Teraz jest 28 lip 2026, o 22:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 27 lut 2007, o 20:37 

GOURANGA!!!
Drodzy bhaktowie przyjmijcie moje pokłony:-)
Jay Srila Prabhupada!

Mam za zadanie przeprowadzenie dyskusji na podany temat i proszę was o pomoc:
Jak sadzicie jakie skutki niesie za sobą niezrozumienie prawa karmy?
Dlaczego ważne jest aby zrozumieć to prawo i jak nam ta wiedza pomaga w życiu codziennym i pełnieniu służby oddania?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników:-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2007, o 20:42 

Jak się zastanowiłam nasuwają mi się dwie kwestie:

jeśli zrozumiemy prawo karmy to łatwiej nam znaleźć się w otaczającej nas rzeczywistośći gdyż rozumiemy, że wszystko co nas spotyka ma swoją przyczynę i jest jak niektórzy mówią: "niestety" sprawiedliwe.

skoro rozumiemy, że za dobre działania przychodzą dobre rezultaty, a za złe działanie złe rezultaty możemy działać we właściwy sposób. Właściwe działanie jest opisane w pismach świętych.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, o 10:27 

Haribol! To bardzo ciekawy temat. :) Prabhupada powiedział ze dwóch rzeczy w materialnym swiecie nigdy nie bedziemy w stanie pojąć, prawa karmy i pozycji Pana Sivy.
Jednak w Garuda Puranie jest wiele instrukcji jak zdobyć błogosławienstwa, które pozwolą uniknąc spotkania z Jamadutami, i przerażającym obliczem Waitarani. Jednak wydaje mi sie ze dotyczy to bardziej Karma Kandy niż Bhakti.
Jezeli ktoś podporządkuje sie Krsnie , to pisma wedyjskie mówią ze Pan osobiście bierze karme takiej osoby i wybiera aranżacje, które bedą jej najbardziej przydatne do zrealizowania sie.
To teoria a w praktyce to chyba jest tak, ze karma dotyczy nas na tyle na ile nie jesteśmy podpożadkowani. Wtedy jeśli próbujemy działać niezlależnie wpadamy w sidła Maji i musimy odbierać reakcjie, które jesli nie mamy zrozumienia, ze są błogosławieństwami Pana mogą Być przeszkodą w wypełnianiu obowiązków... Tak mi sie wydaje jesli sie myle prosze poprawcie mnie :lol: Pokłony!!

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, o 11:38 

W Bhagavad-gicie rozdział 4 zatytułowany "Wiedza Transcendentalna" tekst 18 Pan Kryszna stwierdza, że niełatwo jest zrozumieć zawiłości działania. W zrozumieniu tego tematu może pomóc nam wyjaśnienie, czym jest karma, vikarma i akarma. Karma, to są nasze czyny, za które odbieramy reakcje. Jeżeli postępujemy w naszym życiu zgodnie z zaleceniami pism objawionych, otrzymujemy pożądane reakcje dające nam możliwość spełnienia naszych pragnień i realizację planów. Jeżeli nasze czyny są wbrew zaleceniom pism świętych wtedy otrzymujemy złe reakcje bez możliwości spełnienia naszych oczekiwań i to nazywamy vikarmą. Wyzwolone osoby, transcendentaliści będąc wolnymi od wpływu energii materialnej są wolni od reakcji za swoje czyny - ich czyny są bezczynem, czyli akarmą. Karma i vikarma wiąże nas w tym materialnym świecie /odczuwamy raz szczęście, a raz cierpienie o różnym stopniu natężenia w zależności od potęgi czynności/.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, o 12:23 

Zatem jaka jest różnica pomiędzy karmą i wikarmą?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, o 12:58 

Karma, to są nasze czyny zgodne z literaturą vedyjską, za które otrzymujemy dobre rezultaty. Vikarmą są działania wbrew autorytetowi ved i wiążą się z tym nieprzyjemne reakcje. Karma i vikarma trzymają ludzi w kręgu narodzin i śmierci.
Z duchowego punktu widzenia wszyscy cierpimy w tym świecie materialnym niezależnie czy jest nam w danym momencie dobrze, czy źle. Prawdziwa radość czeka nas po wyzwoleniu z powtarzających się narodzin, chorób, starości i śmierci.
Hare Kryszna !

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 28 lut 2007, o 13:23 

Vraja priya napisał(a):
Dlaczego ważne jest aby zrozumieć to prawo i jak nam ta wiedza pomaga w życiu codziennym i pełnieniu służby oddania?

Niezrozumienie prawa karmy prowadzi do dzialania ktorego rezultaty nie zawsze beda spelniac nasze oczekiwania (przynosic niepozadane skutki).

Jest to wazne nawet dla bhaktow, poniewaz my wcale nie jestesmy zwolnieni z rygorow tego prawa. Pan Kryszna opiekuje sie Jego wielbicielami, ale znaczna czesc tej opieki odbywa sie wlasnie przez istniejace mechanizmy tego swiata, jak prawo karmy.

Wiekszosc wielbicieli Kryszny zaczyna proces sluzby oddania od praktykowania karma-jogi w swoim zyciu (3 rozdzial Gity) i stad zrozumienie prawa karmy jest dla nas bardzo wazne. Nie mozna mowic o osiagnieciu wyzszych poziomow bhakti jesli nie przejdzie sie najpierw przez etap karma-yogi.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, o 13:41 

Haribol Mataji!
GOURANGA!Prosze przyjmij moje poklony.Wszelka chwala Indradyumnie Swamiemu,wszelka chwala Srila Prabhupadzie!
Gratulacje z okazji inicjacji i twojego wejscia do rodziny Srila Prabhupada.
Zrozumienie karmy. W Bhagavad Gicie Kryszna wyjasnia ze bardzo trudno zrozumiec zawilosci karmy. Tak wiec musimy przystosowac nasze wyjasnienie w zaleznosci od tego do kogo mowimy. Prostota prawa karmy jest to ze za kazda akcje otrzymujemy reakcje. Jesli czynisz dobro otrzymujesz dobro. jesli czynisz zlo to zlo do ciebie wraca. W materialnym swiecie kazdy motywowany jest swymi materialnymi pragnieniami i w zaleznosci od roznego stopnia naszej samolubnosci, to jak zyjemy probujac osiagnac nasze pragnienia, na ile klopoczemy i manipulujemy innymi- swiadomie lub nieswiadomie- do takiego stopnia wszystko nas wroci.
Mozemy zauwazyc ze w ciagu jednego zycia ktos kto jest zly, okrutny,jest zlodziejem,morderca itd.,posiada duzo materialnych dobr i wydaje sie ze prosperuje na wysokim poziomie a czasami bardzo dobrzy ludzie cierpia z powodu np chorob. To wszystko dzieje sie jako rezultat poprzednich czynnosci. Z powodu ignorowania poprzednich narodzin wiele ludzi oskarza Boga. Kryszna nie zmusza nikogo do dzialania np. jesli ja potluke wszystklie okna w twoim domu, nie zadzwonisz na policje i nie powiesz ze to Kryszna wybil mi wszystkie okna. To osoba ktora to zrobila powinna byc oskarzona. I chociaz my nie pamietamy naszych czynnosci z poprzedniego zycia to wciaz jestesmy za nie odpowiedzialni czy nam sie to podoba czy nie.
Rezultatem nierozumienia prawa karmy jest obwinianie za to zlo co nas spotyka wszystkich dookola a nawet Boga. To jest nazywane duma,ktora oslepia zywe istoty w materialnym swiecie i mysla one ze sa kontrolerami,odbiorcami przyjemnosci i nie musza byc za nic odpowiedzialne.
Jak zrozumienie prawa karmy moze pomoc nam w naszej sluzbie oddania? Zeby zrozumiec zycie duchowe mosimy przyjac mistrza duchowego i to nie jest moja spekulacja ale slowa samego Kryszny i Pism Swietych. I jesli probujemy dzialac niezaleznie od pism to to jest vikarma,czyli dzialanie na podstawie materialnych pragnien ( pozadaniu ). Jesli w naszym codziennym zyciu dzialamy zgodnie z instrukcjami mistrza duchowego to to nazywa sie duchowymi czynnosciami. Oczywiscie na poczatku nasze dzialanie nie musi byc czyste ale jesli wciaz podazamy za instrukcjami mstrza duchowego i staramy sie go zadowolic wtedy nasze slowa,mysli i czyny staja sie oczyszczone- swiadome Kryszny( akarma).
Karma. Osoba dzialajaca w Swiadomosci Kryszny jest naturanie uwolniona z wiezow karmy. Jego wszystkie czynnosci sa przeprowadzane dla Kryszny. Dlatego tez taka osoba nie cieszy sie ani nie cierpi z powodu rezultatow swojej pracy. (Bg.4.18 zn.)
Wielbiciel rozumie ze to Kryszna osobiscie a nie materialna energia kieruje i przewdzi wielbiciela. Dlatego tez wielbiciel we wszystkim co mu sie przytraifia czy jest to dobre czy zle widzi £aske Kryszny. A jesli wielbiciel w jakis sposob nie widzi w tym co mu sie przytrafia £aski Kryszny wtedy pokornie zbliza sie do mistrza duchowego lub innych wielbicieli aby zapytac jak zrozumiec ze to co sie dzieje jest wlasciwie £aska Kryszny.
Jest wiele,wiele przykladow w Srimad Bhagavatam i w Caitanya Caritamrita takze jak wielbiciele otrzymywali i akceptowali £aske Kryszny.
Mozna by na ten temat powiedziec o wiele wiecej ale staralem sie odpowiedziec na twoje pytania w miare prosty sposob.
Odnosnie do dobrego aspektu karmy- generalnie jesli dzieje sie cos dobrego w zyciu ludzi nikt nie zastanawia sie nad tym skad to przychodzi ale po prostu sie tym cieszy. Zywe istoty zaczynaja sie zastanawiac dopiero kiedy spotyka ich jakies nieszczescie i wtedy pojawia sie pytanie "dlaczego mnie to spotkalo?" albo "czym sobie na to zasluzylem?". A odnosnie do dobrych uczynkow jak przeprowadzanie starszych przez ulice, charytatywnosc, oddawanie znalezionych pieniadzy ich wlascicielom itd,to moga one byc dobre ale daja efekty w nastepnym zyciu co oznacza ze musisz narodzic sie na nowo, co jest w porzadku jesli myslisz ze przyjecie kolejnego materialnego ciala i doswiadczanie chorob,starosci itd jest dobre. Na przyklad jesli ktos cie ostrzega "nie wchodz w ta ciemna ulice bo czai sie tam gosc z nozem" a ty mimo to tam idziesz nie jest to uwazane za zbyt inteligentne posuniecie. W ten sam sopsob dlaczego przyjmowac kolejne cialo skoro smierc jest pewna. To nie jest inteligentne. Mamy prawdziwe zycie ktore jest wieczne,pelne szczescia, zrozumienia i wiedzy.
Call out GOURANGA be happy.

P.S. Serdeczne pozdrowienia dla Vraja Priyi, Mandakini i Gangi od Kancany(nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie :lol: ).Mam nadzieje ze spotkamy sie w nastepnym miesiacu! GAURANGA PRABHUS!

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 4 mar 2007, o 22:30 

Gratulacje z okazji inicjacji i twojego wejscia do rodziny Srila Prabhupada.

DZIEKUJE BARDZO!!!!!

P.S. Serdeczne pozdrowienia dla Vraja Priyi, Mandakini i Gangi od Kancany(nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie :lol: ).Mam nadzieje ze spotkamy sie w nastepnym miesiacu!

Pewnie, że was pamiętamy!! do zobaczenia wkrótce

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, o 10:17 

Mahabharata.
Człowiek, którego spotykają nieszczęścia będące wynikiem jego własnego działania, nie powinien winić za nie Boga, przeznaczenia , ani innych osób. Każdy z nas otrzymuje dokładnie to, na co zasłużył.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, o 10:24 

Bg 16.24 Z pism świętych należy dowiedzieć się, co jest obowiązkiem, a co nim nie jest. Znając takie zasady i nakazy, należy działać w taki sposób, aby stopniowo wznosić się.

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 7 mar 2007, o 17:19 

Vraja priya napisał(a):

Takie, że uderzając się z całej siły młotkiem w głowę, ktoś będzie miał nadzieję, że sprawi mu to niezwykłą przyjemność. ;) A już poważnie mówiąc, to zgodnie z Bg 8.3 karma czyli działanie dla rezultatów odnosi się do twórczej siły, dającej początek powstaniu materialnych ciał i zmuszającej jivę do transmigracji. Skutkiem nieznajomości prawa karmy, przez osobę pragnącą odbierania przyjemności z materii, będzie więc powstawanie ciał przynoszących jej olbrzymie cierpienie. Następnym rezultatem będzie uwikłanie się w sieć przyczynowo-skutkową pod wpływem niższych gun, co nawet pobożnej osobie, może na dobre uniemożliwić podjęcie poważnej próby zbliżenia się do Boga. Dalszymi konsekwencjami takiego niezrozumienia może być ateizm, porzucenie zasad moralnego postępowania oraz degradacja świadomości, prowadząca do przyjęcia narodzin w królestwie zwierząt, w którym trudno podjąć już debatę na tematy egzystencjalne, czy też wyrobić sobie nowe zdanie na jakikolwiek temat.

Vraja priya napisał(a):

Wiedza o prawie karmy jest częścią wiedzy o Bogu i dlatego Kryszna porusza temat działania (karmy) w Bhagavad-gicie, jako jeden z jej pięciu głównych wątków. Zrozumienie działania i jego konsekwencji jest więc częścią zrozumienia osoby Pana Kryszny. Bez przestrzegania zasad moralnych, co jest wyrazem wiedzy o tym jakie czynności są dobre a jakie złe, niemożliwym jest wzniesienie się do guny dobroci, co jest warunkiem do stania się świadomym Kryszny, i ostatecznie uwolnienia się spod wpływu materialnej karmy. Bhaktowie postępują zgodnie z Kryszna-karmą, najwyższą zasadą moralną.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 8 mar 2007, o 13:31 
Sponsorzy

Vraja priya napisał(a):
skoro rozumiemy, że za dobre działania przychodzą dobre rezultaty, a za złe działanie złe rezultaty możemy działać we właściwy sposób. Właściwe działanie jest opisane w pismach świętych.

Hare Kryszna

Gdyby to było takie proste jak piszesz. Istnieje jednak wiele przykładów z życia, które pokazują, że człowiek ma szczególny talent do wybierania na przekór temu co mu rozum podpowiada. Chodzi bowiem o to byśmy rzeczywiście chcieli tych obiektywnie dobrych rezultatów.
Przychodzi mi na myśl słynne stwierdzenie, że najdziwniejszą rzeczą na świecie jest to, że każdy widzi jak codziennie umierają jego krewni, przyjaciele, wrogowie a działa w taki sposób jakby go nigdy miało to nie spotkać.
Niby każdy wie, że musi umrzeć. Niektórzy nawet mówią, że są na świecie dwie pewne rzeczy śmierć i podatki, ale nawet tak duży wydawało by się stopień pewności nie gwarantuje rozsądnego działania.
Zatem, jeżeli mówimy o właściwym działaniu to prędzej należało by zapytać w jaki sposób utożsamić swoją koncepcję bycia szczęśliwym z tym co na ten temat podpowiada nauka o prawie karmy.
Kwintesencją nauki o prawie karmy jest to, że działanie dla rezultatów ostatecznie przynosi wyłącznie cierpienie i że właściwym działaniem jest robienie wszystkiego dla zadowolenia Kryszny.
Jak o tym się przekonać? :? Pewnie trzeba spróbować :D .
Chyba mój wywód mogę uznać za prawidłowy, skoro doprowadził do takiej konkluzji? :wink:

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, o 15:25 

Vedanta-sutra (2.1.34) potwierdza, że Pan nigdy nie jest stronniczy wobec żadnej żywej istoty (vaisamya-nairghrnye na sapeksatvat). Żywa istota sama odpowiedzialna jest za swoje własne czyny. Pan tylko – za pośrednictwem natury materialnej, Swojej zewnętrznej energii – ułatwia jej spełnianie tych czynów. Każdy kto posiadł doskonałą wiedzę o skomplikowanym prawie karmy, czyli o pracy dla zysku, nie podlega już skutkom swoich czynów. Innymi słowy, osoba która rozumie tę transcendentalną naturę Pana, jest człowiekiem doświadczonym w świadomości Krsny, a zatem nigdy nie podlega prawom karmy. Kto natomiast nie zna transcendentalnej natury Pana i kto myśli, że czynności Pana mają na celu osiągnięcie jakichś korzyści, tak jak jest to w przypadku żywych istot, ten z pewnością zostanie uwikłany w rezultaty swoich czynów. Ale osoba znająca Najwyższą Prawdę jest duszą wyzwoloną, usytuowaną w świadomości Krsny.
Rozdz. 4 w. 14 Śrimad Bhagavad-gity

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2007, o 08:17 

Żywe istoty przebywają w tym świecie materialnym z własnego wyboru. Pragnienie zadowalania swoich zmysłów, a porzucenie wiecznej służby oddania dla Pana jest przyczyną pojawienia się tak nieskończenie wiele dusz w tym materialnym stworzeniu. Nie ma miłości bez wolnego wyboru. Każdy sam zdecydował, a z powodu naszych różnych pragnień znajdujemy się w odmiennych warunkach. Świat materialnych jest zatem szansą dla uwarunkowanych dusz, by wznieść się na wyższy poziom świadomości i powrócić do świata duchowego na utraconą wieczną pozycję.
Każda żywa istota ma różne pragnienia, które są przyczyną wzrostu określonego typu ciała. Z powodu papa bidża- grzesznych pragnień jest taka różnorodność materialnych ciał przyznanych uwarunkowanym duszom zgodnie ze stanem ich umysłu.

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1