Teraz jest 29 lip 2026, o 07:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sadhu jest zawsze obecny - Gour Govinda Swami (NEW!!!)
PostNapisane: 3 gru 2008, o 09:20 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Hari !Madhavendro!
Bardzo dziekuje za takie nektary. Jesli chodzi o mnie prosze o wiecej.
Klaniam sie Tym wszystkim ktorzy dzielą sie z nami swoim wolnym czasem i inspirują nas swoimi inspiracjami.Bardzo dziekuje.

Nie ma za co :) Pisanie i tlumaczenie to jedyna sluzba oddania jaka mam okazje robic, tak ze to dla mnie czysty, duchowy zysk.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 10:47 

Gauranga Avatar, powiedziałeś, że: Srila Prabhupada sam w jednej z czesci filmu pt"aczarya" mowi ...to nie jest tak ze ja wam teraz mowie ,a inne przyszłe pokolenia zrozumieją to co napisalem bez waszej pomocy.
wy macie teraz moje towarzystwo,pozniej wy musicie stac sie Guru i sprawic ze to co opisalem w ksiązkach i dzieki mojemu Towarzystwu zrozumieliscie ,przedstawicie dalej. Tak to dziala.To jest wlasnie sri guru Parampara.....
No przynajmniej tak zapamietalem te piekną wypowiedz Srila Prabhupada
Hare Kryszna Gauranga Avatara
Jeśli ty tak zapamiętałeś tę wypowiedż Srila Prabhupada, to może mi to dokładnie pokażesz, bo myśle, że nie masz nawet pojęcia co mówisz.
Madhavendra nie odpowiedział na proste, choć celowo wyzywająco postawione pytanie. Powtarzam zatem, jeśli rzekoma nieobecność Param Guru i Sampradaya Acaryi sprawia, że nie moge zrozumieć Jego nauki bez medium " żywego guru", to w jaki sposób mogę zrozumieć w 12 lat po śmierci Gour Govinda Swamiego jego własne nauki poprzez ich czytanie. Proste pytanie. Więc pytam, czy to ty Madhavedro jesteś zatem owym medium sadhu, a jeśli tak to jak to wytłumaczysz. Zawarte tam np. informacje, o tym, że nie jesteśmy obserwującymn, a zaledwie obserwowanym sa przecież podstawową wiedzą zawartą w Bg. Takiej Jaką Jest z 1972.Wersetów które to opisują jest sporo, i są ogólnie dla wszystkich na zawsze dostępne. Tym z nas, którzy ich nie mogą zrozumieć pomoże siksa guru, albo caitya Guru. Są to np. Bg.5.8-9, czy 3.27 i każdy z nas, kto troche mantruje Hare Krishna może z nich zrozumieć, że to nie on widzi, a jest widziany. Niewatpliwie dowie sie o tym czytając o Panu Hrisikesa, który jest rzeczywistym kontrolerem zmysłów wszystkich żywych istot. Niemniej to nie oznacza, że jesteśmy ślepi. Modlimy się w Sri Guru Pranama słowami: om ajnana-timirandhasya jnananjana-śalakaya caksur unmilitam yena tasmai sri gurave namaha. Wiemy z tego, że to Sri Guru(osoba Bhagavata- Srila Prabhupada) otwiera nasze oczy światłem wiedzy.W wersecie 5 Nektaru IInstrukcji Srila Prabhupada komentuje np. że powinniśmy chcąc praktykować sześć rodzajów wymiany uczuć z miłością, powinniśmy wybrać odpowiednie osoby( jaki patrz wers 5) stosując roztropną dyskryminację. Tu musimy głownie słuchać, ale i patrzeć, i oceniać! Zatem wszystko jest proste i nie trzeba tu jakiegos extra mistycyzmu. Warto to zrobić! Żeby sie jednego dnia nie dowiedzieć, że slużyłes przebierańcowi, uwierz mi Gauranga Avatara. Więc proszę was o odpowiedż na zadane wam pytania, daję wam słowo, że jakoś sobie poradzę w moim zaściankowym smutku, nawet z tym jadem, który jako jedyny zapewne w sobie posiadam, na chwilę zatem pogwałćcie swą niezmierną troskę o mnie i pomyślcie przez chwilke o sobie.
wasz sługa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 11:16 

bhaktajarek napisał(a):
Madhavendra nie odpowiedział na proste, choć celowo wyzywająco postawione pytanie. Powtarzam zatem, jeśli rzekoma nieobecność Param Guru i Sampradaya Acaryi sprawia, że nie moge zrozumieć Jego nauki bez medium " żywego guru", to w jaki sposób mogę zrozumieć w 12 lat po śmierci Gour Govinda Swamiego jego własne nauki poprzez ich czytanie. Proste pytanie. Więc pytam, czy to ty Madhavedro jesteś zatem owym medium sadhu, a jeśli tak to jak to wytłumaczysz.

Powiem ci cos Jarku- jesli zadajesz pytania w ten sposob, to nikt nie ma obowiazku na nie odpowiadac. Istnieja pewne wymogi kultury, ktorych nie spelniasz. Dlaczego myslisz, ze ktokolwiek mialby obowiazek odnosic sie do zarzutow postawionych w tam wyzywajacy sposob? Dla mnie jestes po prostu anonimowa postacia z internetu i jesli chcesz sie czegos dowiedziec, powinienes zmienic nastawienie. Ludzie nie musza (uwierz mi) odpowiadac kazdemu furiatowi na jakiego natkna sie w sieci. Ja przynajmniej zwykle zbywam takie osoby milczeniem.
Poniewaz jednak jest to forum fajnych Vaisnavow odpowiem dla nich: tak, masz racje, ciezko byloby mi zrozumiec nauki Gour Govindy Swamiego (i w ogole nauki duchowe) samemu i dlatego staram sie to robic z pomoca mojego siksa guru, ktorego uwazam za wspanialego wielbiciela i wiernego ucznia Srila Prabhupada. Jestem pewny, ze gdyby nie jego pomoc, nie wynioslbym zbyt wiele z tego wykladu Gour Govindy Swamiego, albo zrozumialbym go calkiem na odwrot, tak jak zrobiles to ty (pozbawiony pomocy starszego wielbiciela, ktory wyjasnilby ci co jest siddhanta, a co twoim umyslem).

Nie jest to zaproszenie do dyskusji Jarek, nie bede ciagnal tej rozmowy z toba.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 12:28 

Ok. twoje prawo, ale i ja mam swoje obowiazki. Na pytanie nie odpowiedziales. Wieszo tym, ze nie. Jak moge cie brac powaznie, kiedy jestes nieodpowiedzialny. G.G Swami potepial odejscia z ISKCON do Gaudiya Math i innych sang, jako obraze i dyshonor do Srila Prabhupada. Nie chce tu robic propagandy, nie naleze do zadnej grupy w jakikolwiek formalny sposob, ale moge ci dac pare linkow. Jak wyglada wielbiciel Guru(ty akceptujesz nauki G.G Swamiego), ktory traktuje je wybiorczo, a nie :guru mukha padma vakya cittete koriya aikya ar na koriho mane asa. Na to tez nie ma usprawiedliwiajacej cie odpowiedzi. Robis zto na wielu forach. Twoja sprawa, ale tym wszytkomiwolnoizmem psujesz szanse uwarunkowanym duszom na powrot do Boga. Dam ci teraz dobry sposob na zrobienie ze mnie kanalii. Powiedz, ze Jarek mysli ze Prabhupada jest tylko jego, ze jest zazdrosny i ze pewnie uprawia potajemnie seks, ze [oppelnia obrazy i mu rozum odebralo, albo ze ritvik, ale nie patrz na swoja niesubordynacje, bo stracisz wolnosc skakania tu i tam jak nie wiem co. Co do kultury, to na nic sie ona zda kiedy bedziemy w przyszlym zyciu robakami w odchodach. Tak koncza osoby zazdrosne o ACARYĘ(Manu Samhita)
Ps.nie musisz odpowiadac i na marginesie osobiśćie do ciebie nic nie mam.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 12:43 

Tak jak mowilem wczesniej Jarek, nie bede podnosil rekawicy. Uwierz mi, ze ten temat (Gaudiya Math- Iskcon, czego chcial Prabhupada, a czego nie chcial itd) przemaglowalem setki razy, w ciagau ostatnich kilku lat, rozmawialem, pytalem, czytalem, szukalem i doszedlem do pewnych wnioskow, ale to nie jest temat ani na to forum, ani nigdy nie wchodzilbym na tak osobiste i bliskie mojemu sercu tematy, w takim nastroju, jaki wprowadziles.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 13:01 
Sponsorzy

bhaktajarek napisał(a):
Gauranga Avatar, powiedziałeś, że: Srila Prabhupada sam w jednej z czesci filmu pt"aczarya" mowi ...to nie jest tak ze ja wam teraz mowie ,a inne przyszłe pokolenia zrozumieją to co napisalem bez waszej pomocy.
wy macie teraz moje towarzystwo,pozniej wy musicie stac sie Guru i sprawic ze to co opisalem w ksiązkach i dzieki mojemu Towarzystwu zrozumieliscie ,przedstawicie dalej. Tak to dziala.To jest wlasnie sri guru Parampara.....
No przynajmniej tak zapamietalem te piekną wypowiedz Srila Prabhupada
Hare Kryszna Gauranga Avatara
Jeśli ty tak zapamiętałeś tę wypowiedż Srila Prabhupada, to może mi to dokładnie pokażesz, bo myśle, że nie masz nawet pojęcia co mówisz.
Madhavendra nie odpowiedział na proste, choć celowo wyzywająco postawione pytanie. Powtarzam zatem, jeśli rzekoma nieobecność Param Guru i Sampradaya Acaryi sprawia, że nie moge zrozumieć Jego nauki bez medium " żywego guru", to w jaki sposób mogę zrozumieć w 12 lat po śmierci Gour Govinda Swamiego jego własne nauki poprzez ich czytanie. Proste pytanie. Więc pytam, czy to ty Madhavedro jesteś zatem owym medium sadhu, a jeśli tak to jak to wytłumaczysz. Zawarte tam np. informacje, o tym, że nie jesteśmy obserwującymn, a zaledwie obserwowanym sa przecież podstawową wiedzą zawartą w Bg. Takiej Jaką Jest z 1972.Wersetów które to opisują jest sporo, i są ogólnie dla wszystkich na zawsze dostępne. Tym z nas, którzy ich nie mogą zrozumieć pomoże siksa guru, albo caitya Guru. Są to np. Bg.5.8-9, czy 3.27 i każdy z nas, kto troche mantruje Hare Krishna może z nich zrozumieć, że to nie on widzi, a jest widziany. Niewatpliwie dowie sie o tym czytając o Panu Hrisikesa, który jest rzeczywistym kontrolerem zmysłów wszystkich żywych istot. Niemniej to nie oznacza, że jesteśmy ślepi. Modlimy się w Sri Guru Pranama słowami: om ajnana-timirandhasya jnananjana-śalakaya caksur unmilitam yena tasmai sri gurave namaha. Wiemy z tego, że to Sri Guru(osoba Bhagavata- Srila Prabhupada) otwiera nasze oczy światłem wiedzy.W wersecie 5 Nektaru IInstrukcji Srila Prabhupada komentuje np. że powinniśmy chcąc praktykować sześć rodzajów wymiany uczuć z miłością, powinniśmy wybrać odpowiednie osoby( jaki patrz wers 5) stosując roztropną dyskryminację. Tu musimy głownie słuchać, ale i patrzeć, i oceniać! Zatem wszystko jest proste i nie trzeba tu jakiegos extra mistycyzmu. Warto to zrobić! Żeby sie jednego dnia nie dowiedzieć, że slużyłes przebierańcowi, uwierz mi Gauranga Avatara. Więc proszę was o odpowiedż na zadane wam pytania, daję wam słowo, że jakoś sobie poradzę w moim zaściankowym smutku, nawet z tym jadem, który jako jedyny zapewne w sobie posiadam, na chwilę zatem pogwałćcie swą niezmierną troskę o mnie i pomyślcie przez chwilke o sobie.
wasz sługa

hare Kryszna!
Drogi Jarku.
Ja rowniez podzielam pogląd Madhavendry,odnosnie etykiety.Osoba z Twoim nastawieniem zadająca w ten sposob pytanie ,wrecz krzyczy ze JA ,TO Ja chce pisac :!: ,czy wypowiadac sie :!: ,ale nie jestem zainteresowany słuchaniem tylko wykrzyczeniem :!: ,ze przez Lata sluzyłem "przebierancowi" przez co stracilem kupe swego czasu,byc moze pieniedzy. Powiem ci ze niczyja w tym wina.Tylko Twoja. Bo słuzenie guru oznacza ze Ow słuzba guru sprawia ze przywiazujemy sie do słuzby ,do kryszny,awiec do wszystkiego co jest tak naprawde nim,do bhaktow,jego nauk,do jego form,a przede wszystkim instrukcji.
Jesli zamiast tego przywiazalem sie do Czlowieka ktory ładnie spiewal itp,a on nagle upadł(chociaz,guru nie upada nigdy) jak mowią siastry to znaczy ze mielismy sentymentalne towarzystwo oszołomionych neofitow rzucających sie do stop Guru kiedy byl z wizytą gdzies blisko,a pozniej gdy go fizycznie nie bylo Takie osoby robiły nonsensy.Moj mistrz duchowy mowi ze rodzaj takiego wielbiciela to jest tkzw bhakta dandawat. Ostatnio mialem okazje jechac z Trisamą Pr i kisiora kisiorą Pr i przysłuchiwac sie ich rozmowie na temat Harikesy Prabhu.
Trisama Pr powiedzial......Ja niemam nic do sri Vishnupada zawdzieczam mu 3/4 mojego duchowego zycia.Wiec popierwsze Doskonały i szczery wielbiciel wie ze instrukcje ktore wtedy dawala ta osoba doprowadzily ją do miejsca w ktorym jest teraz,a instrukcje te byly i są zgodne z opinią wczesniejszych aczaryow,skoro dzialaly. poza tym jak mowil Bhaktisidhantta maharaj ze przyją zbyd duzo nie kwalifikowanych osob na uczniow. w rezultacie takiego dzialania ,jak mowil moj mistrz duchowy umysl guru staje sie materialistyczny,wiec dlaczego go (owego guru,niema teraz z nami) Niech kazdy zajrzy w swoje serce i odpowie sam na to pytanie.
A odnosnie stosowania roztropnej dyskryminacji o ktorej wspomniales,to jaki to rodzaj. :?: Czy zasieganie porad zranionej przeszloscią inteligencji i pamieci,czy poprostu dalsze sluzenie misji Pana Caitanyi w towarzystwie szczerych zwyklych ,szczerych bhaktow. :?: Regolarnie sluchajac w ich towarzystwie srimad Bhagavatam i Bhagavad Giti :?: Bo uwierz mi ze tylko odczas wspolnej sluzby oddania mozna rozwinąc milosną relacje z bhaktami,ktora oparta jest na czyms prawdziwym,ktora odslania nam Prawdziwą nature bhakty,oraz to co kryszne w jego wykonaniu uzeka najbardziej.
Dla Twojej korzysci radze obejrzec wszystkie odcinki aczaryi i odcinek ktory na samym początku rozpoczyna sie wykładem SP umiozliwi ci uslyscenie na własne uszy i ujrzenie na własne oczy ze Srila Prabhupada wlasnie tak sie wypowiedzial na ten temat sri Guru Parampar.Natomiast Odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie ,jest w moim wczesniejszym poscie. Przeczytaj prosze ostroznie i z uwagą :D POzdrawiam Cie serdecznie T.s

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 14:46 

Hare Kryszna! No tak to ładne co piszesz choc uroczo pokręcone jak zwykle. Ja nie mam problemu z Harikesem Das, nigdy nie miałem , bo upadlem conajmnie 4 lata przed jego odprawą, więc sobie daruj tą technikę wkręcania i bądż mężczyzna i daj mi twój cudowny cytat z Prabhupada, a nie tą prajalpę. My tu nie jesteśmy po to by się oszukiwać co do poziomu na jakim kto jest, bo to poniekąd każdego prywatna sprawa. Ja sie ciebie i Madhavendry pytam w jakiej jesteś parampara. Oto przykład z Caitanya Caritamrity, gdzie Prabhupada zadaje kłam waszemu kumoterstwu i wszechmiłości. Jeśli to co tu Prabhupada pisze nie miałoby miejsca, a było li tylko fanaberią takich jarków jakim chcecie mnie zrobić, to po co by to powiedział. Gauranga ja też mam kiepską pamięć, ale na Boga nie paplaj tak wszystkiego na raz, i siegaj do jakichś konkretnych cytatów z Prabhupada. Free style to niekoniecznie ta sukcesja uczniów. Poczytajcie parę maksym Canakya Pandity na temat przyjażni, nie wstydzi was to ciągłe samogłaskanie i ślepa wręcz adoracja?
Oto cytaty:.
Original Cc Madhya Lila Chapter 19, purport to Text 157
If one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master. However, unless one follows the spiritual master's instructions and the regulative principles governing chanting and hearing the holy name of the Lord, one cannot become a pure devotee.
Oryginalna C.C Madhya 19.157 rok wydania 1975 Jezeli ktoś myśli, że w tym Towarzystwie Świadomości Krishny jest wielu pseudobhaktów, czy abhaktów, może on utrzymywać bezpośredni kontakt z z Mistrzem Duchowym, i jeśli są jakieś wątpliwości powinien konsultować sie z Mistrzem Duchowym. Jakkolwiek jednak, dopóki ktoś nie postępuje zgodnie z instrukcjami mistrza i z zasadami regulującymi dotyczącymi(kierującymi) mantrowania i słuchania świętych imion Pana, dopóty nie może zostac on czystym bhaktą.
Revised Cc Madhya Lila Chapter 19, purport to Text 157
Even if one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, still one should stick to the Society; if one thinks the Society members are not pure devotees, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master. However, unless one follows the spiritual master's instructions concerning the regulative principles and chanting and hearing the holy name of the Lord, one cannot become a pure devotee.
Edytowana przez BBTMadhya 19.157 rok wyd.1981
Nawet jeśli ktoś myśli, w tym Towarzystwie Świadomości Krishny jest wielu pseudobhaktów czy niewielbicieli, wciąż powinien trwać w tej organizacji, a kiedy myśli, że członkowie tego Towarzystwa nie są czystymi bhaktami to może obcować bezpośrednio z mistrzem duchowym, a jeśli ma jakieś wątpliwości, powinien skonsultować się z mistrzem duchowym. Lecz jeśli ktoś nie przestrzega instrukcji mistrza duchowego dotyczących regulujących zasad i mantrowania i słuchania świetego imienia Pana to nie mo,ze on zostać czystym bhaktą.
W polskiej wersji jest nieco inaczej, ostatnie zdanie jest bliższe oryginałowi, mianowicie obejmuje 3 argumenty zdania z oryginału.tj.instrukcje mistrza, zasady regulujące i mantrowanie oraz słuchanie świetych imion.
[In this one paragraph there are 2 significant changes to the original text on the left. Firstly, Jayadvaita has inserted "still one should stick to the Society". Srila Prabhupada has not said this at all. Secondly, Srila Prabhupada stresses the importance of following the spiritual master's instructions and the regulative principles that govern chanting and hearing the holy name of the Lord. What are those principles governing chanting and hearing? Again, Jayadvaita changes the meaning, saying that one must follow the spiritual master's instructions concerning the regulative principles (readers will assume he's referring to the 4 regs) and chanting and hearing the holy name of the Lord.]

Revisions to Srila Prabhupada's Books Documented/ Inside Nam

Więc mamy wolną wolę i daną przez sampradaya Acarye sankcje do krytykowania, ta krytyka idzie tak daleko, że w oparciu o niezafałszowane nauki Acaryi mówisz; nie, to nie jest bhakta Krishny! A potem porzucasz ich towarzystwo i słuchasz tylko od Prabhupada. Innego Guru wtedy w ISKCON nie było.Więc nie obrażajcie się tak bardzo i skupcie sie raz wreszcie na meritum. Proszę was, siebie i innych.

Ostatnio edytowano 4 gru 2008, o 00:02 przez bhaktajarek, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 17:37 

Haribol!
Dzieki Madhavendro za text powyższy..
Nie wiem kim jest owy Sadhu i pod jakim sztandarem ale odbieram ten wykład jako dowod na to ze Bhakti jest wielkim skarbem, unikalnym ( to sie chyba nazywa guhya guhyam- tajemnica tajemnic) Jak to pamietam z dziecinstwa w Kosciele mowili"O to wielka tajemnica wiary ..."

Bardzo inspirujace. Dziekuje!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 gru 2008, o 22:48 

Madhavendra napisał(a):
Znalazlem dzisiaj wspanialy wyklad Gour Govindy Maharaja. Czytajcie i komentujcie :)

[...] Wielbiciel: Śrila Prabhupada zawsze podkreślał, że jest wiecznie obecny w swoich książkach, naukach, kasetach i listach. Więc kiedy mówisz, że powinniśmy przyjąć towarzystwo sadhu, czy możemy to zrobić poprzez książki Śrila Prabhupada?

Gour Govinda Swami: Skoro Prabhupada mówi, że tam jest, spróbuj go zobaczyć, mieć jego towarzystwo i słuchać od niego. Czy widzisz Prabhupada? Czy słyszysz Prabhupada? Czy on do ciebie mówi?

Wielbiciel: Poprzez swoje książki.

Gour Govinda Swami: Poprzez jego książki, tak. Wszyscy sadhu mówią poprzez swoje książki. Jiva Goswami, Rupa Goswami, Sanatana Goswami, Bhaktivinode Thakur, Bhaktisiddhanta Sarasvati i Śrila Prabhupada; wszyscy oni piszą, że mówią poprzez książki. To nie jest nic nowego. Tak wygląda nasza procedura Vaisnava. Ale powinieneś go widzieć. Czy jesteś w stanie zobaczyć Bhaktivinoda Thakura? Albo Jivę Goswamiego? Możesz powiedzieć: “Ach, przecież czytam ich książki i w ten sposób mam ich towarzystwo”, ale to ci nie pomoże. Nie jesteś w stanie zrozumieć tego co mówią, po prostu przez czytanie ich książek. Twoja świadomość operuje na bardzo niskim poziomie, więc nie możesz zrozumieć ich słów. Oni są bardzo, bardzo miłosierni, ale powinieneś podążać właściwą ścieżką. Jeśli będziesz inteligentny, zrozumiesz w jaki sposób oni ciągle tutaj są; nie tylko w formie swoich książek, ale osobiście. Powinieneś ich widzieć. Dlaczego więc myślisz w taki głupi sposób? Napisano tak wiele książek, dlaczego więc Prabhupada to powiedział?

Myślisz sobie: “Wystarczy, że będziemy tylko czytać. Nie ma potrzeby towarzystwa sadhu, który byłby fizycznie obecny. Czy w ogóle są jacyś sadhu? Nie, nie ma żadnych sadhu.” Twoim mottem jest „uwierzę, jak zobaczę”. Nie możesz zobaczyć, więc nie wierzysz ponieważ jednak jesteś duszą uwarunkowaną, twoja wizja jest błędna. Nie możesz zobaczyć sadhu. Co z Kryszną? Czy Jego możesz zobaczyć? Nie, nie możesz, ponieważ nie jesteś obdarzony właściwą wizją. Najpierw rozwiń właściwą wizję i dopiero wtedy zobaczysz Krysznę. Wtedy też będziesz w stanie zobaczyć sadhu. To nie prawda, że nie ma sadhu. W jaki sposób wszystko ma miejsce? W jaki sposób wstaje słońce, wieje wiatr, czy Indra daje deszcz? Te wszystkie rzeczy mają miejsce. Nie ma sadhu? Nie ma Kryszny? To niedorzeczność i głupota. Jesteśmy tacy dumni i nadęci. Utożsamiamy się z ciałem, umysłem i fałszywym ego. Myślimy, że jesteśmy kimś wielkim. Więc mówimy: „Nie ma żadnego sadhu”. Ciągle utożsamiamy się z ciałem i umysłem. Nie zbliżyliśmy się jeszcze nawet do początkowego stadium czystości. Nie!

Wielbiciel: Więc musimy mieć towarzystwo żyjącego sadhu?

Gour Govinda Swami: Zdecydowanie. Zawsze jakiś jest. Ale on nie jest kimś tanim. Takie osoby są bardzo rzadkie. Jeśli otrzymasz jego łaskę, będziesz mógł go zobaczyć. W przeciwnym razie, poprzez twój własny wysiłek i percepcje, nie będziesz mógł tego dokonać. Nie, nie, nie. Zawsze myślisz, że jesteś drasta, tym, który widzi, a sadhu jest drsta, tym którego się widzi. Każdy tak myśli. Wszycy myślą, że oni widzą, ale tak naprawdę jest całkiem na odwrót. Ty jesteś tym, którego oni mają zobaczyć! Przemyśl to bardzo głęboko. Myślę, że nie jesteś w stanie całkowicie zrozumieć tego, co mówię. Zawsze myślimy, że to my widzimy i że oni podlegają naszej wizji, ale to nieprawda. Jest całkiem na odwrót. Oni widzą i to my jesteśmy przez nich dostrzegani. [...]

[...] Dopóki nie zdobędziesz towarzystwa żywego sadhu, co możesz zrobić? Czy zadasz pytania Śrila Prabhupadzie i on ci odpowie? Ten proces to coś żywego i aktualnego. To nie jest tak, że kiedyś, w przeszłości dociekano wiedzy w określony sposób, ale teraz robi się to inaczej. Nie! To jest wieczny proces, pranipātena paripraśnena sevayā.

— Rozdział szósty z “The Process of Inquiry”. Gopal Jiu Publications. Bhubaneswar. 1998.

Prabhu, dołączam się do podziękowań za zacytowany fragment. To niesamowite, ale olśniło mnie po raz kolejny, że prawdziwa bhakti to nic taniego i jak trzeba być uważnym i jednocześnie czystym, by dostąpić towarzystwa prawdziwego sadhu, którego niestety nie można nabyć w sklepie "wszystko po 4 złote" :) To naprawdę nie jest tanie. Ostatnio czytałem fragment Śrila Prabhupada, w którym pisał, że jedynie z powodu dumy ktoś schodzi w właściwej ścieżki. Osobiście bardzo cieszę się, że drogi Madhavendro czujesz taaaaki smak do czytania Kryszna-katha. Obym jedynie w małym procencie miał taki smak, jak ty - mówię poważnie ! Dziękuję !

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 01:09 

Caturmukha dasa napisał(a):
Osobiście bardzo cieszę się, że drogi Madhavendro czujesz taaaaki smak do czytania Kryszna-katha. Obym jedynie w małym procencie miał taki smak, jak ty - mówię poważnie ! Dziękuję !

Hmm, nie wiem skad Caturmukha wywnioskowales, ze mam smak do krsna-katha, naprawde. Raczej musze sie zmagac o kazda krople tego smaku. W kazdym badz razie dzieki za inspiracje. Cieszy mnie, kiedy moge dzielic sie z bhaktami, czyms co mnie zainspirowalo. Jesli chcesz, mozesz znalec wiecej moich tlumaczen na Vrindzie. Zapraszam tez do dziennikow, ktore tu, na harinam.pl tez wrzucilem. Tam tez zmozesz zobaczyc, ze u mnie zycie duchowe to walka o przetrwanie ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 02:48 
Sponsorzy

bhaktajarek napisał(a):
Hare Kryszna! No tak to ładne co piszesz choc uroczo pokręcone jak zwykle. Ja nie mam problemu z Harikesem Das, nigdy nie miałem , bo upadlem conajmnie 4 lata przed jego odprawą, więc sobie daruj tą technikę wkręcania i bądż mężczyzna i daj mi twój cudowny cytat z Prabhupada, a nie tą prajalpę. My tu nie jesteśmy po to by się oszukiwać co do poziomu na jakim kto jest, bo to poniekąd każdego prywatna sprawa. Ja sie ciebie i Madhavendry pytam w jakiej jesteś parampara. Oto przykład z Caitanya Caritamrity, gdzie Prabhupada zadaje kłam waszemu kumoterstwu i wszechmiłości. Jeśli to co tu Prabhupada pisze nie miałoby miejsca, a było li tylko fanaberią takich jarków jakim chcecie mnie zrobić, to po co by to powiedział. Gauranga ja też mam kiepską pamięć, ale na Boga nie paplaj tak wszystkiego na raz, i siegaj do jakichś konkretnych cytatów z Prabhupada. Free style to niekoniecznie ta sukcesja uczniów. Poczytajcie parę maksym Canakya Pandity na temat przyjażni, nie wstydzi was to ciągłe samogłaskanie i ślepa wręcz adoracja?
Oto cytaty:.
Original Cc Madhya Lila Chapter 19, purport to Text 157
If one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master. However, unless one follows the spiritual master's instructions and the regulative principles governing chanting and hearing the holy name of the Lord, one cannot become a pure devotee.
Oryginalna C.C Madhya 19.157 rok wydania 1975 Jezeli ktoś myśli, że w tym Towarzystwie Świadomości Krishny jest wielu pseudobhaktów, czy abhaktów, może on utrzymywać bezpośredni kontakt z z Mistrzem Duchowym, i jeśli są jakieś wątpliwości powinien konsultować sie z Mistrzem Duchowym. Jakkolwiek jednak, dopóki ktoś nie postępuje zgodnie z instrukcjami mistrza i z zasadami regulującymi dotyczącymi(kierującymi) mantrowania i słuchania świętych imion Pana, dopóty nie może zostac on czystym bhaktą.
Revised Cc Madhya Lila Chapter 19, purport to Text 157
Even if one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, still one should stick to the Society; if one thinks the Society members are not pure devotees, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master. However, unless one follows the spiritual master's instructions concerning the regulative principles and chanting and hearing the holy name of the Lord, one cannot become a pure devotee.
Edytowana przez BBTMadhya 19.157 rok wyd.1981
Nawet jeśli ktoś myśli, w tym Towarzystwie Świadomości Krishny jest wielu pseudobhaktów czy niewielbicieli, wciąż powinien trwać w tej organizacji, a kiedy myśli, że członkowie tego Towarzystwa nie są czystymi bhaktami to może obcować bezpośrednio z mistrzem duchowym, a jeśli ma jakieś wątpliwości, powinien skonsultować się z mistrzem duchowym. Lecz jeśli ktoś nie przestrzega instrukcji mistrza duchowego dotyczących regulujących zasad i mantrowania i słuchania świetego imienia Pana to nie mo,ze on zostać czystym bhaktą.
W polskiej wersji jest nieco inaczej, ostatnie zdanie jest bliższe oryginałowi, mianowicie obejmuje 3 argumenty zdania z oryginału.tj.instrukcje mistrza, zasady regulujące i mantrowanie oraz słuchanie świetych imion.
[In this one paragraph there are 2 significant changes to the original text on the left. Firstly, Jayadvaita has inserted "still one should stick to the Society". Srila Prabhupada has not said this at all. Secondly, Srila Prabhupada stresses the importance of following the spiritual master's instructions and the regulative principles that govern chanting and hearing the holy name of the Lord. What are those principles governing chanting and hearing? Again, Jayadvaita changes the meaning, saying that one must follow the spiritual master's instructions concerning the regulative principles (readers will assume he's referring to the 4 regs) and chanting and hearing the holy name of the Lord.]

Revisions to Srila Prabhupada's Books Documented/ Inside Nam

Więc mamy wolną wolę i daną przez sampradaya Acarye sankcje do krytykowania, ta krytyka idzie tak daleko, że w oparciu o niezafałszowane nauki Acaryi mówisz; nie, to nie jest bhakta Krishny! A potem porzucasz ich towarzystwo i słuchasz tylko od Prabhupada. Innego Guru wtedy w ISKCON nie było.Więc nie obrażajcie się tak bardzo i skupcie sie raz wreszcie na meritum. Proszę was, siebie i innych.

Gauranga!
Wiesz sam sie sobie dziwie czemu ja jeszcze reaguje na Twoje zaczepki.
Nie wiem dlaczego tak bardzo lubisz sie kłucic,jak wczesniej pisal o tym Madhavendra to nawet nie jest korzystne w innym towarzystwie ,bo odrazu mogł bys dostac w przyslowiową pape. Od siebie moge dodac tylko tyle ,to forum nie jest dla nawiedzonych sfrustrowanych ,nie wyzytych filozofow srozofow.
(no niechciales zebym cie głaskal wiec tego nie robie)
Wiem jak bardzo tolerancyjny jest BH Arek z waisznawa pl ale i on nie raz nie dwa reagowal albo pisząc odezwe do niezdyscyplinowanych uzytkownikow,lub tez wątłych smuciarzy,ktorzy bez konca zdają sie byc krakającymi wronami czepiającymi sie formy,a nie tresci.
Przypominasz nawiedzonego (przepraszam jesli uraze tutaj inną organizacje religijną,nie to jest celem)
swiadka Jehovy ,ktory wogole nie jest zainteresowany słuchaniem,czyta cos ,ale nie slyszy,co czyta.
To forum ,nakierowane jest scisle na nauczanie ,a nie na udowadnianie sobie kto jest leprzy.
Nie bądz leniwym ignorantem,tylko obejrzyj filmy o Srila Prabhupadzie,to Ci dobrze zrobi.
A skoro piszesz ze upadles na 4 lata przed odejsciem Harikeshy prabhu ,to tylko potwierdza to co napisalem wczesniej. Daruj sobie zal ze nie nadązales za resztą, poznaj swoją pozycje i pogudz sie z nią.To zrobi dobrze Tobie i wszystkim do okola,lącznie ze mną. Zaakceptuj siebie i zrob jak najleprzy uzytek z calego tego krowiego łajna jakie nosisz miedzy uszami. Mozesz posiadac wiele talentow,jak np,znajopmosc Angielskiego,ale robisz z tego zły uzytek. To tak jak bys dal dziecku brzytwe i powiedzial mu ze to organki.
Stary niemam ochoty na szarpanine slowną, Tutaj forumowicze wolą sie głaskac,a jesli nie zgadzają sie ze sobą to sie spotykają,jedzą wspolny makaron, czy gulaby i na wesolo klarują sobie pewne niedomowienia.
Poza tym jakim prawem pytasz w jakiej Ja czy Madhavendra jestesmy Parampara.
To raczej powszechnie wiadome,ale czy naprawde myslisz ze ,jesli ktos kto z trepa kopie w drzwi gospodarza i na calą klatke schodową krzyczy ,jestem zazdrosnym i poządliwym zlodziejem ,czy powiedesz mi co jest Twoim najwiekszym skarbem i gdzie moge go znalesc :?: Czy myslisz ze taka osoba odpowie ci? wiec jesli taki gospodaz jest siudrą,przytknie palec do buzi i powie reszcie by siedziala cicho moze natrent odejdzie ,jesli jest waisią bedzie chcial cie przekupic i odwrocic Twoją uwage od wartosciowej rzeczy mowiąc ....cicho ,zaprzyjaznijmy sie, Bramin zamilknie pojdzie przed bostwa ,lub zacznie wertowac Bhagavad gite by sklasyfikowac nature boską i demoniczną,oraz zastanowic sie poco ktos tak sie zachowuje i co dobry Pan chce mu pokazac,a kshatria otworzy drzwi i wywali takiemu typowi taką dawke piąchpoiryny ze lecąc po schodach natret zwali sie w portki ze strachu .....Oszczedze barwnych opisow. bardzo Przepraszam wszystkich za takie texty,ale malo jestem odporny na takie zachowania. Czy naprawde nie szkoda czasu,na jalowe przepychanki. Stary ja naprawde mamco robic,Polecam bhagavad-Gite gdzie kryszna mowi sprobuj poznac prawde przez zblizenie sie do mistrza duchowehgo zadawaj mu pokorne pytania ( P O K O R N E :!: :!: :!: :!: :!: :!: ) i słuz mu z oddaniem(S Ł U Ż :!: :!: :!: O D DA N I E :!: :!: :!: ) Samozrealizowana dusza moze obdarzyc Cie wiedza gdyz Ona ujrzała Prwade. Pariprasnena sevaya. To są dwie zasady ktore dzialają nie tylko w kontakcie z Mistrzem duchowym,ale w ogolnosci z kazdym od ogo chcesz cos dostac,a wiedz ,jest osobą.
Dlatego Jarku POpierwsze jestes jakąs tam dla mnie wirtualną(anonimową) osobą Czyli tak jak by cie nie bylo dla mnie,bo skoroi ty afishujesz sie tutaj anoniomowo-impersonalnie.
dlaczego wymagasz od kogos personalnego podejscia do Ciebie.
Uwierz mi ze jest to raczej moj ostatni post do Ciebie i nie pisz wiecej,moze na innych forach ,ktos bardziej kwalifikowany odpowie na Twoje pytania,bo widzisz my tutaj nie jestesmy kwalifikowani :D POzdrawiam Amen.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 02:58 
Sponsorzy

Madhavendra napisał(a):
Caturmukha dasa napisał(a):
Osobiście bardzo cieszę się, że drogi Madhavendro czujesz taaaaki smak do czytania Kryszna-katha. Obym jedynie w małym procencie miał taki smak, jak ty - mówię poważnie ! Dziękuję !

Hmm, nie wiem skad Caturmukha wywnioskowales, ze mam smak do krsna-katha, naprawde. Raczej musze sie zmagac o kazda krople tego smaku. W kazdym badz razie dzieki za inspiracje. Cieszy mnie, kiedy moge dzielic sie z bhaktami, czyms co mnie zainspirowalo. Jesli chcesz, mozesz znalec wiecej moich tlumaczen na Vrindzie. Zapraszam tez do dziennikow, ktore tu, na harinam.pl tez wrzucilem. Tam tez zmozesz zobaczyc, ze u mnie zycie duchowe to walka o przetrwanie ;)

Moj Drogi u kazdego swiadomego czlowieka zycie to ciągla walka z tym co lubią nienasycone i rozpastwione zawsze głodne zmysly,a tym co wlasciwe i pobozne. Podziwiam ze piszesz dzienniki,ja tez wielokrotnie chcialem ,ale jakos brakuje mi czsu,albo nie dostatecznie rozpoządzam swoim czasem. tak czy inaczej prosze pisz i udostepniaj to innym.
Jaya sadhu Sanga!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 03:17 
Sponsorzy

Afa napisał(a):
Haribol!
Dzieki Madhavendro za text powyższy..
Nie wiem kim jest owy Sadhu i pod jakim sztandarem ale odbieram ten wykład jako dowod na to ze Bhakti jest wielkim skarbem, unikalnym ( to sie chyba nazywa guhya guhyam- tajemnica tajemnic) Jak to pamietam z dziecinstwa w Kosciele mowili"O to wielka tajemnica wiary ..."

Bardzo inspirujace. Dziekuje!

Witaj Afo! :D
Gour Govinda Swami jest,czy byl uczniem Srila Prabhupada,Mieszkal w bhuwaneshwar,nie daleko Jaganatha Puri . Byl wielkim mistykiem-sidha purushą ,mial wielu uczniow,pochodzil z rodziny vaishnawa,a oile dobrze pamietam odszedł z tego swiata po jednym ze swoich porannych wykladow z Bhagavatam,mozna by zec na wlasne zyczenie.(no takie mam informacje) Srila Prabhupada rzekomo powiedzial ze w bhuwaneshwar zostawil cala swoją laske. Na podstawie tych slow ,niektorzy z uczniow Gaour Govindy Maharaja okrzykneli go nastepnym sukcesorem (ale to tam takie ich zagrywki) sam bylem w bhuwaneshwar w swiatyni maharaja na rok po jego odejsciu w drzwiach natretnie pytano nas czyimi jestesmy uczniami. To bylo niesmaczne. Podobno wiekshosc uczniow Maharaja przeszla pod "sztandar"
Narayana Swamiego.
Z tego co wiem Gour Gowinda Maharaj byl rowniez kontrowersyjną postacia dla niektorych z członkow naszego G B C ,podobnie jak suhotra Maharaj.
Rowniez ,podobno Maharaj nie byl w zbyd dobrych relacjach z Harikeshą wtedy swamim.
Osoba ktora była wtedy bardzo blisko Gour Govindy maharaja powiedziala mi ze Harikesha swami popełnil wielką obraze wobec Gour Govindy Maharaja,dlatego niebawem odpusci sobie swoją pozycje tzn,straci laske sadhusangi. Kiedy wowczas to powiedzial myslalem ze go ukrzyzuje ,jak jakiegos cheretyka ,ale naprawde 3 lata pozniej Harikeha Maharaj odszedł od iskconu. tak wiec Gour Govinda Swami jest waisznawą wielkiego formatu robil bardzo emocjonalne wyklady tzn ze bardzo przezywal to co mowi o Krysznie. Mail swoje uwoielbione Bostwo Gopal jiu Oile sie nie myle :wink: Jeden ze swiadkow ,tzn owczesny rezydent swiątyni i przez krotki czas sluga Maharaja ,opowiadal mi ze niekiedy pod drzwiami pokoju maharaja bylo slychac jak rozmawia ze swym Bostwem. POwiem wam jeszcze ze jestem pewien ze tego typu waisznawow nie brakuje w naszym Towarzystwie,za co bardzo dziekuje Srila Prabhupadzie. Pozdrowka dla Vrajy. Gourangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :!: :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 07:25 

Drogi Gaurango Avatara!
Teraz to już twoje Ego przemawia, a przedtem był tylko umysł. . W ogóle nie cytujesz Prabhupada, więc trudno cię traktować poważnie. Wcześniej dałem dwa wersety z CC. ale nikt z was nie jest zatrwożony faktem zmieniania Ksiąg Praw na 10000 lat Pana Caitanyi. Dzieki takim jak wy takie zmiany są możliwe, bo nie czytacie tych książek. Wiesz co,Katarów i Arian też wybili tacy jak ty wielbiciele, ale jak myślisz gdzie są teraz jedni a gdzie drudzy? Ja ani razu nie atakowałem tu osób. Myślę, że was się nie da nie lubić. Jeszcze 3, 4 godziny temu śniliście mi się. Ty sory, ale jeszcze nie, ale śnił mi sie nieznany mi Afa(zdjęcie w internecie) i Jerry(jak poprzednio). Nie mam złych doświadczeń osobistych w ISKCON! Stąd mam często dobre jak ten sny. Ale pryncypia to pryncypia Gauaranga. No co było to było. Proszę nie martwcie się już mną i spokojnie mantrujcie, ja jestem tylko śmierdzącym workiem odchodów nie wartym jednej waszej zmarnowanej rundy Hare Kryszna.
wasz sługa jarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2008, o 07:32 

Jest okazja, więc zamieszczę fragment artykułu napisanego przez Jayadvaitę Swamiego i Dravidę Prabhu pt. "Responsible Publishing". Artykuł ten dotyczy redagowania książek Srila Prabhupada i podane są tam różne przykłady. Jeden z nich zaczerpnięty jest z CC Madhya 157:

Cytuj:
1975 edition

If one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master.

1996 edition

Even if one thinks that there are many pseudo devotees or nondevotees in the Krsna Consciousness Society, still one should stick to the Society; if one thinks the Society’s members are not pure devotees, one can keep direct company with the spiritual master, and if there is any doubt, one should consult the spiritual master.

Original transcript

If one thinks in the Society there are many so-called devotees or there are so many nondevotees, still one should stick to the Society, and if one thinks the Society members are not pure devotees, he can directly keep company or in touch with the spiritual master. If there is any doubt he should consult the spiritual master.

Srila Prabhupada’s instruction contained in the omitted material is essential. By what logic should the law books for the next ten thousand years omit it?

Cały artykuł można ściągnąć tutaj: http://www.jswami.info/files/bbt_editin ... ishing.pdf

Nie omawia on wszystkich poprawek redaktorskich, ale podaje przykłady.

A tak przy okazji, to nasz pozbawiony wiedzy krytyk przypisuje poprawkę Jayadvaicie Swamiego, podczas gdy druga edycja CC to praca Dravidy Prabhu.

Przykład zamieszczę później (z tłumaczeniem) również w wątku na temat książek Srila Prabhupady.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1