Teraz jest 29 lip 2026, o 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cos na temat Narayana Maharaja
PostNapisane: 29 sty 2009, o 17:58 

Srivani Dasi napisał(a):
Kedarnath dasa napisal
W obecnych czasach kazdy rodzi sie jako sudra.
Kochanienki, zapomniales, ze aby urodzic sie w rodzinie sudrow to tez trzeba miec niezle kwalifikacje. To jest jeden z porzadkow zycia spolecznego i sudrow tez obowiazuja jakies zasady. :lol:
Yavana, mlecza, czandala, oto z jakich rodzin sie rodzimy, a szczegolnie w tzw, kultorze zachodniej. :(
Dlatego przyjecie kwalifikowanego mistrza duchowego jest dla nas jedynym ratunkiem.
Powodzenia.

Mysle, ze jest to drugorzedna sprawa. Poza tym tak powiedzial Pan Siva, wiec z Nim rozmawiaj.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 18:05 

Purnaprajna napisał(a):
Kedarnath dasa napisał(a):
Bhaktowie, jaka jest roznica w tym, czy jest tam myslnik czy przecinek? W obecnych czasach kazdy rodzi sie jako sudra, tak?

Głównie chyba taka, że bez tej "kontrowersji" mielibyśmy jeden powód do niezgody mniej. A na to nie możemy sobie pozwolić.

:lol: Jak zwykle można na Cieibe liczyć! Wspaniale podsumowałeś kwestię tego "naprawdę poważnego błędu". ;) Można odnieść wrażenie, że nie tyle chodzi tu o sam błąd, ile o możliwość wykorzystania go do własnych celów.

Ale kwestia sama w sobie jest zapalna, zwłaszcza "z błędem". ;)

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 18:19 

..o ile mi wiadomo to Sri Brahma zapoczątkował naszą sampradayę ,totez czy nie On jest sampradaya-acaryą?
Tak z innej-"że się tak wyrażę"-mańki:od pewnego czasu słyszę na wykładach róznych guru,że ich obowiązkiem jest(czy tez służbą)"doprowadzenie ucznia do lotosowych stóp Śrila Prabhupada"...byłem na kilku takich wykładach i szczerze:nie bardzo rozumiem o co tutaj chodzi(w tym stwierdzeniu(jak ktos byłby uprzejmy i łaskawie wyjasnił)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 18:21 

To jest poważny błąd, szczególnie dla nas, kobiet. Wiele kobiet przez to czuło się pokrzewdzonych, a na tym błędzie budowali co niektórzy jakąs filozofię dotyczącą roli i traktowania kobiet.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 18:26 

Kedarnath dasa napisał(a):
Madhavendra napisał(a):
Prabhupada nie jest obecnym aczarya, poniewaz kilkadziesiat lat temu wrocil do swiata duchowego, podbnie jak jego misrz duchowy itd. Obecni aczaryowie to mistrzowie duchowi, ktorzy sa jego uczniami, ( w Iskconie i organizacjach pochodnych). Inne math tez maja swoich obecnych aczaryow. Prabhupada nie jest tez sampradaya-aczarya.

Co w/g Ciebie, Madhavendro, oznacza tytul Prabhupada "ISKCON Founder-Acarya"?
Poza tym, rozumiem, ze slowo "obecny acarya" w twojej wypowiedzi oznacza "wspolczesny acarya", tak? Mysle, ze dla wielu z nas Prabhupada jest caly czas obecnym Acarya - w sensie odczuwania jego obecnosci (podobnie jak i jego poprzednikow w sampradayi), jak i wyjatkowej pozycji, jaka honorowo i na wieki zajmuje w ISKCON-ie.

Haribol Kederanath.
Nie kwestionuje wznioslej pozycji Prabhupada. Zawdzieczamy mu nasza swiadomosc Kryszny. Osobiscie, choc jestem jego duchowym wnukiem, to czuje jego obecnosc w moim zyciu, szczegolnie poprzez mojego mistrza duchowego. Uwazam jednak, ze czasami uczucie do niego moze przerodzic sie w cos wykrzywionego i niezgodnego z nasza siddhanta, jak filozofia ritvik i w takim momencie wazne jest podkreslenie tej kwestii- potrzebujemy zyjacego mistrza duchowego. Prabhupada moze byc dla nas zrodlem inspiracji, mozemy miec dla niego uczucie, ale nasze glowne polaczenie z Kryszna to polaczenie jakie mamy ze swoim mistrzem duchowym. Dla mnie wielkosc Prabhupada lezy wlasnie w jego czystosci i przekazywaniu czystej sukcesji uczniow i dlatego, kiedy np. ritvicy glosza, ze sa tak naprawde jedynymi prawdziwymi zwolennikami Prabhupada, powtarzaja w kolko slogany o tym, ze Prabhupada jest ciagle obecny i dlatego nie potrzebujemy nikogo innego, to dla rownowagi i jakiejs jasnosci filozoficznej wazne jest podkreslenie, ze nie, Prabhupada nie jest obecnym aczarya i potrzebujemy zyjacego mistrza duchowego. Mysle, ze Prabhupada jest obecny w naszej sampradayi, podobnie jak wszyscy poprzedni aczaryowie, ale nie w ten pokretny sposob, jaki probuja prezentowac ritvicy. Osobiscie uwazam, ze nie musimy ustanawiac Prabhupada na tronie i oglaszac go sampradaya aczarya itp, zeby okazac mu nasz uczucie, te rzeczy trzyma sie w sercu, a Prabhupada bedzie zadowolony, kiedy przyjmiemy jego nauki i bedziemy starac sie byc bhaktami.

PS. Nie napisalem, ze Prabhupada nie jest "Zalozycielem-aczarya Iskconu". To jest po prostu fakt. Napisalem, ze Prabhupada nie jest sampradaya aczarya, ani nie jest aczarya w zaneczeniu w jakim tego slowa uzywaja ritvicy, czyli kims w rodzaju mesjasza, ktory zmienil nasza filozofie i mial tyle mocy, zeby zatrzymac sukcesje uczniow. Takie postawienie sprawy nic nie dodaje Prabhupadzie i jestem pewny, ze gdyby Prabhupada sie znow pojawil, rozgonilby takich spekulantow na cztery wiatry ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 18:52 

Anuradha napisał(a):
To jest poważny błąd, szczególnie dla nas, kobiet. Wiele kobiet przez to czuło się pokrzewdzonych, a na tym błędzie budowali co niektórzy jakąs filozofię dotyczącą roli i traktowania kobiet.

Zgadzam się, że to może być błąd - ze względu na kontekst, no a poza tym ze względu na własne fałszywe ego. ;) Natomiast nie jestem pewna czy to jest błąd. O ile rozumiem to nie jest to błąd w sensie gramatycznym - co można by uznać za poważny błąd. Poza tym Prabhupada niejednokrotnie w swych wypowiedziach zaliczał kobiety, waiszjów i śudrów do kategorii tych, którzy narodzili się z papa-yoni.

Więc chociaż sama obstawałabym za wersją z przecinkami, to nie sądzę, żeby wykorzystywanie tego wersetu, by pokazać jak to Narajana Maharadża musi poprawiać błędy w książkach SP - co tutaj uczyniono - było uzasadnione. Nie ma sensu kruszyć o to kopii twierdząc, że to poważny błąd. Jest jak jest nie przez niedopatrzenie, tylko dlatego, że redaktor miał - i chyba nadal ma - mocne przekonanie co do tego jak Prabhupada chciał przetłumaczyć ten werset. W BBT i w ISKCONie były dosyć zażarte dyskusje na ten temat. Nie wiem co przyszłość przyniesie w tym względzie, ale tutaj wykorzystano to - moim skromnym zdaniem - bez głębszej wiedzy i w wątpliwym celu. A co do "budowania jakiejś filozofii dotyczącej roli i traktowania kobiet", to akurat ten werset nie bardzo daje do tego podstawy. Jest dużo innych wypowiedzi Prabhupady, które dużo lepiej się do tego nadają i mówią o kobietach odrębnie, a nie w jednej grupie z waiszjami i śudrami.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 20:12 

Madhavendra piszesz"Haribol Kederanath.
Nie kwestionuje wznioslej pozycji Prabhupada. Zawdzieczamy mu nasza swiadomosc Kryszny. Osobiscie, choc jestem jego duchowym wnukiem, to czuje jego obecnosc w moim zyciu, szczegolnie poprzez mojego mistrza duchowego. Uwazam jednak, ze czasami uczucie do niego moze przerodzic sie w cos wykrzywionego i niezgodnego z nasza siddhanta, jak filozofia ritvik i w takim momencie wazne jest podkreslenie tej kwestii- potrzebujemy zyjacego mistrza duchowego. Prabhupada moze byc dla nas zrodlem inspiracji, mozemy miec dla niego uczucie, ale nasze glowne polaczenie z Kryszna to polaczenie jakie mamy ze swoim mistrzem duchowym. Dla mnie wielkosc Prabhupada lezy wlasnie w jego czystosci i przekazywaniu czystej sukcesji uczniow i dlatego, kiedy np. ritvicy glosza, ze sa tak naprawde jedynymi prawdziwymi zwolennikami Prabhupada, powtarzaja w kolko slogany o tym, ze Prabhupada jest ciagle obecny i dlatego nie potrzebujemy nikogo innego, to dla rownowagi i jakiejs jasnosci filozoficznej wazne jest podkreslenie, ze nie, Prabhupada nie jest obecnym aczarya i potrzebujemy zyjacego mistrza duchowego. Mysle, ze Prabhupada jest obecny w naszej sampradayi, podobnie jak wszyscy poprzedni aczaryowie, ale nie w ten pokretny sposob, jaki probuja prezentowac ritvicy. Osobiscie uwazam, ze nie musimy ustanawiac Prabhupada na tronie i oglaszac go sampradaya aczarya itp, zeby okazac mu nasz uczucie, te rzeczy trzyma sie w sercu, a Prabhupada bedzie zadowolony, kiedy przyjmiemy jego nauki i bedziemy starac sie byc bhaktami.

PS. Nie napisalem, ze Prabhupada nie jest "Zalozycielem-aczarya Iskconu". To jest po prostu fakt. Napisalem, ze Prabhupada nie jest sampradaya aczarya, ani nie jest aczarya w zaneczeniu w jakim tego slowa uzywaja ritvicy, czyli kims w rodzaju mesjasza, ktory zmienil nasza filozofie i mial tyle mocy, zeby zatrzymac sukcesje uczniow. Takie postawienie sprawy nic nie dodaje Prabhupadzie i jestem pewny, ze gdyby Prabhupada sie znow pojawil, rozgonilby takich spekulantow na cztery wiatry ;)"

Odnoszę silne wrażenie, że masz problem z ritvik z powodów mocno prywatnych, może b. osobistych, i strasznie się do nich przywiązałeś, nie zuważasz nawet ,że twój adwersarz, Kedaranath das z tego co się orientuję takowym ritvik nie jest i raczej nie był. Jako były "trochę ritvik" wiem coś o tym, i daję ci słowo, że tak jest. Tak więc twoja linia obrony twoich wątpliwych tez o szacunku dla Prabhupada wg, twojej wersji jest po prostu nie po linii.ISKCON FOUNDER ACARYA-FAKT i 32 Acarya Brahma Madhva Gaudiya Sampradaya-Fakt!
Nigdy nie słyszałem tezy o zatrzymaniu sukcesji z "ust" ritvik, ty mówisz o pewnym(mało realnym jednak, bo o tym raczej nie decyduje jiva, lecz Iśvara!) niebezpieczeństwie jako rezultacie zatrzymania tradycji przekazu wiedzy, i relacji uczeń -mistrz. To inna sprawa, choć niebagatelna!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 20:29 

jarku-ale nie masz na mysli chyba tego,że SP to JEDYNY I OSTATNI ACARYA Brahma-Madhva-Gaudiya Sampradayi...bo i z taką teza miałem okazję się spotkac-cos w stylu tzw.teologii katolickiej,która mówi,że przed Jezusem nie było nic i na Jezusie sie konczy(oczywiscie upraszczam)...jestem tez ciekaw co masz na mysli pisząc o obecnosci Prabhupada w Twoim zyciu?nie to,żebym był ironiczny,ale nie bardzo rozumiem stwierdzania typu "odczuwania obecnosci Prabhupada"-czyli tak samo jakby siedział ktos obok Ciebie i gadał z Tobą?albo co to znaczy"albo co to znaczy-"odczuwam obecnosc Prabhupada poprzez mojego mistrza duchowego"itp..pozdro

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 20:50 

gndd napisał(a):
Anuradha napisał(a):

Zgadzam się, że to może być błąd - ze względu na kontekst, no a poza tym ze względu na własne fałszywe ego. ;) Natomiast nie jestem pewna czy to jest błąd. O ile rozumiem to nie jest to błąd w sensie gramatycznym - co można by uznać za poważny błąd. Poza tym Prabhupada niejednokrotnie w swych wypowiedziach zaliczał kobiety, waiszjów i śudrów do kategorii tych, którzy narodzili się z papa-yoni.

Więc chociaż sama obstawałabym za wersją z przecinkami, to nie sądzę, żeby wykorzystywanie tego wersetu, by pokazać jak to Narajana Maharadża musi poprawiać błędy w książkach SP - co tutaj uczyniono - było uzasadnione. Nie ma sensu kruszyć o to kopii twierdząc, że to poważny błąd. Jest jak jest nie przez niedopatrzenie, tylko dlatego, że redaktor miał - i chyba nadal ma - mocne przekonanie co do tego jak Prabhupada chciał przetłumaczyć ten werset. W BBT i w ISKCONie były dosyć zażarte dyskusje na ten temat. Nie wiem co przyszłość przyniesie w tym względzie, ale tutaj wykorzystano to - moim skromnym zdaniem - bez głębszej wiedzy i w wątpliwym celu. A co do "budowania jakiejś filozofii dotyczącej roli i traktowania kobiet", to akurat ten werset nie bardzo daje do tego podstawy. Jest dużo innych wypowiedzi Prabhupady, które dużo lepiej się do tego nadają i mówią o kobietach odrębnie, a nie w jednej grupie z waiszjami i śudrami.

Przepraszam Cie bardzo Govindanandini, ale pokaz mi w ktorym miejscu NM musi poprawiac bledy w ksiazkach SP. Poki co, to ja jakos tego nie zauwazylem. :shock:
Dalej idac, jezeli mamy byc do konca konsekwentni, to raczej wielu chce poprawiac NM i uczyc Go swiadomosci Kryszny(totalny smiech). :lol: :lol: :lol:
A moze zamiast tyle sie rospisywac na Jego temat, warto poprostu zaprosic NM np. do Polski i podjac konkretna dyskusje, a nie tylko pisac i pisac nie znajac osobiscie Czlowieka. Wiesz, ja mimo tego, ze jestem zwiazany z ISKCONem od 1982r. to mam juz tego serdecznie dosyc, widzac jak ponizacie bhakte takiej klasy. Mimo wyksztalcenia i erudycji nie macie za grosz klasy.

Z powazaniem
Maha Bala

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 20:58 

doskonały pomysł xswoja drogą=moze zaprosic NM do Polski na festiwal Nama Hatta?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 21:11 

Jedank nie wytrzymałam... Ostatni raz więc w tej dsykusji zabieram głos: zastanawiam się, ile osób uczestniczących w tym wątku czytało lub słuchało wykładu Srila Bhaktivedanty Narayana Maharaja (oryginalnego, bezpośrednio np. ze strony purebhakti.com (lub pl).

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 21:39 

Aha! Jeszcze jedno. Srila Bhaktivedanta Narayana Maharaj nie przyjedzie, ale w kwietniu (mniej więcej od 5 do 20 będzie w Polsce) przyjedzie sanyasin - uczeń Srila Narayana Maharaja Damodara Maharaj:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 21:44 

Srivani Dasi napisał(a):
Przepraszam Cie bardzo Govindanandini, ale pokaz mi w ktorym miejscu NM musi poprawiac bledy w ksiazkach SP. Poki co, to ja jakos tego nie zauwazylem. :shock:

Odnosiłam się do tekstu Caturmukhi Prabhu ze siódmej strony tego wątku:

Caturmukha dasa napisał(a):
Z tego, co osobiście zdążyłem zauważyć czytając fragmenty wykładów Śrila Bhaktivedanty Narayana Maharaja, nie poprawia on bezpośrednio tego, co Śrila Prabhupada napisał, ale raczej nasze NIESTETY CZĘSTO błędne zrozumienie tego, co napisał śrila Prabhupada, nie mówiąc już o poprawie złej edycji/tłumaczenia np. wersetu z Bg. 9.32:

O synu Prthy, ci którzy we Mnie przyjmują schronienie, to nawet będąc niższego rodu – kobietami, vaiśyami (kupcami) i śudrami (robotnikami) – najwyższego dostępują przeznaczenia.

To NAPRAWDĘ poważny błąd, ale.... tłumaczenia i edytorski,...

Temat był niejako potwierdzony przez Anuradhę:

Anuradha napisał(a):

Może Ty nie zauważyłaś "potrzeby poprawiania", ale inne osoby taką potrzebę najwyraźniej zauważyły, i stąd moje teksty na ten temat.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 21:49 

madhukari napisał(a):
doskonały pomysł xswoja drogą=moze zaprosic NM do Polski na festiwal Nama Hatta?

Jeżeli ktoś miałby takie zamiary to proponuję skonsultować to najpierw z lokalnym GBC (który się pewnie nie zgodzi). W przeciwnym razie mogą być później problemy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 22:00 

madhumangal napisał(a):
Madhavendra napisał(a):
Prabhupada nie jest tez sampradaya-aczarya.

Skąd wiesz, że nie?

Wczesniej bylo juz dyskutowane, jaka jest definicja "sampradaya aczaryi".
Tak uzywa tego slowa Prabhupada:

Our Indian spiritual life is guided by the äcäryas, sampradäya äcärya, the Rämänujäcärya, Madhväcärya, Viñëu Svämé and Nimbärka.

W veda-base jest taka definicja aczaryi: Äcärya-realized spiritual teacher who imparts the precepts of the Vedic scriptures through word and deed, and who teaches his disciples how to conduct themselves according to those precepts. Äcärya may also refer to any sort of teacher. When the word is applied to a sampradäya, however, then the term sampradäya-äcarya takes on special significance. This refers to a fully self-realized person who has founded a sampradäya and whose teachings are most prominent in that line.

Prabhupada nie zalozyl zadnej sampradayi, ale jest czlonkiem brahma-madhva-gaudiya sampradaya, dlatego tez nie jest "sampradaya aczarya", a przynajmniej nie w tradycyjnym znaczeniu.

A tak na marginesie Madhumangal, to moglbys to pytanie jakos rozwinac, bo takie zdawkowe "A skad wiesz" troche niegrzeczne 8)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1