Teraz jest 29 lip 2026, o 04:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Poza instytucją"
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:28 

Jak najbardziej podpisuje sie pod powyzszym postem, lecz z malym dodatkiem;
sugeruje, aby usuwac wypowiedzi, ktore same z siebie nic szczegolnego nie wnosza
a wrecz przeciwnie powoduja powyzsza sytuacje.
Najlepiej jest zaczac od nasienie sprawy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:51 

A może przed dyskusją, polskiej naturze lepiej posłużyłoby rozładowanie napiętych emocji poprzez bitwę na puchowe poduszki. Kiedy pasja już opadnie, ponownie można by spróbować otworzyć usta... w celu wspólnego przyjęcia prasadam, aby następnie... ;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 07:22 

Gatida das napisał(a):
sugeruje, aby usuwac wypowiedzi, ktore same z siebie nic szczegolnego nie wnosza

"Nasieniem sprawy" nie są posty, lecz niereformowalne osoby, które są tu tylko po to, żeby wciskać fałszywą i niebezpieczną agitkę partyjną swojego "yuga-acaryi", pożal się Boże.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 07:37 

Madhavcaran napisał(a):
Gatida das napisał(a):

"Nasieniem sprawy" nie są posty, lecz niereformowalne osoby, które są tu tylko po to, żeby wciskać fałszywą i niebezpieczną agitkę partyjną swojego "yuga-acaryi", pożal się Boże.

Alez drogi Prabhu, jesli wczytasz sie w miedzy wiersze mojej wypowiedzi dokladnie to tam zobaczysz co sam powyzej napisales. Te sama rzecz mozna powiedziec na kilka sposobow.

Dlatego Pan Moderator winien sie zajmowac ow jednostkami.

Pozdrawiam :D
Hare Krsna!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 21:22 

Myslę, że wiele osób nie rozumie co naprawdę oznacza towarzystwo, sanga. To nie jest zatwierdzona literą prawa organizacja. To mozliwość skorzystania z łaski osób bardziej zaawansowanych. Istnienie organizacji powinno sprzyjać sadhu sandze i to był jedyny powód dla którego Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati jak i potem jego uczniowie zakładali organizacje.

Zatem Pani z owego hotelu jak najbardziej może mieć sangę, towarzystwo swojego guru. Nie potrzebuje do tego zakładac żadnej organizacji, ani uczestniczyć w życiu innej. Nie ma co zakładać, że jej się nie uda. Jesli jest kwalifikowanym uczniem i ma kwalifikowanego guru, zrobi postep. Na pewno byłoby jej raźniej gdyby mogła sobie pospiewać bhajany w towarzystwie podobnie nastrojonych osób, ale nie jest to niezbedne, a jesli miałaby spotkać jakiegoś neofitę- fanatyka, mogłoby wręcz być szkodliwe.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 21:29 
Morderator

Brajasundari napisał(a):
... na pewno byłoby jej raźniej gdyby mogła sobie pospiewać bhajany w towarzystwie podobnie nastrojonych osób, ale nie jest to niezbedne

Mogłabyś coś więcej, jak to widzisz ? pytam z ciekawości,
Moje osobiste doświadczenie jest takie że sanga odpowiednich osób daje moc i entuzjazm, ale może to mój poziom, chętnie bym posłuchał o innych poziomach i ich zrozumieniu

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 01:02 

Brajasundari napisał(a):
Na pewno byłoby jej raźniej gdyby mogła sobie pospiewać bhajany w towarzystwie podobnie nastrojonych osób, ale nie jest to niezbedne, a jesli miałaby spotkać jakiegoś neofitę- fanatyka, mogłoby wręcz być szkodliwe.

golokera prema dhana - harinama sankirtana

Sankirtana oznacza sanga kirtana, grupowy kirtan. Kryszna prema w nastroju mieszkańców Goloki Vraja Dhama osiągalna jest poprzez harinama sankirtana. Jak więc możesz utrzymywac Mataji, że nie jest to niezbędne? Niezbędne do czego?
http://www.youtube.com/watch?v=DPF6GkYhmpo

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 02:46 

Jest coś takiego ze z jeden strony mamy świat Idei, prawdy, Boga i czy można powiedzieć ze jest on tożsamy z daną instytucja.:) ? Dla przykładu czy Chrześcijaństwo jest tożsame tylko z Koscilem Katolickim? A np; Buddyzm tylko z Lamaizmem Dalajlamy?

Wydaje się oczywiste że Idea jest wyżej i szerzej niż konkretna instytucja. Ze tak właśnie jest zdrowe i naturalne. Instytucje są bardzo dobre ale nie ogarniaj całej idei, tak samo ISCKON nie będzie ogarniał całej możliwsi realizacji Kryszny. Dla przykładu juz dawano ktoś napisał ze Ardzuna i PAndawowie pewnie mili by problemy z przynależnością do naszej organizacji, bo przecież pili wino, brali udział w hazardzie, mieli wspólna żonę itp.

Świadomość Kryszny jest na pewno dużo większa niż ISCKON. Całe Srimad Bhagwatam, cała Gita nie wspomina o ISCKONIE. Nawet jeśli teraz jest to apogeum, rozwoju myśli wisznuckiej, to nie ogarnia i tak wszystkiego:)

Czy ta osoba która spotkałem ma pzrecztac tutaj na stronie bhaktow ze marnuje życie dopóki nie będzie członkiem formalnym ISCKONU? Czy na pewno jest to bona-vide podjejscie? Czy tak mówią siastry i tak chciałby Prabhupada? Czy po to Prabhupada zaozył isckon?

Drugie pytanie to przynależność tez jest stopniowalna. Kto z nas jest w 100% zadedykowany? Załuszmy jesteśmy w celach organizacji na 60% ale wciąż mamy wiele do wyplninia a ktos jest 10% i czy mamy prawo mówić ze my wtedy jesteśmy bliżej Kryszny?

Tak czy tak wątpię by jakaś organizacja mogla ogarnąć Boga.

Oczywiste członkowie organizacji zasługują na szacunek z powodu szerzenia chwał Iminia Kryszny, ale tylko z tego powodu a nie z powdu samej przynależności. Na ile dana organizacja jest duchowa zależy na ile relaziuje słowana Kryszny. I jako członkowie ISCKONU powinniśmy się starc alby było to jak największa zgodność.

W Gicie Kryszna mówi ze "Stopniowo te nauki przekazywane w sukcesji uczniów uległy zatraceniu, wtedy zstępuje by je naprawić" potwierdza to ze nie ma przeszkód by nawet w duchwej instytucji i samradaji odejść od duchowego przekazu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 08:12 

Pavana Caitania napisał(a):

Czy ta osoba która spotkałem ma pzrecztac tutaj na stronie bhaktow ze marnuje życie dopóki nie będzie członkiem formalnym ISCKONU?

Gdzie na tej stronie znalazłeś taką opinię drogi Prabhu?
Cytuj:

Drugie pytanie to przynależność tez jest stopniowalna. Kto z nas jest w 100% zadedykowany? Załuszmy jesteśmy w celach organizacji na 60% ale wciąż mamy wiele do wyplninia a ktos jest 10% i czy mamy prawo mówić ze my wtedy jesteśmy bliżej Kryszny?

Drogi Prabhu
Właśnie po to wymyślono procenty by nie wszystko było białe (100%) lub czarna (0%)

Chodzi tylko by nauczyć się ich używać, a nie pozostawać przy tych dwóch opcjach. Jest tyle stanów świadomości Kryszny ilu bhaktów, a poza tym Ci bhaktowie czasem robią postęp a czasem nie. Organizacja może im w tym pomagać lub nie. To oni decydują jak jej użyć i jak ją tworzyć. Bo organizacja to właśnie Ci bhaktowie i ich możliwość kooperacji. Dusze są poza instytucją, ciała są w instytucjach po uszy...
Procenty dotyczą bardziej ich możliwości wynurzania się (wersja optymistyczna) lub zanurzania się (wersja pesymistyczna) w oceanie energii materialnej. Szklanka w wersji optymistycznej jest do połowy pełna, a w pesymistycznej do połowy pusta (w procentach to byłoby ok 50%)
Bliskość do Kryszny nie mierzy się w procentach, ale procenty mogą nam pomóc w zobaczeniu czy nasze ciała oczyściły się już nieco bardziej lub nie.

Cytuj:
Tak czy tak wątpię by jakaś organizacja mogla ogarnąć Boga.

Podzielam Twoją wątpliwość, jeśli chodzi o ten świat materialny.
Lecz z tego co wiem świat duchowy jet bardzo zorganizowany (dużo jest o tej organizacji w "Źródle Wiecznej przyjemności"), i legitymacje tam dają i imiona i stroje organizacyjne i nawet festyny tam organizują. Tylko duże lepiej im to wychodzi... :D
Cytuj:

Oczywiste członkowie organizacji zasługują na szacunek z powodu szerzenia chwał Iminia Kryszny, ale tylko z tego powodu a nie z powdu samej przynależności. Na ile dana organizacja jest duchowa zależy na ile relaziuje słowana Kryszny. I jako członkowie ISCKONU powinniśmy się starc alby było to jak największa zgodność.

Członkowie ISKCONu w świątyniach powtarzają rano werset z siksastaki: trinad api sunicena... jest to zorganizowane i mogą tego użyć by rozwijać pokorę lub nie. Można to robić w domu, albo gdzie indziej. Istotą jest świadomość celu zorganizowania się. Są też reguły dawne od Kryszny jak się organizować i można ich używać lub tworzyć własne. Historia uczy, że Krysznie lepiej wychodzi tworzenie, utrzymywanie i niszczenie niż komukolwiek innemu. Warto więc zrozumieć jak funkcjonować w zorganizowanym przez Krysznę świecie świadomie i robić to.
Cytuj:

W Gicie Kryszna mówi ze "Stopniowo te nauki przekazywane w sukcesji uczniów uległy zatraceniu, wtedy zstępuje by je naprawić" potwierdza to ze nie ma przeszkód by nawet w duchwej instytucji i samradaji odejść od duchowego przekazu.

Dlatego powinniśmy czytać i studiować książki Śrila Prabhupada pod kierunkiem guru oraz prezentować je innym by sprawdzić efekt naszego zrozumienia. To część naszej misji jako ISKCONu...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 10:28 

Być może żle zrozumiałem wypowiedzi z tego własnie tematu. Wydawało mi sie ze ich nastrój jest jednak negatywnie nastawiony w stosunku do bhaktów poza instytucją.

Ja osobiscie jestem jak najbardziej za instytucja ISCKONU. O i wogole za instytcjami. Ale uwazam ze jest tez cos wiecej, tez cos poza nimi. Nie jest to jedyna droga. Być moze nawet trudniejsza. Watpie tez by np;na Wodscku mozna było pwoiedziec ze celem naszym jkest "zachecanie do przyłaczenia sie do instytucji" raczej jest nim dzielnie sie wiedza o samorelaizacji i Krysznie. Prznajmij ja tak to widze.

Instytycja jest jak najbardziej dobra i pożądana, ale z drugiej strony jesli skupi sie na tym by wewnatzrnie sie utwierdzac w tym ze jest ważna to nie jest chyab jej apogeum. Tak jak rozumiem to co chciał Prabhupada to silna istytucja bramonow, przywodcow duchwych społeczstwa, wyedukwanych, czystych. 1% bhaktow miał jakby zarazic i pzrewodniczyc społecznstwu. To chyba miał byc silny 1% ale nie zajety utwierdzaniem sie wewantrz ale tez działaniem na zewnatrz.

Ja to widze tak ze bhaktowie z poza intytucji wini wdziecznosc instytucji za szerzenie chwał Kryszny. Z Koleii CI z instytucji winni życzliwi stosunek w strone bhaktow poza-intytcyjnych, na zasadzie wymiany miłosci. Niezaleznie czy ktos przynalezy czy nie, bhakta to bhakta.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 11:47 

Kedarnath dasa napisał(a):
Brajasundari napisał(a):
Na pewno byłoby jej raźniej gdyby mogła sobie pospiewać bhajany w towarzystwie podobnie nastrojonych osób, ale nie jest to niezbedne, a jesli miałaby spotkać jakiegoś neofitę- fanatyka, mogłoby wręcz być szkodliwe.

golokera prema dhana - harinama sankirtana

Sankirtana oznacza sanga kirtana, grupowy kirtan. Kryszna prema w nastroju mieszkańców Goloki Vraja Dhama osiągalna jest poprzez harinama sankirtana. Jak więc możesz utrzymywac Mataji, że nie jest to niezbędne? Niezbędne do czego?
http://www.youtube.com/watch?v=DPF6GkYhmpo

Mój komentarz dotyczy koniecznosci uczestniczenia w zyciu "instytucji" takiej czy innej. Nie powiedziałam, że ta Pani nie uczestniczy w harinama sankirtana. Kiedy odwiedza swojego guru z całą pewnoscią to robi. Jakie mamy podstawy, zeby twierdzić, że to jej nie wystarczy do zrobienia postepu duchowego?
Uczestnicy tego forum też nie robia codziennie harinamów, a przecież celem jest kirtaniya sada harih :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 15:17 

Pavana Caitania napisał(a):
Być może żle zrozumiałem wypowiedzi z tego własnie tematu. Wydawało mi sie ze ich nastrój jest jednak negatywnie nastawiony w stosunku do bhaktów poza instytucją.

Jeśli chodzi o mnie, to nawet nie przyszło mi to do głowy. Zazwyczaj ciskam tylko gromy, w kierunku mentalności, która zezwala na źle motywowaną i niekonstruktywną krytykę sadhu-sangi (i jej członków), przybierającej zewnętrzną formę, uznanej przez państwo jednostki organizacyjnej.

Taka mentalność jest często projekcją czyjejś niechęci (traumy?) do specyficznej jednostki sprawującej zazwyczaj funkcję lidera, na całą instytucję-sadhu-sangę. Kończy się to często publiczną, "śmietnikową ucztą" moralnych ocen ich postępowania, lub krytyką czegokolwiek, co tego typu "wrony" uznają w danym momencie za błędne.

A słowem kluczem i tarczą dającą schronienie takim nonsensom są impersonalnie brzmiące terminy "instytucja", "ISKCON" lub "GBC", które można kopać do woli, nie ryzykując w ich mniemaniu, Wajsznawa aparadhy. To nie jest postępowanie Wajsznawów, tylko głupców. Co gorsze, czynione jest to przez osoby nie posiadających odpowiednich kwalifikacji do wyrażania sądów moralnych (bramin, kszatria), i nie na bazie śastr (np. Manu-samhita, Śri Kryszna Bhajanamrita), ale na gruncie judeochrześcijańskiego paradygmatu moralnego, co jest już po prostu żałosne.

Krytykę, sądy moralne i ulepszanie zostawmy więc tym, których jest to służbą zgodną z ich kwalifikacjami, naturą i wiedzą, a przede wszystkim, z ich pozycją w specyficznej sandze/instytucji. Trochę więcej wiary w oczyszczającą moc świętego imienia, jak też w obecność Pana w naszych sercach, który daje nam potrzebną inteligencję, jak Go zadowolić, a nawet wrona może zrobić postęp.

Tak więc, jest to odwrotność tego, jak to wpierw zrozumiałeś Prabhuji. Innymi słowy, w pełni się ze sobą zgadzamy. :) Żadni bhaktowie, czy to w instytucji, czy poza, nie powinni być w taki sposób traktowani.

To powiedziawszy, chciałbym uczulić wszystkich piszących tu bhaktów ISKCONu, na zupełny brak potrzeby i niestosowność, zniżania się do poziomu obdarzania epitetami czyjegoś guru, w celu wykazania swoich racji. Zostawmy to wronom.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Ostatnio edytowano 25 sie 2010, o 15:41 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 15:41 

Najmniejszą komórką organizacyjną jesteśmy my sami :-)
Ciekawe zrozumienie zaprezentował Trisama Prabhu :-)
Mam pytanie uzupełniające.
Czy to oznacza, że świadomość Kryszny jest jednoznaczna z zorganizowanym życiem?

Tak Drogi Trisamo Prabhu odebrałem twoje doświadczenia, że jednak jest.
Idąc dalej tym wątkiem, możemy dojść do punktu jak bardzo ważną rzeczą w naszym życiu duchowym jest odpowiedzialność za nasze czyny.

Tak jak pisze na końcu Purnapragja Prabhu, to że będziemy kogoś obwiniać za nasze niepowodzenie w niczym nam nie pomoże.
Pomocne natomiast będzie zorganizowane/świadome Kryszny życie w którym weźmiemy odpowiedzialność za nasze życie w swoje ręce i staniemy się gotowi do służenia.

Nasza postawa służenia będzie inspirować innych i w ten sposób chwały świętego imienia będą się rozszerzać. Sankirtana jagja ki! Jay!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 sie 2010, o 10:57 

Tak z ciekawości, może napiszcie jeśli znacie przypadki jakiś bhaktów z poza instytucji? Jeśli spotkaliście takich?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 sie 2010, o 22:27 

Purnaprajna napisał(a):
i oprócz gadania, niewiele robie

(...)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1