Teraz jest 28 lip 2026, o 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2007, o 23:50 

Haribol Prabhus!
Na poczatku pomyslalem ze muzyka i teledysk sa dosc zabawne. Chociaz w Polsce dominuje katolicyzm, mozemy zobaczyc, ze to nagranie zostalo popularne, bo podoba sie mlodziezy. A im bardziej kraj staje sie "zorientowany na zachod" tym wiecej ludzi bedzie odwracalo sie od religijnosci.
" W nizszych stadiach ludzkiej cywilizacji istnieje zawsze wspolzawodnictwo o panowanie nad natura materialna, czyli innymi slowy, rywalizacja o zadowalanie zmyslow. Kierowany przez taka swiadomosc, czlowiek zwraca sie ku religii. Tak oto spelnia on pobozne czynnosci albo inne funkcje religijne, aby osiagnac cos materialnego. Ale skoro tylko takie materialne dobra sa mozliwe do osiagniecia w inny sposob, wtedy tak zwana religia zostaje zaniedbana. Tak sie przedstawia sytuacja we wspolczesnej cywilizacji." Srila Prabhupada, Srimad Bhagavatam 1.1.2( znaczenie)
Kiedy ludzie ogladaja ten clip, mysla ze intonowanie jest przyjemne,.a to co ludzie widza w telewizji, kinie itd ma na nich ogromny wplyw.
My takze powinnismy stac sie zainspirowani by nauczac Swiadomosci Kryszny i rozprowadzac ksiazki Srila Prabhupada w Polsce. Mozemy zobaczyc, ze istnieje pewien poziom akceptacji i dlatego powinnismy "podlewac" ten poziom tak aby wzrastal. Kiedy uslyszalem to nagranie i to jak popularne stalo sie ono w Polsce, od razu pomyslalem ze jest to dobra okazja , ktora mozna wykorzystac do nauczania.
Przypomina mi to nagranie Boy George'a " Bow down Mister" , ktore uslyszalem poraz pierwszy kilka dni temu. Kiedy rozprowadzalem ksiazki na ulicy, ludzie podchodzili do mnie i spiewali fragmenty tej piosenki, albo pytali czy znam Boy George'a. Oczywiscie, ze nie wiedzialem o czym ci ludzie mowili, ale teraz moge zrozumiec, ze widzieli oni pewien zwiazek pomiedzy mna a tym nagraniem. To stwarzalo mila, przyjazna wymiane.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 00:25 

a ja bym wolała, aby nie widzieli związku, między bhaktami a teledyskiem, o którym mowa na początku postu bhn. Anny...

Jadąc busem kiedyś usłyszałam (no dobra, podsłuchiwałam...) rozmowę dwóch panów na temat tego teledysku...w rozmowie tej jeden pan powiedział, że "jak u 'Krysznowców' są takie tancerki jak w teledysku, to on chce być 'Krysznowcem'". Oraz inne podobne (gorsze! powtarzać nie będę..) komentarze...Mi, jako onej, Bardzo :!: się nie spodobały... (chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego)

A co do Wersji Bezteledyskowej...
w moim guście (czy jego braku) zdecydowanie nie jest, ale cała masa ludzi Słucha-Śpiewa-Lubi...więcej dodawać nie trzeba.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 09:44 
Morderator

Zgadzam sie na 100% z Nrsimhadevem ze to jest fajne ze mahamantra, ze stawaza to pozytywny nastój, jeden bhakta ostatnio opowiadał mi ze widział ja w samochodzie z otwartymi szybami jechali "drechy" i mahamnatra na full :) Pan Gauranga jak pijacy przyłaczyli sie do harinamu i go przedrzeźniali nie wygonił ich tylko powiedział ze oni wytrzeźwieja a to co wyintonowali pozostanie w ich sercach...:)

mysle ze podobnie sie ma sparawa odnosnie tej piosenki, kto bedzie miał łaske to skorzysta, Kryszna po cos to zrobił... Polska to dziwny kraj tu elektryk moze zostac prezydentem, premier nie ma własnego konta w banku, a hitem jest mahamantra :)

alma napisał(a):
Jadąc busem kiedyś usłyszałam (no dobra, podsłuchiwałam...) rozmowę dwóch panów na temat tego teledysku...w rozmowie tej jeden pan powiedział, że "jak u 'Krysznowców' są takie tancerki jak w teledysku, to on chce być 'Krysznowcem'". Oraz inne podobne (gorsze! powtarzać nie będę..) komentarze...Mi, jako onej, Bardzo :!: się nie spodobały... (chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego)

twoje oburzenie wynika z twojej wrażliwosci i bardzo dobrze, ale zawsze beda ludzie którym indie beda kojarzyc tylko i wyłacznie z kamasutra i tancerkami, ale nawet oni moga przyjsc na festiwal z ciekawosci i zostac oszołomieni przez PanaGaurange...a ta piosenka moze uratowac im zycie.

Działanie Kryszny czesto trudno zrozumiec,dlatego jest Bogiem:)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2007, o 11:33 

Ten teledysk znacznie bardziej mi się podoba :)

http://waisznawa.pl/news.php?readmore=194

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2007, o 07:38 

... zdecydowanie bardziej nawiazuje do tematu ... ale troche w kolko to samo ... 8)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, o 19:45 

a mi tam sie podoba:)
raz ze siewte imie w wykonaniu Prahlada, dwa ze jednak sa bhatwie, trzy ze jakby nie bylo jest tam kirtan, moze trche inny ale jednak:)

Pozatym skoro tacy ludzie wubrazaja sobie ruch Hare Kryszna glownie poprez aspekt spiewu, tanca i zabawy to chyba dobrze. a pozatym to nie pierszy raz. W filmach o hippsiach z lat 60-tych np; Hear jest tez momnt z bhatami, czy w komedii "czy leci z nami pilot", kiedys byla w filmie pogoda na Jutro, itp.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, o 20:04 

Przez takie wybryki zaniża się jakość, zwiększa się ilość. Idealista cierpi, hipis się cieszy. Przychodzi czas, w którym szalona czesc spolecznosci zrozumie, dlaczego niektóre świątynie są zamknięte dla mleecha, yavana. Jest to smutne, że brakuje nam tego podstawowego zrozumienia.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, o 21:36 
Morderator

Rafal napisał(a):
Przez takie wybryki zaniża się jakość, zwiększa się ilość. Idealista cierpi, hipis się cieszy..

Mylisz pojęcia nie idealista cierpi tylko fanatyk, co nie ma dystansu do samego siebie i tego co robi :) ja to tak widzę, średnio mi sie podoba ta piosenka a teledysk jest jeszcze bardziej do bani , ale gdy go usłyszałem w Media Markt na tylu telewizorach na raz to naprawdę mi sie miło zrobiło, bo czasem nie forma sie liczy ale treść ( nie szkiełko i oko, ale serce -ze szkoły pamiętam miałem super nauczycielkę od polskiego, pasjonatka tematu ,tak na marginesie:) ), ale to rozkmina na dłuzszą pogadankę,

takie jest moje zdanie :)

Rafal napisał(a):
Przychodzi czas, w którym szalona cześć spolecznosci zrozumie, dlaczego niektóre świątynie są zamknięte dla mleecha, yavana. Jest to smutne, że brakuje nam tego podstawowego zrozumienia.

Nigdy nie zrozumiem tego dlaczego świątynia ma być zamknięta, dla kogokolwiek, ale kastowcy przywiązani do swojego prestiżu co myślą ze są kimś wyjatkowy zawsze będą zamykać świątynie.

Dobrze ze pojawił sie Pan Gauranga i pokazał wiele razy ile warci są nadęci kastowcy :)

Lubisz ty Rafałku wsadzać kij w mrowisko....ale ma to swój urok dzięki temu przynajmniej coś sie dzieje..... , a czy to wartościowe czy nie, drugoplanowa kwestia, ważne żeby sie działo, jak to śpiewa mój kolega :"Każdy chce sie dobrze czuć, żeby życie wartosc miało żeby codziennie było inaczej żeby coś sie działo ,coś sie działo..." :)
[/i]

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, o 22:41 

Zrozumiesz, zrozumiesz;) i wtedy bedziesz się smiał ze swojego komentarza.

Pan Gauranga pojawił się nie po to by usprawiedliwić coś co jest poniżej systemu kastowego, ale by wykroczyć (ze swoją nowatorską ścieżką) ponad kasty.

Czy istniała przed Panem Caitanya filozofia acintya-bheda-abedha tattwa?

Jeśli nie - to czy jest ona jedynie prawdziwa?

Jeśli jedynie prawdziwa - to czy wszyscy poprzednicy się mylili?

"One who knows God knows that the impersonal conception and personal conception are simultaneously present in everything and that there is no contradiction. Therefore Lord Caitanya established His sublime doctrine: acintya bheda-and-abheda-tattva—simultaneous oneness and difference." - SP 7.8

Kto był/jest bliżej naszej filozofii - Sri Ramanuja czy Sri Madhva?

Wracajac do tematu:

Widzę, że nie wiesz czego dotyczył bunt przeciwko kastowości. Pozwól, że Ci to wytłumacze:

Chodziło o to by osoby o świadomości wyżej niż jnana-maya nie musiały tłumaczyć się w systemie karma-kanda. Ten problem pojawia sie kiedy wchodzisz w wajsznawizm czyli windę rozwoju duchowego. Kiedy ktoś jedzie windą (wajsznawa) podlega innym prawom niż osoby, które ida po schodach (jnanamarg czy vedanta-marg).

W tym wypadku nie odnosi się to do windy bo kluczowa jakość się nie pojawiła. Kiedy pojawia się wyjątkowa i żywa (nie mechaniczna) jakość, wówczas robimy pewne wyjątki w systemie mechaniczności - na tym polegał kierunek działan i Pana Caitanii i BSST. Tutaj jednakże sprawa ma się inaczej. Jak daleko można pójść w upłycaniu systemu bhakti, kosztem promowania zewnetrznego opakowania świętego Imienia? Nama to duchowy dzwięk, On się pojawia kiedy towarzyszy mu odpowiednie bhava i dharana. Bhava to sytuacja mentalna, która pozwala przyjąć dar Boga. Sytuacja, która tworzy ten projekt muzyczny, blokuje w sposób oczywisty bogactwo i smak nastawienia umysłu duchowego by odebrać podarunek Bhakti-Devi.

Mam nadzieje ze te fundamentalne zasady nie są dla Ciebie nowe. Dylematy nauczania nie powinny nigdy być w rękach osób pochopnych.

Nie jest to takie proste jak Ci się wydaje i nie załatasz swoich dziur w zrozumieniu tego typu niezgrabnym szufladkowaniem.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2007, o 09:46 
Morderator

Hari!

Dziękuje Ci drogi Pandito za jakże elokwentne skorygowanie mojego kanistha nastroju, dzięki Tobie słonce w moim życiu świeci jaśniej 8) aż se ciemne okulary założyłem :)

A co myślisz o stwierdzeniu ze nie ma ograniczeń w intonowaniu Świętego Imienia, wiem ze wytoczysz cała artylerie trudnych słów dotyczących poziomów intonowania i takie tam, ale ja to wszystko wiem, ale pytanie jest proste i proszę jeśli możesz odpowiedz na nie esencjonalnie i elokwentnie, czy ktoś słuchając tego nagrania odnosi korzyć czy nie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2007, o 11:03 

madhava napisał(a):
Hari!

Dziękuje Ci drogi Pandito za jakże elokwentne skorygowanie mojego kanistha nastroju, dzięki Tobie słonce w moim życiu świeci jaśniej 8) aż se ciemne okulary założyłem :)

A co myślisz o stwierdzeniu ze nie ma ograniczeń w intonowaniu Świętego Imienia, wiem ze wytoczysz cała artylerie trudnych słów dotyczących poziomów intonowania i takie tam, ale ja to wszystko wiem, ale pytanie jest proste i proszę jeśli możesz odpowiedz na nie esencjonalnie i elokwentnie, czy ktoś słuchając tego nagrania odnosi korzyć czy nie?

Właśnie nie wiesz, jednakże ciesze się, że jestes otwarty (przynajmniej nastrojowo) na dialog bez bezpodstawnej pewności siebie a to odróżnia osobę kulturalną od buraka. Dialog oznacza dojście do konkluzji (siddhanta) za pomocą stawiania wątpliwości (samsaya), przykładów (drstanta) i argumentacji (tarka).

Nie chodzi o kanistha, madhyama czy uttama. Nie mówimy o adhikari a o klarownym zrozumieniu plusów i minusów danej prezentacji filozofii Acintya Bheda-bheda Tattwa czyli Vaisnava Agama gdzie ostatecznie Brahman to Vasudeva/Visnu. Śloki dotyczące zasad i reguł towarzyszącym japa-nama bądź kirtan-nama gloryfikują Nama i łaske Pana Caitanyi. Jeśli celem ostatecznym jest Visnu (Vaisnava Agama) to będziesz rozliczany nie tylko z efektu Nama ale również z Bhava (dyspozycji umysłu). Są więc podane reguły, które moga ułatwić skupienie się na nama - np intonujemy na japamala Tulsi bądź Neem. Jeśli intonujesz Vishnu-Nama na Rudraksha, lub Siva-Nama na Tulsi to przysparzasz sobie wiele problemów o czym możesz przeczytać w Puranach. Kiedy się kąpiesz przechodzisz przez pewien proces oczyszczania. To, iż Nama jest niezależne od asytujących procesów nie znaczy, iż na poziomie uwarunkowania masz dostęp do Nama, Śastra, Sadhu, Murti i Dhama w sposób niezależny. Jest 6 rodzai kąpieli: brahma, agneya, vayavya, divya, varuna i yougika. Yougika to kąpiel w imieniu Pana Hari. Substancja kąpieli jest niezależna ale proces w uwarunkowanym stanie przybiera postać sadhana bhakti (tak jak Krpa). Także argument o niezależnej sile Nama ma się nijak do poruszanego problemu. To jest Twój pierwszy błąd.

Jeśli ktoś słucha jak wzniosły wielbiciel (jakim jest Sri Prahladji) intonuje/śpiewa to odnosi korzyść. W tym samym czasie następuje skrzywienie i spłycenie procesu, którego dystynkcja filozoficzna nie ma sobie równych. Znów pojawia się problem amputacji lewej bądź prawej nogi. Np jeśli byłaby możliwość puszczania świętego Imienia 24h na dobe ale kosztem spalenia wszystkich świątyn (co jest obrazą, tak samo jak upłycanie filozofii) zgodziłbys się? Jeśli tak, to powinieneś zaprzestać nauczania. Prosze zrozum, że Nama musi mieć towarzystwo Bhava i Dharana. Tak jak w teatrze masz wiele rodzajów emocji: Srngara, Vira,Karuna, Adhbuta, Hasya, Vibhatsa, Raudra. Dając Nama bez Bhava i Dharana popełniasz aparadha (daleko od Radha). To jest Twój drugi błąd.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2007, o 11:17 
Morderator

Rafal napisał(a):
Jeśli ktoś słucha jak wzniosły wielbiciel (jakim jest Sri Prahladji) intonuje/śpiewa to odnosi korzyść.

Dziękuje to jest dla mnie konkluzja.

Jednocześnie zgadzam sie z Toba i popieram w 100% ze Bhava i Dharana ( ale ich natężenie zależy od czasu, miejsca, okoliczności i świadomości) są bardzo ważne i ważne jest jeszcze to aby o tym pamiętać, dziękuje ze zwróciłeś na to uwagę.

Pozdrawiam serdecznie i ciesze sie ze doszliśmy do podobnych wniosków

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2007, o 11:27 
Morderator

Rafal napisał(a):
Jeśli intonujesz Vishnu-Nama na Rudraksha, lub Siva-Nama na Tulsi to przysparzasz sobie wiele problemów o czym możesz przeczytać w Puranach.

Zabrzmiało intrygująco mógłbyś coś więcej na ten temat powiedzieć?
Czy problemy o których piszesz wynikają z nastroju Rasabhasa (pomieszania nastrojów)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2007, o 11:56 

madhava napisał(a):
Rafal napisał(a):
Jeśli intonujesz Vishnu-Nama na Rudraksha, lub Siva-Nama na Tulsi to przysparzasz sobie wiele problemów o czym możesz przeczytać w Puranach.

Zabrzmiało intrygująco mógłbyś coś więcej na ten temat powiedzieć?
Czy problemy o których piszesz wynikają z nastroju Rasabhasa (pomieszania nastrojów)

Tak, Rasabhasa jest niebiezpieczna, bo ofiarowanie czy odebranie błogosławieństw / emocji musi być przeprowadzone w czystym i określonym dla relacji nastroju. Jeśli wykonujesz to wszystko w Satva-Gunie, to jest to bardziej bezpieczne ze względu na czyste i niewinne motywacje. Jeśli schodzisz do innych Gun to nawet nieświadome pragnienia mają swój udział i wtedy wchodzisz w zupełnie inny rejon gdzie można się 'pokaleczyć'. Jeśli masz Guru i podążasz, ponownie - jesteś bezpieczny. Jeśli masz Guru i nie podążasz to jest jeszcze gorzej.

Kiedys doszła do mnie taka wiadomość z ust Bramina z Puri, powiedział, że jak ofiarowujesz Shivie Tulsi to będziesz zniszczony. Mogę przypuszczać, że odnosi się to do klątwy Ganesha (Ucchista Ganapati) (syn Shivy) przez Tulsi. Więcej nie chciał powiedzieć. Każde Mala odnosi się do Devaty, którego czcisz. Np Devi czci się na Mala z kryształu. Każdy kolor ma również swoje znaczenie np. jesli ofiarowujesz żółty kwiat, prawą ręką w określony dzień Osobie, która daje Ci jnane wówczas w przeciagu roku (lub 12* 40dni) możesz zyskać sporo wiedzy (jnana siddhi). To samo się dzieje, kiedy intonujesz Gayatri lub odpowiednie Surya Mantry z Jyotir Beeja. Za często się o tym nie mówi z oczywistych powodów.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Pomyłka to czy kicz ?
PostNapisane: 4 lut 2009, o 14:12 

Ktos robi dobra robote.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1