Teraz jest 29 lip 2026, o 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Brhad Bhagavatamrta
PostNapisane: 7 mar 2008, o 21:34 
Sponsorzy

Ja tu widze niezly nektar bhaktowie :lol: :lol: :lol: dziekuje Mataji ! czekamy na wiecej!Balaram11 ty tez nie przestawaj :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 07:39 

Cytuj:
Wszelka chwała Gowardhanie, władcy potężnych gór! Drogie Panu gopi nazwały wzgórze Gowardhana najlepszym sługą Hari, Pana Kryszny.

Inna gopi zaczęła rozwodzić się nad wyjątkową pozycją Wzgórza Govardhana, po którym Kryszna i Balarama zwykli tak często się przechadzać. W ten sposób Govardhana zawsze dotyka lotosowych stóp Pana. I ponieważ wzgórze to jest tak zobowiązane Panu Krysznie i Balaramie, zawsze dostarcza różnego rodzaju owoców, korzeni i ziół, jak również, wyśmienitej kryształowej wody ze swoich jezior, ofiarowując to wszystko Panu." Najlepszym darem Wzgórza Govardhana była jednak świeża trawa dla krów i cieląt. Wzgórze Govardhana wiedziało w jaki sposób zadowolić Pana poprzez zadowolenie Jego najbardziej ukochanych towarzyszy, krów i wiejskich chłopców.
Kryszna zródło wiecznej przyjemności
http://vrinda.net.pl/vedanta/text.php?a ... =2&id=9074
Cytuj:
Widząc, że Jego ukochani bhaktowie słodszej doznają ekstazy (bhava) niż nawet On sam, Pan – powodowany chciwością (lobha) – zstąpił do tego świata jako swój własny wielbiciel (bhakta-rupena).

Swoją drogą jak fascynujące i niezwykłe musi być bhakti - oddanie , miłość wielbiciela do Najwyższego ...jeśli jej smaku pragnie zakosztować sam Pan

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 18:37 

1.10
Oddaję pokłon Śri Kryszna-czandrze, który obdarza łaską nie stawiając żadnych warunków. W obecnym wieku pojawił się On jako Śri Ćaitanja Mahaprabhu, aby rozdawać smak czystej miłości.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 18:44 

1.11
Ta książka prezentuje esencję pism uczących pełnienia służby dla Najwyższego Pana. Otrzymałem te tak istotne nauki od Śri Rupy, drogiego wielbiciela Pana Ćaitanji Mahaprabhu, i przyjąwszy schronienie Pana, sam doświadczyłem ich smaku.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 19:22 

1.12
Oby waisznawowie łaskawie zechcieli słuchać tego poufnego pisma (śastra), Śri Bhagawatamrity. Mędrzec Dżaimini (Jaimini Rsi) wypowiedział je do króla Dżanamedżaji, przepełniony entuzjazmem czystej miłości (prema).

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 19:58 
Sponsorzy

balarama11 napisał(a):
Cytuj:
Wszelka chwała Gowardhanie, władcy potężnych gór! Drogie Panu gopi nazwały wzgórze Gowardhana najlepszym sługą Hari, Pana Kryszny.

Swoją drogą jak fascynujące i niezwykłe musi być bhakti - oddanie , miłość wielbiciela do Najwyższego ...jeśli jej smaku pragnie zakosztować sam Pan

Tak, też się nad tym zastanawiałem, nasza miłość jest dla Kryszny atrakcyjna, intrygująca.... ciekawe czy nasza, czy tylko ta najwznioślejsza - Śrmati Radharani....?

Swoją drogą wspaniale się zapowiada ta książka. Bardzo fajny duet tworzycie. Piękne ilustracje. Balaramo, jesteś samoukiem jeśli chodzi o kompozycję?

Ostatnio edytowano 8 mar 2008, o 22:45 przez Rameśvar das, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 20:02 
Sponsorzy

balarama11 napisał(a):
1.12
Oby waisznawowie łaskawie zechcieli słuchać tego poufnego pisma (śastra), Śri Bhagawatamrity. Mędrzec Dżaimini (Jaimini Rsi) wypowiedział je do króla Dżanamedżaji, przepełniony entuzjazmem czystej miłości (prema).

Mataji Govindanandini, jak to rozumieć. Z tego co napisałaś na początku wiadomo, że Sanatana Gosvami napisał tą książkę... czy to była jego wizja tego, co miało miejsce wcześniej?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 mar 2008, o 22:25 

Rameśvar das napisał(a):

Tak, też się nad tym zastanawiałem, nasza miłość jest dla Kryszny atrakcyjna, intrygująca.... ciekawe czy nasza, czy tylko ta najwznioślejsza - Śrmatu Radharani....?

Obawiam sie ,ze jakby Kryszna zakosztował mojej bhakti ...zwątpiłby :? :wink:

Cytuj:
Swoją drogą wspaniale się zapowiada ta książka.

Faktycznie to jest intrygujące , jeśli powstanie cała książka może być ciekawie ...net daje niesamowite możliwość , myślę ,ze nawet dużo większe niż książki [choć co jest w stanie zastąpić dotyk papierowych stronic ] . A swoją drogą ciekawe czy jest jakieś forum , czy strona bhaktowska , która w ten sposób przedstawia literaturę Waisznawa ...może jesteśmy pionierami 8) . Jakkolwiek może nie każdemu odpowiadają poszczególne obrazki to ciekawym jest obrazowanie tekstu ...swoiste przeżywanie tekstu , no i staję się bardziej zainteresowany . Inna sprawa ,ze np. czasami te obrazki przywołują , przypominają mi na myśl ideę, treść danego wersetu ...który akurat wyleciał mi z pamięci
p.s.
w dobie netu [masa galerii] i aparatów cyfrowych to nie jest aż tak kłopotliwe

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 mar 2008, o 22:16 

przepraszam ale dzisiaj cały dzień poza domem , a później byłem na meczu ...więc pomimo sumienności GNDD ja jutro wrzucę teksty...teraz czas na japa :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 mar 2008, o 23:38 

1.13
Po wysłuchaniu wspaniałej Mahabharaty wypowiedzianej przez wielkiego mędrca Dźajminiego, Dźanamedźaja, syn Parikszita, pragnął usłyszeć więcej. Zapytał więc o dodatek do tego wielkiego eposu.

Obrazek

Govindanandini w związku z Twymi pytaniami drogi Rameśvarze "Mataji Govindanandini...?" przetłumaczyła komentarze do tych dwóch wersetów , które zawierają odpowiedzi na Twe dociekania . A swoją drogą właśnie takie pytania , dociekania nadają smaku i kolorytu tym tłumaczeniom

KOMENTARZ: Z wersetu tego dowiadujemy się kiedy i w jakich okolicznościach Dźanamedźaja usłyszał niniejszą opowieść od Dźajminiego. Zredagowana przez Wjasadewę, Mahabharata przedstawia dzieje pobożnej królewskiej dynastii Bharatów. W jedynej obecnie dostępnej wersji, jej narrator, Waiśampajana, oznajmnia, że oprócz wersji przedstawionej przez niego, istniały też inne autentyczne wersje tej historii. Jedną z nich Dźajmini Riszi opowiedział Dźanamedźaji – temu samemu, który wcześniej usłyszał Mahabharatę od Waiśampajany. Wysłuchanie drugiej wersji wywarło na Dźanamedźaję ogromny wpływ, jako że nigdy wcześniej nie słyszał nic podobnego. Zapytał więc czy jest może jakiś dodatek, który mógłby poznać, i Dźajmini mógł zadośćuczynić jego prośbie. Tak jak Hariwanśa jest khila (dodatkiem) do Mahabharaty Waiśampajany, podobnie Śri Bryhad-bhagawatamryta jest khilą do wersji Dźajminiego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 mar 2008, o 23:44 

1.14
Śri Dźanamedźaja rzekł: Braminie, słuchając Mahabharaty Waiśampajany nigdy nie czułem tego samego smaku, jaki poczułem słuchając ciebie. Proszę, zakończ tę opowieść doskonałą słodyczą.

Obrazek
p.s.
Te uśmiechnięte Bóstwa Kryszna Balarama wlały sporo słodyczy :wink: w moje nocne intonowanie ...może to i niedojrzałe , ale ważny ten nektar :wink:
........
I już wracamy do tematu
... tutaj znowu jest tłumaczenie komentarza , który stanowi dalszą część odpowiedzi na dociekania Ramesvara "...jak to rozumieć. Z tego co napisałaś na początku wiadomo, że Sanatana Gosvami napisał tą książkę... czy to była jego wizja tego, co miało miejsce wcześniej?"

KOMENTARZ (FRAGMENT): Śrila Sanatana jest transcendentnym geniuszem, wiecznym mieszkańcem Goloka Wryndawany i zaufanym towarzyszem wewnętrzenej mocy przyjemności Osoby Boga. Z łatwością może więc poznać, co tylko zechce – z przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości – łącznie z zaginionymi pismami minionych wieków. Jeśli mamy tę ufność, to odkryjemy w Śri Bryhad-bhagawatamrycie więcej niż subtelne zaspokajanie zmysłów zwane czasami przez niedojrzałych bhaktów „nektarem”. Odkryjemy naszą wieczną jaźń.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 mar 2008, o 17:49 

1.15 – 17
Śri Dźajmini rzekł: Słuchając instrukcji Śukadewy, Śriman Parikszit wyzbył się wszelkiego strachu. Wszystkie jego pragnienia zostały spełnione i król pogrążył się w czystej miłości do Kryszny.

Obrazek

Teraz, gdy został już sam i gdy nadszedł czas, aby wzniósł się do upragnionego przez siebie przeznaczenia, pojawiła się jego matka. Uttara, córka króla Wiraty i oddana Krysznie wielbicielka, pogrążona była w nieszczęściu. Parikszit pocieszył swą matkę i zadowolił swym powitaniem, a ta, pełna miłości do swego syna, zwróciła się do niego z następującą prośbą.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 mar 2008, o 18:00 

p.s.
to jest tekst 15
sukadevopadesena
nihatasesa-sadhvasam samyak-prapta-samastartham
sri-krsna-prema-samplutam

pozwoliłem sobie przetłumaczyć znaczenie słów [mam tekst Sri Brhad-Bhagavatamrta na komputerze - raczej w innym tłumaczeniu niż Govindanandini , -dosyć surowy język i bez komentarzy - ] , gdyż wydaje mi się to dosyć ciekawe ...
sukadeva - Sukadevy Gosvamiego ; upadesena - poprzez instrukcje ; nihata - usunięty ; asesa - wszelki ; sadhvasam - strach[/b]; samyak - całkowicie , kompletnie; prapta - osiągnąć ; samasta -całkowite; artham - prawdy; sri-krsna - dla Pana Kryszny ; prema -czysta miłość ; samplutam - zatopiony ;

i moje refleksje

Te instrukcje ( upadesena )usuwają [nihata] strach [sadhvasam] ,obdarzają prawdą [artham] czyli mądrością duchowej wiedzy i jednocześnie dają też pozytywne emocje - nurkowanie , zatopienie się [samplutam] w miłości do Najwyższego [prema] -Sri Kryszny
Oczywiście to wszystko wydaje się być powiązane ...wiedza usuwa strach , a pozytywne zaangażowanie kieruje emocje ku Krysznie ...tak myślę

Jaka wielka jest zatem moc instrukcji prawdziwego duchowego przewodnika

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 mar 2008, o 18:11 

1.18
Błogosławiona Uttara rzekła: Drogi synu, wydobądź proszę esencję z nauk, których udzielił ci Śukadewa, tak jakbyś ubijał nektar nieśmiertelności z Oceanu Mleka, i przekaż mi ją jak najszybciej.

Obrazek

p.s.
istotne słowa
niskrsya - wydobądź , saram - esencję , istotę ...me - dla mnie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 mar 2008, o 18:35 

1.19
Śri Dźajmini rzekł: Darząc swą matkę głębokiem uczuciem, król Parikszit odpowiedział jej z pełnym szacunkiem, chętny rozkoszować się smakiem przekazywania wspaniałych opowieści o Panu Gowindzie, które dopiero co usłyszał.
Obrazek

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1