Teraz jest 28 lip 2026, o 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2007, o 20:25 

Rasasthali napisał(a):
Pozatym: reka do gory kto nigdy nie oglada filmow, TV, nie slucha innej muzyki niz kirtany ISKCONu, nie czyta ksiazek, gazet i magazynow.

Dobry strzał w obłudę:)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2007, o 20:29 

sambi108 napisał(a):
Hari!
Wydaje się że moge stac sie jeszcze mniej popularny og Gaurangi Prabhu, ale pozwole sobie na napisanie kilku zdań. Śrila Prabhupada mawiał iz ŚB czy mahamantra z ust osób nie pragnących zadowoliś swoim bhajanem Kryszny jest jak mleko dotknięte jadem węża.
Po drugie postawmy na moc duchowa a nie na piękne głosy. Im więcej sluchamy bhajanów czystych wielbicieli tym wiecej tracimy atrakci do formy w jakiej sa one przekazywane. Co nie oznacza ze powinniśmy zażucic atrakcyjną forme.
Na koniec napisze cos bardziej osobistego. Często slucham starych bhajanow śrila przbhupada i jego uczniów. Ich forma nie jest doskonała, jakos czesto jest wątpliwa ale czuje jak w moim sercu cos sie zmienia. Poklony Sambi

Nie każda Varna lubi chropowatość i surowość:P także weź pod uwagę całą kolorystykę społeczną (również w tow.bhaktów). Im więcej koloru (materialnego) tym więcej pasji, wszystko można zaangażowac ale po elemencie który przenosi bhakti poznasz chitta-varnę (czyli atrackję=dyspozycje swiadomosci wynikającą z posiadanej varny).

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 02:46 

Rafal napisał(a):
Rasasthali napisał(a):
Pozatym: reka do gory kto nigdy nie oglada filmow, TV, nie slucha innej muzyki niz kirtany ISKCONu, nie czyta ksiazek, gazet i magazynow.

Dzieki :) Ktos mi sie na priva zglosil (nie wiem czy osoba zyczy sobie by byc zidentyfikowana na forum), co mnie bardzo zdziwilo :-) Moj guru nawet by sie nie zglosil (chocby dlatego ze jest profesorem co oznacza ze musi czytac inne ksiazki niz z Iskconu ;-) ), podobnie jak wielu swamich ktorych blisko znam. Ale jak komus taki styl zycia wystarcza i odpowiada to czemu nie.

Kilka osob pisze tu o mahamantrze dotknietej jadem weza. Czy te osoby naprawde znaja Krsna dasa, ze przypisuja mu takiej niefortunne cechy? Czy tylko dlatego ze nie jest z Iskconu?

A jaka wogole jest definicja wielbiciela? Moze byc i taka (chyba Rupy Goswamiego?), ze wielbicielem jest kazdy kto intonowal choc raz imie Kryszny choc raz ;-). Krsna das jest zaznajomiony z praktyka bhakti yogi przez babajiego z Brajy, i praktykowal ja (nie wiem czy ciagle jest bhakti-yoginem). Nie znam osobiscie tego piosenkarza i nie mam prywatnych motywow aby go bronic. Wydaje mi sie jednak, ze cytaty o jadzie weza sa przesada. Najpierw warto cos wiecej dowiedziec sie o czlowieku, a potem go obrazac.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 09:46 

Rasasthali napisał(a):
Rafal napisał(a):
Rasasthali napisał(a):

Dzieki :) Ktos mi sie na priva zglosil (nie wiem czy osoba zyczy sobie by byc zidentyfikowana na forum), co mnie bardzo zdziwilo :-) Moj guru nawet by sie nie zglosil (chocby dlatego ze jest profesorem co oznacza ze musi czytac inne ksiazki niz z Iskconu ;-) ), podobnie jak wielu swamich ktorych blisko znam. Ale jak komus taki styl zycia wystarcza i odpowiada to czemu nie.

Kilka osob pisze tu o mahamantrze dotknietej jadem weza. Czy te osoby naprawde znaja Krsna dasa, ze przypisuja mu takiej niefortunne cechy? Czy tylko dlatego ze nie jest z Iskconu?

A jaka wogole jest definicja wielbiciela? Moze byc i taka (chyba Rupy Goswamiego?), ze wielbicielem jest kazdy kto intonowal choc raz imie Kryszny choc raz ;-). Krsna das jest zaznajomiony z praktyka bhakti yogi przez babajiego z Brajy, i praktykowal ja (nie wiem czy ciagle jest bhakti-yoginem). Nie znam osobiscie tego piosenkarza i nie mam prywatnych motywow aby go bronic. Wydaje mi sie jednak, ze cytaty o jadzie weza sa przesada. Najpierw warto cos wiecej dowiedziec sie o czlowieku, a potem go obrazac.

Wydaje mi się, że sprawa z wężem nie dotyczy cech charakteru ale sposobu w jaki dla bhakty mieni się jnana i karma. To sa subtelności, ale dla osób, które doszły daleko (których relacja z Bóstwem czy Nama jest bardzo bezpośrednia) sa bardzo ważne i nie będą sie czuły dobrze słuchając osób, których inteligencja nie jest vyayatmika. Ja rozumiem, że na takim etapie życia duchowego Krsna Das może być odrzucony i to wydaje się naturalne. Natomiast faktycznie śmiesznie wyglądają imitacje i kiedy bhakta naprawde zmaga się na platformie muladhary (reprezentacja bhur loki) czy swadhisthana (reprezentacja bhuva loki), jego kanały Nadi nie zostały wyczyszczone przez proces bhakti (tak to jest możliwe!), jego Prana przypomina Prane wróbla, a wąż Kundalini zamiast rwać się do góry wije się po jelitach to rzeczywiście tego typu regulacje dzwiękowe nie będą miały wielkiego znaczenia dla takiego odbiorcy ze względu na złą karme która umieszcza ciało subtelne w sieci wulgarnych (z poziomu duchowego) czynności.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 13:32 

Rafal napisał(a):

Wydaje mi się, że sprawa z wężem nie dotyczy cech charakteru ale sposobu w jaki dla bhakty mieni się jnana i karma. To sa subtelności, ale dla osób, które doszły daleko (których relacja z Bóstwem czy Nama jest bardzo bezpośrednia) sa bardzo ważne i nie będą sie czuły dobrze słuchając osób, których inteligencja nie jest vyayatmika.

Fakt, ale co chcialam w tym ostatnim poscie powiedziec to nawet nie bardzo wiem, ze Krsna das tez nie jest bhakti-yoginem, poniewaz wczesniej w swoim zyciu tym sie interesowal i praktykowal. Takze nawet na tym poziomie nie do konca wiem (chyba ze ktos ma lepsze informacje o tej osobie) czy ci bhaktowie maja racje, ktorzy go tak surowo oceniaja.

Reszta tego co mowisz tez ma sens. Z drugiej strony rozumiem nadgorliwosc bhaktow, szczegolnie nowych Iskconowi, ktorzy jeszcze nie zrozumieli gdzie stoja w rozwoju duchowym i gdzie stoi ich balans, tak aby nie upasc w szpony mayi, a jednoczesnie by rozwijac sie materialnie zgodnie z talentem czy upodobaniami. Oczywiscie, mozemy tu miec na forum takze prawdziwych swietych, ktorych serce jest oczyszczone (nie wiem co to te kanaly Nadi o ktorych mowisz?) i ktorzy wiedza gdzie jest ich balans, i faktycznie stoi on w miejscu ktorym mowia. Kazdy moze ocenic to osobiscie.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 14:22 

Rasasthali napisał(a):
Rafal napisał(a):

Wydaje mi się, że sprawa z wężem nie dotyczy cech charakteru ale sposobu w jaki dla bhakty mieni się jnana i karma. To sa subtelności, ale dla osób, które doszły daleko (których relacja z Bóstwem czy Nama jest bardzo bezpośrednia) sa bardzo ważne i nie będą sie czuły dobrze słuchając osób, których inteligencja nie jest vyayatmika.

Fakt, ale co chcialam w tym ostatnim poscie powiedziec to nawet nie bardzo wiem, ze Krsna das tez nie jest bhakti-yoginem, poniewaz wczesniej w swoim zyciu tym sie interesowal i praktykowal. Takze nawet na tym poziomie nie do konca wiem (chyba ze ktos ma lepsze informacje o tej osobie) czy ci bhaktowie maja racje, ktorzy go tak surowo oceniaja.

Reszta tego co mowisz tez ma sens. Z drugiej strony rozumiem nadgorliwosc bhaktow, szczegolnie nowych Iskconowi, ktorzy jeszcze nie zrozumieli gdzie stoja w rozwoju duchowym i gdzie stoi ich balans, tak aby nie upasc w szpony mayi, a jednoczesnie by rozwijac sie materialnie zgodnie z talentem czy upodobaniami. Oczywiscie, mozemy tu miec na forum takze prawdziwych swietych, ktorych serce jest oczyszczone (nie wiem co to te kanaly Nadi o ktorych mowisz?) i ktorzy wiedza gdzie jest ich balans, i faktycznie stoi on w miejscu ktorym mowia. Kazdy moze ocenic to osobiscie.

O Nadi możesz poczytać naprzykład w Prashna-Upanishad.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 03:18 

Rafal napisał(a):

Wow, wlasnie pare dni temu zaczelam czytac (to bardzo krotki upaniszad), ale jakos do tego nie dotarlam. Ten Upaniszad wyglada na dosc zagadkowy... Uwielbiam klimat Upaniszadow - mozna sie zakochac!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 07:33 

Kancana Citrangi dasi napisał(a):
Drodzy Prabhu, oczywiscie ze wiem ze Indulekha jest mataji, ale jakos ostatnio do wszystkich mowie Prabhu, nawet moj maz do mniwe mowi Prabhu...i tak mi sie udziela. Indulekha, chyba nie obrazilam cie tym Prabhu? :wink: :D

Hridayananda Maharaja wspomina, że w początkowych latach ISKCON-u, także do matajich zwracano się "Prabhu".

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 10:16 

Rasasthali napisał(a):
Rafal napisał(a):

Wow, wlasnie pare dni temu zaczelam czytac (to bardzo krotki upaniszad), ale jakos do tego nie dotarlam. Ten Upaniszad wyglada na dosc zagadkowy... Uwielbiam klimat Upaniszadow - mozna sie zakochac!

Był wyklad astrologiczny w związku z Prashna Upanishad i tak mi się zapamiętało..w każdym razie w Prasna U są wymienione panca vayu (trochę bardziej mistycznie niż w Ayurwedzie np Charaka Samhicie). Panca Vayu są ważne gdyż Vayu jest reprezentantem Rudry, który odpowiada za oddzielenie umysłu (w naszej koncepcji może to oznaczać mat.umysł) od atmy. Tak naprawdę Nadi dokladniej opisane są w Sandilya Upanishad i paru innych..

Wklejam tutaj fragment dla Twojej wygody: (wybacz drogi Administatorze ale należało zaznaczyć ten fragment)

Then Sandilya questioned Atharvan thus: "By what means are the Nadis purified ? How many are they in number ? How do they arise ? What Vayus (vital airs) are located in them ? What are their seats? What are their functions? Whatever is worthy of being known in the body, please tell me". To that Atharvan replied (thus): "This body is ninety-six digits in length. Prana extends twelve digits beyond the body. He who through the practice of Yoga reduces his Prana within his body to make it equal to or not less than the fire in it becomes the greatest of the Yogins. In men, the region of fire which is triangular in form and brilliant as the molten gold is situated in the middle of the body. In four-footed animals, it (fire) is quadrangular. In birds, it is round. In its (the region of life’s) centre, the purifying, beneficial and subtle flame is situate. Two digits above the anus and two digits below the sexual organ is the centre of the body for men. For four-footed animals, it is the middle of the heart. For birds, it is the middle of the body. Nine digits from (or above) the centre of the body and four digits in length and breadth is situated an oval form. In its midst is the navel. In it, is situated the Chakra (viz., wheel) with twelve spokes. In the middle of the Chakra, the Jiva (Atman) wanders, driven by its good and bad deeds. As a spider flies to and fro within a web of fine threads, so Prana moves about here. In this body, the Jiva rides upon Prana. Lying in the middle of the navel and above it, is the seat of Kundalini. The Kundalini Sakti is of the form of eight Prakritis (matter) and coils itself eight ways or (times). The movement of Vayus (vital airs) checks duly the food and drink all round by the side of Skandha. It closes by its head (the opening of) the Brahmarandhra and during the time of (the practice of) Yoga is awakened by the fire (in the Apana); then it shines with great brilliancy in the Akasa of the heart in the shape of wisdom. Depending upon Kundalini which is situated in the centre, there are fourteen principal Nadis (viz.,) Ida, Pingala, Susumna, Sarasvati, Varuni, Pusha, Hastijihva, Yasasvini, Visvodhari, Kuhuh, Sankhini, Payasvini, Alambusa and Gandhari. Of them, Susumna is said to be the sustainer of the universe and the path of salvation. Situated at the back of the anus, it is attached to the spinal column and extends to the Brahmarandhra of the head and is invisible and subtle and is Vaishnavi (or has the Sakti force of Vishnu). On the left of Susumna is situated Ida and on the right is Pingala. The moon moves in Ida and the sun in Pingala. The moon is of the nature of Tamas and the sun of Rajas. The poison share is of the sun and the nectar of the moon. They both direct (or indicate) time and Susumna is the enjoyer (or consumer) of time. To the back and on the side of Susumna are situate Sarasvati and Kuhuh respectively. Between Yasasvini and Kuhuh stands Varuni. Between Pusha and Sarasvati lies Payasvini. Between Gandhari and Sarasvati is situated Yasasvini. In the centre of the navel is Alambusa. In front of Susumna there is Kuhuh, which proceeds as far as the genital organ. Above and below Kundalini is situated Varuni, which proceeds everywhere. Yasasvini which is beautiful (or belonging to the moon), proceeds to the great toes. Pingala goes upwards to the right nostril. Payasvini goes to right ear. Sarasvati goes to the upper part or the tongue and Sankhini to the left ear, (while) Gandhari goes from the back of Ida to the left eye. Alambusa goes upwards and downwards from the root of the anus. From these fourteen Nadis, other (minor) Nadis spring; from them springing others and from them springing others; so it should be known. As the leaf of the Asvattha tree (ficus religiosa) etc., is covered with minute fibres so also is this body permeated with Nadis.

Sandilya Upanishad 15

Kiedyś tam robiłem z tego notatki opierając sie na tym fragmencie, więc wklejam, pomaga to umiejscowić główne Nadi w ciele.

Nadis

Ida left from Sushumna tamasic Moon (nectar)

Pingala right from Sushumna rajas Sun (poison share) to the right nostril

Sisumna sustainer of universe, path of salvation back of anus attached to spinal column, extends to brahmarandhra of head, invisible and subtle called also Vaishnavu!

Sarasvati back of Sushumna uppert part of tongue
Varuni between Yasasvini and Kuhuh, above and below kundali

Pusha

Hastijihva

Yasasvini between Gandhari and Sarasvati to great toes

Visvodhari

Kuhuh front of Sushumna proceed to genital organ

Sankhini to left ear

Payasvini between Pusha and Saraswati go to right ear

Alambusa center of navel upwards and downwards from anus

Gandhari from back of Ida to left eyes

Poza panca-vayu mamy jeszcze pięć dodatkowych, które spełniają już rolę mistyczną (nie są wymieniane w traktatach ayurvedy, przynajmniej nie spotkalem sie)

1.Naga fire Vayu with Naga go to skin, bones vomitting
2.Kurma eyelights
3.Krikara hunger
4.Devadattha idlesness
5.Dhananjaya phlegm

Jak już się dzielić to dzielić:) Więc skupianie prany podczas medytacji (dhyana) na danym fragmencie ciała (lub żywiole/planecie np na słońcu jak to opisuje Patanjali w Yoga-sutrach) daje pewne efekty:

Dałem parę komentarzy do tych odnośników, jeśli możesz to jakoś uzupełnić byłbym wdzięczy.

Focusing Prana
tip of nose mastery of the air (przez nos przechodzi Ida, Sooshumna i Pingala)

middle of navel all diseases are destroyed (CS podaje przyczyne chorob jako zaburzenie dosha, ale również jako problem z trawieniem (czyli poziom pępka-navel) : visamagni (nieregularne), tisknaagni (zbyt agresywne), mandagni (przytępione,wolne)

toes light body

drawn by tongue destroy fatigue, thirst, disease (język odbiera rase)

Om knows all things (pierwsze beeja, potem dzwięk, mahat, tanmatras i reszta)

tip of nose knowledege of Indra-world (Swarga loka zaczyna sie od strzelca do ryb - ryby to nos (9 od 4).

below that knowledge of Agni (niewiadomo dokladnie o co chodzi)

eye all worlds (agni tattwa - bhu loka)

ear knowledge of Yama world (uszy 3,11 i Jowisz/Akash Tattwa)

side of ear Nirrti world knoiwledge
back of ear Varuna knowledge
left ear vayu knowledge
throat Soma
left eye Shiva (słońce)
head Atala (Tale są połączone z chakramami = patala - muladhara az do sahasranama z atala loką)
feet Vitala
Ankles Sutala
Calves Talatala
knees Mahatala
thighs Rasataa
loins Talatala
Navel Bhur (z pępka Vishnu wyrasta lotus, na którym pojawia się Brahma - Brahma stwórca)
stomach Bhuvar
heart Suvar
aboveheart Mahar
throat Jana
middle of brows Tapa (Ajna Chakra)
head Satya
sanchita karma knowledge of previous birth
mind thought of others
Bala Bala
Sun knowledge of worlds (Patanjali mówi iż to daje Trikalajna)
Moon nakshatra knowledge (Księzyc, kiedy już oddał Tare Brhaspatiemu ożenil się z 28 córkami Dakshy ktore symbolizują Nakshatry)
Dhruva perception of motion
Self Purusha
navel Kaya-Vyuha
throat freedom from hunger and thirst (Visudha Chakra)
Kurma Nadi (throat) concentration
Tara (pupil of eye) Sight of Siddhas

Geniusz tej wiedzy polega na tym, iż działa ona na wszystkich poziomach, od thula (ayurveda) poprzez mana (mantrasastra) aż do atma (mukti). Jedna sutra, która daje wiedze ajurwedzie, daje również wiedze dla Jyotish, dla Yogina oraz dla bhakty. Tego typu wiedza nie może zrodzić się w ograniczonym umyśle, dlatego poprzez pratibha (kontakt z Bóstwem) Rsi mogli spisać te fragmenty, które były bezposrednio dyktowane przez Devatów i potem schodziły poprzez różne ścieżki.

Jeśli chodzi o przydatność dla Wajsznawy, to niektorzy z nas wiedzą że babaji w Indiach w Wajsznawa-mardze korzystają z tych rzeczy. Drogi Sabdatiga Prabhu dla przykladu opowiadał mi, że spożywają prasadam tylko wtedy kiedy dominuje pingala nadi. Odrzucenie tej wiedzy może być jedynie na poziomie personalnym (ze wzlgędu na brak smaku, brak kwalifikacji czy skupienie się na innych gałęziach) jednakże powinny powstać wysiłki również w naszej społeczności by poszerzać naszą wizję świata, która przyśpiesza każdy z celów w chatur(czy panca) ayana.

Ten, kto połączy te wszystkie uzupełniające się gałęzie wiedzy w jedną całość, wyciągnie konkluzje i będzie w stanie je przekazać zgodnie z miejscem i czasem zasługuje na miano bramina. Więc jeszcze dużo pracy jest, ale źródło jest. AMONG THE PURIFIERS I AM THE WIND BG 10.31

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 19:38 
Sponsorzy

sambi108 napisał:
Hari!
Wydaje się że moge stac sie jeszcze mniej popularny og Gaurangi Prabhu, ale pozwole sobie na napisanie kilku zdań. Śrila Prabhupada mawiał iz ŚB czy mahamantra z ust osób nie pragnących zadowoliś swoim bhajanem Kryszny jest jak mleko dotknięte jadem węża.
Po drugie postawmy na moc duchowa a nie na piękne głosy. Im więcej sluchamy bhajanów czystych wielbicieli tym wiecej tracimy atrakci do formy w jakiej sa one przekazywane. Co nie oznacza ze powinniśmy zażucic atrakcyjną forme.
Na koniec napisze cos bardziej osobistego. Często slucham starych bhajanow śrila przbhupada i jego uczniów. Ich forma nie jest doskonała, jakos czesto jest wątpliwa ale czuje jak w moim sercu cos sie zmienia. Poklony Sambi

Nie każda Varna lubi chropowatość i surowość także weź pod uwagę całą kolorystykę społeczną (również w tow.bhaktów). Im więcej koloru (materialnego) tym więcej pasji, wszystko można zaangażowac ale po elemencie który przenosi bhakti poznasz chitta-varnę (czyli atrackję=dyspozycje swiadomosci wynikającą z posiadanej varny).

Drogi Rafale. Nieznam Ciebie osobiście ale twierdzę że nic nie straciłe w ten sposób.
Proponuje zapoznać sie z podstawowymi naukami Śri Caitani Mahaprabhu i życie może zupełnie się zmienić.
Proces ten jak mawiał Śrila Pranhupada jest bardzo prosty dla osób prostych a skomplikowany dla skąplikowanych. Cóż. Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam Sambi

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 19:56 

Taka postawa już mnie nawet nie drażni a bardziej śmieszy. To po prostu wchodzenie w brudnych gumiakach na salony tej wzniosłej filozofii.

Na jaki temat dotyczący nauk Pana Caitanyi chciałbyś porozmawiać? I jak to się ma do tematu o którym dyskutujemy? Chcesz argumentować na polu mechaniki kwantowej kalkulatorem z przeceny? Są dwie drogi o których mówi BVT (chyba w Jaiva Dharmie - Kulasekhar kiedyś o tym mówił) - albo masz śraddhe = przyjmujesz PROSTO (a nie prostacko) konkluzje detaliczności i nie walczysz z detalicznością, albo masz umysł zdolny do wejścia w detaliczność i techniczność. Jeśli masz tylko jedną kwalifikacje z pierwszej opcji (czyli np masz sraddhe ale krytykujesz drugą grupę, albo nie krytykujesz ale nie masz śraddhy) wtedy nie zostaniesz pobłogosławiony rezultatem SIDDHANTY = intonowania Świętych Imion w pełni duchowego geniuszu (świadoma duchowość). Jeśli krytykujesz podejście drugiej grupy to nie dość że jest to zagubienie w procesie ale również nie wygląda to zbyt gentelman'sko (w kulturze młodzieżowej - wieśniacko).

Ten proces jest dla prostych ale nie dla prostaków. Odpierasz argumenty dotyczące chirurgii i wiwisekcji duchowej z poziomu pielęgniarki, położnej lub recepcjonistki. Nie cofaj naszych badań jeśli nie potrafisz tutaj funkcjonować i wbrew Twoim najszczerszym dociekaniom tego typu prostactwo nie ma nic wspólnego ze Srila Prabhupadem. Nie obrażaj się i nie odpisuj bez zastanowienia, po prostu poszukaj osoby, którą traktujesz jako autorytet i dostaniesz ten sam pakiet wiedzy (jeśli masz dobre oko).

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 03:42 

Drodzy Bhaktowie,
Hare Kryszna!
Kłaniam się Wam wszystkim.

Tak sobie czytam i czytam ten wątek i wiecie... tak sobie myślę, że na tym ziemskim globie jest nas (osób, które podążają ścieżką Pana Gaurangi) tak niewielu... Myślę więc, że powinniśmy szanować się nawzajem i doceniać każdą duszyczkę. Po co te spory i słowne bitewki, kto jest lepszy i mądrzejszy, kto jest na wyższym poziomie, a kto na niższym. Wszyscy dążymy do rozwinięcia w sobie cech czystego bhakty. Jedną z nich jest pokora. Dla mnie wspaniałym wzorem i przykładem realizacji tej cechy jest mój Guru Maharaja: Krsna Ksetra Prabhu. Ma on bardzo dużą wiedzę, ale dozuje ją w odpowiednich ilościach dla odpowiednich osób, tak, że osoby te chętnie ją przyjmują. Nikt przy tym nie czuje sie urażony czy zdominowany. Raczej każdy po rozmowie z nim myśli: "Jaka to pokorna osoba. I jaką ma rozległą wiedzę." I czeka na następne spotkanie i następną rozmowę...
Mam nadzieję, że nikt nie poczuł sie urażony.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 07:56 

To naturalne iż drażnią Cię bitwy dt. tego kto jest lepszy, mam nadzieje jednak, ze nie drażnią Cie wysiłki w celu polepszenia standartów odnośnie wiedzy w naszej społeczności. Bo jakby źle to nie wyglądało - tylko o to tu nam chodzi. Jeśli uważasz, iż można to robić w inny sposób - owszem można ale pewne osoby powinny zrozumieć, że przynoszą sobie (i nie tylko) wstyd swoimi wypowiedziami. Gdyby to dotyczyły tylko tych osób, wówczas nie było by problemów bo nie odpowiadam za czyjąś konfigurację umysłową i świadomościową ale jeśli wchodzi w środku dyskusji z tym niepoukładaniem to stanowi to problem, który może wyprowadzić z równowagi. Ja sobie nie wyobrażam by w innej społeczności podobne rzeczy miały miejsce, bo to trzeba mieć naprawdę tupet i dosyć porażony poziom wyczucia. Jeśli chcesz pomóc to spróbuj w tą strone skierować swoje poczucie opieki. Także, te sprawy powinny już dawno być jasne - wtedy rozmowy byłyby o wiele spokojniejsze. W innym wypadku nasza spolecznosc nie może liczyć na przyłączenie się osób, dla których tego typu kulturalne podejście stanowi standart. S Prabhupada nie chciał się zatrzymac na standartach komun hippiesowskich.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 14:03 

To moze spytaj Divya Kisori co Maharaja ma do powiedzenia na ten temat, bo nie wiem czy doszlismy w tym watku do jakichs wspolnych wnioskow? Mam jedak wrazenie ze bhaktowie nie 'walcza' o to by pokazac ktory z nich jest lepszy i madrzejszy, ale ktora postawa czy zrozumienie swiadomosci Kryszny jest lepsze, a to jest gruba roznica i wcale nie wynikaloby to wtedy z braku pokory. Mozna zapytac bhaktow o intencje, lub zrobic anonimowa ankiete ;-).

Rafale - dzieki wielkie za cytat i notatki o Nadi. Teraz sobie przypominam ze czytalam jakis czas temu o Nadis w Brihadaranyaka Upanisad, w czesci o swiadomosci, jednak nie bylo tam za duzo informacji (maz mi to tlumaczyl podczas czytania), wiec notatki od Ciebie sa b.przydatne. Spisze te informacje z Br U jak bede w domu. Jak rozumiem to dzieki tym kanalom ktos moze byc wogole swiadomy czegokolwiek. Niezwykly temat!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 14:11 

Taki maly komentarz, ogolnie do tego co przyciaga nas do danej wibracji.

Zazwyczaj naturalnie podoba nam sie to, co jest zgodne z naszym sensem smaku, czyli szczegolna mieszanka trzech sil natury materialnej ktora tworzy nasze materialne cialo. Stad tez jedni bhaktowie uwielbiaja wibracje straight-edge, a inni tego nie trawia. Lubimy to, co jest podobne do naszej natury.

Siastry i Srila Prabhupada polecaja nam sluchanie mantry z ust czystych wielbicieli, bo taka mantra najlepiej oczyszcza, mimo iz naturalnie moze sie nam podobac bhajan w ktorym jest np. sporo materialnej pasji w glosie prowadzacego. Osoba ktora spiewa, przekazuje nam nie tylko tekst, ale i wlasna swiadomosc, czy tez wlasny nastroj. Dobrze zaspiewana piosenka potrafi nas zasmucic, rozweselic, lub np. gleboko nas poruszyc. Piosenkarz jest oceniany po tym m.in. jak "realistycznie" oddaje tresc piosenki. Z mantra jest bardzo podobnie - mantra spiewana bez glebszej swiadomosci po prostu do nas nie dociera i to sie czuje w kirtanie czy bhajanie. Mantra spiewana z prawdziwym oddaniem jest odbierana przez osoby rozbudzone duchowo jako czysta i inspirujaca w sensie duchowym.

Tak wiec kierowanie sie w wyborze muzyki czy kirtanu wlasnym smakiem i upodobaniem to czesto tylko dzialanie w kategorii szukania rozrywki, podczas gdy sluchanie nagran czystych wielbicieli to dzialanie w sluzbie oddania, ktore nas oczyszcza.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1