Teraz jest 29 lip 2026, o 02:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2007, o 10:15 
Sponsorzy

Hari !
Ja dziekuje za wszystko! i rodzinka rowniez pozdrawia was wszystkich.
Dzisiaj program w wolowie,mam robic tak zwany kombajn tzn,bhajan,wyklad,kirtan :lol: Kryszna jest łaskawy ,tylko czy ja jestem przygotowany do takiej sluzby :?: :?: :?: Prosze o modlitwe i wsparcie duchowe:-) bez was nie dam radhy :cry:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2007, o 11:20 

Jestesmy z Wami :) program na pewno sie uda i Ty tez dasz sobie Prabhu Radhe, masz juz w tym wprawe, a poza tym wielu bhaktow na pewno zasili Wasze szeregi. dajcie znac, jak bylo, i robcie zdjecia, chetnie popatrzymy :)
Pozdrawiamy i klaniamy sie!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2007, o 23:35 
Sponsorzy

Divya-kiśori dasi napisał(a):
Tak w wielkim, telegraficznym skrocie napisze, ze jest to relacja Hari-sauriego Prabhu o ostatnich chwilach Nirguna Krsny Prabhu - ucznia Prabhupada,.....

Niesamowita historia .... bardzo wiele uczy, szczególnie budzi wiarę, dziękuję.

Mam pytanie, czy 2 lata wstecz Nirguna Prabhu był gościem letniego tourne Indradyumny Svamiego ? Taki niewysoki pokorny Prabhu... ?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 10:23 

Rameśvar das napisał(a):
Mam pytanie, czy 2 lata wstecz Nirguna Prabhu był gościem letniego tourne Indradyumny Svamiego ? Taki niewysoki pokorny Prabhu... ?

Tak, Nirguna Prabhu byl na tournee. W drugim komentarzu do artykulu na dandavats.com ( http://www.dandavats.com/?p=4719 ) sa nawet zamieszczone dwa zdjecia z jego wizyty. Indradyumna Maharaja poswiecil mu niedawno rozdzial swojego pamietnika, bedacy niejako wyrazem uznania i szacunku dla tego oddanego Srila Prabhupadzie i Krysznie wielbiciela. Rozdzial ten jest tutaj (po angielsku, moze ktos by chcial przetlumaczyc?):

http://www.dandavats.com/?p=4567

Pozdrawiamy i klaniamy sie!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 10:48 
Sponsorzy

Tak, Nirguna Prabhu byl na tournee. W drugim komentarzu do artykulu na dandavats.com ( http://www.dandavats.com/?p=4719 ) sa nawet zamieszczone dwa zdjecia z jego wizyty.

No to już wiem. Jestem w szoku, że ten wielbiciel odszedł... po raz kolejny przychodzą do mojej głowy słowa ks. Twardowskiego "śpieszmy się kochać (wykonywać życzliwą służbę dla... ) ludzi, bo tak szybko odchodzą".

Będąc na Tourne dostrzegłem Nirgunę Prabhu. Mieszkaliśmy obok siebie. Myślałem o nim jako interesującej postaci. Któregoś dnia Trisama Prabhu powiedział bym zbliżył się do tego Prabhu i zaoferował mu swoją służbę/towarzystwo/pomoc.

Wątpiłem w swoje możliwości, nie znałem j. angielskiego, bariera komunikacyjna zniechęcała mnie do tego, ale zaufałem Trisamie i poszedłem do Nirguny Prabhu, który okazał się bardzo sympatyczną otwartą osobą. Przez kolejnych kilka dni miałem możliwość mu służyć, ostatecznie zrobiliśmy harinam 4 osobowy na placu szkoły w Kostrzyniu. Nirguna Prabhu był entuzjastyczny do śpiewania, chodziliśmy w tą i z powrotem :)

Przed moim wyjazdem Nirguna Prabhu zawołał mnie do siebie do pokoju, otworzył walizkę i pokazał kilkanaście woreczków na japas. Powiedział, bym wybrał sobie któryś. Wybrałem, woreczek mam do tej pory i jest to mój ulubiony worek.

Przytuliliśmy się w przysłowiowym "misiowym" uścisku i pojechałem, z czymś nowym w sercu, nową realizacją, która do tamtej pory znajdowała się poza zasięgiem mojej percepcji: warto ufać i robić czasami coś, co wykracza poza zakres kalkulacji "straty i zyski".

Jestem bardzo wdzięczny Trisamie Prabhu, za to co wtedy dla nas zrobił. Dziękuję Nirgunie Prabhu za to, że miałem możliwość mu służyć. Teraz, gdy nie jest obecny...te chwile wysiłku, zaufania, drobnych gestów są dla mnie czasem wypełnionym po brzegi esencją.

Dziękuję Mataji za te informacje, Kłaniam się nisko.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 20:12 

Dziekujemy Prabhu za Twoje wspomnienia :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 05:40 

Nirguna Kryszna Prabhu jest przykładem świętości dla nas wszystkich...
http://www.mayapurkatha.blogspot.com/

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 12:15 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
Nirguna Kryszna Prabhu jest przykładem świętości dla nas wszystkich...
http://www.mayapurkatha.blogspot.com/

Oj bardzo wzruszajAcy material. Ale ile szczescia tylku Bhaktow w momencie smierci wokoł siebie. :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 14:12 

My tez mielismy z mezem szczecie poznac Nirgune prabhu kiedy byl na turze.Pozyczylismy mu swoj komputer ,ale mialam takze okazje z nim rozmawiac.To byl bardzo szczery i prostolinijny wielbiciel,pomimo faktu ,ze prawie sie nie znalismy opowiedzial mi o swoim zyciu.Pamietam,ze bardzo mna to wstrzasnelo bo mowil ze zona od niiego odeszla ,intetes w ktory zainwestowal upadl i nie ma nic ,a wlasciwie nikogo oprocz Kryszny.Na poczatku bardzo mnie to pruszylo,ze Kryszna tak doswiadcza swojego wielbiciela.Ale potem przypomnialo mi sie jak jedna z moich siostr duchowych : byla w bardzo trudnej sytuacji zyciowej i poszla porozmawiac z naszym guru ,a on powiedzial jej;wiem,ze teraz tego nie rozumiesz ale Kryszna bardzo cie kocha bo wszystko ci zabiera... wyglada na to,ze Kryszna bardzo kocha Nirgune prabhu bo zabral mu wszystko ,ale w zamian dal siebie ...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 15:17 
Sponsorzy

krsna karsani napisał(a):
My tez mielismy z mezem szczecie poznac Nirgune prabhu kiedy byl na turze.Pozyczylismy mu swoj komputer ,ale mialam takze okazje z nim rozmawiac.To byl bardzo szczery i prostolinijny wielbiciel,pomimo faktu ,ze prawie sie nie znalismy opowiedzial mi o swoim zyciu.Pamietam,ze bardzo mna to wstrzasnelo bo mowil ze zona od niiego odeszla ,intetes w ktory zainwestowal upadl i nie ma nic ,a wlasciwie nikogo oprocz Kryszny.Na poczatku bardzo mnie to pruszylo,ze Kryszna tak doswiadcza swojego wielbiciela.Ale potem przypomnialo mi sie jak jedna z moich siostr duchowych : byla w bardzo trudnej sytuacji zyciowej i poszla porozmawiac z naszym guru ,a on powiedzial jej;wiem,ze teraz tego nie rozumiesz ale Kryszna bardzo cie kocha bo wszystko ci zabiera... wyglada na to,ze Kryszna bardzo kocha Nirgune prabhu bo zabral mu wszystko ,ale w zamian dal siebie ...

Piekne slowa :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 19:15 

A tutaj cos do obejrzenia: przedstawienie o Wzgorzu Govardhan z Radhadesh, z tego roku. Zgadnijcie, kto jest Nanda Maharajem? ;) gdyby ktos mial problemy z rozpoznaniem, na koncu trzeciej czesci sa podpisy :)
Milego ogladania - tutaj linki:

http://www.youtube.com/watch?v=BgWEMPqHENQ
http://www.youtube.com/watch?v=CsRRoFfv0Rc
http://www.youtube.com/watch?v=MEmTyA5qygk

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 20:17 
Sponsorzy

Zgadnijcie, kto jest Nanda Maharajem?

ja już wiem, ale poczekam na innych
:D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Historia o podniesieniu Wzgorza Gowardhan - do posluchania
PostNapisane: 14 gru 2007, o 19:44 

:D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 29 paź 2008, o 09:18 

A tutaj wklejam dwie historie o tym, jak Govardhan znalazl sie na obecnym miejscu. NIe dalismy rady przetlumaczyc :( , ale historie sa ciekawe i warte poczytania.
Jay Giriraj!

Here is some nectar about the pastime of Govardhana’s appearance in this world.
Sri Govardhan’s appearance is narrated in Gargasamhita, Vrindavan section, chapter 2, written by Sri Gargacharyya. The topic was discussed in a dialogue between Nanda Maharaj and Sannanda in which Sannanda informed Nanda Maharaj about Govardhana’s appearance by giving reference to a conversation between Pandu and Bhisma.

Once Sri Krishna willed to appear in this world to relieve the burden of earth from the grave sins committed by demoniac kings. Krsna asked Radhika to come with Him, but She expressed her unwillingness to go to a place where Vrindavan, Yamuna and Sri Govardhan were not present.
To encourage Her, Krishna caused His own Transcendental Spiritual Realm - Vrajadham to descend to this world. Vrajadham is not a part of this material world and is not made of the material elements: earth, water, fire, air and sky, etc. It is an exact replica of Goloka in the spiritual sky. It is eternal and is not destroyed even when the whole universe is dissolved.
As part of the arrangement, Govardhan first appeared in this world as the son of the mountain, Dronachal on Shalmoli Island, west-India. All the demigods were exceedingly delighted at the appearance of Govardhan and showered flowers upon his birth.
Other big mountains like Himalaya and Sumeru were exceedingly happy to hear about Govardhan’s appearance and they came to pay their homage and to worship Him. In one of their prayers they stated:
“Govardhan is the holy place of pastimes of the Supreme Lord Sri Krishna in the Transcendentally sweet realm of Goloka; He is the King of all mountains and the crown of Gokula; He is the umbrella of Sri Krishna and Sri Vrindavan is within His lap. Govardhan is Giriraj, the King of all mountains!”
Then, soon, it came to pass, that Pulastya Rishi, one of seven sons born from the mind of Brahma, was traveling on a pilgrimage and came to Shalmoli Island. He was astonished and charmed to see the extraordinary beauty of Govardhana so amply adorned with varieties of fruit and flower trees, pleasant sitting places, springs, fruits, vegetables, soft grass etc. When Dronachal, Govardhana’s father, saw Pulastya Muni he greeted him warmly and worshipped him according to custom.
Pulastya Muni then said to Dronachal, “I live in Kashi – in the presence of the Ganges and Visweswar Mahadev. Sinners go to my town to get salvation. But, now after seeing Govardhana, my desire is to perform my penances on His beautiful peaks. I want Him to adorn my city of Kasi. Please, give me your son. Let Govardhana come to stay with me forever in Kashi.”
Dronachal felt a thunderbolt of grief and separation strike him after hearing the sage’s request; but, out of fear of neglecting his duty and of being cursed, he nonetheless agreed and directed his beloved child to go to with Pulastya.
But, the question arose how the Muni could transport the gigantic Govardhana. Pulastya, undeterred, said that by his mystic potency, he could easily carry the mountain by keeping Him on the palm of his right hand.
Govardhan agreed to go with Muni but only on the condition that if the Muni set Him down for any reason, He would stay in that place, never to move again. Pulastya Muni accepted this condition, feeling certain that by his yogic powers, he could carry the mountain all the way to the destination.
Soon the Muni departed with Govardhana balanced on his right palm, proceeding slowly towards Kasi. As they traveled across the land, Govardhana noticed one evening that they were passing through Vrajadham. Upon seeing the Yamuna and remembering the sweet pastimes of Krishna, He yearned to remain there. By Govardhana’s divine powers, just at that time, he caused the muni to feel an overwhelming urge to answer the call of nature and simultaneously, Govardhana became extremely heavy.
Forgetting all about the pact, the muni absentmindedly set Govardhana down in Vrajadhama and went to perform his ablutions. When he returned, he asked Govardhan to sit again on his palm. Govardhana, however, reminded the sage of their agreement and would not budge from that spot. Pulastya tried with all his strength to lift Govardhana, but his attempt was in vain. Enraged, he uttered a curse — before departing alone — that Govardhana would daily shrink by the measure of a sesame seed.
(In Satya yuga, when Pulastya placed Him in Vrajadhama, Govardhana was
64 miles long; now he is a significantly smaller 7 miles long, and Garga Samhita says that He will disappear from our vision sometime in Kali Yuga.)
When Sanandana finished narrating this story, he informed Nanda Maharaja that as long as the Yamuna and Govardhana were manifest, Kali-yuga would not exert its full effect. He also said that anyone who hears the description of the appearance of Govardhana will be freed from all sins.
Govardhana stands in Vrajadhama to this day and millions of people come to see His beauty, circumambulating Him and begging for His benediction.
Giriraja ki, Jaya!

Another story about Govardhana Hill is that the monkey army of Lord Rama was carrying different stones to construct a bridge to Lanka. Sri Hanuman was carrying Govardhana from Himalayas to help built the bridge. As Hanuman was carrying Govardhana over Vraja, Nala and Neela, who were incharge of building the bridge declared that it was completed and no more stones were needed. Hanuman was in Vraja Mandala and he put Govardhana there. Thus it would appear that Govardhana was then lost in two ways. He was away from Lord Shiva and Lord Rama. Sri Rama heard about Govardhana crying and said that in Dwarpara Yuga he would make His appearance as Sri Krishna and would have His pastimes in that place, and would hold Govardhana up for seven days and nights to save the residents of Vraja.

Gdyby ktos mial ochote poczytac - odswiezam temat.
Jaya Giri Govardhana!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1