|
Hare Kryszna Prabhus!
Oto fragment drugiej czesci “ Pamietnika podrozujacego nauczajacego” Indradyumny Swamiego odnosnie noszenia stroju Vaisnava.
“ Tego wieczoru zanim udalem sie na spoczynek, odebralem moja elektroniczna poczte I znalazlem list od bhakty z St. Petersburga(…).
Drogi Indradyumna Swami
Prosze przyjmij moje pelne szacunku poklony. Wszelka chwala Srila Prabhupadzie. Slyszalem, ze podczas pobytu w Moskwie znow podkreslales wage noszenia stroju Vaisnava. Powiedziano mi, ze nie przyjmiesz ucznia, ktory nie jest przyzwyczajony do noszenia dhoti lub sari. Rozumiem wage noszenia tego stroju, jednakze nadal mam watpliwosci, czy powinno to byc obowiazkowe, szczegolnie dla rosyjskich wielbicieli. Moje argumenty sa nastepujace:
Niektorzy wielbiciele w bylym Zwiazku radzieckim sa bardzo fanatyczni. Przyjmuja wszystkie instrukcje jak regule, od ktorej nie ma wyjatku. Noszenie dhoti lub sari oznacza reprezentowanie ISKCON-u. Ze wzgledu na niska culture duchowa I osobista wielu rosyjskich wielbicieli, nie mam zaufania, ze beda wlasciwie reprezentowali ISKCON. Wielu wielbicieli nawet w swiatyni nie umie wlasciwie reprezentowac ISKCON-u. Nie wiedza jak nauczac swoich rodzicow I przyjaciol, wiec co dopiero mowic o reprezentowaniu Ruchu na ulicy. Nadal nie mamy zbyt dobrej opinii w Rosji I nie uwazam, aby gromada dziwnie wygladajacych facetow w szafranowych przescieradlach miala przyczynic sie do poprawy tej sytuacji. Zwiekszy sie liczba przypadkow pobicia bhaktow przez pijakow I nacjonalistycznie nastawiona mlodziez(…).
Z powodu fanatyzmu niektorych wielbicieli oraz zimna(szczegolnie w St.Petersburgu), wielu z nich wkrotce sie przeziebi. Gwarantuje to chroniczne choroby w przyszlosci. Niektorzy juz maja problemu z trawieniem, szkoda zeby przeziebienie jeszcze bardziej pogorszylo ich zdrowie.
Moze ja czegos nie rozumiem. Prosze oswiec mnie.
Twoj sluga.”
A oto odpowiedz jaka bhakta otrzymal od Maharaja:
“ Drogi Prabhu
Prosze przyjmij moje pelne szacunku poklony. Wszelka chwala Srila Prabhupadzie. Dziekuje ci za list, ktory odebralem na COM-ie.
Zgadza sie, ze rozmawialem z bhaktami w Moskwie I podkreslalem wage noszenia stroju Vaisnava. Bylem zszokowany kiedy zobaczylem, ze wielu nosi dhoti I sari w czasie porannego programu, a potem- aby wykonywac swoja sluzbe w swiatyni przez reszte dnia- zaklada dzinsy. Zdumialo mnie tez to, jak rzadko widzialem bhaktow w stroju wedyjskim, mimo ze wielu z nich gromadzilo sie na terenie swiatyni w ciagu dnia. Ponadto w czasie naszej wizyty w Radiu Krysznaloka zaden z pracujacych tam wielbicieli nie byl w stroju Vaisnava, chociaz zarowno studio, jak I biura nalezaly do ISKCON-u.
Omowilem te sprawe z Ekanathem Prabhu a nastepnie przedstawilem ja bhaktom, gdyz nie uwazam, aby mozna bylo uznac takie zachowanie za wlasciwe. Z pewnoscia nie powiedzialem, ze nie przyjme na ucznia kogos, kto nie ubiera sie jak bhakta. Zwykle ubranie jest odpowiednie, gdy wychodzimy na sankirtan lub zalatwiac interesy. Moga byc tez inne wyjatki np: sytuacja wielbicieli w takich rejonach, gdzie panuje ogromny nacjonalizm, jak w Armenii czy Tadzykistanie. Jednakze na ogol bhaktowie powinni ubierac sie jak bhaktowie. To stwarza duchowa atmosfere.
Mowisz w swoim liscie, ze wielu wielbicieli nie powinno nosic stroju Vaisnava ze wzgledu na niskie standardy duchowe I culture osobista. Zgadzam sie z tym, ze z pewnoscia sa wielbiciele, ktorzy nie sa zbyt dojrzali, aby reprezentowac ISKCON noszac stroj Vaisnava na ulicy- ale nie dotyczy to wszystkich. Juz raczej samo to, ze masz na sobie zwykle rzeczy zwalnia cie z odpowiedzialnosci I nie zacheca doutrzymywania wysokich standardow zachowania. Noszenie stroju Vaisnavapomaga wiekszosci wielbicieli zachowywac sie przykladnie.
Mowisz, ze wielbiciele w rosji nie maja dobrej opinii. Powiem ci, ze sie mylisz. Podrozuje po calym kraju w dhoti I ogolnie rzecz biorac widze, ze wiekszosc ludzi odnosi sie do mnie z szacunkiem, duzo jest zainteresowanych, a w najgorszym wypadku sa obojetni. Bez watpienia zdarzaja sie nieprzyjemne osoby, ktore denerwuja sie na nasz widok, jednak sa to wyjatki, a nie regula- jak twierdzisz.
Tacy wielbiciele jak Ty, ktorzy rozpowszechniaja nieuzasadnione informacje o rzekomej zlej opiniipublicznej na nasz temat, stwarzaja niepotrzebnie klimatparanoi wsrod wielbicieli. Niektorzy moga czuc sie urazeni widzac nas w stroju Vaisnava, ale generalnie nie jestesmy opstrzegani jako “dziwnie wygladajacy faceciw szafranowych przescieradlach”. Byc moze nie wiesz o tym, bo nigdy nie nosiszpublicznie dhoti. Atmavan manyate jagat- “Mamy tendencje do oceniania innych zgodnie z wlasna mentalnoscia.”
Znam wielu rosyjskich bhaktow , ktorzy nawet sprzedaja ksiazki w stroju Vaisnava I rzadko, jesli w ogole, maja problemy z tego powodu. Jednym z nich jest moj uczen, Uttama Sloka das, ktory od trzech lat wychodzi na sankirtan w dhoti I nigdy jeszcze nie zostal zaatakowany. Ponadto pelni obowiazki sekretarza regionalnego ( spotkania z waznymi osobistosciami zycia publicznegi itd.) I ani razu nikt nie odniosl sie do niego w nieuprzejmy sposob. Mowi, ze ludzie sa bardziej otwarci kiedy jest ubrany w dhoti I kurte. Nie mowie, ze zawsze trzeba tak robic. Sam wychodzilem na sankirtan przez 11 lat I wiem, ze istnieje koniecznosc noszenia zwyklych ubran. Jednak kiedy rozmawialem z bhaktami w Moskwie, podkreslalem raczej to, ze wielu z nich przesadza.
Mysle, ze Twoj argument dotyczacy pogody jest smieszny. Ciepla bielizna jest o wiele lepsza niz dzinsy I z latwoscia mozna ja nosic pod dhoti czy sari.Przez szesc lat robilem harinamy w sniegach Paryza noszac dhoti I ciepla bielizne.
Chcialbym ci przypomniec, ze w czasach gdy zyl Srila Prabhupada, nie nosilismy zwyklych rzeczy- oprocz oczywistych przypadkow, o ktorych juz wspomnialem. Nie zakladalismy dzinsow, aby wyjsc ze swiatyni po butelke mleka, tak jak robi to obecnie wielu wielbicieli. Ludzie w Ameryce I Europie nie wiedzieli wowczas zbyt wielw o nas, niektorzy byly nam nawet wrodzy, ale nie zdejmowalismy strojow z tego powodu.
Kiedy Srila Prabhupadabyl tutaj, zawsze nosilismy tradycyjne wedyjskie ubranie. Bylismy dumni, ze mamy na sobie symbole Vaisnavy, a ludzie mysleli o Krysznie kiedy nas widzieli. Obecnie wydaje sie, ze wielbiciele wstydza sie tego, ze ktosmoglby ich zobaczyc w tradycyjnym stroju Vaisnava I z tilakiem, albo boja siego nosic, gdyz tacy wielbiciele jak Ty wpajaja im falszywe przekonanie , ze ludzie maja o nas zla opinie. Wiele osob nawet nie wie ze istniejemy, bo nigdy nie widza nas w atrakcyjnym stroju Vaisnava.
Mowisz, ze niektorzyrosyjscy wielbiciele”przyjmuja instrukcje jak regule od ktorej nie ma wyjatku.” Kiedy jednak mowilem o tym, jakie znaczenie manoszenie stroju Vaisnava- zarowno dla nas jak I innych- jasno podkreslilem, ze istnieja wyjatki I powtorzeje jeszcze raz: sankirtan, interesy oraz regiony, gdzie naprawde ludzie moga byc wrogo do nas nastawieni. Mysle, ze moje nauczanie w Moskwie bylo wywazone, w przeciwienstwie do Twojego, ktorym-jak czuje-obnizasz duchowe standardy wielbicieli I stwarzasz szanse dla coraz wiekszych kompromisow.
Twoj sluga
Indradyumna Swami.”
Ja osobiscie wzielam slowa swego Mistrza Duchowego do serca I od jakiegos juz czasu nosze sari- w swiatyni, w domu I w miejscach publicznych.
Hari, Hari!
_________________ Srimati Vrindadevi ki jay!
|