Teraz jest 29 lip 2026, o 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sławni wegetarianie
PostNapisane: 22 sie 2010, o 06:42 

Niemen oczywscie:)
Hitler ponoć:)
z tego co słyszalem Kasia NOsowska z Hey, kilka razy zmieniała diete raz w tą raz w tamtą NA jakim etapoie jest teraz nie pamietam.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 sie 2010, o 10:24 
W klimatach reggae to napewno:Sizzla,Capleton,Anthony B,Lutan Fyah,Jah Mason,Junior Kelly,Fantan Mojah,Ras Luta,Bas Tajpan,Rastamaniek,Pablopavo(voc.Vavamuffin-nie wiem jak reszta zespołu)Pewnie i wielu więcej jest znanych wegetarian,ale powyższych nazwisk jestem pewien na 100%.

PostNapisane: 23 sie 2010, o 10:47 

Wegetarianizm to przeszlosc, terazniejszosc i zarazem przyszlosc normalnej diety.
Coraz wiecej ludzi mowi o wegetarianizmie, wiec dajmy im wiedze o tym czym to jest
i jak wspaniale mozna zyc jako wegetarianin; zdrowiej :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 10:53 

Pavana Caitania napisał(a):
Hitler ponoć:)

Chociaż Hitler konsumował produkty zwierzęce, jak ser, masło i mleko, próbował unikać mięsa, by uspokoić swój „nerwowy żołądek”. Cierpiał na niestrawność i pojawiające się co jakiś czas bóle żołądka, które zaczęły go nawiedzać począwszy od wieku młodzieńczego(85), jak również na nadmierne wzdęcia i nie dającą się opanować potliwość.(86) Pierwsza wzmianka o jego próbie wyleczenia swych problemów żołądkowych odpowiednią dietą, pojawia się w liście, jaki napisał w 1911 r., gdy mieszkał w Wiedniu: „Cieszę się, że mogę Cię powiadomić, że już czuję się na ogół dobrze... to nic takiego nie było, tylko mały rozstrój żołądka i próbuję leczyć się dietą złożoną z owoców i warzyw”.(87)
Odkrył on, że kiedy zmniejszył spożycie mięsa, wówczas nie pocił się tak bardzo i miał czystszą bieliznę. Hitler był także przekonany, że jedzenie warzyw zmniejsza wzdęcia - coś, co okropnie go krępowało i powodowało duże zakłopotanie.(88) Obawiał się bardzo zachorowania na raka, który zabił jego matkę i wierzył, że raka powodowało jedzenie mięsa i zanieczyszczenia.(89)
Mimo to, Hitler nigdy całkowicie nie zrezygnował ze swoich ulubionych dań mięsnych, zwłaszcza: kiełbasek bawarskich, klusek z wątróbką oraz pieczonej i faszerowanej dziczyzny.(90) Dione Lucas, która przed wojną pracowała jako szefowa kuchni w hamburskim hotelu, pamięta, jak była często wzywana do przygotowywania Hitlerowi jego ulubionych dań. „Nie zamierzam zepsuć waszego apetytu do nadziewanych gołąbków (świeżo opierzonych około 4-tygodniowych)” - napisała w swojej książce kucharskiej - „lecz jeśli chcecie wiedzieć, była to ulubiona potrawa Hitlera, który często stołował się w tym hotelu. Niech to, mimo wszystko, nie zniechęci nas do tego znakomitego przepisu”.(91) Jeden z jego biografów twierdzi, że w swej konsumpcji mięsa, Hitler ograniczał się w większości do kiełbasek.(92)
Jakiekolwiek były jego preferencje dietetyczne, Hitler nie okazywał sympatii dla sprawy wegetariańskiej w Niemczech. Gdy doszedł do władzy w 1933 r., zdelegalizował wszystkie towarzystwa wegetariańskie w Niemczech, aresztował ich przywódców i wstrzymał publikowanie głównego czasopisma wegetariańskiego wydawanego we Frankfurcie. Nazistowskie prześladowania zmusiły niemieckich wegetarian - maleńkiej mniejszości w mięsożernym oceanie - albo do ucieczki z kraju, albo do zejścia do podziemia. Niemiecki pacyfista i wegetarianin, Edgar Kupfer-Koberwitz, uciekł do Paryża, a później do Włoch, gdzie został aresztowany przez Gestapo i wysłany do obozu koncentracyjnego w Dachau (zob. rozdział 8.). W czasie wojny nazistowskie Niemcy zdelegalizowały wszystkie organizacje wegetariańskie na okupowanych terytoriach, mimo iż dieta wegetariańska pomagała łagodzić braki żywnościowe w czasie wojny.(93)

http://www.wegetarianie.pl/Article172.html

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 11:31 

Dzieki Balaji za powyzsze informacje :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 17:47 

jahrecki napisał(a):
W klimatach reggae to napewno:Sizzla,Capleton,Anthony B,Lutan Fyah,Jah Mason,Junior Kelly,Fantan Mojah,Ras Luta,Bas Tajpan,Rastamaniek,Pablopavo(voc.Vavamuffin-nie wiem jak reszta zespołu)Pewnie i wielu więcej jest znanych wegetarian,ale powyższych nazwisk jestem pewien na 100%.

No tos mnie zaskoczył bo jeszcze rok temu narzekał na żołądek i vege nie był ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 18:17 
Jeśli chodzi o Bas Tajpana,to nie mam na 100% pewności,akurat info o jego wegetarianizmie znalazłem na innym forum,ale w jego tekstach,ani w wywiadach nie ma najmniejszej wzmianki na ten temat.Tak że w tej kwestii mogę się mylić,ale znając mój upór to przeszukam cały internet i się okaże naprawdę jak to jest z tą jego dietą 8)

PostNapisane: 23 sie 2010, o 18:39 

No ciekawe Balaji. Zwłaszcza o aresztowaniu przez Hitlera szefów stowarzyszeń wegetariańskich.
Ja oglądałem na Diskovery program o próbie zabicia Hitlera przez wywiad Brytyjski poprzez otrucie.
Przez kilka miesięcy obserwacji, a także dzięki przesłuchaniom byłego kelnera Hitlera nie udało im się zaobserwować by jadł mięso.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 19:24 
Poznański zespół Apatia w całym składzie to wegetarianie,jedna z ich płyt nosi tytuł"100% vegetarian band"
http://muzyka.onet.pl/10174,44879,plyty.html
i poniżej jeszcze teledysk
http://www.youtube.com/watch?v=cDeTYs5OqDc

PostNapisane: 23 sie 2010, o 20:41 

Mam propozycje abysmy pisali na temat tego kto jest vege w przypadku,
kiedy faktycznie mamy sprawdzone wiadomosci na temat danej osoby.
W innym wypadku bedzie balagan

Mysle, ze co do takiej osoby jak Adolf H. powinnismy dac sobie na luz i zaprzestac
wymieniac jego osobe w tym dziale.
Sadze, ze jest znacznie wiecej godnych uwagi ludzi, aby wymieniac tutaj ich
zacne imiona, jak rowniez wypowiedzi na temat wegetarianizmu itp ktore
padaly z ich slow.

Takze, czy ktos ma jakies przyklady ciekawych wypowiedzi slawnych ludzi,
ktorzy byli wegetarianami?

Hare Krsna.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 20:57 
Popieram przedmówcę,umknął mi zespół Sistars bardzo fajny polski zespół niestety nie istniejący już,oraz Masta Killa członek legendarnej grupy hip-hopowej Wu Tang Clan,poniżej na dowód filmiki :)

http://www.youtube.com/watch?v=a7W0IV1HaJE Sistars
http://www.youtube.com/watch?v=LqFZmM0USnM Masta Killa

Hare Krsna!

Poniżej dorzucam jeszcze teledysk grupy Youth Of Today,gdzie wokalistą był Ray Cappo bardzo dobrze znany z formacji Shelter

http://www.youtube.com/watch?v=nFUqrzCZOuo

PostNapisane: 24 sie 2010, o 08:10 

No ciekawe Balaji. Zwłaszcza o aresztowaniu przez Hitlera szefów stowarzyszeń wegetariańskich.
Ja oglądałem na Diskovery program o próbie zabicia Hitlera przez wywiad Brytyjski poprzez otrucie.
Przez kilka miesięcy obserwacji, a także dzięki przesłuchaniom byłego kelnera Hitlera nie udało im się zaobserwować by jadł mięso.

Wbrew temu co piszą przedmówcy , myślę ,ze to jest interesujące ...czy Hitler był zdeklarowanym wegetarianinem czy nie ? Niewątpliwie często argumentem przeciwko wegetarianizmowi jest przytaczanie słów ,ze Hitler tez był wege ...jak choćby ten
http://www.polskatimes.pl/magazyn/103863,wegetarianin-to-czlowiek-ktory-potrzebuje-pomocy,id,t.html#material_2
Cytuj:
Całkowite odrzucenie mięsa oznacza przyjęcie stanowiska ekstremalnego w dziedzinie, w której ekstremizm jest akurat najmniej pożądany. Niektórzy powiadają: "Hitler był wegetarianinem", jak gdybyśmy mieli do czynienia ze swoistym paradoksem czy niespodzianką. Może. Ale mnie nic w tym przypadku nie zaskakuje. Wcale a wcale. Był wegetarianinem, bo był ekstremistą. Nie potrafił czynić niczego w połowie. Zaniepokojony tym, że system bankowy weimarskich Niemiec w większości kontrolują Żydzi - co zresztą było prawdą - mógł przecież równie dobrze wprowadzić program uczynienia owego systemu bardziej atrakcyjnym dla gojów. Mógł wymyślić stypendia z ekonomii dla tęgich bawarskich wcinaczy wieprzowiny. Wyciągnąć jakichś mało inteligentnych chrześcijańskich wałkoni z zatłoczonych piwiarni i zrobić z nich kasjerów. Ale nie uczynił żadnej z tych rzeczy. Wybrał inne rozwiązanie - zabić wszystkich europejskich Żydów.

Podobnie, gdyby był bardziej zrównoważony, Hitler mógł zareagować na zawierającą mnóstwo mięsa i tłuszczu tradycyjną niemiecką dietę (zapewne mu nie służyła) w zgoła inny sposób. Na przykład poprzez nakładanie większej ilości kiszonej kapusty na talerz i ograniczanie tym samym ilości kiełbasy. Czy spożywanie od czasu do czasu sałaty lub mniejszych ilości szynki na śniadanie. To też stanowiłoby jakieś rozwiązanie problemu. Ale nie. Tu także nie poszedł tą drogą. Był ekstremistą. I jako taki musiał nie jeść ŻADNEGO MIĘSA. NIGDY. PRZENIGDY.
Ideologiczna droga od orzechowych kotlecików do niemieckiego obozu koncentracyjnego Belsen jest prosta. I krótka.

Przyznam nie wiem zbyt wiele na temat diety Hitlera ...ale tak z tego co się zorientowałem... to unikał jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych , oczywiste jest,ze nie było to podyktowane ideą nie zadawania przemocy czy jakimiś wyższymi racjami moralnymi
Wydaje się też, ze jego wegetarianizm zdrowotny nie był też konsekwentny do końca i czasami podjadał coś mięsnego

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 08:31 

Co ciekawe... Ghandi ,na przykład, przeszedł na świadomy wegetarianizm właśnie pod wpływem idei głoszonych przez organizacje wegetariańskie działające w Anglii w czasie gdy tam studiował . Jego rodzice byli wielbicielami Wisznu i ortodoksyjnymi wege ale sam Ghandi już w szkole w Indiach nabrał przekonania ,ze siła i przewaga Brytyjczyków wynika właśnie z tego ,ze jedzą mięso . Sam z kolegą po kryjomu zaczął jeść mięso . Wyjeżdżając do Anglii na studia prawnicze obiecał matce ,że nie będzie jadł mięsa , obcował z kobietami i unikał alkoholu ...trzymał się tego co prawda ale sam nie miał co do wegetarianizmu zbyt głębokiego przekonania ...ta ,płynąca z wewnętrznego przekonania idea wegetarianizmu, pojawiła się właśnie podczas odwiedzania lokalnych restauracyjek wegetariańskich i czytania tam pism i książek o wege . Więc gdyby wtedy przy włady był ktoś taki jak Hitler i rozwiązał te wszystkie stowarzyszenia ...być może Ghandi nie byłby wymieniany wśród znanych wegetarian

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 sie 2010, o 14:56 

"Nalezy pytac nie o to, czy zwierzeta moga rozumiec,
ani czy moga mowic, lecz czy moga cierpiec"

Jeremy Bentham

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2010, o 16:57 

Jak możemy oczekiwać idealnych warunków na Ziemi, gdy nasze ciała są grobami zamordowanych zwierząt? Dopóki będą istniały rzeźnie, będą istniały i pola bitew.
Lew Tołstoj
Zostałem wegetarianinem nie dla swojego zdrowia, ale dla zdrowia kur.
Isaac Bashevis Singer

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1