balarama11 napisał(a):
pozwoliłem sobie przetłumaczyć znaczenie słów [mam tekst Sri Brhad-Bhagavatamrta na komputerze - raczej w innym tłumaczeniu niż Govindanandini , -dosyć surowy język i bez komentarzy - ] , gdyż wydaje mi się to dosyć ciekawe ...
sukadeva - Sukadevy Gosvamiego ; upadesena - poprzez instrukcje ; nihata - usunięty ; asesa - wszelki ; sadhvasam - strach[/b]; samyak - całkowicie , kompletnie; prapta - osiągnąć ; samasta -całkowite; artham - prawdy; sri-krsna - dla Pana Kryszny ; prema -czysta miłość ; samplutam - zatopiony ;
i moje refleksje
Te instrukcje ( upadesena )usuwają [nihata] strach [sadhvasam] ,obdarzają prawdą [artham] czyli mądrością duchowej wiedzy i jednocześnie dają też pozytywne emocje - nurkowanie , zatopienie się [samplutam] w miłości do Najwyższego [prema] -Sri Kryszny
Oczywiście to wszystko wydaje się być powiązane ...wiedza usuwa strach , a pozytywne zaangażowanie kieruje emocje ku Krysznie ...tak myślę
Jaka wielka jest zatem moc instrukcji prawdziwego duchowego przewodnika
Bardzo fajna analiza. To jako ćwiczenie zrobię coś podobnego, z tym że linijka po linijce (i wyjdzie przy okazji jedna różnica między tłumaczeniem, z którego ja korzystam, a tym, które Ty posiadasz).
1.
śuka-devopadeśena - to jest instrumentalis, przypadek wskazujący na to, że zrobiono coś przy pomocy tego, co w tym przypadku jest wyrażone, czyli przy pomocy instrukcji czy też dzięki instrukcjom (upadeśena) Śukadewy. Przy pomocy jego instrukcji zostały zrobione czy osiągnięte trzy rzeczy wyrażone w kolejnych linijkach.
2.
nihataśena-sadhvasam - zniszczony został (
nihata) wszelki (
aśesa) strach (
sadhvasam).
3.
samyak-prapta-samastartham - doskonale (
samyak) osiągnięte zostały czy zostały spełnione (
prapta) wszystkie (
samasta) ambicje czy pragnienia (
artham). Tutaj właśnie jest różnica między tłumaczeniami - dzięki instrukcjom Śukadevy zaspokojone zostały wszelkie ambicje Parikszity Maharadży, osiągnął wszystko, czego chciał.
Artha oznacza tutaj cel.
4.
śri-krsna-prema-samplutam - Parikszit Maharadża pogrążył się czy zatopił (
samplutam) w czystej miłości (
prema) do Śri Kryszny (
śri-krsna).