Gauranga Avatar das napisał(a):
Bh.Michal z Łodzi posiada ją rowniez.
Opowiadal mi jak zaskakująco technicznie mowi ona(purana) o tym jak zywa istota wychodząc z piekiel wchodziw roznego typu demoniczne Ciala.
Niesamowite informacje:-)
Mam nadzieje ze w niedlugim czasie sie dowiemy wiecej.Garuda Purana tez jest bardzo ciekawa,rowniez bardzo precyzyjna jesli chodzi o prawa karmy,ciala duchow,lekarstwa itd itp.
Hare Kryszna.

Czytanie Puran to niebezpieczna rzecz:)
Na temat transmigracji jest również dużo w Upaniszadach, na szczęscie Wajsznawow (bhakti-marg) wiecej tam konkluzji wydostania się poza samsare, niz na temat miłego w niej przebywania (karma-kanda). Ale smak do mukti to rzadka rzecz, na nieszczescie wiekszosc wyobraza sobie bhakti-phala jako energie systemów planetarnych. Dlatego kazdy bramin, ktorego swiadomosc zanuzona jest w karma-kanda jesli nawet bardzo wyedukowany powinien czcic i złożyc wyrazy szacunku Braminowi, który może posiadać nawet znikomą wiedze ale jakims szczesliwym trafem wszedł na poziom jnana-kanda (sannyasa) czy bhakti-kanda (paramahamsa, asystent Gopi) - taka jest odpowiedz na pytanie dotyczące hierarchi w spolecznosci duchowej.
Garuda Purana'e mam już od dłuzszego czasu:) Jest piękna i należy do Vishnu-satva-puran. Srila Prabhupada często cytował z GP (jesli dobrze pamietam to werset o czystosci apavitro pavitro.., ktory intonuje sie podczas yajni albo inicjacji jest wlasnie wziety z GP). Jest również wiele na temat Ajurwedy, Astrologii i Niti, pare rzeczy o Omenach (troche sprzecznych z Brhat Jataka). Piękny rozdział również na temat atmajnana (chyba każda Purana taki temat zawiera poza panca- czy dasa- lakshana). W Markandeya Puranie najbardziej mi się podoba historia jak Vishvamitra Rsi zabiera wszystko królowi Harischandra, jak to czytałem to poczułem pewną bliskość charakterów (tylko charakterów) z Vishvamitrą, jeśli wiesz o czym mówie;)