powinieneś intonować święte imię będąc wolnym od wszystkich obraz i złego towarzystwa. Ten, kto intonuje święte imię, zdobędzie sambandha gjanę, nie pokona go żadna przeszkoda na ścieżce ku doskonałości. Dla żywej istoty nie może być niczego niepomyślnego dopóki praktykuje Kryszna nama-bhadźana.”

12. „To przez zwykłą, materialną wizję ktoś dostrzega różnicę między Najwyższym Panem a Jego imieniem. Nawet, jeśli nie ma smaku do świętego imienia, należy intonować z wielkim uwielbieniem. Przez ścisłe intonowanie stałej liczby rund, ktoś stopniowo zrozumie brak różnic miedzy imieniem a Gaura-Kryszną. Śri Gaura Hari i Radha-Kryszna są jednym i tym samym. Pan Gauranga jest Samym Śri Kryszną. Współczucie Śri Gaurasundara nie ma limitu, a nektariańska słodycz Śri Krysznaćandry jest bezgraniczna!”

13. „Do imienia należy podejść z wielką cierpliwością i determinacją; będąc wolnym od wszelkiego pragnienia materialnych korzyści. Pan Kryszna z pewnością się odwzajemni. Przed intonowaniem świętego imienia należy podporządkować swój umysł lotosowym stopom Pana Gaurangi.”

14. „Kryszna jest najbardziej współczujący i pewnego dnia obdarzy nas Swoją łaską. Musimy modlić się do świętego imienia, a On z pewnością obdarzy nas Swoją łaską.”

15. „Jeśli intonujesz śuddha-nama, to wszystkie twoje pragnienia materialnych czynności zostaną całkowicie zniszczone. Inicjacja przez mistrza duchowego dodaje entuzjazmu i inspiracji do intonowania świętego imienia. Co więcej, identyfikujesz siebie ze sługą Pana Hari i w ten sposób uwalniasz się od pracy dla korzyści. Jeśli po rozpoczęciu życia w sadhana bhakti ponownie chcesz poświęcić się pracy dla korzyści to oznacza to, że nie intonowałeś nawet jednego imienia Pana! Nieświadoma żywa istota czuje się bezsilna, więc stara się zabezpieczyć pieniądze na zadowalanie zmysłów. Ale wyzwoleni bhaktowie po prostu intonują święte imię Kryszny.”

16. „Intonowanie świętego imienia usunie wszystkie rodzaje złego towarzystwa (karmi, gjani i Majawadi), tak jak wschodzące słońce rozprasza poranną mgłę. Biorąc polecenie Śri Rupy Goswamiego (asat sanga-tjaga) do serca, powinieneś intonować święte imię. W ten sposób osiągniesz łaskę Śri Gaurahari.”

17. „Chory na żółtaczkę pacjent przyjmując lekarstwo z trzciny cukrowej stopniowo się leczy i zaczyna delektować się smakiem słodyczy. Podobnie, przez przyjęcie recepty świętego imienia zmniejszy się czyjaś awersja względem Pana. Stopniowo zamanifestuje się słodycz świętego imienia i ktoś zacznie służyć Panu swoimi transcendentalnymi zmysłami.”

18. „Aby uczynić postęp duchowy należy służyć Wajsznawom, nauczać uwarunkowane dusze (dźiwa doja) i intonować święte imiona Kryszny. Należy przyjmować wszystkie korzystne rzeczy dla tych trzech działań i odrzucać wszystko, co jest temu przeciwne.”

19. „Bez wątpliwości fakt, że zagłębiasz się w najwyższe tematy aszta-kalija lila smarana nie jest za bardzo odpowiedni. Tych tematów nie można łączyć z etapem anartha-niwritti. Ten, kto poważnie intonuje święte imię z wielką determinacją, zrozumie czystą tożsamość jaźni. Wieczna tożsamość duszy zostanie ustanowiona tylko wtedy, gdy anarthy zostaną zniszczone.”

20. „Nie jest to rodzaj wiedzy, który może być zdobyty przez logikę czy fałszywe wymuszenie. Nawet na etapie oświecenia jakiekolwiek realizacje ktoś osiąga o swojej duchowej tożsamości z szczerego intonowania świętego imienia, muszą być potwierdzone przez dziksza-guru. To jest znaczenie ekadasa bhawa. Na tym zaawansowanym etapie mistrz duchowy po prostu prowadzi do późniejszego rozwoju czyjegoś bhadźanu. Wszystkie te realizacje automatycznie pojawią się, gdy ktoś rozwija się w życiu duchowym.”

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2006, o 20:59 

Rameśvar das napisał(a):
gndd napisał(a):

Też się nad nimi zastanawiałem i też nie wiem......

A moglbys podac link to oryginalu (znaczy sie angielskiego oryginalu, nie bengalskiego), albo przynajmniej przytoczyc po angielsku fragment, w ktorym znajduje sie to wyrazenie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 1 sty 2007, o 16:23 
Sponsorzy

gndd napisał(a):
A moglbys podac link to oryginalu (znaczy sie angielskiego oryginalu, nie bengalskiego), albo przynajmniej przytoczyc po angielsku fragment, w ktorym znajduje sie to wyrazenie?

W tym też Ci nie pomogę, ponieważ miałem ten tekst w komputerku - po polsku... :roll:
Rozbudziłaś we mnie ciekawość i też będę szukał :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 1 sty 2007, o 16:26 
Sponsorzy

Madana napisał(a):
Nie wiem, czy będzie to pasowało akurat w tym temacie (bo treść dotyczy intonowania), ale żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowych podsyłam to tu.

Ale NEKTAR !!!!
Mnie się przydało bardzo, wydrukowałem, czytam... zaczynam stosować :) dziękuję!
GAURANGA!!!!!!!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1