Teraz jest 29 lip 2026, o 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: podpisz petycję o unieważnienie rezolucji GBC 311
PostNapisane: 26 cze 2008, o 17:51 

HAre Kryszna

Niektorzy, bedac oszustami, wykorzystujac filozofie swiadomosci Kryszny bili lub gwalcili dzieci, mowiac im, ze "nie sa tym cialem, ze to ich karma" czy powinnismy zatem opatrzyc przypisami, wszelkie fromy wypowiedzi mogace sluzyc naduzyciom? przeciez to bzdura... To czego brakuje, to uwazne studiowanie ksiazek Srila Prabhupada, kazdy kto czyta ksiazki w szczery sposob, wie, ze Prabhupada nie uczy gwalcenia dzieci, ani braku szacunku dla kobiet... Ci, ktorzy tego nie widza, mysle, ze przypisy im tez nie pomoga... Ksiazki Prabhupada sa doskonale i nie wymagaja zadnych wyjasnien, one sa wyjasnieniem... sa jasne jak slonce... Kryszno!!!! Przeciez, tak jest...

HAre Kryszna

Wasz sluga Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 cze 2008, o 19:36 

Komentarze Gopala Acaryi dasa Prabhu ucza mnie wielu rzeczy. Wiele zalezy od nauczyciela. Ja chce sluchac na takim forum. po ktorym z nazwy mozna spodziewac sie, ze jest oparty na naukach Acaryi, Jego nauk wlasnie, a to zapewnia nam osoby, ktore sa z natury prawdomowne i uczciwe. Jak widac na tym przykladzie i drugiego Prabhu tu piszacego nie ogranicza to ich braminskiej krytycznosci i niezaleznosci. Bardzo im dziekuje, bo tak to chce sie zyc znowu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 22:35 

http://www.dandavats.com/?p=6023

Polecam, bardzo ciekawe.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 06:01 

Hare Kryszna Prabhus!
Pamho. AGTSP!
Przeczytalem to o stanowisku BBT directors na Dandavats. Budujace w rzeczy samej, ale stwarza nieodparte wrazenie, ze BBT stoi niezmiennie na strazy niezmiennosci dziel swojego Mistrza, A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada. A tak po prostu nie jest. Pod tym adresem http://www.adi-vani.org/articles.php?ar ... =27&page=1 znajdziecie pelna kurtuazji, ale i glebokich emocji, oraz przemyslen rozmowe Govinda dasi( jedna z pierwszych uczennic Prahupada) i Jayadvaita Swami-ego na temat zmian w Bhagavadgicie (glownie).
Obie strony prezentuja swoje racje w sposob, ktory w sam sobie moze stanowic lekcje vaishnava etykiety i poglad na temat bhakti w ogole dla wszystkich. Przeczytajcie to prosze!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 09:05 

Caturmukha dasa napisał(a):
http://www.dandavats.com/?p=6023
Polecam, bardzo ciekawe.

Dzięki za przypomnienie. Link do tego samego tekstu, zamieszczonego najpierw na blogu Jayadvaity Swamiego, podany był już na stronie pierwszej tego wątku przez Divya-kisiori. Wydaje się jednak, że niektórzy z głównych dyskutantów nie zwrócili wówczas na ten link, więc dobrze, że przypomniałeś.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 09:12 

bhaktajarek napisał(a):
Przeczytalem to o stanowisku BBT directors na Dandavats. Budujace w rzeczy samej, ale stwarza nieodparte wrazenie, ze BBT stoi niezmiennie na strazy niezmiennosci dziel swojego Mistrza, A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada. A tak po prostu nie jest. Pod tym adresem http://www.adi-vani.org/articles.php?ar ... =27&page=1 znajdziecie pelna kurtuazji, ale i glebokich emocji, oraz przemyslen rozmowe Govinda dasi( jedna z pierwszych uczennic Prahupada) i Jayadvaita Swami-ego na temat zmian w Bhagavadgicie (glownie).
Obie strony prezentuja swoje racje w sposob, ktory w sam sobie moze stanowic lekcje vaishnava etykiety i poglad na temat bhakti w ogole dla wszystkich. Przeczytajcie to prosze!

Przeczytałam. Tekst Jayadvaity Swamigo jest chyba niekompletny, ale mimo to jego stanowisko dla mnie bardziej przekonujące. Może dlatego, że pracując przez ponad 15 lat z książkami Srila Prabhupady wiem co nie co o tym, jak były produkowane i o różnych problematycznych kwestiach związanymi ze sposobem produkcji i w związaku z tym z ostatecznym produktem.

Ja ze swej strony odsyłam do strony Maharadży, na której wyjaśnia ponad niektóre z poprawek, które wprowadził do Bhagavad-gity. Też zachęcam do poczytania - z otwartym umysłem.

http://jswami.info/Gita_Revisions_Explained

Na stronie Maharadży jest też kilka artykułów dotyczących redagowania książek Srila Prabhupady w dziale "About editing". Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem i ma wątpliwości, niech się z nimi zapozna.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 12:16 

No tak. To co pisze Gndd. ma znow forme samopromocji!. Dowiaduje sie dwoch rzeczy, ma ona otwarty umysl( zadnych argumentow dlaczego). Po drugie autorke wie, ze jej postawa jest sluszna, bo 15 lat zmieniala ksiazki A.C Bhaktivedanta Swami i dlatego nie moze byc w tym bledu. Uczennica Prabhupada,Govinda dasi ktora w cudownej, rodzinnej atmosferze owych pierwszych dni przezyla jako swiadek i uczestnik, autorka wielu oryginalnych ilustracji , w tym slynnej Panca-Tattvy obecy np. na Zlotym Avatarze, ktorego forma jest wielbiona na wielu oltarzach ISKCON na calym swiecie caly proces postawania Bhagavadgity As it is, Zlotego Avatara, Krishna Ksiazki niestety nie ma takiego doswiadczenia i dlatego jej umysl jest zamkniety, a nie tak pieknie otwarty jak Gndd. Ja w przeciwientwie do ciebie nie zawarlem w moim poscie merytorycznych pogladow wlasnych, poza ogolnymi impresjami dotyczacymi rozmowy miedzy Govinda dasi i Jayadvaita swamim.
Nie odnosisz sie merytorycznie do tego tekstu, bo nie mozesz zniesc mysli, ze dzielo Acary jest dzielem doskonalym, ono nie wymaga poprawek, my natomiast musimy ksztalcic sie w jego(tego dziela)zrozumieniu. Tak wiec mamy oszolomow i fanatykow takich jak ja z jednej strony i piekne umysly z drugiej. Czy to ci pasuje Gnd ? Ale ani Jayadvaita Swami w rozmowie dostepnej na http://www.adi-vani.org/articles.php?articleId=27
ani potem Gndd mataji nie ODZEGNUJA sie od tego, ze DOKONALI SETEK ZMIAN w DZIELACH ACARYI.

Govinda dasi and Jayadvaita Swami in Honolulu on Jan 19, 2003 (pg. 2)

Jayadvaita Maharaja: I never got an explicit word from Srila Prabhupada to do this work at an explicit time.
J.swami ;JA NIGDY NIE OTRZYMALEM WYRAZNEGO SLOWA OD SRILA PRABHUAPDA DO ZROBIENIA TEJ PRACY(poprawiania) W JAKIMS OKRESLONYM CZASIE.
Pierwsza czesc sie liczy, by zrozumiec, ze nie bylo zadnej instrukcji. ZADNEJ. Poza takimi, by nic nie zmieniac. NIC.
Ksiazki Prabhupada, za JEGO zycia wzbogacily ksiegozbiory TYSIECY BIBLIOTEK na calym swiecie, i zyskaly przy tym SETKI WSPANIALYCH OPINII od uznanych i poblogoslawionych przez Kryszne AUTORYTETOW roznych dziedzin wiedzy, w tym SANSKRYTU, RELIGII I innych interdyscyplinarnych i jezykowych dziedzin z ogromnego spektrum tzw. nauki wspolczesnej. Ich angielskie edycje w W PELNI ZAAPROBOWANE przez A.C Bhaktivedanta Swmi Prabhupada zdobywaly serca i umysly najwiekszych UCZONYCH LAT SIEDEMDZIESIATYCH. Poeci jak ALAN GINSBERG nigdy i nikomu nie mowili jak wiele koszmarnych drobiazgow jest tam do poprawienia w ANGIELSKIM. Bo to jest NONSENS i wasza ZAZDROSC Gndd !
To sie nigdy nie skonczy?!
Napiszcie swoja ksiazke i podpiszcie je swoimi nazwiskami. Lepiej sie zarabia na Prabhupadzie i Kryshnie, ale moze magiczne slowo uczciwosc cos tu zmieni.MAGICY?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 12:27 

bhaktajarek napisał(a):
No tak. To co pisze Gndd. ma znow forme samopromocji!.

Prabhu, dzięki za Twą dogłębną analizę mej samopromocji i mych niedoskonałości. Z pewnością mam dużo więcej wad, niż te, które wyliczyłeś. Mam jednak nadzieję, że Twoja analiz w tym względzie jest w jakimś stopniu satyfakcjonująca, i chciałabym jeszcze raz zwrócić naszą uwagę w innym kierunku, mianowicie na artykuły związane z redagowaniem książek znajdujące się na stronie Jayadvaity Maharadży.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 12:58 

bhaktajarek napisał(a):
Jayadvaita Maharaja: I never got an explicit word from Srila Prabhupada to do this work at an explicit time.
J.swami ;JA NIGDY NIE OTRZYMALEM WYRAZNEGO SLOWA OD SRILA PRABHUAPDA DO ZROBIENIA TEJ PRACY(poprawiania) W JAKIMS OKRESLONYM CZASIE.
Pierwsza czesc sie liczy, by zrozumiec, ze nie bylo zadnej instrukcji. ZADNEJ. Poza takimi, by nic nie zmieniac. NIC.

Zeby cos poprawnie przetlumaczyc, trzeba dobrze znac jezyk i zostawic swoje wlasne przekonania za drzwiami.

JS powiedzial: "Nigdy nie otrzymalem od SP wyraznej instrukcji, aby praca ta zostala wykonana w okreslonym czasie".

Innymi slowy, SP nie postawil zadnego limitu na czas, w jakim JS ma dokonywac pracy edytorskiej nad jego ksiazkami. Jest to rowniez oczywiste z kontekstu wypowiedzi JS i Govinda dasi.

Manipulowanie tekstem jakie robisz powyzej to wlasnie przyklad nieautoryzowanych i tendencyjnych zmian w orginale, ktore tak oburzaja bhaktow.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 13:22 

Kula-pavana napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

Zeby cos poprawnie przetlumaczyc, trzeba dobrze znac jezyk i zostawic swoje wlasne przekonania za drzwiami.

JS powiedzial: "Nigdy nie otrzymalem od SP wyraznej instrukcji, aby praca ta zostala wykonana w okreslonym czasie".

Innymi slowy, SP nie postawil zadnego limitu na czas, w jakim JS ma dokonywac pracy edytorskiej nad jego ksiazkami. Jest to rowniez oczywiste z kontekstu wypowiedzi JS i Govinda dasi.

Manipulowanie tekstem jakie robisz powyzej to wlasnie przyklad nieautoryzowanych i tendencyjnych zmian w orginale, ktore tak oburzaja bhaktow.

Masz Prabhu rację. Twój post i post bhaktyjarka są WŁAŚNIE dowodem na to, jak bardzo prace edytorskie i te związane z tłumaczeniem są potrzebne.

Kiedy miałem okazję porównać wydanie polskie Krsna Book zatytułowane Źródło Wiecznej Przyjemności z wydaniem późniejszym, zatytułowanym: Kryszna, Źródło Wiecznej Przyjemności, to większy PLUS dałbym temu drugiemu. Dlaczego ? Po prostu - książka jest pisana poprawniejszą polszczyzną i przyjemnie się ją czyta, a to sprzyja większemu przyswajaniu jej treści. Prace edytorskie nie są niczym złym, o ile nie zmieniają ISTOTY tekstu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 15:25 

Drodyz Caturmukha i Kula Pavana! Hari Bol! Edycja a tlumaczenia na inne jezyki to dwie rozne sprawy. Temat jest rozwiniety na wielu forach bhaktow dostepnych w internecie. Spory trwaja od lat i z ich istnieniem przyjdzie sie pogodzic, bo spory miedzy mayavada a kultem bhakti trwaja od zarania dziejow. Ja Kula pavana w przeciwienstwie do Ciebie niczego nie manipuluje. Przypominam Ci Twoja opinie o wypowiedzi NM. w filmie na You Tube. Zdyskredytowales sie tam po raz kolejny jako spekulant umyslowy numer jeden. Bledy mozna znalezc we wszystkim, a wiec i w kazdym tekscie, prawie zawsze, ale pisma swiete zakazuja takiej postawy w stosunku do nauk Acaryi. Ty od razu Kula Pavana uderzasz w osobe, ja w Twoje poglady, fakt ze walisz odwaznie i prosto z mostu. NM. nie ma zadnego prawa do krytykowania Acaryi, bo zwodzi siebie i Kali chela uczniow ktorym przewodzi.
Jeszcze ray ponawiam apel abyscie zalozyli odrebna sekte. Np. Lepsza jak od 1965 do1977 bhakti yoga, albo My wiemy lepiej jak Acarya.
Teraz pewnie wyjedziesz z Hanna i ritvik, ktorych tak nie nawidzisz, ale tak bylo juz zawsze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 16:12 

bhaktajarek napisał(a):
Bledy mozna znalezc we wszystkim, a wiec i w kazdym tekscie, prawie zawsze, ale pisma swiete zakazuja takiej postawy w stosunku do nauk Acaryi.

Rozmawiamy caly czas o wysilkach uczniow majacych na celu prawidlowa prezentacje owych nauk Aczarji, a nie wprowadzanie zmian w tych naukach. Nie odwracaj kota ogonem. Na przykladzie twojego tlumaczenia wypowiedzi JS pokazalem jak latwo jest zmienic sens czyjejs wypowiedzi, szczegolnie jesli nie zna sie dobrze jezyka, albo ma sie wlasna prywatna motywacje zeby przetlumaczyc cos w taki wlasnie sposob.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 16:22 

bhaktajarek napisał(a):
Jeszcze ray ponawiam apel abyscie zalozyli odrebna sekte.

Nawet za czasow Srila Prabhupada byly w Iskconie naprawde powazne przkrety i sekciarstwo. Kilku bliskich uczniow Prabhupada (jak np. Kirtanananda czy Hansadutta) zrobilo z idei Prabhupada prawdziwy kociol, i byli oni w tym wspomagani przez zastepy slepych fanatykow. Niektorzy z nich do dzisiaj sa slepi i fanatyczni. Stawiam piec gulabdzamenow ze byles kiedys jednym z fanatykow Harikesza :mrgreen:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 17:11 

Hari Bol!
Drogi Kula Pavana zaczynam Cie nawet lubic, ale tylko dlatego, ze trudno nie lubic kogokolwiek kto mial jakis kontakt ze Srila Prabhupadem.Zabawne tez sa twoje wizje co dotego kim ja jestem, bylem i cokolwiek tam wymyslasz. Zaraz pewnie tez dolacza twoi dowcipni przyjaciele od oddechow, poklepywania sie po plecach i bede sie znow dusil. Super i dzieki.
Wciaz jednak nie pojde na najmniejszy kompromis z twoja b.niebezpieczna "wizja", ewidentnie skazona antropomorfizmem, pseudointelektualizmem, liberalnym sekulararyzmem i cala masa zapchlonych swiatowych i tzw. New Age idei. Lepsze jutro nie zrodzi sie z tego ugladzonego belkotu, ktory prezentujesz.Prabhupada dal nam Vrindavan i to znakomicie funkcjonowalo, kiedy bezposrednio sprawowal nad tym piecze. Miliony, setki milionow ludzi schylalo z szacunkiem glowe przed Jego Majestatem i Majestatem Kryszny. Ale ewidentnie ktos zaczal manipulowac i zmieniac Jego instrukcje.
Pojedyncze przypadki dewiacji sa moze barwne dla ciebie, ale mnie bardziej interesuje dlaczego, jak wyeliminowac ich przyczyne.
Idea Srila Prabhupada jest jedna religia, jeden Bog-Kryszna, jedno pismo swiete_Bhagavadgita i jedna modlitwa-Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare.
A wystarczy tylko do tego wrocic i niczego nie zmieniac, poza soba!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 17:49 

bhaktajarek napisał(a):
Zabawne tez sa twoje wizje co dotego kim ja jestem, bylem i cokolwiek tam wymyslasz.

wiesz bhaktajarku, ja zawsze uzywam swojego prawdziwego imienia piszac na internecie i stad nie ma nieporozumien odnosnie tego kim bylem lub jestem. Wielu (jesli nie wiekszosc) z osob z ktorymi rozmawiam na stronach bhaktow polskich zna moja historie i wie jakie poglady reprezentuje. Z analizy twoich wypowiedzi na roznych stronach wynika ze byles w Iskconie od ok 20 lat i ze inicjowal cie Harikesza. no ale moze to tez sa tylko zmylki dla naiwnych? Moze sie przedstawisz i powiesz cos o sobie, zeby mozna bylo powiazac twoje postacie internetowe z konkretna osoba w historii polskiego Iskconu.

A lubie cie i tak, poniewaz jestes bhakta Kryszny. moge sie nie zgadzac z twoimi pogladami na pewne kwestie, ale szanuje cie jako bhakte. Ja szanuje wszystkich bhaktow: tych od NM, babajich z Vrindavan, ritvikow, i bhaktow Iskconowych. Nie widze w nich wrogow, konkurencji, zblakanych owieczek, czy wilkow w owczej skorze. Taki jestem w realu i na internecie. Nie ze wszystkimi lubie przebywac jak mam wybor, ale nie jest to sprawa przynaleznosci organizacyjnej, tylko poziomu i rodzaju swiadomosci jakie te osoby reprezentuja. A juz szczegolnie unikam zaslepionych swoja 'prawda' fanatykow religijnych...

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1