bhava napisał(a):
Mozna ja intonowac w celu osiagniecia materialnych bogactw- bedzie skuteczna, na 100%
Jesteś pewna? Znasz się trochę na mantra sastra? Mantra kriya tej mantry to sukha-bhava, a mantrabhoga to Sanyasa-bhava. Krsna-mantra (jak Gopal-Mantra) daje materialne bogactwa ale nie ta. Trzy beeja Hrim, Klim, Shrim w mahamantrze mają inny cel niż Shrim np z Lakshmi-Mantr czy Klim z Devi-Mantr. Każda Yuga ma swoją mantrę i yuga-mantry to moksa-mantry, tak samo jak om namo bhagavate..... (i panchakshara-nama jak Va-Su-De-Va-Ya czy Na-Ra-Sim-Ha-Ya)
Cytuj:
Mozna ja intonowac w celu wzniesienia sie na planety niebianskie- to rowniez sie uda.
Aby wznieść się na platformu niebiańskie czyli saptaloka powyżej bhu-loka należy dojść do poziomu Deva (Agnihotra-Yajna i wiele innych, jak bhakti [np bh. Janusz dostał się na Sapta-Loke po której dostąpi wyzwolenia/Vaikunthy], niekompletna jnana itd) aby przekroczyć Sapta-loke należy wznieść do poziomu Rsi (jak Raja-, Maha- - to możliwe jest na różne sposoby, z których domyślny to Upanishady, ale można też dostać Krpe - to również jest w Upanishadach). Aby udac się na planete Vishnu należy zostać Vishnu-bhaktą (Vaikuntha), aby udać się na planete Shivy (Kailasa) należy zostać Shiva bhaktą (tripundra,rudra mala i popiół).
Cytuj:
Intonuja ja takze impersonalisci, pragnacy zjednoczenia sie z bezosobowym Brahmanem- to rowniez mozna osiagnac dzieki maha- mantrze.
Mantry, które powodują wyzwolnie muszą zaczynać się od AUM, gdyż z OM pochodzą Beeja, Vyahrti, pozatym mantry, które zaczynają się od samogłoski mają kolor biały (Moksa). Recytowanie moksa-mantr musi być w satvie (czyli bez żadnego motywu) inaczej nie osiągniemy rezultatu mantry (mantra-phala).
To wszystko oczywiście mantra-shastra, o której można dyskutować. O łasce nie można dyskutować (technicznie) i wtedy to każda mantra może dać wszelaki rezultat.