Teraz jest 29 lip 2026, o 02:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śrila B.V. Narayana Maharaja - przeprosiny GBC
PostNapisane: 26 lis 2009, o 23:17 
Hey! Bhaktowie zadaję pytania do których mam prawo jako wychowanek ISCKOnu, który przez GBC był odcinany od nektaru od 1996 roku. ktos przez te wszystkie lata mówił bhaktom co mają myślec i robić. Ponieważ Trisama Prabhu w/g mnie może mi to wyjaśnić więc pokornie pytam.
I was też pokornie bhaktowie proszę byście nie zabierali głosu jezeli nie macie w temacie nic do powiedzenia tylko sobie oceniacie.
Ufam, że Trisama Prabhu nie potrzebuje tu obrońców i udzieli mi odpowiedzi na te proste pytania.

PostNapisane: 26 lis 2009, o 23:45 
Morderator

premananda napisał(a):
Ponieważ Trisama Prabhu w/g mnie może mi to wyjaśnić więc pokornie pytam.

Chyba masz problem poważny z postrzeganiem postawy roszczeniowej i pokory :lol: ale wierze ze Krysznie na Tobie zależy i że odpowiednio Cie oszlifuje i staniesz się diamentem :)

premananda napisał(a):
Ufam, że Trisama Prabhu nie potrzebuje tu obrońców i udzieli mi odpowiedzi na te proste pytania.

Tu nie o obronę kogokolwiek chodzi tylko to Twój brak wyczucia ...z czym do kogo ...

... ogarniecie życiowe ważna rzecz, takie moje doświadczenie jak będziesz czuł ze to już czas by zacząć się uczyć to tylko na tym skorzystasz jak to mówią "im szybciej tym lepiej", ale z rozsądkiem polecam podejść do tematu , jak zresztą do wszystkiego...

Bez urazy ale jak będziesz miał takie emocjonalne podejście do rozmówców to szybko się skończysz ... nie wiele osób chce odpowiadać na argumenty stawiane na platformie emocji, przynajmniej te co bystrzejsze osoby, tak Ci tylko podpowiadam ... bo nawet chyba Cie trochę polubiłem, taki zacietrzewiony jesteś ale ma to swój urok,chęć do walki zawsze mi imponuje :)... oczywiście do momentu gdy nie wyprowadzisz mnie z równowagi, wtedy potrafię być bardzo mało dyplomatyczny i gwarantuje Cie ze wtedy będziesz miał powody by poczuć się niechcianym, taki już ze mnie zimny drań :twisted: :lol: i co gorsza dla Ciebie jestem na tym forum moderatorem czyli co ... punkt dla mnie :lol:

Ale tym czasem pozdrawiam Cie z cała moją sympatia dla Ciebie bo wydajesz się być sympatycznym gościem tylko trochę narwanym :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 00:24 
Sponsorzy

Hey! Bhaktowie zadaję pytania do których mam prawo jako wychowanek ISCKOnu, który przez GBC był odcinany od nektaru od 1996 roku. ktos przez te wszystkie lata mówił bhaktom co mają myślec i robić. Ponieważ Trisama Prabhu w/g mnie może mi to wyjaśnić więc pokornie pytam.
I was też pokornie bhaktowie proszę byście nie zabierali głosu jezeli nie macie w temacie nic do powiedzenia tylko sobie oceniacie.

Pozwole sobie zauważyć że również jestem wychowankiem ISKCON-u od roku 1988 ale nigdy nikt nie instruował mnie w jaki sposób powinienem myśleć na temat NM. Co wiecej nawet do jakiegos roku wstecz nie wiedziałem ze ktoś taki istnieje. Tak wiec bardzo prosze o niegeneralizowanie. Pozdrawiam Krsna Sambandha das

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 00:44 
sambi108 napisał(a):
Pozwole sobie zauważyć że również jestem wychowankiem ISKCON-u od roku 1988 ale nigdy nikt nie instruował mnie w jaki sposób powinienem myśleć

a o książce "Siksa poza ISKCONEM" słyszałeś?

PostNapisane: 27 lis 2009, o 07:21 
Sponsorzy

premananda napisał(a):
sambi108 napisał(a):
Pozwole sobie zauważyć że również jestem wychowankiem ISKCON-u od roku 1988 ale nigdy nikt nie instruował mnie w jaki sposób powinienem myśleć

a o książce "Siksa poza ISKCONEM" słyszałeś?

Rozmowa nie na temat! ! ! !Dołanczam sie do textu K.sambhandy Pr

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 11:50 

Hari bol Bhaktowie Pana

miło się czyta że ktoś docenił kogoś, że jest oddanym wielbicielem :) zwłaszcza/nawet jak jest z innego obozu..

Cytuj:

Jak to mówią: "Dobre płoty czynią dobrych sąsiadów." Jeżeli głosimy, że nie ma żadnych ograniczeń czy dzielących te organizacje "opłotków" (chociaż z samej natury tych rzeczy one istnieją), i jednocześnie werbalnie i w czynach (np. przez krytycyzm i agitację jej członków) głosimy wyższość naszej własnej organizacji nad inną, umniejszając wartość innych i bezprawnie wkraczając na ich teren działania i wpływów, to sami tworzymy żyzne w konflikty ognisko zapalne.

Rezultatem takiej niemądrego działania, będzie pojawienie się wysokich ogrodzeń, z drutami kolczastymi, kamerami monitorującymi i wieżyczkami z karabinami maszynowymi. Tam gdzie panuje bezprawie i kradzieże, tam trzeba chronić się za wysokimi murami, zamiast żyć w spokoju, za narysowaną kredą na trawniku linią graniczną. To jest naturalna reakcja. Pomocnym w zrozumieniu tego, jest porzucenie naiwności, zejście z obłoków na ziemię oraz nabycie wewnętrznej uczciwości.

to pewien (separatystyczny?) rodzaj zrozumienia sąsiedztwa...

Cytuj:
Mozna byc kochajaca rodzina, bez wrogoscvi wobec sasiadow,a nawet mozna zapraszac sie na wspolne obiady i ogniska, w letnie wieczory i calkiem dobrze sie bawic bez utraty rodzinnej indywidualnosci. :lol:

A to inny sposób rozumienia sąsiedztwa:)

Osobiście wolę być w dobrych stosunkach z sąsiadem, można zawsze cukier pożyczyć, albo nawet zostawić dzieci pod opieką :) zamiast budowania wysokich murów. Nawet jeśli takie utrzymanie dobrych stosunków wymaga trochę więcej wysiłku niż wspomniana budowa. Do rozważenia przez każdego indywidualnie.

Wspomniany przez Rasasthali wykład KKP mozna zobaczyć tu (tłumaczenie na polski):
cz1 http://www.youtube.com/watch?v=oz3Yblfcnoo
cz2 http://www.youtube.com/watch?v=l3R7bpMz2tw

Spotkanie miało miejsce w Puli w tamtym roku w wakacje. Byłem na kilku spotkaniach Światowego Towarzystwa Wisznuitów (WVA) i widziałem współpracę pomiędzy członkami różnych sang. Wiec jest to możliwe, aby współpracować na różnych polach nie mieszając się w sprawy wewnętrzne konkretnej misji przez inną. Dla nie wtajemniczonych powiem, że idea WVA pochodzi od Jivy Goswamiego, a było też promowane m.in przez Bhaktivinoda T i Bhaktisidhante Thakura.

Ważne jest towarzystwo wielbicieli, a dokładnie czystych wielbicieli.

Gdy Sukadeva Goswami wypowiadał ŚB to słuchały go różne osoby, nie zależnie czy były z tej czy innej sangi, bo był poprostu kwalifikowanym mówcą. Nawet jego guru ( Narada Muni) oraz param guru ( Brahma) byli tam obecni :)

I tego sobie życzmy, żeby to było jedynym kryterium :)

Pokłony dla wszystkich :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 12:21 

premananda napisał(a):
Cytuj:
2009/II-104 Euro GBC for Poland
Trisama Dasa was accepted as the Euro GBC for Poland for one year on his request. Hence this will be reviewed at our Euro GBC meeting next October.

http://www.eurogbc.com/index.php?option ... &Itemid=85

Gratulacje !!!

Również gratuluję!

korzystając z okazji chciałbym zadać dwa nowe pytania przedstawicielowi GBC:
zaleciłeś, żeby wszyscy sie przeprosili. czy Ciebie to tez dotyczy?
czy Twój stosunek do Śrila Narayana Maharaja był przez ostatnie lata taki jak GBC?

Drogi Prabhu

Pozwolę sobie najpierw sprostować Twoje zrozumienie cytowanego przez Ciebie fragmentu:
W Europie działa od kilku lat regionalna Rada (zwana w skrócie Euro GBC), której celem jest koordynowanie działań MTŚK na obszarze Europy. W skład tej Rady wchodzą członkowie globalnego GBC (w Europie jest takich 11-tu), członkowie o statusie Euro GBC (osoby opiekujące się pewnymi obszarami z ramienia Euro GBC) oraz reprezentanci poszczególnych krajów. Ja zostałem wybrany jako reprezentant naszego kraju w tym roku.

Jeśli więc Twoje pytanie jest skierowane do przedstawiciela GBC na Polskę, to jest nim Jego Świątobliwość A. C. Bhaktivaibhava Swami.

Czytając tekst, który rozpoczął ten wątek zrozumiałem, że wielbiciele reprezentujący GBC spotkali się z Jego Świątobliwością Narayanem Maharajem i jego zwolennikami by rozwiązać problem wzajemnego odnoszenia się wśród wielbicieli. Rozumiem, że intencją obu stron jest wyjaśnienie sobie swoich postaw i przeproszenie za złe zachowanie. Ton tego komunikatu wzbudza moje zaufanie i mam nadzieję, że obie strony znajdą odpowiednie rozwiązanie.

Jeśli sądzisz, że Jego Świątobliwość Narayana Maharaja jest w jakiś sposób urażony moim zachowaniem poinformuj mnie proszę o tym. Chętnie przeproszę go za moje złe zachowanie wobec Jego osoby, ale daj mi znać, proszę, za co mam go przeprosić.

Jeśli Ciebie w jakiś sposób uraziłem wybacz mi proszę, ale jestem neofitą i nie potrafię się jeszcze zachowywać tak jak powinienem.

Mój stosunek do Jego Świątobliwości Narayana Maharaja jest taki sam jak wobec wszystkich starszych wielbicieli, których nie znam osobiście. Szanuję ich, lecz nie studiuję ich nauk. Rozumiem, że między starszymi wielbicielami zdarzają się czasem nieporozumienia
lecz ja jako osoba nie przyjmuję strony żadnego z nich, gdyż tak rozumiem zachowanie zgodne z etykietą waisznawa.

Jeśli moje zachowanie w jakiś sposób niepokoi Ciebie, wybacz mi. Ja w takich sytuacjach unikam osób, które mnie niepokoją.

Pozdrawiam serdecznie
Trisama dasa

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 18:01 
Drogi Prabhu!
Dziekuje za odpowiedź!
Sądząc po reakcjach Twoich zwolenników, spotkała mnie wielka łaska w postaci Twojej odpowiedzi.
Trisama napisał(a):
Czytając tekst, który rozpoczął ten wątek zrozumiałem, że wielbiciele reprezentujący GBC spotkali się z Jego Świątobliwością Narayanem Maharajem i jego zwolennikami by rozwiązać problem wzajemnego odnoszenia się wśród wielbicieli. Rozumiem, że intencją obu stron jest wyjaśnienie sobie swoich postaw i przeproszenie za złe zachowanie. Ton tego komunikatu wzbudza moje zaufanie i mam nadzieję, że obie strony znajdą odpowiednie rozwiązanie.

Zrozumienie, o którym wspominasz (celowo nie piszę - Twoje zrozumienie) jest prawie całkowicie (99%) błędne.
oto główny cel spotkania:
Cytuj:
Anuttama dasa, minister komunikacji ISKCON-u przemawiając z ramienia GBC, przeprosił oficjalnie Narajana Maharaja

wyjasnienie za co, jest już feminizmem autorstwa GBC.

Cytuj:
Jeśli sądzisz, że Jego Świątobliwość Narayana Maharaja jest w jakiś sposób urażony moim zachowaniem poinformuj mnie proszę o tym.

Sądzę, że Śrila Narayana Mahararaja nie jest urażony niczyim zachowaniem. Jesli Ciebie to interesuje to możesz Śrila Narayana Maharaja o to po prostu zapytać.
Cytuj:
Chętnie przeproszę go za moje złe zachowanie wobec Jego osoby
nikt chyba tego nie wymaga, a na pewno nie ja.
Cytuj:
, ale daj mi znać, proszę, za co mam go przeprosić.

może np. za "gorące powitanie" i zachęcanie innych bhaktów do równie "gorącego powitania" w Polsce, wielbicieli nauczających z ramienia Śrila Narayana Maharaja?
Cytuj:
Jeśli Ciebie w jakiś sposób uraziłem wybacz mi proszę, ale jestem neofitą i nie potrafię się jeszcze zachowywać tak jak powinienem.

Również prosze o wybaczenie.
Cytuj:
Mój stosunek do Jego Świątobliwości Narayana Maharaja jest taki sam jak wobec wszystkich starszych wielbicieli, których nie znam osobiście.

Rozumiem.Wszyscy nieznajomi mają zakaz wstępu do świątyń ISCKONU.
Cytuj:
Jeśli moje zachowanie w jakiś sposób niepokoi Ciebie, wybacz mi. Ja w takich sytuacjach unikam osób, które mnie niepokoją.

Niewątpliwie ta uwaga ucieszy wielu. Dziękuję za ten tani i ograny chwyt subtelnego wskazania, że interlokutor to zazdrośnik i należy go co najwyżej ignorować. Ta instrukcja sprawiła mi dużą przyjemność.

zadałem następujące pytania:
Cytuj:
przez tyle lat wmawiano wielu, że jest tak i tak, a teraz okazuje się że jest zupełnie inaczej? bez słowa wyjaśnienia tym wszystkim "maluczkim bhaktom"? przecież w tym temacie były pisane całe tomy np"Siksa poza ISCKONEM". i co tego wszystkiego już nie ma?
czy Twój stosunek do Śrila Narayana Maharaja był przez ostatnie lata taki jak GBC?

dziękuje za odpowiedzi, które mi wystarczają.

Serdecznie pozdrawiam :)

PostNapisane: 27 lis 2009, o 18:37 

Uprzejmna sugestia dla moderatorów: A może by tak mały, przynajmniej tymczasowy "banik" dla Premanandy, aby nieco ostygł w swoich prowokatorskich zapędach podżegania ognia bezwartościowej części dyskusji. Takie strzykające zawiścią i szyderstwem teksty nikomu nie służą, i nikogo nie inspirują.

Do Premanandy: Opamiętaj się chłopie! Lecz swoje emocjonalne "rany" prywatnie, w zaciszu swojego domostwa, w gronie Ci bliskich osób, a nie publicznie, w nastroju taniego skandalu. A jeżeli już w ogóle nie możesz się kontrolować i nadal zamierzasz obnażać publicznie tą mniej atrakcyjną stronę swojej mentalności, to rób to przynajmniej z klasą, najlepiej na własnym forum, które sam utrzymujesz i za które płacisz.

Myślę, że większość czytelników tego forum zgodzi się ze mną, że nikt z nas nie chce czytać tu dzień po dniu, czyjegoś gorzkiego użalania się nad własnym "niesprawiedliwym" losem, za który odpowiedzialni są jedynie inni, a dokładniej my sami.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 19:37 
Morderator

premananda napisał(a):
Drogi Prabhu!
Dziekuje za odpowiedź!
Sądząc po reakcjach Twoich zwolenników, spotkała mnie wielka łaska w postaci Twojej odpowiedzi.
Trisama napisał(a):

Zrozumienie, o którym wspominasz (celowo nie piszę - Twoje zrozumienie) jest prawie całkowicie (99%) błędne.
Cytuj:
Anuttama dasa, minister komunikacji ISKCON-u przemawiając z ramienia GBC, przeprosił oficjalnie Narajana Maharaja

Cytuj:
Jeśli sądzisz, że Jego Świątobliwość Narayana Maharaja jest w jakiś sposób urażony moim zachowaniem poinformuj mnie proszę o tym.

Sądzę, że Śrila Narayana Mahararaja nie jest urażony niczyim zachowaniem. Jesli Ciebie to interesuje to możesz Śrila Narayana Maharaja o to po prostu zapytać.
Cytuj:
Cytuj:

może np. za "gorące powitanie" i zachęcanie innych bhaktów do równie "gorącego powitania" w Polsce, wielbicieli nauczających z ramienia Śrila Narayana Maharaja?
Cytuj:

Cytuj:
Mój stosunek do Jego Świątobliwości Narayana Maharaja jest taki sam jak wobec wszystkich starszych wielbicieli, których nie znam osobiście.

Cytuj:

Niewątpliwie ta uwaga ucieszy wielu. Dziękuję za ten tani i ograny chwyt subtelnego wskazania, że interlokutor to zazdrośnik i należy go co najwyżej ignorować. Ta instrukcja sprawiła mi dużą przyjemność.

Cytuj:
przez tyle lat wmawiano wielu, że jest tak i tak, a teraz okazuje się że jest zupełnie inaczej? bez słowa wyjaśnienia tym wszystkim "maluczkim bhaktom"? przecież w tym temacie były pisane całe tomy np"Siksa poza ISCKONEM". i co tego wszystkiego już nie ma?

Twoja postawa zaczyna być coraz bardziej irytująca, jedyne czego chesz to awanture i zeby Cie przepraszano, dopusc sobie taka postawe roszczeniową bo sie tylko kompromitujesz.

MASZ PIERWSZE OSTRZEŻENIE że byś oprzytomniał !!!

Jeśli to nie zadziała na Twoją rozpalona od żalu do całego świata i awanturniczą postawę to raczej będziesz musiał sobie znaleźć inne miejsce do pisania i wtedy staniesz się "męczennikiem" i będziesz mógł sam sobie przyznać medal za zwalczanie iskconowców, ale na razie jeszcze tym "męczennikiem" wyrzuconym z forum złych iskconowców nie jestes :lol: wiec jeśli chcesz tu pisać to się kontroluj bo tak jak Ci kilka postów temu napisałem szybko się skończysz...

Czy tak wygląda standard zachowania wielbiciela z sangi która prezentujesz? zastanów się jaki przykład dajesz bo chcesz czy nie reprezentujesz sobą pewna opcje i to powiem szczerze w średnio inspirujący sposób ... wiec przemysł swoje zachowanie jesli chcesz towarzystwa wielbicieli z tego forum .... jeśli nie chcesz to odejdź w pokoju ... i żeby było jasne na razie jestem uprzejmy i lojalnie ostrzegam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 19:38 
Morderator

premananda napisał(a):
Drogi Prabhu!
Dziekuje za odpowiedź!
Trisama napisał(a):

Cytuj:

Cytuj:

Cytuj:
Cytuj:

Cytuj:

Cytuj:

Cytuj:

Cytuj:

Twoja postawa zaczyna być coraz bardziej irytująca, jedyne czego chesz to awanture i zeby Cie przepraszano, dopusc sobie taka postawe roszczeniową bo sie tylko kompromitujesz.

MASZ PIERWSZE OSTRZEŻENIE żebyś oprzytomniał !!!

Jeśli to nie zadziała na Twoją rozpalona od żalu do całego świata i awanturniczą postawę to raczej będziesz musiał sobie znaleźć inne miejsce do pisania i wtedy staniesz się "męczennikiem" i będziesz mógł sam sobie przyznać medal za zwalczanie iskconowców, ale na razie jeszcze tym "męczennikiem" wyrzuconym z forum złych iskconowców nie jestes :lol: wiec jeśli chcesz tu pisać to się kontroluj bo tak jak Ci kilka postów temu napisałem szybko się skończysz...

Czy tak wygląda standard zachowania wielbiciela z sangi która prezentujesz? zastanów się jaki przykład dajesz bo chcesz czy nie reprezentujesz sobą pewna opcje i to powiem szczerze w średnio inspirujący sposób ... wiec przemysł swoje zachowanie jesli chcesz towarzystwa wielbicieli z tego forum .... jeśli nie chcesz to odejdź w pokoju ... i żeby było jasne na razie jestem uprzejmy i lojalnie ostrzegam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 21:18 

madhava napisał(a):

Myslę, ze znowu jest to przykład rzutowania czyjegos zachowania na jego guru i całą sangę. Dlaczego? Czy jesli bhakta x z Iskconu, uczeń Iskcon guru, pojdzie na wódkę, to automatycznie oznacza to, że jego guru wychowuje pijaków? Czy automatycznie dyskredytuje to jego rodzenstwo duchowe? Dla mnie to bedzie jedynie symptom, ze bhakta x z czyms sobie nie radzi...

Pierwszym forum na którym Premananda został zbanowany bylo forum uczniów Narayana Maharaja, gdzie zachował sie arogancko wobec moderatorów, którzy sa jego starszymi braćmi duchowymi.

Premananda ma jakis problem, nie wiem jaki, bo jesli dobrze kojarze osobe(na podstawie sredniej jakosci zdjec z innego forum) , to znałam go jako zupełnie innego człowieka w realu- spokojnego, sympatycznego, odpowiedzialnego... Mam nadzieje, że ten jego nastroj wymachiwania siekierka to tylko tymczasowe odreagowanie jakichs stresów.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 27 lis 2009, o 23:36 
madhukari napisał(a):
nie ma sprawy :) ..na priva napiszę co i jak :D

no jak tam Prabhu? kiedy spotkanie? też bym chętnie wpadł

PostNapisane: 28 lis 2009, o 00:06 

Hare Kryszna! Jaya Prabhupada!

Dandavat Pranams! Drogi Gauranga Avatar Prabhu, gratuluję tobie tego olśnienia, którym się z nami tak wylewnie i otwarcie podzieliłeś! To bardzo raduje moje serce, ponieważ po przeczytaniu wszystkich dostępnych mi (czytaj opublikowanych!) listów mojego gurudewy; A C Bhaktivedanta Swamiego Srila Prabhupady, po przeczytaniu wszystkich artykułów z pięciotomowego wydania "The Harmonist"(czyli pisma założonego przez Srila Bhaktivinode Thakura i początkowo nazywanego "Sajuyja Tosan"i, a później wydawanego już jako "The Harmonist" przez jego syna; Srila Bhaktisiddhantę Saraswatiego Prabhupada i jego najważniejszych uczniów i współpracowników takich jak np: Srila Bhakti Rakshaka Sridhara Deva Goswami Maharadża, czy Puyjipada Bhakti Pramode Puri Maharadża, nigdzie w ich listach albo artykułach nie spotkałem się z tonem lekceważącym, szyderstwami czy też jakąkolwiek błazenadą. Nawet kiedy wyżej wymienieni przeze mnie aczarjowie nie zgadzali się ze zdaniem swoich interlokutorów czy innych adwersarzy, to ton ich wypowiedzi był zawsze uprzejmy i nacechowany szacunkiem albo przynajmniej okazywał obeznanie z etykietą waisznawów. O etykiecie waisznawów przypomniał nam przewybornie Kanhaya-lal Prabhu, więc nie będę się tutaj powtarzał, bo sam możesz sobie jeszcze raz przeczytać ten cenny wpis Kanhaya-lal Prabhu. To co chcę tutaj powiedzieć to to, że staniesz się wiarygodny jeżeli skorzystasz z tego szczęśliwego i cennego oświecenia i od tej pory twoje wypowiedzi nacechowane będą uprzejmością i życzliwością dla tych wszystkich, którzy tak jak i ty starają się szerzyć kult i nauki Sri Kryszny Czaitanji Mahaprabhu w naszym kraju i na całym świecie, chociaż niekoniecznie są członkami instytucji duchowej do której ty przynależysz.

Drogi Gauranga Avatar Prabhu, listy Srila Bhaktivedanty Swamiego Prabhupady, są skierowane głównie do dwóch grup odbiorców; jego własnych uczniów oraz jego braci duchowych i czytając je możemy z łatwością zauważyć, że Srila Prabhupad w listach do swoich braci duchowych zawsze zachowywał się zgodnie z etykietą waisznawów i do starszych od siebie wiekiem albo stażem duchowym braci duchowych zawsze zwracał się zwrotem ...Dear NN Maharaja, please accept my humble obeisances, (w skrócie: PAMHO) czyli po polsku : Drogi NN Maharadżo proszę przyjmij moje pełne pokory pokłony i stąd jak zapewne sam wiesz pochodzi ISKCON-owy (i nie tylko!) standard odnoszenia się do niemal wszystkich czcicieli Kryszny w obecnych czasach w naszej linii Gaudiya-sampradaya. W listach do swoich uczniów Srila Prabhupada niekiedy opisywał tych samych swoich braci duchowych do których tak grzecznie i kurtuazyjnie się odnosił w swoich własnych listach do nich, jako osoby, które mu tylko stawały na drodze, przeszkadzały, bezpodstawnie krytykowały i nic takiego nie uczyniły dla rozwiju misji ich własnego mistrza duchowego etc. etc. Co ta sytuacja oznacza? Ano to, że kiedy wysyłamy nasze posty internetowe, albo kiedy piszemy innego rodzaju korespondencję które komentują wypowiedzi innych bhaktów, to powinniśmy zawsze postępować zgodnie z etykietą waisznawy, taką jaką pokazał nam i nauczał nas mój gurudewa Srila A C Bhaktivedanta Swami Prabhupada, nawet jeżeli inne osoby tak nie postępują. To jest nasz obowiązek w stosunku do naszej guru-varga! Taka postawa jest wyrazem naszej miłości dla Sri Sri Radhy i Kryszny i dla wszystkich waisznawów. Wancza kalpa...etc. musi płynąć z serca a nie być jedynie bezmyślnym bełkotem płynącym z naszych ust. Wancza kalpa...etc. oznacza, że naprawdę rozumiemy, że każdy inny jest prawdziwym waisznawą a my w najlepszym wypadku jesteśmy jedynie pretendentami. Tylko taka świadomość i idąca za nią praktyka codzienna, pozwoli nam osiągnęć Kryszna Bhakti i Prema Bhakti. Tylko wtedy będziemy wiarygodni jako kandydaci na czystych czcicieli Kryszny, co jest naszym świętym obowiązkiem!

Wysyłając nasze posty w internet musimy także pamiętać i o tym, że w sieci znajduje się także wiele ciekawych i niewinnych osób szukających Łaski Bożej. Jeżeli w naszej korespondencji będziemy się wzajemnie tylko opluwać i usiłować bezustannie wykazać wyższość naszych racji nad zdaniem innych, to jest to tylko krecia robota, bo ci zaciekawieni i niewinni pomyślą sobie, że to jakaś banda nawiedzonych bezgraniczną pychą i głupotą błaznówalbo trefnisiów! Taka pozbawiona przecież zwykłego rozsądku postawa, pokazuje także brak odpowiedzialności z naszej strony za losy misji Sri Gauraczandry i Srila Prabhupada. Przecież kiedy zwykły obserwator śledzi wiele z tych dyskusji jakie mają miejsce na tym portalu, czy na innych "tzw. Hare Kryszna portalach", to nawet przy ogromie życzliwości ze swojej strony, musi on pomyśleć sobie o nas jako o rozkapryszonych małych chłopcach i dziewczynkach, które bawią się w taką zabawę o nazwie "Ruch swiadomości Kryszny", czy "Hare Kryszna". Internet mamy wykorzystywać w sposób pozytywny aby ukazać piękno świadomości Kryszny, a nie pokazywać innym naszą bezradność i brak znajomości nawet najbardziej podstawowych zachowań cywilizowanych ludzi.

Te wszystkie błazenady, szyderstwa, kpiny i zwykły brak szacunku i miłości do własnych braci w wierze oraz do innych, jakimi przepełnione są nasze wpisy na tych wszystkich "tzw. forach czy portalach dyskusyjnych Hare Kryszna", kompromitują tylko nasz Ruch i powodują. że wiele życzliwych nam z początku osób, odwraca się od nas, bo czują się one w jakiś sposób oszukiwane.

Dlatego na koniec tego mojego listu do ciebie Gauranga Avatar Prabhu, jeszcze raz szczerze gratulując ci tego pięknego zwrotu w twojej postawie wobec innych, apeluję tym samym do ciebie Prabhu, oraz do wszystkich uczestników tego i nnych "tzw. Hare Kryszna forum dyskusyjnych czy portali" o to, abyśmy wykazali wreszcie odpowiedzialność i przestali używać internetu do projekcji własnych chorych zachowań i pobłogosławili wszystkich innych uczestników sieci internetowej zachowaniem godnym gaudiya-waisznawów, tak aby Pan Czaitania Mahaprabhu i wszyscy aczarjowie naszej linii, mogli poczuć się dumni z z powodu naszego przepełnoinego szacunkiem i miłością do innych zachowania, tak aby ich Misja Czystej i Niezachwianej Miłości do Pana Sri Kryszny stanęła wreszcie otworem dla wszystkich spragnionych Łaski Bożej ludzi w naszym kraju. ....W każdej wsi i w każdym mieście...!!!!!

Twój sługa w służbie Srila Prabhupady:

Uttama Bhakti ACBSP. Hari bol! Hari bol!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 28 lis 2009, o 00:29 
Morderator

Brajasundari napisał(a):
madhava napisał(a):

Myslę, ze znowu jest to przykład rzutowania czyjegos zachowania na jego guru i całą sangę. Dlaczego? Czy jesli bhakta x z Iskconu, uczeń Iskcon guru, pojdzie na wódkę, to automatycznie oznacza to, że jego guru wychowuje pijaków? Czy automatycznie dyskredytuje to jego rodzenstwo duchowe? Dla mnie to bedzie jedynie symptom, ze bhakta x z czyms sobie nie radzi...

Moja wypowiedz nie miała na celu weryfikowania całego towarzystwa na podstawie jednej osoby , która jest arogancka i cały czas ma ochotę wszystkich rozliczać i wytwarza nastrój najdelikatniej mówiąc nie sprzyjający konstruktywnym rozmowom

Moja wypowiedz miała na celu uświadomienie tej konkretnej osobie ze swoim zachowaniem nie inspiruje by ktos zechciał mieć towarzystwo takiego awanturnika i aroganta jakim nam się zaprezentował.

Mam to zrozumienie ze osoby zawsze będą reprezentować siebie co by się nie działo, ale są tacy co pomyślą ze ta żenująca roszczeniowa postawa do wszystkich innych sang to oficjalna polityka tego czy innego towarzystwa i w ten sposób ta czy inna osoba robi tak zwana krecią robotę , niszczy wszytko co inni tworzyli, słownikowo to się nazywa ignorancja i niepoczytalność emocjonalna ... może to uleczyć wiedza, zdobyta przez doświadczenie życiowe ... czego życzę tej osobie z całego serca ... życzę takiego zwykłego ludzkiego ogarnięcia życiowego, żeby nikt nie musiał się za niego wstydzić ...

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 192 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1