gndd napisał(a):
Przyłączam się do prośby Divyi. W tym akurat przypadku mogę podać, że fragment pochodzi z książki The Golden Volcano of Divine Love autorstwa Sridhary Maharajy, brata duchowego Srila Prabhupady.
Ponieważ jest to życzeniem (conajmniej dwóch) wielbicieli zamieszczam kolejny fragment, mojego niedoskonałego tłumaczenia, który jak słusznie zauważono pochodzi z książki napisanej przez Śrila Bhakti Rakszak Śridhar Dev Gosvami Maharaja - "GOLDEN VOLCANO". Ja mam tylko jeden rozdział w formacie "GIF": "Tragedy of Separation".
Próby czytania i tłumaczenia poruszyły mnie (moje serce) i zainspirowały bardzo mocno, właściwie to można by powiedzieć że jestem oczarowany tym z czym dane mi było się zetknąć.
Oto kolejny fragment:
"Zawsze intonujcie Imię Kryszny. Powinniście dawać to Kryszna-Nama bez żadnych warunków. I nie róbcie niczego ponad to. Kiedy pracujecie, jecie, śpicie lub chodzicie, w dzień lub w nocy - cokolwiek robicie cały czas przyjmujcie Imię Kryszny. Zawsze mówcie o Krysznie - nic więcej. Jeśli masz odrobinę prawdziwej atrakcji do Mnie, to nie rób niczego bez intonowania Imienia Kryszny. "Kultywuj świadomość Kryszny. Kryszna jest źródłem nas wszystkich. On jest naszym ojcem; musimy udać się do Niego. Syn który nie jest wdzięczny swemu ojcu z pewnością będzie karany narodziny po narodzinach. Zawsze intonuj to Imię Pana:
HARE KRYSZNA HARE KRYSZNA KRYSZNA KRYSZNA HARE HARE
HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE
"Nie są potrzebne żadne zasady religijne. Intonuj Hare Kryszna. To nie jest jakaś zwykła mantra, ale to jest Mahamantra, największa ze wszystkich wielkich mantr, esencja wszystkich mantr znanych temu światu. Zawsze przyjmuj tylko to.
Z jakichś przyczyn jest ważna (przynajmniej dla mnie) nie tylko sama treść, ale przede wszystkim przekaz - od kogo przyjmujemy tę duchową wiedzę. Myślę że ktokolwiek nie może przekazać prawdziwej wiedzy duchowej choćby znał wszyskie pisma święte na pamięć. Wiedza prezentowana przez Śridhara Maharaja jest dla mnie wielką inspiracją, możliwe że największą z jaką do tej pory się spotkałem. W powyższym fragmencie Najwyższy Pan poleca swoim wielbicielom aby całe ich życie było przepełnione Świętym Imieniem Kryszny, aby wszystko co robimy było przyjmowaniem lub dawaniem Świętego Imienia Pana. Czy technicznie jest możliwe aby ciągle intonować, aby intonować we wszystkich swoich czynnościach i również w czasie snu? Jeżeli sam Pan daje takie zalecenie to z pewnością jest to możliwe. i tutaj nasuwa się pytanie: Czy przyjmowanie Imienia, bądź Jego dawanie polega jedynie na wydobywaniu odpowiednich sylab z naszych ust?? Myślę że intonowanie Nama to coś więcej niż tylko ruszanie szczęką
Pozdrawiam serdecznie
Wszystkim życzę inspiracji i postępu na ścieżce do domu, do Boga
servant