Teraz jest 28 lip 2026, o 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 14:59 

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam
/M

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 15:53 
Morderator

ar2r napisał(a):
Dzieki Wam za te odpowiedzi.
Wiecie może czy Reiki to takze operowanie/korzystanie z prany? Czy to coś zupełnie innego i nie zalezy tego mieszać w sensie pojmowania tej energii. Reik są tu(Uk) powszechnie reklamowane i mnóstwo uzdrowicieli;) i tzw. fachowców można znaleść i czy to bezpieczne korzystać z takich form "pomocy".

p.s.
Jak nie na temat to proszę przenieść na inny wątek.[/url]

reiki to energia inteligentna sam czesto z niej korzystam, dostałem 1 inicjacje reiki, stopni jest 3 i jeszcze jest inicjacja "mistrza nauczyciela" polecam, reiki naprawde fajna sprawa, znam kilku mistrzów duchowych w ISCKON'ie którzy zniej korzystaja

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:30 

Kula-pavana napisał(a):
Prana krazy we Wszechswiecie swoimi drogami, jako jedna z form energii tego swiata.

Cześć

Czy dobrze rozumiem, iż również traktowana jest jako materialna ?

Pozdrawiam
/M

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:53 

Jeżeli chodzi o moje pytanie, pytałem w kontekście Wisznuizmu.

Chyba nie macie mi za złe, że próbuje się conieco połapać w tematach.

Obiecuje, że już więcej wywodów z mojej strony nie będzie.

Pozdrawiam
/M

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:55 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Niezgadzam sie ze powoływanie sie na forum ,na ksiegi i komentarze aczariów ,jest złe,niepoprawne itp.

nikt tu chyba tak nie mysli.
ponizej jest link do cytatow o pranie w naszej literaturze (w jez. ang):
http://www.veda.harekrsna.cz/encyclopedia/prana.htm

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:55 
Sponsorzy

A co do guru z fryzurką Bony M (afro) to jest to znany w calym swiecie kuglarz. wiec lepiej przytaczac komentarze aczariow ,niz przyklad osoby ktora manipuluje innymi,naiwnymi wmawiając ze jest uosobieniem Shivy i durgi,a czasem ,ze jest Kryszną He he he :lol: a ja jestem Marian koniuszko,z Filmu Bareji zmiennicy Blagam Troszke etykiety i kulturki.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:58 
Sponsorzy

Hari Bolo !
Bookerku,jak najbardziej niepotraktowalem twego pytania zle,wiem ze miales szczere checi dowiedzenia sie cosik w temacie prany.
za Ktore ja osobiscie dziekuje.Raczej chodzilo mi post ar2r.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 17:58 

booker napisał(a):
Kula-pavana napisał(a):
Prana krazy we Wszechswiecie swoimi drogami, jako jedna z form energii tego swiata.

Czy dobrze rozumiem, iż również traktowana jest jako materialna ?

tak, jest to energia materialna

z objasnienia Srila Prabhupada do wersetu SB 4.29.71

Mundaka Upanishad (3.1.9)

esho anur atma cetasa veditavya yasmin pranah pancadha samvivesha
pranais cittamsattvam otam prajanam yasmin vishuddhe vibhavatyesha atma

""The atomic soul can be perceived by perfect intelligence as floating in the five kinds of life airs (prana, apana, vyana, samana and udana). When the consciousness (that pervades from the soul through the entire body) is purified from the contamination of the five kinds of material airs, its spiritual influence is exhibited.""

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 18:27 

Kula-pavana napisał(a):
ponizej jest link do cytatow o pranie w naszej literaturze (w jez. ang):

Dziękuje, bardzo szerokie objaśnienia.

Pozdrawiam
/M

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 19:50 
Hari Bolo !
Bookerku,jak najbardziej niepotraktowalem twego pytania zle,wiem ze miales szczere checi dowiedzenia sie cosik w temacie prany.
za Ktore ja osobiscie dziekuje.Raczej chodzilo mi post ar2r.

Nie byłoby nieporozumienia, gdybyś zacytował osobę i wypowiedź, do której się odnosisz, zwłaszcza jeśli dzieli cie od niej już kilka postów inych osób.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 20:26 
Sponsorzy

Hari Madav Caranji!
Tak! masz racje,ale nie kazdy jest tak blyskotliwy i obeznany z Kompem,by wiedziec jak zaznaczac i wyswietlac konkretne cytaty.wiec jesli jestes Tak laskaw i pokazles mi moją ignorancje, :lol: prosze oswiec mnie w tej materii :lol:
Bo juz mialem dawno o to zapytac ,ale niezrobilem tego ,a teraz to ten obciach mnie dosiegnol,dzieki Tobie:-) dziekuje za wyrozumialosc i prosze o instrukcje w tej materii
Twoj sluga :oops: :wink: :idea: :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2006, o 21:44 
Morderator

A co do guru z fryzurką Bony M (afro) to jest to znany w calym swiecie kuglarz. wiec lepiej przytaczac komentarze aczariow ,niz przyklad osoby ktora manipuluje innymi,naiwnymi wmawiając ze jest uosobieniem Shivy i durgi,a czasem ,ze jest Kryszną He he he :lol: a ja jestem Marian koniuszko,z Filmu Bareji zmiennicy Blagam Troszke etykiety i kulturki.

Nie wszycy sa obeznani kto jest kuglarz a kto nie.
niektorzy poszukuja:)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2006, o 01:33 

Drogi Gauranga Avatar das'ie
Odpowiem bo zaraz wyjdzie ze jestem fanem Boney M. Doskonle zdaję sobie sprawe kim jest ten hochsztapler i kuglarz jak go trafnie nazwałeś. To właśnie ze względu na kulturę i etykietę nie wspominam o nim zbyt wiele, bo nie jest tego wart. Pojawił się w kontekscie mojego pytania o pranę gdyż chciałem skonfrontowć pojęcie/ wiedze na temat prany jednego z moich kolegow ktory jest jego fanem, ze zródłami bardziej autorytatywnymi jakm sa uczestnicy tego forum - jeśli chodzi o literaturę i źródła wedyjskie.

Także Boney M. odpada : )

pozdrawiam

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2006, o 06:46 
Hari Madav Caranji!
Tak! masz racje,ale nie kazdy jest tak blyskotliwy i obeznany z Kompem,by wiedziec jak zaznaczac i wyswietlac konkretne cytaty.wiec jesli jestes Tak laskaw i pokazles mi moją ignorancje, :lol: prosze oswiec mnie w tej materii :lol:
Bo juz mialem dawno o to zapytac ,ale niezrobilem tego ,a teraz to ten obciach mnie dosiegnol,dzieki Tobie:-) dziekuje za wyrozumialosc i prosze o instrukcje w tej materii
Twoj sluga :oops: :wink: :idea: :)

Nie było moją intencją wykazywanie twojej ignorancji czy robić ci obciach. Wybacz. Nie przypuszczałem nawet, że można tego nie umieć. Tak czy siak, nie wstyd czegoś nie umieć, wstyd nie umieć o to zapytać ;)

W prawym górnym rogu każdego posta masz funkcję "cytuj", widzisz? Klikasz i piszesz w okienku, które się pojawi. Mozesz zaznaczyć i usunąć część wypowiedzi, zostawiając treść, do której chcesz się odnieść.

Zauważ też napisy (po kliknięciu cytuj): na początku cytatu [ quote="...."] i drugi na koniec cytatu: [ /quote] <bez spacji na początku>. W kropki wstawiasz nicka osoby, którą chcesz cytować, kogokolwiek. Możesz w ten sposób ręcznie tworzyć odrębne cytaty z częsci czyjejś wypowiedzi lub kilku różnych osób w jednej swojej wypowiedzi.
Jak ruszy forum vrindy, znajdziesz tam obszerne objaśnienie tej i innej funkcji, a także Poligon, gdzie będziesz mógł poćwiczyć. Sądze jednak, że już teraz powinieneś umieć cytować.
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2006, o 16:08 
Sponsorzy

Dzieki Ci Panie ,Madhavo Caranie :D
Teraz juz teoretycznie wiem,ale ja jestem wzrokowcem ,wiec ucze sie najlepiej gdy widze,ale mam nadzieje ze nawet taki Jamochłon jak ja opanuje ten rodzaj doskonalosci :lol:
A co do ar2ra To ja tez przepraszam,za moj wybryk,ale niemoge czasem zniesc gdy ktos ,nie znosi kiedy sie cytuje aczariów i siastry-pisma.
a jesli chodzi o Madhave B.Pr,Tak zgadzam sie ze czasem ktos poszukuje,ale pytanie brzmi C Z E G O ? :lol: albop kogo? i poco?
Dlatego, jako ze jestesmy na forum "Bhaktowskim" raczej pozwol ze bede bronil punktu mojego widzenia i widzenia sukcesji uczniow ,na dane tematy,zwlaszcza oszustow ,ktorzy reklamują sie jako inkarnacje Prawdy absolutnej.Czasem lepiej jest usłyszec prawde bolesną,niz potem "isc do piekla" a pod koniec zycia obudzic sie ,ze ktos cale zycie dojił nas, pozbawialNas Energii- Prany :lol: ,pod plaszczykiem wyzwolenia mnie :wink:
Podam przyklad kiedys w Wałbrzychu robilismy Harinam,po tym Harinamie przyszlo z nami do govindy(walbrzyskiego osrodka) kilka osob
ktore mialem nadzieje przyjmą swiadomosc Kryszny.
Jedna mloda dama powiedziala ze podoba jej sie to jak bhaktowie sie ubierają,jaką noszą fryzure,wiec zapytala czy mogla by tez wyglądac jak Bhakta,z sikhą itp.??/
ja odp ze raczej Panie w tej tradycji noszą sie inaczej,a ona odp ze wie ,ale ona woli byc jak Bhakta,a w tym czasie byl rowniez osobnik w walbrzychu,chodzil ubrany w dhoti mial sikhe,czasem 2 godziny w szczawienskim parku spiewal mahamantre,bajerowal wlasnie kobiety w ten sposob :lol: (niezly patent na bajere co?),i owa duszyczka byla nim zauroczona,ale oprocz tego ze spiewal mahamanttre(co oczywiscie bylo jak najbardziej super) pił przy tym piwko i palił maryhe,a czasami jadł hod dogi.
Wiec wyklarowalem jej ze owa osoba, choc pozytywnie zarazila ją mahamantrą,jest w pewien sposob nieautorytatywna i ze ostatecznie Cie oszuka i wykozysta.
Owa duszyczka prawie przy wszystkich sie rozplakala,ale ja powiedzialem by niemartwila sie ,i ze gdy zostanie z nami do konca programu ,to napewno jej przywiązanie minie.
Wiec stalo sie tak jak jej powiedzialem.a mimo iz jej początek byl bolesny ,dzisiaj jest bardzo zaawansowaną waisznawi,zakochaną w Panu Nityanandzie i jest inicjowana ,oraz ozenila sie szczesliwie mieszkając ze swym mezem i jego rodzinką w new dehli w indiach :lol:
Dlatego uwazam ze glownie nasze motywacje powodują ze nasze intencje są odbierane w ten czy inny sposob.a jesli Przytym modlimy sie za innych wielbicieli,obecnych ,czy przyszlych Pan w secu czyni cuda,a my rozwizamy swą wiare :lol: Dlatego na koniec przepraszam ar2ara raz jeszcze i ciebie Mdhavciu jesli was zaniepokoiłem,oraz wszystkich wielbicieliHare Kryszna :wink:

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1