Teraz jest 28 lip 2026, o 20:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Liscie Tulasi
PostNapisane: 2 kwi 2007, o 20:43 
Morderator

Zastanawia mnie kwestia tego czy liscie Tulasi sie zanieczyszają, chodzi mi o to czy jak spadna na podłoge to nadaja sie do ofiarowania Krysznie, Jak naprzykład cos sie gotuje i spadnie na podłoge to wystarczy to opłukac (jesli nie dotkneło stopy ) i mozna to użyć do gotowania, a liscie Tulasi, co jak sie rozsypia na podłoge takie suszone, logiczne było by zrobic tak jak z gotowaniem( czyli oplukac i uzyc) ja tak mysle, ale znam takich co mysl inaczej:)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2007, o 19:10 

ofiarowanie suszonych lisci Tulasi to juz samo w sobie jest kompromis :) podnoszenie ich z podlogi to juz kompromis do kwadratu :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2007, o 20:11 
Sponsorzy

Hari Bolo Witam po przerwie :lol:
Osobiscie czytalem w Tulasi mahatmya(chwalach Tulasi) ze jak najbardziej suszone liscie nie są wcale takim kompromisem,choc to pewnie zalezy od standardu czczenia danego Bostwa. Jest tam rowniez napisane ,ze jesli listek Tulasi spadnie na ziemie to nadal mozemy go uzyc w poojy,ale najpierw nalezy go oczyscic przez tkzw proksza tj,(poprostu spryskując je wodą z aczamanu,z mantrą Om astraya phat,poczym wykonac potrzebne mudry) Chociaz z pewnoscią są pewne regulacje rytualne,odnosnie stosowania swierzych lisci tulsi.
Siastry opisują,ze np jesli chodzi o osoby ktore umierają,to najlepiej p0lzyc im na jezyk swierzy lisc tulsi,lub taki ktory jest zerwany nie dluzej jak na 3 dni prze urzyciem go w owym rytuale.
POzdrawiam serdecznie.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2007, o 21:26 

w sensie jakosci ofiarowanego listka, swieze listki Tulasi sa zdecydowanie bardziej pozadane. suszonych uzywa sie tylko zastepczo. wspaniale sa tez swiezo rozwiniete kwiatki Tulasi (manjari) - ich aromat wypelnia pokoj Bostw w jednej chwili :D swieze listki Tulasi sa ulubionym ofiarowaniem dla salagrama-sila.

kazda (nawet domowa!) swiatynia powinna miec kilka Tulasi. jak kos chce nasionka to chetnie wysle. opieka nad Tulasi nie jest wcale taka trudna i moga w niej brac udzial nawet dzieci.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 kwi 2007, o 15:51 
Sponsorzy

Gauranga!
Zgadzam sie z Tobą KulaPavana Pr,nigdy salagram nie wygląda Tak pieknie jak,z swierzymi listkami,a co tu mowic o Manjari.Ten zapach jest niepowtarzalny.
Osobiscie mamy w domku tulasi devi ma juz 8.5 roku jest dosc duuuza na 3/4-te szerokosci naszego pokoiku mysle ze w koronie ma z 180cm .
Ja chetnie przyjme od Ciebie jakies nasionka Tulsi.
To bylby zaszczyt mmiec Tulasi Od Ciebie :D Prabhu.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 kwi 2007, o 16:15 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Osobiscie mamy w domku tulasi devi ma juz 8.5 roku jest dosc duuuza na 3/4-te szerokosci naszego pokoiku mysle ze w koronie ma z 180cm .
Ja chetnie przyjme od Ciebie jakies nasionka Tulsi.
To bylby zaszczyt mmiec Tulasi Od Ciebie :D Prabhu.

Prabhu! to ja padam tobie do stop jako wspanialemu sludze Srimati Tulasidevi! :oops: takie wspaniale drzewko Tulasi to niezbity dowod wielkiego oddania - dandavat pranams! :D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 kwi 2007, o 22:53 
Sponsorzy

Hari Bolo!
Prabhu nie mnie sie te uznanie i uprzejmosci nalezą,tylko mojej zoneczce i jej mamie,tzn mojej tesciowej.Ja poprostu podbieram jedynie listki do codziennej poojy dla mojich ukochanych salagramkow i govardhankow.
Wyobraz sobie ze owe drzewko przywiozl jeden bhakta z odessy,do wroclawia ,jak sie pewnie domyslasz, po tak dlugiej drodzew pociągu ,drzezwko to nie wyglądalo zbyt dobrze.nawet do tego stopnia ze bhaktowie ze swiątyni stwierdzili ze nic nieda sie zrobic.Wtedy Kaveri,(jeszcze wtedy niebyla moją zonką) Postanowila ze postawi ją na tkzw nogi,poprzez nie tylko wlasciwe przesadzenie i podlewanie ,ale i mantrowanie dla jej przyjemnosci.
My sami jestesmy w szoku ze drzewko Tulasi jest z nami tak dlugo,zreguly Tulsi w naszym klimacie jak zyje 6 lat to jest sporo,a Ona jest taka łaskawa,ze nas cagle toleruje
Wszelka Chwala Tulasi devi.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 kwi 2007, o 11:54 

no to w takim razie dandavaty takze dla Kaveri mataji i jej mamy za taka piekna sluzbe oddania! :D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 kwi 2007, o 21:48 
Sponsorzy

Aaaaaaaaaa Przekaze :lol: Dziekuje,w imieniu reszty skladu rodzinnego.
Oraz pozdrawiamy serdecznie.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1