Teraz jest 29 lip 2026, o 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kto zniewaza Srila Prabhupada ?
PostNapisane: 27 cze 2008, o 19:56 

Wczoraj przy dyskusji na forum w sprawie rezolucji 311 GBC dalem link na You Tube( http://www.youtube.com/watch?v=CXqhj70t7So) do filmu, w ktorym jak zadeklarowalem Prabhupad jest lzony przez Narayana Maharaja. Moj wybor byl przypadkowy, na tyle ze ja nie ogladalem tego filmu bo w tytule opisuje on jego obrazliwa wobec Srila Prabhupada tresc, a ja takiego dranstwa unikam. Kula Pavana wskazal, ze jakoby istota filmu jest wers z Bg.9.32, a konkretnie ewentualny (wg. Kula Pavany oczywisty) blad, gdzie znak( - )obecny w roznych edycjach BG., nawet tej z 1972 nadaje zgola inne znaczenie od tego jakiego nabralby ze znakiem(,)
Oto jak zareagowal na to Kula Pavana.
"Powielasz oczywiste klamstwa, moze nieswiadomie, ale jednak klamstwa. W tym przykladzie NM nie krytykuje SP tylko edytorow Gity, ktorzy zrobili oczywisty blad w transkrypcji tego wersu.

Narayana Maharaja is actually saying that the editors--not Srila Prabhupada--have included women, as well as vaishyas and shudras, among the 'lowborn'. He says that Srila Prabhupada could never have written such a thing. The original 1968 version of Bhagavad-gita As It Is, however, avoids making "women, vaishyas, and shudras" an explanation of what it means to be low born: "O son of Pritha, anyone who will take shelter in Me, whether a woman, or a merchant, or born in a low family, can yet approach the Supreme Destination." An that is the only correct way to translate this verse, followed by all the scholars.

Obecna wersja tekstu ktory czytal NM:
BG 9.32 O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth — women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.

Tekst ten powinien wygladac nastepujaco:

O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth, women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.

Nie jest to cos co mozna odczytac z tasmy. Trzeba znac sanskryt i rozumiec prawidlowo filozofie zeby prawidlowo oddac ten tekst - a roznica w znaczeniu jest kolosalna. I to wlasnie ma na mysli NM w tym wykladzie. "

Dalem sie na tyle przekonac, ze zlozylem moje przeprosiny, a robiac to mialem na mysli tylko to co w bezposrednim kontekscie tego zdania. Nie lubie jednak byc wprowadzany w blad, a poniewaz na slad owego filmu trafilem w internecie, i zawieral on wyrazne wskazanie na to, ze NM. lzy i obraza w nim Prabhupada, wiec chcialem to sprawdzic. Slucham wiec dzis co tak naprawde NM. tam mowi. Otoz mowi on(akcent jest troche trudny, wiec po 2, 3 razach uslyszalem i dopiero zrozumialem)zaraz na poczatku, po zaadresowaniu audiencji, jak nastepuje;....kiedy (oni) czytaja Srimad Bhagavatam, a szczegolnie komentarze swamiji( to o Prabhupadzie) to traca swiadomosc Kryszny. Bo wciaz czytaja, ze kobiety sa gorsze(nizsze), czarni sa sudra i nie zasluguja na bhakti.. Stad wielu traci wiare i opuszcza ISKCON." Jak ktos chce wiecej niech slucha sobie dalej juz sam, ale ze swiadomoscia, ze uczestniczy w zniewazaniu Wielbiciela Kryszny-Srila Prabhupada.Ja nie polecam.
Gdyby ktos zechcial bronic NM, to niech odpowie nam dlaczego, skoro sprawa szla o BG. 9.32 zaczynac od deprecjacji komentarzy( ..especially the purports of svamiji..)Prabhupada do jego epokowych komentarzy do Bhagavata Purany ?!!
Obrazanie przez stopniowa deprecjacje, familiaryzowanie sie, spoufalanie, poddawanie materialnej ocenie, analizie, sprowadzanie dziel Uttama adhikari na porownawcza platforme z dzielami swiatowych pisarzy i naukowcow, etc. jest procesem widocznym u wielu tzw. wielbicieli. Okraszaja oni swe poglady cytatami, poufnymi atrybutami wtajemniczenia, dojrzalosci, wyslugi lat, znajomoscia Acaryi i wieloma innymi ornamentami na ich martwym ciele.
Wiem, ze natychmiast zostane ochrzszczony przez nich wichrzycielem, burzacym ta piekna idee Towarzystwa wzajemnej adoracji, ktore tak mozolnie buduja na dziele ISKCON FOUNDER ACARYA A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupad.
Istnieja wsrod setek instrukcji Prabhupada zapisane w listach, ksiazkach i wspomnieniach senior devotees takie, w ktorych Prabhupada wprost zabrania jakiegokolwiek fraternalizowania sie z Jego bracmi duchowymi(bez wyjatku), czytania ich ksiazek, a nawet wreczania im Jego ksiazek!!!
On November 9, 1975, to Visvakarma Dasa:
"Please accept my blessings. I am in due receipt of your letter dated September 3, 1975 with the enclosed statement about (name deleted). So I have now issued orders that all my disciples should avoid all of my godbrothers. They should not have any dealings with them nor even correspondence, nor should they give them any of my books, nor should they purchase any of their books, neither should you visit any of their temples. Please avoid them".
Wiec ja pisze to nie po to by wichrzyc, ale aby sie podzielic z tymi bracmi i siostrami, ktorych jestem przekonany mam wsrod Was. Sztuczne budowanie jednosci w opozycji do instrukcji Acaryi i Zalozyciela ISKCON jest skazane na kleske i kare. Tak jak pokazala historia Gaudya Math, ktora zlekcewazyla instrukcje Bhaktisidhanta Maharaja. Takie proste to dla prostych i niewykonalne dla skomplikowanych. Nawolywanie do milosci kosztem rebelii wobec nauk Guru to glos Kali Yugi, to jej propozycja. Niech powazni przyjma schronienie instrukcji Acaryi A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada i w ten sposob staniemy sie jedna rodzina , ale tylko Jego instrukcje dadza temu wieczny i prawdziwy, a nie sentymentalny wymiar.
W.Sluga bhjarek

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Kto zniewaza Srila Prabhupada ?
PostNapisane: 28 cze 2008, o 23:01 

hare kryszna
przyjimijcie moje pokłony. Wszelka chwała SZrila PRabhupadzie.

Rzeczywiście, sam widziałem ten film kilka miesięcy temu i jest on czysta i fałszywą propagandą przeciwko Srila Prabhupadzie, NM zarzuca tam Srila Prabhupadzie, rzeczy, których Srila PRabhupada nigdy nie pisał, wiec nie tylko jest to obraźliwe, ale i fałszywe. PRabhupada nigdy nie pisał, ze ktokolwiek miałby być pozbawiony możliwości przyjęcia bhakti z powodu narodzin w takim czy innym ciele ( a jest to zarzut jaki stawia NM). W jednym komentarzu do maha mantry, Prabhupada powiedział, że nawet pies może sie przyłączyć... NM widocznie nigdy nie przeczytał książek Srila PRabhupada i będąc motywowanym nieznanymi nam, ale sprzecznymi z naszym umiłowanym Srila Prabhupada pobudkami, plecie głupoty... Mozna by wiele na ten temat napisać, ale lepiej pozostać przy omawianiu kryszna katha... czytajmy książki Srila Prabhupada i omawiajmy je w towarzystwie wielbicieli.... NM pozostawmy w jego własnym świecie, dla tych, którzy pragną towarzystwa SRila PRabhupada, ten świat niech pozostanie na zawsze zamknięty... Pamiętajmy jednak, że żyjemy w świecie oszustów i oszukiwanych, wybór należy do nas. Śrila Prabhupada nas nie oszukał, jednak film NM jest prezentacją czystego fałszu...

hare Kryszna
w.s. Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 00:12 

DROGI JARKU!
Latwo popelnic duzy blad zniewazajac vaisnavow. Nawet GDYBY (co jest nieprawda) Narayan Maharaj obrazal obecnie Prabuhupada, nie wolno zapominac, ze jest on osoba, ktora najbardziej go wspomagala w czasach gdy jego nauczanie na Zachodzie lezalo jeszcze w powijakach, gdy nie mial doslownie niczego. To Narayan Maharaj przysylal mridangi i kartale. Byli przyjaciolmi, Narayan Maharaj nie zalicza sie w sensie doslownym do braci duchowych Srila Prabhupady, jest uczniem jego sannyasa guru- Kesavy Maharaja i stad braterski zwiazek. Byl jedna z osob, ktore usilnie namawialy Prabhupada do przyjecia sannyasy i sa na to dowody inne niz tylko jego wlasne slowa.

Przez wiele lat po odejsciu Prabhupada Narayan Maharaj nadal wspieral Iskcon i byl mile widzianym gosciem, az do czasu gdy pewne osoby zabawily sie w polityke, powaznie go obrazajac i zabraniajac przychodzenia do swiatyn i dawania wykladow, a ich dzialanie wynikalo tylko i wylacznie z niezrozumienia pewnych aspektow filozofii i kultury.

Narayan Maharaj mowi bardzo slabo po angielsku, dlatego osoby ktore nie sa obeznane z tzw "hinglish" moga miec trudnosci w zrozumieniu go i interpretowac jego slowa w dowolny, wygodny dla nich sposob. Ich sprawa.

Wyciaganie obecnie listow Prabhupada sprzed 40 lat, w ktorych cos powiedzial, co dotyczylo TAMTYCH czasow i konkretnych osob w konkretnych sytuacjach to lot muchy ku padlinie. Tak nie postepuje vaisnava. Kiedy jeden z braci duchowych Prabhupada, znany z tego ze bardzo niechetnie sp[ogladal na jego nauczanie na Zachodzie opuscil cialo, uczniowie Srila Prabhupada przyszli z pytaniem "co sie z nim stalo po smierci?" oczekujac opisu mak piekielnych. Ku ich zaskoczeniu Srila Prabhupada odpowiedzial: "Wrocil do swiata duchowego". "Jak to!???, dlaczego???" "Poniewaz bardzo zadowolil naszego mistrza duchowego"- tak odpowiedzial Srila Prabhupada. Pewne konflikty Prabhupada z jego bracmi duchowymi wynikaly z innego spojrzenia na sluzbe oddania, a to nie jest blad, to nie jest obraza. Prabhupada sam na przyklad utrzymywal bardzo serdeczne kontakty z Lalita Prasadem, bratem swojego guru, chociaz inni bhaktowie zwiazani z Gaudiya Math raczej trzymali sie od niego z dala. W pewnym momencie Srila Prabhupada zdecydowal jednak, ze jego uczniowie nie powinni wiecej odwiedzac Lalita Prasada, poniewaz byl on w konflikcie z Bhaktisiddhanta Sarasvatim, a to moglo zburzyc ich wiare. Prabhupada powiedzial, ze to nieporozumienie moze byc duchowe, ale oni nie sa w stanie tego zrozumiec. (Lalita Prasad nazwal swojego brata Bisakisenem, ktory inkarnowal zeby zniszczyc misje Bhaktivinoda Thakura- mocne slowa, a jednak Prabhupada widzial szczerosc Lalita Prasada i uznal ten konflikt za nieporozumienie jakie zdarza sie miedzy bracmi)
Dlatego nie oceniajmy na podstawie plotek statusu i intencji bardziej zaawansowanych bhaktow. Vaisnava aparadha jest powazna przeszkoda w rozwoju czystego oddania...

Nie ogladalam filmu, ale jesli prezentuje on Narayana Maharaja twierdzacego, ze Prabhupad byl rasista itp to jest to oczywista falszywka i manipulacja. W dzisiejszych czasach takie rzeczy sa mozliwe i lepiej dwa razy sie zastanowic zanim sie zareaguje. Najlepiej poczytac strone Narayana Maharaja i zobaczyc jak tam jest to zaprezentowane.

Natomiast ja osobiscie nie widze nic obrazliwego w stwierdzeniu, ze Prabupad dal ABC. To wspaniale! Od tego zaczyna sie nauka czytania, na nic cale tomy encyklopedii i litertatury pieknej jesli nie znamy alfabetu! Oczywiscie, kto czytal jego ksiazki wie, ze jest tam znacznie wiecej niz alfabet, ale alfabet to dla mnie osobiscie najwazniejsza czesc! Bez podstaw nic innego nie jest mozliwe.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 01:26 

Droga Bhava,

chodzi pokrotce o to, ze Prabhupada dal nam nie TYLKO ABC, co mozna z wypowiedzi i dzialan NM wywnioskowac.
Moze oswiecisz nas - skoro te instrukcje Prabhupada dotyczyly TAMTYCH czasow- dlaczego twoj Guru Maharaja nie poleca swym uczniom odwiedzania osrodkow NM?
Nie widzisz analogii?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 09:35 

Gopala Acarya DAS napisał(a):
hare kryszna
przyjimijcie moje pokłony. Wszelka chwała SZrila PRabhupadzie.
....Mozna by wiele na ten temat napisać, ale lepiej pozostać przy omawianiu kryszna katha... czytajmy książki Srila Prabhupada i omawiajmy je w towarzystwie wielbicieli.... NM pozostawmy w jego własnym świecie, dla tych, którzy pragną towarzystwa SRila PRabhupada, ten świat niech pozostanie na zawsze zamknięty... Pamiętajmy jednak, że żyjemy w świecie oszustów i oszukiwanych, wybór należy do nas. Śrila Prabhupada nas nie oszukał, jednak film NM jest prezentacją czystego fałszu...

hare Kryszna
w.s. Gopala Acarya dasa

Drogi Prabhu zgadzam sie z Toba calkowicie. Faktem, ze sam wywolalem temat NM przy okazji sprawy petycji do rez.311, kiedy kojarzac znane mi posty jednego z moich adwersarzy, gdzie gloryfikuje tego wielbiciela skojarzylem wiele z jego deklarowanych pogladow jako bedacych owocem tej sangi. Troche tego zalowalem, bo takie personalizowanie konfliktow ma swoje pulapki, ale choc niechetnie to musialem nadac pewien okreslony kierunek moim argumentom.
Bardzo Ci dziekuje za ten fragment o glownym bodaj aspekcie wieku Kali, dominacja oszustwa w podazy i popycie, ze strawestuje co napisales. Biore to takze sam do siebie, bo jak wiadomo zaden produkt nie "zaskoczy" bez klienta. Zaraz tez jeszcze raz czytal bede 1 rozdzial Sri Caitanya Caritamrity Krishnadasa Kaviraja Goswami z pieknymi komentarzami Srila Prabhupada. Ten rozdzial daje bardzo wnikliwa wiedzie o Guru tattva. Prabhupada pouczana nas tam tez o APARADACH wobec ACARYI, nauczajacego swoim przykladem Vaishnavy na najwyzszyej, wiecznie wyzwolonej platformie bhakti, ktory z upelnomocnienia Pana Kryszny ma moc nauczania i rozprzestrzeniania kultu czystej sluzby oddania dla Kryszny na calym swiecie. Jay Prabhupada!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 14:20 

hare kryszna

Do Bh. Jarka
Jesli moglbys, to napisz do mnie prywatnie na ten adres:
krowiak@vp.pl

t.s. Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 cze 2008, o 17:17 

Sri Bhavaji PAMHO! All glories to Sri Sri Guru i Gauranga!
Najpierw chcialem zrezygnowac z odpowiedzi, nie z braku szacunku, a raczej z faktu, ze temat NM. pojawil sie tu jako pomocniczy aspekt innej dyskusji. Ale jako ze omawianie takich kontrowersji w relacji do Krishna bhakta jest z natury b. powazne i wiaze sie z ryzykiem obrazy i wszelkich jej skutkow, a takze dlatego, ze personalnie zwracasz sie do mnie, to prosze przyjmij moja krotka odpowiedz.
Tak znam ta historie," Kiedy jeden z braci duchowych Prabhupada, znany z tego ze bardzo niechetnie sp[ogladal na jego nauczanie na Zachodzie opuscil cialo, uczniowie Srila Prabhupada przyszli z pytaniem "co sie z nim stalo po smierci?" oczekujac opisu mak piekielnych. Ku ich zaskoczeniu Srila Prabhupada odpowiedzial: "Wrocil do swiata duchowego". "Jak to!???, dlaczego???" "Poniewaz bardzo zadowolil naszego mistrza duchowego"- tak odpowiedzial Srila Prabhupada.", ktora przytaczasz.
Wiem ale tez, ze nie wolno imitowac Acaryi. Znam wypowiedz Prabhupada z Jego tzw. final pastimes, gdzie mowi On, ze nie mozemy tolerowac upadkow sannyasinow, ....ja moge im wybaczyc, ale wy nie, bo wtedy inni beda nasladowac"
Internet jest pelen debat prawdziwych jnani na te tematy i w sprawie NM. Czytalem 10- tki z nich, zanim podjalem decyzje. Nigdy nie odczuwam zadnej przyjemnosci z krytykowania na temat NM.tak jak uwazam to za odpowiedzialne zeby mowic. To wydaje sie b. niebezpieczne nie tylko z duchowego punktu widzenia. Z roznych sygnalow ze swiata widze, ze bedziemy mieli mase prawdziwych klopotow z wielbicielami NM.Dlatego musimy sie do nich przygotowac DUCHOWO ( bez podtekstow!) i Merytorycznie. Trzeba wyjasniac adeptom bhakti yogi roznice miedzy sadhaka bhakta i uttama adhikari Vaishnava- Acarya. Musimy uczyc sie czym jest bhakti yoga, a czym sahjiya. Jesli ktos nie uznaje za Acarye Jego Boskiej Milosci A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada, lub" uwaza" Go za takiego ale "inaczej" jak sam Acarya ustanowil,to niech czuje sie wolny, zeby odejsc tam gdzie swoj plan powrotu do Kryszny bez Prabhupada w spokoju i wg. wlasnej woli zrealizuje. Nie da sie pogodzic wszystkiego,bo to bedzie RASABHASA.Fakt,ze jesli ktos nie badal tych spraw z nieklamana troska tak dalece jak jego wlasna realizacja na to pozwala i nie wyciagnal wnioskow po powaznej modlitwie i z nalezna pokora, to powinien to zrobic zanim zaakceptuje ten, takie czy inne poglady. Inaczej zje nas pycha i duma, a to prawdziwa pozywka dla Aparadhy, a nie kontrowersyjne czy niewygodne fakty. Innym rodzajem enzymu dla Aparadhy jest niemniej jak pokazuje sastra i zycie sklonnosc do impersonalizmu. Z jej powodu myslimy, ze Kryshna i Guru, uttama adhikari waisznawa sa produktem natury materialnej i podlegaja naszej zmyslowej weryfikacji. Sprawdzanie Guru, czy tez testowanie do czego namawial mnie jeden z adwersarzy w sprawie rez.311( to tam wynikla sprawa NM.) polega nie na poddawaniu Go ocenie naszego intelektu i rzucaniu mu wyzwania, a na pokornej sluzbie i weryfikacji wszelkich jej aspektow w relacji do Guru tattva(np.jak w Nektarze Instrukcji, badz CC. Adi lila roz.1) i abhideya, praktycznej sluzby oddania.
Co do Narayana Maharaja to jeden z dyskomfortow jakie czuje to to,ze jesli Go krytykuje taki kurczak jak ja to to narusza niewatpliwie zasady Etykiety Vaisznava. Ale jest wojna( wojna z Maya) i jak frontowi oficerowie lecza rany w lazarecie to i dekownicy z zaplecza musza chwycic czasem za bron.
aspirant bhjarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 14:36 

bhaktajarek napisał(a):
Co do Narayana Maharaja to jeden z dyskomfortow jakie czuje to to,ze jesli Go krytykuje taki kurczak jak ja to to narusza niewatpliwie zasady Etykiety Vaisznava. Ale jest wojna( wojna z Maya) i jak frontowi oficerowie lecza rany w lazarecie to i dekownicy z zaplecza musza chwycic czasem za bron.

Jesli uwazasz, ze bhaktowie tacy jak ty moga (czy nawet musza) czasem spojrzec krytycznie na nauki i postepowanie mistrzow duchowych w naszej sukcesji uczniow takich jak Narayana Maharaja, to nie dziw sie, ze inni bhaktowie (tacy jak wlasnie NM), maja prawo spojrzec krytycznie na niektore nauki czy wypowiedzi Srila Prabhupada. Nie odmawiaj innym praw krore uwazasz, ze naleza do ciebie.

Narayana M. ma prawo miec wlasna opinie i wyrazac ja do swoich uczniow, podobnie jak SP mial swoja wlasna opinie odnosnie swoich braci duchowych ktora wyrazal do swoich uczniow.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 15:32 

Hari Bol!
Kula Pavana masz na mysli prawo czy fizyczna mozliwosc do krytykowania Prabhupada. Uwazaj bo stwarzasz precedens. Siastra nie daje nikomu takiego prawa.
Udowodnij lepiej, ze argumenty krytyka NM z Sampradaya Sun sa niesluszne. Badz raz merytoryczny prosze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 15:54 

bhaktajarek napisał(a):
Hari Bol!
Kula Pavana masz na mysli prawo czy fizyczna mozliwosc do krytykowania Prabhupada. Uwazaj bo stwarzasz precedens. Siastra nie daje nikomu takiego prawa.

Poniewaz i Prabhupada i Narayana Maharaja naleza do tej samej kategorii mistrzow duchowych naszej sukcesji uczniow, nalezy moim zdaniem traktowac ich wedlug tych samych kryteriow.

A teraz przeczytaj jeszcze raz co napisalem powyzej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 17:30 

Drogi Kula Pavana!
OK!
Skoro tak jasno deklarujesz swoje uwielbienie dla NM.
Ja deklaruje jasno moje uczucia.. Nie ma w nich uwielbienia, nie ma bhakti, ale jest skowyt skopanej przez Maye jivy, glupka bez wyksztalcenia i zawodu, starzejacego sie dwunogiego psa i jest prosba o czysta sluzbe oddania dla Jego Boskiej MIlosci A.C Bhaktivedanta SWami Prabhupada, obecnego Acaryi Miedzynarodowego Towarzystwa Swiadomosci Kryszny i wyzwoliciela wszystkich upadlych dusz.
Dziekuje ci tez bardzo za szczerosc prezentacji tego czego dzieki takim jak ty i twoi kompani gleboko pragne na zawsze unikac, a jest to filozofia mayavada, pod wplywem ktorej zywa istota mysli, ze Kryszna i Jego Wielbiciel sa produktem natury materialnej.
Hare Kryszna!
ps.jak ty prabhu musisz cierpiec zadajac sie z takim padlem jak ja i schodzic z wyzyn delektowania sie wyzsza rasa, i calym tym uniesieniem intelektualnym.Tak mi przykro.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 17:57 

bhaktajarek napisał(a):

Nie wiem czy jest to uwielbienie, ale na pewno gleboki szcunek. Nie zawsze zgadzam sie z jego pogladami, ale zawsze je szanuje. NM intensywnie naucza od bardzo wielu lat, ma uczniow na calym swiecie, inspiruje tysiace osob do sluzby oddania dla Kryszny, napisal wiele ciekawych ksiazek, i jest ogolnie szanowanym mistrzem duchowym Gaudiya Vaisznawizmu. Stad tez uwazam, ze obiektywnie mowiac nalezy go postrzegac jako jednego z wybitnych Vaisznawow. Nie spelnia w moim osobistym zyciu tej samej roli co Srila Prabhupada, ale zasluguje na podobny szacunek gdyz spelnia te sama role dla tysiecy ludzi, ktora spelnia SP.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 cze 2008, o 18:05 

bhaktajarek napisał(a):
Dziekuje ci tez bardzo za szczerosc prezentacji tego czego dzieki takim jak ty i twoi kompani gleboko pragne na zawsze unikac, a jest to filozofia mayavada, pod wplywem ktorej zywa istota mysli, ze Kryszna i Jego Wielbiciel sa produktem natury materialnej.

Nie mam pojecia, gdzie w moich wypowiedziach sugeruje "ze Kryszna i Jego Wielbiciel sa produktem natury materialnej" :roll: Zachowujesz sie jak nawiedzony z radia Maryja i bredzisz od rzeczy. Kilka osob zwrocilo ci tutaj uwage ale niestety bezskutecznie. Szkoda mi czasu na prostowanie twoich poprzekrecanych koncepcji. Zycze powodzenia na drodze do Kryszny i obiecuje wstrzemiezliwosc w dalszych kontaktach. Dandavat pranams...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lip 2008, o 23:52 
Sponsorzy

Kula-pavana napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

Nie wiem czy jest to uwielbienie, ale na pewno gleboki szcunek. Nie zawsze zgadzam sie z jego pogladami, ale zawsze je szanuje. NM intensywnie naucza od bardzo wielu lat, ma uczniow na calym swiecie, inspiruje tysiace osob do sluzby oddania dla Kryszny, napisal wiele ciekawych ksiazek, i jest ogolnie szanowanym mistrzem duchowym Gaudiya Vaisznawizmu. Stad tez uwazam, ze obiektywnie mowiac nalezy go postrzegac jako jednego z wybitnych Vaisznawow. Nie spelnia w moim osobistym zyciu tej samej roli co Srila Prabhupada, ale zasluguje na podobny szacunek gdyz spelnia te sama role dla tysiecy ludzi, ktora spelnia SP.

Drogi Prabhu!
Znam opinie kilku wybitnych saniasinow ,uczniow Srila Prabhupada ,na temat Narayana Maharaja,Moją ostatnią wizyte w indiach spedzilem w duzej mierze na tym by osobiscie przekonac sie kim jest Narayan Swami,jakiego kalibru Waisznawą byl ,jakim jest teraz.(zecz jasna ,kim ze ja jestem,ale obserwowalem ,jego "owoce" i nie tylko)
Duzo czasu spedzilem na tym by modlic sie przy samadhi Srila Prabhupada by faktycznie pokazal mi jakie spojrzenie na owego waisznawe jest wlasciwe. Wiec przysyłał mi wielu uczniow i paru sanyasinow Narayana swamiego, oraz jak na wstepie wspomnialem , dociekalem o osobie N Maharaja od ucznow srila Prabhupada oraz ich uczniow,Mieszkancow Vrindabany.
subiektywnie stwierdzam,w oparciu o autorytet starszych bhaktow i wlasnego doswiadczenia w tym zagadnieniu ,ze Po za tym cieplym traktowaniem siebie na wzajem (chodzi mi o uczniow NM ) nie widzialem nic inspirującego.
Nie powinnismy mowic O nim ze jest On Guru z naszej sukcesji uczniow bo w wielu bengalskich placowkach GaudiaMath Narayan Swami nie jest postrzegany jako bona fide guru ,jako osoba z gaudia Math.a cpo tu mowic o bona fide bracie duchowym S Prabhupada.
Wiec uwazam ze nie na miejscu jest co najmniej wrzuczniem go do jednego "wora" z Srila Prabhupadem,duzy bląd.OBRAZA.
To nie chodzi o to ze on tak jak Prabhupada porywa Tłumy,tylko dokąd ich porywa i w jaki sposob.Bo juz sam sposob pozyskiwania tkzw młodej krwi do swoich szeregow(czyli agitowanie nie zadko zfrustrowanych, bh z iskconu,by do nich przszli jest co najmniej nie na miejscu) Osobiscie nigdy nie spotkalem sie z tym by Oni (narayanowcy) robili Harinamy czy tkzw sankirtan.(no pamietam jeden oscentacyjny harinam w mayapur byl to widok zenujący i oslabiający,jak probowalo wielu z nich prowokowac innych bhaktow do jakiejs reakcji wychodząc oscentacujnie na przeciw,podczas gdy osoby prowadzące korowod bhaktow z namahatta z kalkuty i candrodaya mandir,probowaly grzecznie i taktownie ominąc ich wybierając inne scierzki,oni jak krzyrzacy :) nacierali z uporem nan nas :D )
Nie mam nic do N M ,ani jego zwolennikow,ale na Boga niebieskiego nie probujmy na sile łączyc tych roznych"orientacji" waisznawa ,lub apa waisznawa jesli z obu stron ,a szczegolnie ze strony Gaudia Math ,jest tyle zazdrosci o siebie na wzajem. mam nawet jeden z takich aktow zazdrosci udokumentowany na kamerce,material z mayapur.
POza tym jak pisze bhawa o starych sentymentach ,jak to On prabhupadzie pomagal,wysylając To czy tamto.
Nie wazne co robilismy kiedys(rzecz jasna chwala mu za to) ale wazne co teraz robimy,ja wczoraj moglem robic harinam sankirtan ,ale za tydzien kto wie co bede robil,iluzja dotyka nawet takie osoby ,jak narayan swami,nawet Pan brahma ,a co tu mowic o nas.
Słyszalem z wielu ust ze On z waisznawy pierwszej klasy stal sie sahajiya pierwszej klasy. Nie pisze tego jako swoją ocene ,ale cos co zaslyszalem od osob ktore mantrują naprawde wiele rund Mahamantry Hare Kryszna od wielu lat,a swą czystoscia,słuzba i oddaniem ,oraz stałym intonowaniem ,od wielu lat są wstanie opiekowac sie przyjezdnymi osobami do Vrajy i pokazują bhaktom z calego swiata swiete miejsca rozrywek Kryszny.co za tym idzie w wiekszej niz my mierze Te osoby ,wolne są od dumy,zazdrosci ,czy pochopnych osądow.
Robmy swoje ,a oni niech robią swoje, zarowno oni od nas ,jak i my od nich mozemy sie wiele nauczyc,ale napewno nie powinnismy byc naiwniakami i wierzyc ze Oni nie mają tendencji do umniejszania pozycji załozyciela i Aczarji naszego ruchu A C Bhaktivedanty Swamiego,A przytaczajac dosadne slowa UmaPathi Swamiego z festivalu namahatta ,nie bądzmy jak prostytutki. Swami rowniez znaczy mąz(w tym przypadku swiety mąz) Bądzmy wierni S Prabhupadzie i naszym Guru , POProstu czysta osoba zyje w zwiazku z jednym mezem-swamim. a nawet Jesli ktos gdzies orientuje sie na inny orient :lol: To jak powiedzial moj swiety ,mądry i czysty z natury ,bramin,waisznawa i przyjaciel Kedziu z miasta łodzi,Patrząc we wrindaban na osoby ktore odeszły do innych swamich. Prabhupada i tak byl pierwszy :lol: :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lip 2008, o 12:53 

Gauranga Avatar das napisał(a):
...przytaczajac dosadne slowa UmaPathi Swamiego z festivalu namahatta ,nie bądzmy jak prostytutki.

Akurat Umapati "swami" to zaden autorytet, biorac pod uwage ostatni skandal z nim zwiazany, ktory wyszedl na jaw w Chinach, no ale liczy sie 'argument'.

Nie czuje sie jak prostytutka tylko dlatego ze mam dla NM gleboki szacunek i od czasu do czasu z przyjemnoscia czytam jego ksiazki. Nie czuje sie rowniez zona Srila Prabhupada. Nie mam pojecia kto w Iskconie wymysla takie zakrecone teorie. We wszystkich tradycjach Waisznawa bhaktowie czerpia inspiracje od wielu starszych Waisznawow i nie jest to wcale przejaw 'prostytucji' :roll:

Prabhu, masz prawo do wlasnej opinii i oceny NM, a ja nie mam najmniejszego zamiaru ciebie do niczego przekonywac. Jesli uwazasz, ze uznanie NM za jednego z mistrzow duchowych naszej sukcesji uczniow to obraza wobec S. Prabhupada, podczas gdy nie widzisz nic zlego w nazywaniu NM sahajiya, to naprawde nie mamy o czym rozmawiac. :|

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1