Kula-pavana napisał(a):
Divya-kiśori dasi napisał(a):
Ja tez odnioslam takie wrazenie na poczatku, ale teraz sie zastanawiam, czy Maharaj mial na mysli wlasnie pokazy i harinamy z touru Indradyumny Maharaja.
Wydaje mi sie ze tak, ale nie tylko. Slyszalem ze dwoch Iskconowych sannyasinow zmienilo ashram jakis czas temu, bo wpadly im w oko piekne bhaktinki z Rosji - wydarzenia te obracaly sie wokol tamtejszych festiwali. Byc moze jest obawa ze pokazy te przyciagaja uwage nie tylko ludzi z zewnatrz i ze pokazy sa az za nadto atrakcyjne
A to feler westchnoł seler.

Dla mnie to bardzo naturalne ze mlode dziewczynki dorastające w tym ruchu i ładniejące ,czasem ubierają sie wyzywająco,lepiej niech robią to na turze Maharaja ,czy przy okazji innych swiąt Vaisznawa ,niz na wieczornych piątkowo-sobotnich dyscotekach. Ja oczywiscie jestesm za edukacją w naszym ruchu,bo i u siebie czuje duuuuze braki,ale ta sciezka wydaje sie jest sciezką,jak to pieknie Rupa Gosvami Prabhu powiedzial srodka,gdzie Czlowiek nie je za duzo ,ani za malo(no nie powinien he he he) itd itp.
Z dugiej strony nie dziwie sie ze rozni sanyasini dają sobie na luz,Kiedys moj Guru powiedzial zdanie jakie powiedzial XCanakya Pandit....Jesli ktos nie kozysta z urokow zycia gdy jest mlody ,na stare lata nie bedzie w stanie byc wyrzeczony.Oczywiscie Gurudeva dodal ze wszystko w ramach zasad regulujących.Kiedy Oni mogli przyjmowac asramy Grihasta ,wybierali sanyase,a teraz niestety pisząc brzydko i do sadnie gul sie chusta. Wybaczcie mi te slowa. W 1996 roku bylem wraz z Calym turem Laxmi-Nrsimha na wegierskiej Farmie i Tam BhaktiVidyaPurna Swami robil chyba z 7Godzin seminarium na temat Upadkow Guru,powiedzial wiele mądrych słow,ale jednym z wielu jakie zapamietalem bylo....
Ten ruch jest w początkowej fazie rozwoju,wielu z nich bhaktow ,czy guru bylo jak zołnierze na pierwszej lini frontu,praktycznie bez wiekszego szkolenia w swiadomosci Kryszny
(przecietna dlugosc zycia na pierwszej lini frontu to od8 do 11sekund zycia

)
Nie znaczy to ze nie nalezy im sie wszelka czesc i chwala. Ale takie potyczki bedą sie jeszcze zdarzaly i sie zdarzają,na moj gust powodem nie jest ,za nisko noszone sari ,ale nie spelnione pragnienia. Ja sam obserwuje swoje infantylne zachowanie z przed lat i kompletnie nie przeszkadza mi ze mlodc=si tak sie zachowują,to jest pewien etap. Pewnie za 10Lat jesli bede z Bhaktami (maya jest wielka,a pragnien cala sfora

he he he ) i spojrze wstecz zobacze jakim bylem osiolkiem i poprostu podziekuje starszym i mlodszym bhaktom ze mnie tolerowali.
Inna sprawą jest zazdrosc o nauczanie Mojego mistrza duchowego. W srod jego tkzw rodzenstwa duchowego. (w niekorych przypadkach) Pamietam jak pewnego razu Caly Tour Laxmi-Nrsimha wybieral sie do indii,bhaktowie planowali gdzie udac sie na GauraPurnime.Moj Guru powiedzial,ja jade do Puri,w Mayapur bedzie zaduzo niektorych osob ,ktorych nie interesuje jak nauczanie w Polsce,tylko skąd ja mam na to wszystko pieniądze:-)
a jesli chodzi O Syam taniec. To Uwarzam ze to jedna z bardziej łapiących za serce punktow programu.
Pewnego razu widzialem jak jakis czlowiek o dosc Atletycznej budowie ciala patrząc na ten taniec Syam ,tak wszedl w niego umyslem ,ze ani sie spostrzegl,jak łzy lecialy mu na koniec tanca z oczu jak potoki deszczu ,az zaslonil oczy,widok ten naprawde mnie zarazil,wzruszylem sie gdy zobaczylem ,jaką Te Bhaktinki na scenie Muzyka Gaurangi Mataji ,oraz fakt ze osoby te pelnią swa sluzbe pod okiem wielkiego nauczającego,jakiato wszystko ma moc,Patrzący na mnie jeden z ochroniarzy rowniez sie zarazil ,oczy mu "lekko" zwilgotnialy.

Uwazam ze lepiej gdy ktos zrezygnuje z saniasy (jesli juz musi) niz ma nosic szaty wyzeczonego mnicha i i jedyne oco dba to tylko swoją Kabze. Wybaczcie mi te smialą opinie,ale Srila Prabhupada wspomina o takich osobach w Caitanya Caritamrycie,jako slygach Kalego. Nie chcial bym byc zle zrozumialy ,nikogo nie kt=rytykuje,ale nie mozemy udawac ze w naszym ruchu wszystko jest kolorowe i rozowe,jak nie jest. a juz trafia mnie jak slysze takie oszczerstwa w strone Mego Guru i wszystkich wielbicieli ktorzy Bardzo ciezko pracują ,na sukces tego festivalu indii. Vanca Kalpa........