Purnaprajna napisał(a):
PS. Prosiłbym o nie używanie argumentu yukta-vairagyi, bo byłby to w tym przypadku argument-wymówka dobry dla niedojdy umysłowej.

Nareszcie ktoś mnie wywołał do odpowiedzi, wymawiając moje drugie imię

niedojda umysłowa

z drugiej strony nie ma co się śmiać
pojawiłem się w tym świecie z własnej głupoty...
Brak kultury o jakim tu jest mowa, jest również kulturą.
Dużo zostało napisane o zasadach, normach, ubiorach
Ja odniosę się do najważniejszego aspektu kultury, czyli do wartości:
- współczucie
- miłosierdzie
- oddanie
- miłość
- pokora i wolność od f.e.
- dzielenie się
- świadomość Kryszny
wszystkie one mieszczą się w jednym słowie - bhakti, i kiedy manifestuję się bhakti w sercu, naturalnie pojawiają się właściwe zasady, normy działania, ubiory itd
...przypomniał mi się teraz Śrila Prabhupad na jednym z vaisnava sabha we Vrndavan... podczas publicznego wystąpienia, został zapytany przez jednego z Goswamich, czy nie uważa, iż jego uczniowie pochodzący z krajów mleca yavana nie będą zakłóceniem w Vrndavanie.
Kiedy Śrila Prabhupad to usłyszał, podniósł się z vyasasanu i chciał wyjść, wszyscy byli zaskoczeni, a wtedy Śrila Prabhupad powiedział, jeśli nie chcecie tu mych uczniów, to ja odchodzę razem z nim z Vrndavan. Na to wszyscy zaczęli przepraszać Śrila Prabhupada, gdyż taka jest kultura Vaisnava, iż jeśli wielbiciel jest urażony, należy go przeprosić...
Później Śrila Prabhupad w prywatnej rozmowie z Goswamimi wyjaśnił:
- Jeśli chcecie zwrócić uwagę mym uczniom, pokornie Was proszę nie róbcie tego publicznie, gdyż w ten sposób oni mogą stracić wiarę w Krysznę, a to jak wiecie jest najważniejsze, teraz jest czas i możemy omówić to co moglibyśmy poprawić w naszym nauczaniu...
Śrila Prabhupad zawsze stawał po stronie uczniów, po mimo tego iż ich kultura była jaka była, wynikało to z jego miłości do nich, tak dużej iż gotów był dla nich opuścić Vrndavane...
Dlatego nie użyję argumentu yukta vayragi, ale miłosierdzia jakie dla nas miał Śrila Prabhupad...
Słowo czystego wielbiciela jest ważniejsze od słowa samego Kryszny...
Jeśli Śrila Prabhupad mówi, że damy rade to to się stanie i jayva dharma zamanifestuję się w naszym społeczeństwie... nastąpi to jeśli będziemy szli w ślady naszego ukochanego Acaryi...