Teraz jest 28 lip 2026, o 16:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zaciśnięte pieści w geście zwycięstwa - Wrocław 28.02.2009
PostNapisane: 22 mar 2009, o 19:27 

bhaktajarek napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Gauranga Avatar das napisał(a):
Jarku piszesz ze nie jestes mądry.
To moze sie nie udzielaj,bo nikt tu raczej nie jest zainteresowany głupimi textami.
JerzyStuhr tez jest reprezentantem kinematografii
jest doskonałym rezyserem i aktorem,jego spojrzenie na swiat bardzo pieknie przedstawił film pt,pogoda na jutro.
Nasza filozofia jest Kryszna Sambhanda - wszystko mozna zaangazowac .a przynajmniej sprobowac w słuzbe dla Kryszny.
Twoj punkt widzenia kojarzy mi sie z mocherowym beretem, wszystko co na pierwszy rzut oka nie wygląda jak sadhu,siastra,czy guru.To szatan diabeł i nalezy to zbojkotowac.
Taki duzy,a taki niedojrzaly ma pogląd na rozne energie Pana,Prosze litosci...
p.s.
Srila Prabhupada tez lubiał oglądac Czarliego Czaplina i mowil ze kryszna jest zrodłem wszystkiego,np.dobrego humoru.

Drogi Gaurango Avatar!
Może angażuj wszystko po swojemu, ale z wyjątkiem Srila Prabhupada do manipulacji prawdą. To co piszesz może naiwnym sugerować, że Srila Prabhupada zwykł regularnie oglądać (viz."lubiał(?) oglądać " jak piszesz Czarliego Czaplina). Nie znalazłem innych informacji na ten temat jak te, że wg. jednego źródła(Prabhupada Liliramrita, BBT) Prabhupada wspomniał, że raz oglądał film z Ch.Ch w dzieciństwie. Inne źródło mówi, we wspomnieniach uczniów Jego Boskiej Miłości, że choć też w dzieciństwie, to było to kilka razy. Fakt pewnej wizji i oceny Ch.Ch przez Prabhupada w relacji do Pana Kryszny wydaje się oczywisty i choć nie pamiętam źrodła to też coś podobnego słyszałem. Jestem w stanie choć zwykle unikam takich spekulacji wyobrazić sobie np., że Prabhupada "rzucił okiem" gdzieś jeszcze na film z Ch.Ch., gdzieś w trakcie podróży , albo przypadkiem gdziekolwiek, ale unikałbym kreowania niesprawdzonych wymysłów na taki temat. No, cóż, ale to nie dla takich herosów jak wasza kompanija luba co to się niczego w kupie nie lęka. Gauranga czasem myślę, że parampara myli ci się z głuchym telefonem. Ja nie polecam, ale jak sam błyskotliwie zaiste wykombinowałeś ja człowiekiem mądrym nie jestem.
Więc może tak dla własnego dobra już nie układaj życiorysu dla mahabhagavata Bhakty Pana Kryszny, i nie nadużywaj Jego autorytetu dla byle głupich i czasem stuhrniętych argumentów.
ps. dandavaty dla wszystkich Was

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 mar 2009, o 21:36 
Sponsorzy

[quote="bhaktajarek"][quote="bhaktajarek"][quote="bhaktajarek"][quote="Gauranga Avatar das"]Jarku piszesz ze nie jestes mądry.
To moze sie nie udzielaj,bo nikt tu raczej nie jest zainteresowany głupimi textami.
JerzyStuhr tez jest reprezentantem kinematografii
jest doskonałym rezyserem i aktorem,jego spojrzenie na swiat bardzo pieknie przedstawił film pt,pogoda na jutro.
Nasza filozofia jest Kryszna Sambhanda - wszystko mozna zaangazowac .a przynajmniej sprobowac w słuzbe dla Kryszny.
Twoj punkt widzenia kojarzy mi sie z mocherowym beretem, wszystko co na pierwszy rzut oka nie wygląda jak sadhu,siastra,czy guru.To szatan diabeł i nalezy to zbojkotowac.
Taki duzy,a taki niedojrzaly ma pogląd na rozne energie Pana,Prosze litosci...
p.s.
Srila Prabhupada tez lubiał oglądac Czarliego Czaplina i mowil ze kryszna jest zrodłem wszystkiego,np.dobrego humoru.[/quote]

Drogi Gaurango Avatar!
Może angażuj wszystko po swojemu, ale z wyjątkiem Srila Prabhupada do manipulacji prawdą. To co piszesz może naiwnym sugerować, że Srila Prabhupada zwykł regularnie oglądać (viz."lubiał(?) oglądać " jak piszesz Czarliego Czaplina). Nie znalazłem innych informacji na ten temat jak te, że wg. jednego źródła(Prabhupada Liliramrita, BBT) Prabhupada wspomniał, że raz oglądał film z Ch.Ch w dzieciństwie. Inne źródło mówi, we wspomnieniach uczniów Jego Boskiej Miłości, że choć też w dzieciństwie, to było to kilka razy. Fakt pewnej wizji i oceny Ch.Ch przez Prabhupada w relacji do Pana Kryszny wydaje się oczywisty i choć nie pamiętam źrodła to też coś podobnego słyszałem. Jestem w stanie choć zwykle unikam takich spekulacji wyobrazić sobie np., że Prabhupada "rzucił okiem" gdzieś jeszcze na film z Ch.Ch., gdzieś w trakcie podróży , albo przypadkiem gdziekolwiek, ale unikałbym kreowania niesprawdzonych wymysłów na taki temat. No, cóż, ale to nie dla takich herosów jak wasza kompanija luba co to się niczego w kupie nie lęka. Gauranga czasem myślę, że parampara myli ci się z głuchym telefonem. Ja nie polecam, ale jak sam błyskotliwie zaiste wykombinowałeś ja człowiekiem mądrym nie jestem.
Więc może tak dla własnego dobra już nie układaj życiorysu dla mahabhagavata Bhakty Pana Kryszny, i nie nadużywaj Jego autorytetu dla byle głupich i czasem stuhrniętych argumentów.
ps. dandavaty dla wszystkich Was[/quote]

Jareczku
Mysl co chcesz.Zgodze sie z Tobą ze w ogolnosci Srila Prabhupada i nasi Guru's nie polecają chodzenia do kina.
Nie mniej jednak ,My w odroznieniu do Srila Prabhupada nie pochodzimy z rodzin vaisznawa,gdzie ojcem był czysty Bhakta.
Kazdy z nas przychodzi do Tego ruchu z pewnym Bagazem,obejrzanych filmow,związkow itd itp. Głupotą bylo by sie tego wypierac,zamiast tego poleca sie robic jak najleprzy uzytek z tego co mamy,a czesto to co mamy(chodzi mi tu o nasze doswiadczenia,z zycia,anartha i takie tam rozne:-) ) nie są pierwszej klasy . tzn ze nawet nie jest to w sile dobroci.
Jesli chodzi o historyjke z Srila Prabhupadem,to Moj mistrz duchowy osobiscie bral udzial w tym wydarzeniu kiedy to siedzial z drugim bhaktom za Srila P. i nie mogli pojąc ze Prabhupada w samolocie ogląda Czaplina i peka ze smiechu. Bo Oni POdobnie jak Ty mysleli ze to Maya. Ale Srila Prabhupada w doskonały sposob pokazał jak widziec w związku z kryszną wszystko to co nas spotyka. Dla tego mysle ze Madhava poprostu chcial zaangazowac swoje doswiadczenie z przeszłosci w jak najbardziej zasłuzone pochwały dla wielu Bhaktow. i to sie chwali.
Zamiast widziec bledy sprobuj zobaczyc plusy,dla rozluznienia sytuacji opowiem kawał
jaka jest roznica miedzy obtymistą ,a pesymistą,na cmentarzu???? a no taka ze Pesymista widzi same krzyze,a obtymista same plusy :-)))))) Wiem Jarku PraDżalpa :-)
z Całym szacunkiem dla Twej postaci,hoc Bardzo podziwiam w Tobie przywiązanie do Srila Prabhupada, zacieklosc z jaką bronisz jego imienia i atrakcji do czytania Ksiazek Prabhupada,To mimo wszystko mysle ze gdybym ja mial w twoj sposob podejsc do tematu siedzial bym sam w domu i ten proces nie kojazył by mi sie z radoscia,ale bardziej z nastrojem ...ktorys za nas cierpiał rany...
Nie odbieraj Innym ze Swiadomosci
Kryszny tego co jest jej naturalną cechą,radosci i spontanicznosci. Takrze w wyrazaniu uczuc,przez innych bhaktow mimo iz Oni są o wiele mniej?zaawansowani Od Ciebie.
z pelnym szacunkiem . POzdrawiam

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 mar 2009, o 23:26 

Drogi Gaurango Avatar!
Dziękuję za miła odpowiedź. Nie wydaje mi się, że jestem jak mówisz "przywiązany" do Srila Prabhupada, ani siebie nie oszukuję ani tym bardziej innych, bo to przy wszechobecnej i wszewiedzącej Paramatmie , Panu w sercu nie robi w ogóle sensu! To mnie nie interesuje wcale. To zupełnie nie o to chodzi. Jest faktem, że w całym ISKCON dzisiaj jest dominujący trend kontestacji jego fundamentalnych zasad w imię postmoderny, feminizmu, rittvik vada, i podobnych temu apasidhantycznych trendów. Faktem jest też, że proces dany przez Prabhupada działa w stu procentach, gdy przestrzegany jest w stu procentach(a nie 120%, 85%, itp) DECYDUJE JEDNAK NIE PROCENT< A POWAGA ADEPTA!(ta może być na 100%, choć ma pozory 65%) Ile złej woli trzeba, a wykazujecie jej tu sporo, żeby jednak nie rozróżnić bycia uczniem(disciple=discipline) a wstępnie zainteresowanym. Czy w życiu wstępnie zainteresowany np. kobietą jest tym samym czym np. ślepo w niej zakochany? Czy rekrut, bo ma mundur jest tak dobry jak weteran ? Nie, i dlatego kiedy jesteś weteranem to nie myśl, że już możesz zmieniać rozkazy generała, prawdziwy weteran tak nie myśli, rekrut może. Imitacja jest jednak potępiona w śastrach. Jeśli poważnie pomyślimy na co my się ważymy, tak swobodnie, frywolnie, ironicznie często traktując zwyczaje wedyjskie w relacji do Guru(Srila Prabhuapady) , Jego misji, Jego aśramu(ISKCON), Jego poleceń, jeśli przymierzymy to do standartów ze Srimad Bhagavatam, to chyba tylko ślepy i głupi nie zauważy w jak upadłej i niebezpiecznej jesteśmy sytuacji. Jak niebezpiecznej! Jeśli wy,którzy uzurpujecie sobie rolę liderów nie będziecie w 100% ludźmi Prabhupada, to reszta idąc za wami idzie do piekła, i to jest niemoherowy, a śastryczny fakt drogi prabhu, bo maya takich gości zmiażdży a oni jej jeszcze za to podziękują, tak będą ogłupieni. My mamy iść śladami Jesusa, Haridasa Thakura a nie gwiazd popkultury, czy sportu, o ile nie są oni czystymi bhaktami oczywiście. Instytucja nie da wam magicznej ochrony, jeśli odrzucicie najmniejszy element instrukcji Acharyi założyciela w indywidualnym wysiłku własnym. Bhakta wie, że nie on jest sprawcą i nie on jest kontrolerem, wie też, że istotą służby(sadhana bhakti) jest wpierw posłuszeństwo. Wpierw ciężka praca, samadhi przyjdzie potem(raganugha bhakti). Rozbawienie, rozrywki, przyjaźnie i nienawiści, kino, mecze itp., czyż mało tego mieliśmy, czy po to jest bhakti joga? Czy to aby na pewno duchowe emocje nam towarzyszą? A skąd ta pewność, czyż nie mogą to być np. subtelne emocje o socjalnym, zmysłowym itp. rodowodzie, które tylko udają te duchowe(Nektar Oddania mówi o takich imitacjach!) . Prabhupada mówił, że testem może być zmniejszenie atrakcji seksualnej, skrócenie snu, ograniczenie jedzenia, smak do ciągłego mantrowania, pełnienia służby w zgodzie z instrukcjami śastr, kontrola umysłu i mowy i tak; szczęście, ale w symbiozie ze ścisłą, niemotywowaną i nieprzerwaną służbą, w zgodzie z każdą literką śastr, z instrukcjami ostatniego Acharyi! A nie szczęście jakieś tam! To jest istotą tego szczęścia i jego przyczyny, a nie zmysłowa, zabarwiona semi duchowym folklorem RADOCHA! Sory Gauranga, ale zarzucam ci otwarcie kompletne i notoryczne głoszenie różnych, niezliczonych praktycznie apasidhant. Tak ty dla siebie, jak i ja dla siebie odpowiednio spójrzmy na to z pokorą i litością dla wszystkich oszukiwanych, że bhakti joga to nie jest tania i prosta rzecz. Owszem ona jest prosta, ale do tego musimy po ciężkich bólach wpierw dojść. Pan Jesus umarł na krzyżu, Haridasa "zatłukli" biczami, Prabhupada.., wsłuchaj się w Jego głos z filmów na łożu śmierci. Skąd ten ogłupiający pęd na zabawę u was. Moim zdaniem z fałszywej analizy przyczyn niewątpliwej klęski ISKCON-u po odejściu Założyciela i Acharyi, w jego(ISKCON) próbie stania się domem dla wszystkich. Błędna analiza przyczyn licznych klęsk ISKCON-u prowadzi do jego dalszej degeneracji, a my w tym uczestniczymy! TYLKO POWROT DO PUNKTU WYJSCIA I PEŁNA AKCEPTACJA WSZYSTKICH STANDARTÓW SRILA PRABHUPADA DA NAM OCHRONĘ, a że wielu odejdzie.., no coż, Prabhupada mówił: po co nam wiele gwiazd, nam wystarczy jeden księżyc.
pokorne pokłony bh. jarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 mar 2009, o 07:49 
Sponsorzy

Dziekuje Jarku.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1