Teraz jest 29 lip 2026, o 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cos na temat Narayana Maharaja
PostNapisane: 28 sty 2009, o 22:39 

Anuradha napisał(a):
Jedno zdanko wyjaśniające: Srila Bhaktivednta Naryana Maharaj nie reinicjuje, ale daje inicjację osobom, którym guru upadli, co oznacza, że de facto nie byli guru. A tym, którzy mają guru, może udzielić siksa.

Dziękuję za powyższe wyjaśnienie, Anuradha Mataji.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 01:03 

Droga Anuradho
Nie jest to prawdą . Dla przykładu powiem że znany nam wszystkim Raghavardan Prabhu został inicjowany( przyjął imię Radha-mohan )przez NM pomimo tego że Jayapataka Swami(który dzięki bogu jest wciąż z nami) pełnił swoją służbę jako inicjujący guru.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 01:37 
Sponsorzy

Do caturmukhy Pr

A ja myślę drogi Gaurango, iż rozmowy na te tematy, jednak prowadzone we właściwym nastroju (bez zbędnej pasji i ignorancji, a więc i epitetów) są potrzebne dla nas wszystkich.

A gdzie ja Drogi Caturmukho uzyłem epitetow :?: :?: :?:

A ja i tak jestem zdania!

Jedna mantra,jeden aczarya Bhaktivedanta! Jeden Bog! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (sorki za zarty,ale juz pozno) :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 01:41 
Sponsorzy

komentator napisał(a):
Droga Anuradho
Nie jest to prawdą . Dla przykładu powiem że znany nam wszystkim Raghavardan Prabhu został inicjowany( przyjął imię Radha-mohan )przez NM pomimo tego że Jayapataka Swami(który dzięki bogu jest wciąż z nami) pełnił swoją służbę jako inicjujący guru.

dobrze mowi! Tys Prawda! :D
szczegolne pozdrowienia dla Ragusia! o ktorym zawsze myslimy a melodie jego słodkie do dzisiaj nucimy! :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 06:42 

Madhavendra napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

Kto z poprzednich Acaryów (NM uważa sie za następcę J.B.M Srila Prabhupada) reinicjował uczniów swojego poprzednika w sampradayi ?

Z tego co wiem, NM nigdy nie reinicjowal zadnego ucznia Srila Prabhupada.

bhaktajarek napisał(a):
Który z Acaryów, tych uznanych za takich przez Srila Prabhupada( patrz sukcesja uczniów w BG.) masowo i w nieskrępowany sposób publikował lub udostępniał literaturę Vaishnava z zakresu Madhurya Rasy, itp. najwznioślejszych, a przede wszystkim zupełnie niedostępnych dla nas tematów w tak nierestrykcyjny sposób, wbrew wszelkim instrukcjom i osobistym przykładom z życia wielkich BHAKTÓW?

Nie mam pojecia jak NM tlumaczy to posuniecie. Jak pare razy pisalem, staram sie wypowiadac ogolnie, a jesli chodzi o szczegoly, to tutaj moglby sie wypowiedziec jakis uczen, czy uczennica NM.
Hare Kryszna Madhavendra!

Co do twoich argumentow Jarek, na temac szczegolnej mocy "Zalozyciela Aczaryi" to powiedz mi jedno- co odroznia Srila Prabhupada od pozostalych swietych z naszej tradycji? Dlaczego nie siegnac dalej, np. do Bhaktisiddhanty Sarasvati Maharaja i dlaczego nie zalozyc, ze jego duch ciagle obecny jest w Gaudiya Math (i mysle, ze jest) i dlatego GM jest transcendentalne. Albo szesciu Goswamich? Czy oni nie sa obecni w naszej sampradayi? Albo co z Panem Czejtania, ktory jest tak naprawde "zalozycielem-acarya" naszej linii Gaudiya? Zastanow sie i powiedz co odroznia Prabhupada od tych swietych i co jest w nim tak szczegolnego?

Filozofia ritvik to po prostu stek bzdur, ktore nie przyjmie zaden myslacy czlowiek. Moc jest w sukcesji uczniow i wielkosc swietych osob polega na tym, ze glosza czyste przeslanie Pana Czejtanii, a nie na jakichs magicznych mocach, ktorymi obdarowal ich Kryszna. Jedyna magiczna moca jest wlasnie trzymanie sie sukcesji uczniow i dlatego wszyscy guru, ktorzy sluza swojemu guru, zachowujac przy tym czystosc siddhanty Vaisnava maja laske Kryszny, czy to guru w linii Prabhupada, czy jakakolwiek inna grupa, w tym grupy nalezace do WVA.

Hare Kryszna Madhavendra! Co do ritvik zgoda(już wyznawałem na harinam.pl moje cudowne nawrócenie) to nie tyle stek bzdur, bo poza samą koncepcją inicjującego post samadhi Guru- acaryi nie ma tam nic innego, co można by uznać za sprzeczne z śastrami. O błędności tej koncepcji przekonał mnie casus sekty karthabaja, a nie niestety twoje delikatnie mówiąc pasyjne ataki na tych bhaktów Srila Prabhupada. Ritvik to druga strona obecnego ISKCON-u, tak jak awers i rewers, ale co to ma ogólnie do tej dyskusji, czy zawsze będziesz używał metod dyskryminowania oponenta, kiedy brak argumentów? Co do reinicjacji, których dokonuje NM, to skąd np. Śyamarini dd. się wzięła, że wymienie jeden tylko przykład z "górnej półki?"
Mówiąc szczerze to już mnie mdli od tego tematu, więc hulaj dusza, Boga nie ma...?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 07:59 

Nie odpowiedziales na moje pytania Jarek, o tym co rozni Prabhupada od poprzednich aczaryow w naszej sampradayi i w jaki sposob jego obecnosc w Iskconie rozni sie od obecnosci Bhaktisiddhanty Maharaja w Gaudiya Math, czy w ogole obecnosc naszych aczaryow w sampradayi.

PS. Z tego co wiem Jadurani nie zostala reinicjowana. Syamarani jest imieniem, ktorego uzywa NM dla okazania jej swojego uczucia. Indradyumna Maharaja na turze tez czasami nadaje imiona roznym osobom, szczegolnie dzieciakom, ale to nie oznacza inicjacji.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 10:53 
Sponsorzy

Madhavendra napisał(a):
Nie odpowiedziales na moje pytania Jarek, o tym co rozni Prabhupada od poprzednich aczaryow w naszej sampradayi i w jaki sposob jego obecnosc w Iskconie rozni sie od obecnosci Bhaktisiddhanty Maharaja w Gaudiya Math, czy w ogole obecnosc naszych aczaryow w sampradayi.

PS. Z tego co wiem Jadurani nie zostala reinicjowana. Syamarani jest imieniem, ktorego uzywa NM dla okazania jej swojego uczucia. Indradyumna Maharaja na turze tez czasami nadaje imiona roznym osobom, szczegolnie dzieciakom, ale to nie oznacza inicjacji.

Prosze Cie Prabhu !Indradyumna maharaj robi to ,na zyczenie i prosbe dzieci, albo ich rodzicow.a nie z powodu jakiegos specjalnego uczucia,nawet jesli je ma,to po pierwsze.

a po2.
Jesli moge wtrącic sie odnosnie tematu z jarkiem.
Zarzucasz mu ritvik,a sam teraz zadałes pytanie z tamtej puły. To moze jesli niema roznicy w sposobie podawania wiedzy,moze zacznijmy sie inicjowac przy murti Baktisidhanty.Maharaja.
Siastry podają ze Ta wiedza musi byc przekazana z mistrza na ucznia i jest przyklad ze mimo iz drzewo figowe wyrzuca wiele owocow i nasion na ziemie dopiero kiedy ptaszek zje nasionka i przetrawi to wydalając owe nasionko ,wtedy dopiero z tego nasionka moze wyrosnąc ooooogromne drzewo. Guru jest jak Ten ptasze. A wiec Srila Prabhupada przetrawil i zapodał te wiedze w takiej formie by jeszcze bardziej zdegradowani tego wieku mogli przyjąc te Swiadomosc KRyszny.

Zgadzam sie z Jarkiem w tym wzgledzie mdlący staje sie ten temat.
Ja niewiem ,nie raz nie dwa zarzuca sie bhaktom ,z tej strony Harinam ze tworzą towarzystwo wzajemnej adoracji ,a sami niektorzy z was zaczynacie klepac sie po plecach i wrzucac wszystko do jednego wora,karzdy jest Cacy ! :? To zaczyna wygladac jak typowy ołtarz hindusa,ktore moj znakomity Brat Duchowy Ramdas abhiRam das das nazywa poprostu kitri.
kali z gaura nitaj,matka boską ,swietym franciszkiem, RamaKryszną na jednej pułce i do tego SaiBaba :wink:
Litosci Błagam! i czystosci :!: Blagam.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 12:06 

komentator napisał(a):
Droga Anuradho

Dziękuję, że mi to przypomniałeś. Tu sprawa wygląda w ten sposób, że Jayapataka Maharaj nie pozowlił mu przyjąć siska od Srila Bhaktivedanty Naryana Mahraja, co nie jest zgodne z naukami o Guru Tattvie w naszej samparadai.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 12:38 

Madhavendra napisał(a):

Ja odpowiadam w mirę swoich możliwości zawsze na pytania.
Oto odpowiedź Madhavendraji:THE DISCIPLIC SUCCESSION
Evaṁ paramparā-prāptam imaṁ rājarṣayo viduḥ. (Bhagavad-gīta, 4.2) This Bhagavad-gītā As It Is is received through this disciplic succession:
1) Kṛṣṇa, 2) Brahmā, 3) Nārada; 4) Vyāsa, 5) Madhva, 6) Padmanābha, 7) Nṛhari,8)Madhava 9) Akṣobhya, 10) Jayatīrtha, 11) Jñānasindhu, 12) Dayānidhi, 13) Vidyānidhi, 14) Rājendra, 15) Jayadharma, 16) Puruṣottama, 17) Brahmaṇyatīrtha, 18) Vyāsatīrtha, 19) Lakṣmīpati, 20) Mādhavendra Purī, 21) Īśvara Purī, (Nityānanda, Advaita), 22) Lord Caitanya, 23) Rūpa (Svarūpa, Sanātana), 24) Raghunātha, Jīva, 25) Kṛṣṇadāsa, 26) Narottama, 27) Viśvanātha, 28) (Baladeva) Jagannātha, 29) Bhaktivinode, 30) Gaurakiśora, 31) Bhaktisiddhānta Sarasvatī, 32) His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda.
Jak wynika z zamieszczonej na końcu introdukcji do Sri Bhagavad-gity Takiej Jaką Jest obecnym ACARYĄ Brahma Madhva Gaudiya Sampradayi jest Jego Boska Miłość A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jako ostatni link w wiecznej sukcesji uczniów od Pana Kryszny, który jako ostatni przekazał nam niezmienioną naukę Pana, zwaną Bhagavad-Gitą. Nie tak przedstawiacie to wy, czy się mylę? O żadnych innych różnicach się nie wypowiadam,bo się nie znam. Ta jest zasadnicza, bo obrazą jest pomijać obecnego ACARYĘ, np. wymyślając nowych, w sekciarski sposób myśląc o tej Math, czy tamtej coś, bo ta sampradaya jest jedna. Jedna w tym sensie, że nie ma różnicy w naukach Bhaktisidhanty Maharaja i Jego wielkiego ucznia, Srila Prabhupada, Bhaktivedanta Swamiego. Regularny Guru, to jeszcze długo nie jest sampradaya acarya, i to właśnie wynika z tej listy!
ts bhaktajarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 12:47 

POza tym na zakońxzenie (z mojej strony) tej dyskusji chciałam napisać, że lista osób, które obrażały Srila Naryana Maharaja i ich reakacji za to jest długa. Czas pokaże, jak sprawa wygląda naprawdę. Chciałam tylko poweidzieć, żeby wszyscy zastanowili się, na jakim są poziomie, że uważają, iż mają prawo do krytykowania Kogoś takiego jak Srila Bhaktvedanta Narayana Maharaj. Większość z Was przez całe lata jadła mięso, toksykowała się, a z bhaktami ma do czynienia od kilku czy kilkunastu lat. Mój Gurudev to osoba, która zawsze żyła w czysty sposób i inotnowała Święte Imiona. Poza tym jest od nas o wiele starsza i jeżeli ktoś uważa się za waisznawę i często powołuje na Etykietę, w tym momencie powinien chyba przestać obrażać. Tu warto wspomnieć jeszcze, iż ciekawostką jest, że Gurudeva nie wpuszcza się do światyń ISKCONowych, do których mają wstęp narkomani, pijacy itp. I gdzie ta Etykieta Waisznava?
I jeszcze coś dla Jarka: dlaczego Gurudev ma nie nauczać rasika, jeżeli ma taki nastrój?
Na tym kończę, bo ta dyskusja do niczego dobrego nie prowadzi-tylko niektórzy robią vaisznava aparadha, a dla ich dobra lepiej to skończyć.

Odsyłam do "Sat sandhry" Jivy Gosvamiego jako wiedzy o Guru tattvie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 12:54 

Popieram Anuradhę Mataji i pragnę jeszcze tylko Was zapytać odnośnie poniższego postu:

bhaktajarek napisał(a):
[...] Który z Acaryów, tych uznanych za takich przez Srila Prabhupada( patrz sukcesja uczniów w BG.) masowo i w nieskrępowany sposób publikował lub udostępniał literaturę Vaishnava z zakresu Madhurya Rasy, itp. najwznioślejszych, a przede wszystkim zupełnie niedostępnych dla nas tematów w tak nierestrykcyjny sposób, wbrew wszelkim instrukcjom i osobistym przykładom z życia wielkich BHAKTÓW?
To proste pytania, wyobraź sobie, że to nie ja je stawiam, może unikniemy wtedy personalnego na mnie ataku, zamiast istoty problemu.
ts bh.jarek

To oczywiście nie tyczy się poprzednich aczarjów, ale... z tego, co mi wiadomo, Gour-Govinda Maharaja także przedstawiał bardzo poufne tematy, a był w ISKCON-ie. Może to ktoś potwierdzić ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 13:22 

Kedarnath dasa napisał(a):
Caturmukha dasa napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Oto fragmenty z listu Srila Prabhupada do Narayana Maharaja.
"Otrzymałem twój list z dnia 11 maja 1967 i jestem nim bardzo zbulwersowany. W swoim liście mówisz, " ty dałeś mi rady co do dobrego zachowania w Matha". Także w tym liście piszesz, "Nie ma potrzeby abyś ty dawał mi takie rady". Ja nie mogę sobie przypomnieć gdzie to napisałem. Powiedz mi więc proszę, w którym liście to napisałem i wyślij mi cytat. W innym razie ja sie czuję tym tak poruszony. Bo w rzeczywistości ze wszystkich Gaudiya Mathas, ja myślę, że to ty jesteś prawdziwy guru sevaka..."
Nie wynika z tego listu, aby NM uważał Srila Prabhupada za swojego guru, nie umiałby przyjąć od Niego nawet słów dobrej rady. Na domiar złego wmawia Prabhupadzie i insynuuje coś jak conajmniej równy równemu. Sentyment nie jest dobrym doradcą w temacie Vaishnava Aparadha. Tak się nie pisze do Vaishnavy o takiej pozycji jak Srila Prabhupada. Tak nie pisze ktoś kto ma ambicję bycia czystym bhaktą, nawet czterdzieści lat wcześniej. List ten jest w wyborze (dokonanym przez NM ) Jego opublikowanych i zebranych listów. Prawda zawsze wyjdzie na jaw. Kryszna zawsze chroni Swego czystego Wielbiciela. Słowne deklaracje to tania rzecz, a służba w "realu" to inna sprawa.
No i podstawowe pytanie do znawców śastr, gdzie jest napisane, że reinicjowanie właściwie inicjowanych uczniów bona fide Guru (nawet w przypadku "zaledwie"regularnego guru!) nie jest poważnym naruszeniem Vaishanva Etykiety ?!

Ciekawe bhaktajarek..., że jesteś tutaj JEDYNYM, który zna umysł czystego wajsznawy, interpretując fragment listu Śrila Prabhupada. A może ty też jesteś na tym poziomie ? Jeśli tak to przepraszamy serdecznie, iż tego nie rozpoznaliśmy.

Caturmukha, ja tez tak (jak bhaktajarek) zrozumialem ten fragment listu Srila Prabhupada. Zajrzyj sobie tu: http://www.harekrsna.com/sun/editorials ... ls3888.htm - jako ciekawostka, oczywiscie :)

Hare Kryszna Prabhu !

Z tego, co osobiście zdążyłem zauważyć czytając fragmenty wykładów Śrila Bhaktivedanty Narayana Maharaja, nie poprawia on bezpośrednio tego, co Śrila Prabhupada napisał, ale raczej nasze NIESTETY CZĘSTO błędne zrozumienie tego, co napisał śrila Prabhupada, nie mówiąc już o poprawie złej edycji/tłumaczenia np. wersetu z Bg. 9.32:

O synu Prthy, ci którzy we Mnie przyjmują schronienie, to nawet będąc niższego rodu – kobietami, vaiśyami (kupcami) i śudrami (robotnikami) – najwyższego dostępują przeznaczenia.

To NAPRAWDĘ poważny błąd, ale.... tłumaczenia i edytorski,... gdyż te grupy nie są niższego rodu. Są nimi Kirata, Huna itd. {np. Ś.Bhag. (purport) Any lowborn person—be he a Kiräta, Hüna, Ändhra, Pulinda, Pulkaśa, Äbhira, Śumbha, Yavana, Khasa or even lower[...]}, dlatego zamiast myślnika winien być przecinek. Czyż nie ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 13:31 

...z tego co mi wiadomo,to począwszy od Gosvamich az do Bhaktivinoda nie było kwestii masowego rozpowszechniania rasika (np)literatury.....bo nie istniały wtedy raczej odpowiednie srodki..tzw.masowego przekazu...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 13:36 

...natomiast jesli chodzi o to co napisała didi anuradha to pozwolę sobie podzielic się małą informacją....a mianowicie w latach-bodajze koniec 80 tych jeden z braci duchowych SP napisał list otwarty do Satsvarupy dasa -między innymi-w którym ostrzegał,iż wizja ich(jego)upadku jest całkiem realna...no i sprawdziło się...jak znajdę to zacytuję,ale teraz nie mogę bo mam grypę,okolo 40 stp.gorączki i umieram..ok...jeszcze nie,ale kiepsko jest :? podrawiam

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2009, o 14:12 

Haribol
mam na imie Premananda dasa i chciałbym przedstawic parę mądrosci odnośnie tematów z półki rasika.
Otóż, tak jak słusznie zauważył czcigodny Madhukari dasa juz od czasów Goswamich te tematy stały sie dostepne dla każdego z powodu wydań ksiazkowych.
Istnieją dwa podejścia jezeli chodzi o dopuszczenie studenta do nich i oznaczają to samo.
w pierwszym nauczyciel decyduje kto jest kwalifikowany. w drugim to sam uczeń zaglądając do swojego serca szczerze rozważa swoje kwalifikacje.
w obu przypadkach wymagany jest poziom raganuga czyli ruci i wyżej.
jezeli ktos chce sztucznie smakowac te tematy bedac na poziomie vaidhi bhakti to jest sahajija.
Śrila Narayana Maharaya podkreśla ze po 20, 30 latach praktykowania kazdy powinien znac te tematy ale nigdy imitowac tego poziomu.
po prostu musimy znac cel naszej sciezki.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1