Teraz jest 28 lip 2026, o 20:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy atrakcja seksualna doprowadza ludzi do Krsny?
PostNapisane: 15 sty 2008, o 15:01 
Sponsorzy

Droga Rasasthali mataji :D
Ja mysle ze (no jako Facet) ze zarowno kobieta ubrana brdzo nieatrakcyjnie ,jak i kobieta ubrana wyzywająco zwrucą na siebie uwage ,tylko ze z odwrotnym skutkiem :D
Uwazam tez (pisze odnosnie swojego nastroju, umyslu) ze to oczym napisala wadanka ma swoje pokrycie z prawdą ,tzn ze bardzo wazne jest jaki Kobieta ma nastroj umyslu. z jaką motywacją sie obnosi w ten czy inny sposob.
Wydaje mi sie :!: :!: :!: :wink: ze mlode bhaktineczki ktore sie ubierają tak a nie inaczej ,powiedzmy Odwaznie :? nawet jesli mają w zamysle zaagitowac. To wydaje sie ze na osobe ktora w prawidlowy sposob przeszla swoj wiek dojzewania ,czy tez buntu. Co najwyzej na widok takiej Bhaktineczki moze sie pojawic usmiech na twarzy i lekkie wspolczucie w sercu. a Jesli tkzw, starsi bhaktowie czują w sercu cos innego to jest to ich problem i to moze znaczyc ze w sztuczny sposob porwali sie na swoją pozycje w swiadomosci Kryszny.
Oczywiscie abstrachując od tego jaka jest etykleta Vaisznawa,czy tez wlasciwego zachowania sie miedzy ludzmi. a szczegolnie podczas nauczania. Ale taki gucio jak ja czytając pierwsze Canto SBhag moze znalesc opowiesc o tym jak Krol Parikshit znalazl byka-uosobienie Dharmy stojącego na 1 nodze ,a pozostale 3 mial podciete przez uosobienie wieku Kali .Gdy Krol zapytal.... kto ci to zrobil Dharma odp,nie wiem Kto czy to ja sam ,czy to kto inny???
Prabhupada komentuje ze wszystkie sytuacje jakie nas spotykają sa zrządeniem wyzszej instancji. a goly brzuszek malej bhaktin X moze byc tylko narzedziem ,ale to nie znaczy ze to Ona jest winna.Ona ma prawo jak kazda osoba ktora porzucila Towarzystwo Kryszny spelniac swe pragnienia.W tym swiecie nawet jesli zewnetrznie podjeła ten proces . Czyz nie. :?: :?: I lepiej tak niz jeszcze inaczej. Przynajmniej na swoim etapie zaawansowania. Wiemy co jest ,a co nie jest wlasiwe.ale czesto przerozne rzeczy i osoby na festivalu indii przyciągają uwage ludzi i ludzie to lubią i czasem od takiej bhaktinki kupią ksiązke.Naprawde Tak bywa.
A jesli chodzi O edukacje, to szczerze powiem W naszym ruchu przynajmniej w polsce nie ma powaznych ,liczących sie w spoleczenstwie ,jak i w naszej spolecznosci nauczycieli z prawdziwego zdarzenia,moze za wyjatkiem 2-3 osob (oczywiscie chodzi mi tu o wiedze scisle Vaishnawa) I uwazam ze owiele wiekszym problemem dla naszego ruchu w polsce ,od golego Brzuszka bhaktineczek ,na letnim festivalu Indii,jest zjawisko takie ze ,bhaktowie ktorzy nawet dają wyklady na uczelniach ,czy tez obracają sie w swiecie wplywowych ludzi nie mowią wprost ze są z Hare Kryszna, jakby sie tego wstydzili ,czy bali. Jak dlugo my nie bedziemy odwazni i przekonani do tego co robimy dla Guru i Krysznny tak dlugo Kryszna ,nie da nam wiekszych mozliwosci do nauczania ponad te Ktore mamy. I to jest prawdziwy problem,a reszta to poprostu malenkie, wielkosci mikroba przeszkody ,na sciezce sluzby Oddania.
a Juz zenujace dla mnie jest to ze saniasini zajmują sie takimi (wybaczcie) pierdolami i probują podcinac tkzw nogi ,swoim braciom duchowym tylko dlatego ze lepiej od nich wiedzą jak szybciej i z wiekszym entuzjazmem poruszac sie na sciezce powrotu do domu powrotu do Boga. Vanca Kalpa..... :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 sty 2008, o 15:05 
Sponsorzy

P.s.
A swoja drogą Rasasthali mataji masz tez niezle fotki na swojej stronie.
i wlasnie w swoich strojach wyrazasz doskonale bogactwo i wachlaz swoich nastrojow i zainteresowan :lol: I uwierz mi ze nie jeden zkrzywiony facet moglby sie zaagitowac he he he.Ale to tak na koniec. Mi sie bardzo podobaly te fotki,wczesniej znalem Cie z opowiesci Kaveri jako Bardzo milą i inteligentną,Teraz dzieki forum moge sie przekonac osobiscie ze taka jestes:-)Poklony dla Meza.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 sty 2008, o 18:25 

hare krsna a propo komentarza Rasasthali M powinnismy wynosic wartości z domu to prawda bo jest to fundament ale ja mam takie realizacje ze większość z mojego otoczenia i ja nie wyniosły ich zadużo sama je zdobywałam i są one uwież odmienne od tego co głosiła moja rodzina i nie zgadzam się ze nie jest możliwe nabywanie czegoś właściwego w wieku 20 czy 30 lat jak by tak nie było to bym ich nie nabywała ale socjalizacja jest ważna . Jest jeszcze jeden aspekt że to od nas zależy jakich dokonujemy wyborów bez względu w jakiej rodzinie się wychowujemy i czy te wartości są dla nas ważne . Co to znaczy ładna brzydka kobieta pojęcie względne ja moge być dla kogoś brzydka a dla kogoś ładna . Zawsze jesteśmy dla kogoś atrakcyjni nieprawdaż !? 8) :lol:
To prawda że stan naszego umysłu też decyduje . Ale dla druga osoba może zwrócic uwage na ciebie bo wydasz się jej atrakcyjna dzięki swojej czystości i innych cech :mrgreen: dandawaty

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 sty 2008, o 18:37 
Sponsorzy

Hari Vadanka!
To prawda jak mawial moj Guru. Nie to ladne co ladne tylko co sie komu podoba.
Masz racje odnosnie nabywania dobrych cech ,czy wlasciwych przykladow w wieku 20-30 lat.z Tym ze Jak wnioskuje Rasasthali chciala powiedziec ze ,duzo trudniej jest wyrobic w sobie nawyki wzorowe ,jakich powinnismy sie uczyc w naszym towarzystwie. Duzo latwiej i glebiej calą te kulture Vaisznawa bedzie latwiej kultywowac naszym dzieciom(oile amy wlasciwe przyklady :lol: ) Tzn ze latwiej dzieciom Bhaktow wrocic do Krysznaickich nawykow ,nawet kiedy w okresie buntu zblądzą i odstąpią od praktyk,bo "wyssaly je z mlekiem mamy" niz tym ktorzy z mlekiem mamy wyssali gorączkowe zachowania sobotnich nocy swoich mam i tatusiow oile ich mieli. Jak Mawia Trisama Prabhu przyzwyczajenie jest drugą naturą.
Oczywiscie wszystko to moze byc podmiotem wielu dyskusji,ale mnie mniej jednak. Gdyby zdobywania wlasciwych wzorcow nie bylo mozliwe dla nas osob pelnoletnich to jaki sens bylo by nauczac calej tej Vaisznawa dharmy?????? :lol: Pozdro!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 11:00 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Nie to ladne co ladne tylko co sie komu podoba.

Wydaje się, że warto by w takim razie spytać co podoba się Krysznie i wtedy będziemy wiedzieli co jest ładne.
A nawet co jest ładne gdzie. Np inaczej stroją się damy w Dvarace, a inaczej we Wradży.
Strój jest tylko sposobem na wyrażenie swoich uczuć na zewnątrz i zdecydowanie inaczej wygląda na osobie niż na manekinie ;-).
Śrila Prabhupada Traktował sari czy doti jako strój cywilizowanych ludzi. Podobnie podchodził do garniturów i innych oficjalnych okryć związanych z jakąś kulturą. Możemy się zastanowić czemu służą okrycia naszych ciał w różnych kulturach i wtedy bardziej świadomie będziemy mogli wybierać w co się ubierać. Ja osobiście wyrosłem w kulturze kontrkultury i bardzo trudno było mi włożyć doti, a z garniturem nie lubię się do dziś. Rozumiem więc, że nasze panie mają swój ideał piękna i stosują się do niego wybierając swój strój.
Kiedyś ideałem dla kobiety było to by pięknie wyglądać dla męża (dlatego najładniejsze stroje ubierała w domu), teraz jest chyba inaczej i ma to swoje skutki... Tradycja opisywana w Bhagavatam pokazuje jak praktyczna jest ta kultura dla rozwoju duchowego. Jednak życie codzienne pokazuje nam jak niewiele ma wspólnego z taką kulturą. Wybieramy jakiś kompromis i doświadczamy jego skutków...
Jeśli postrzegamy piękne kobiety, czy ich stroje jako przejaw energii Kryszny, to taka atrakcja może nas zbliżyć do Kryszny, lecz trzeba pamiętać, że jeśli przy okazji zbliżamy się do płci przeciwnej to działają też inne ustanowione przez Krysznę zasady (np. ogień i ghee = pożar). :lol:
Stroje w kulturze Bhagavatam miały podkreślać pozycje wielbicieli w relacjach z Kryszną i z czasem stanie się to dla nas pewnie bardziej istotne. Wygodniej i praktyczniej robić puję w doti niż w garniturze prawda?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 11:07 

Trisama napisał(a):

Wydaje się, że warto by w takim razie spytać co podoba się Krysznie i wtedy będziemy wiedzieli co jest ładne.
A nawet co jest ładne gdzie. Np inaczej stroją się damy w Dvarace, a inaczej we Wradży.
Strój jest tylko sposobem na wyrażenie swoich uczuć na zewnątrz i zdecydowanie inaczej wygląda na osobie niż na manekinie ;-).
Śrila Prabhupada Traktował sari czy doti jako strój cywilizowanych ludzi. Podobnie podchodził do garniturów i innych oficjalnych okryć związanych z jakąś kulturą. Możemy się zastanowić czemu służą okrycia naszych ciał w różnych kulturach i wtedy bardziej świadomie będziemy mogli wybierać w co się ubierać. Ja osobiście wyrosłem w kulturze kontrkultury i bardzo trudno było mi włożyć doti, a z garniturem nie lubię się do dziś. Rozumiem więc, że nasze panie mają swój ideał piękna i stosują się do niego wybierając swój strój.
Kiedyś ideałem dla kobiety było to by pięknie wyglądać dla męża (dlatego najładniejsze stroje ubierała w domu), teraz jest chyba inaczej i ma to swoje skutki... Tradycja opisywana w Bhagavatam pokazuje jak praktyczna jest ta kultura dla rozwoju duchowego. Jednak życie codzienne pokazuje nam jak niewiele ma wspólnego z taką kulturą. Wybieramy jakiś kompromis i doświadczamy jego skutków...
Jeśli postrzegamy piękne kobiety, czy ich stroje jako przejaw energii Kryszny, to taka atrakcja może nas zbliżyć do Kryszny, lecz trzeba pamiętać, że jeśli przy okazji zbliżamy się do płci przeciwnej to działają też inne ustanowione przez Krysznę zasady (np. ogień i ghee = pożar). :lol:
Stroje w kulturze Bhagavatam miały podkreślać pozycje wielbicieli w relacjach z Kryszną i z czasem stanie się to dla nas pewnie bardziej istotne. Wygodniej i praktyczniej robić puję w doti niż w garniturze prawda?

Dziekujemy Prabhu za madre slowa!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 11:36 
Sponsorzy

Trisama napisał(a):

No wlasnie :lol: Nikt chyba lepiej nie ubral by tego w slowa. Jaya !

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 12:07 
Sponsorzy

Dziękuję Trisamo Prabhu za Twoją wypowiedź. Skupiłem się na dwóch wątkach, które można rozważyć:

Trisama napisał(a):
Kiedyś ideałem dla kobiety było to by pięknie wyglądać dla męża (dlatego najładniejsze stroje ubierała w domu), teraz jest chyba inaczej i ma to swoje skutki...

Trisama napisał(a):
Tradycja opisywana w Bhagavatam pokazuje jak praktyczna jest ta kultura dla rozwoju duchowego. Jednak życie codzienne pokazuje nam jak niewiele ma wspólnego z taką kulturą. Wybieramy jakiś kompromis i doświadczamy jego skutków...

Myślę, że dostrzeżenie i analiza tych skutków będzie (jest) siłą, która obudzi w nas (przyszłych rodzicach, obecnych rodzicach, nauczycielach, osobach dorosłych itp) poczucie odpowiedzialności za to co się robi i mówi (guna dobroci, poziom bramiński) a także świadomość odpowiedzialności społecznej.

Jak zauważył Gauranga Prabhu:

Gauranga napisał(a):
Duzo latwiej i glebiej calą te kulture Vaisznawa bedzie latwiej kultywowac naszym dzieciom(oile damy wlasciwe przyklady :lol: )

...o ile damy właściwe przykłady :) Czyli jest wyzwanie. Myślę, że ten ruch stwarza na tyle duże poczcie bezpieczeństwa (zwłaszcza w zakresie relacji damsko -męskich), że można coraz bardziej uwalniać się od starych nawyków i postaw asekuracyjnych hamujących nasz rozwój.

Śrila Prabhupad mówił, że ISKCON jest również ruchem kulturowym. Co znaczy, że będzie też (zgodnie z przepowiednią) ruchem mającym duży wpływ na wychowywanie i kształtowanie świadomości indywidualnej i społecznej nie tylko w ISKCONIE.

Mamy niesamowite możliwości pod postacią dostępu do tradycji opisanej przez Bhagavatam. Siłą indywidualnych i zbiorowych starań można przesuwać granice kompromisu w stronę ideału, by skutki i konsekwencje naszych działań dawały coraz lepsze drogowskazy dla młodych.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 12:18 

Zgadzam się z Rameśvarem Prabhu. Stoi przed nami wyzwanie indywidualne i społeczne. Róbmy to na co nas stać, a resztę zaaranżuje Kryszna....

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 sty 2008, o 17:01 
Sponsorzy

Mam To same zdanie co wy Bhaktowie. :!: :!: :!: :wink:
Wazne zdanie napisal Trisama Pr....Robmy to na co nas stac,a kryszna reszte zaaranzuje.
Wlasnie O to mi chodzi,by Bhaktowie na wyzszym etapie sw.Kryszny w umiejetny sposob Korygowali, osoby bedące na nizszym poziomie zrozumienia.
Bo jak jest powiedziane,zawieraj przyjazne relacje z osobami na swoim poziomie,sluz bardziej zaawansowanym i dawaj łaske ,czyli to wlasciwe towarzystwo mniej zaawansowanym od Ciebie.
Moj punkt jest taki, ze wszystkie osoby ktore pragną korygowac kogokolwiek,by robily to w sposob wlasciwy tzn??? ktory nie powodowal by np,poczucia winy w drugiej osobie,Czy stwazanie jakiejs ideii chorej ambicji ,nie na sily tejze istoty.by taka osoba w sztuczny sposob i na wyrost nie podejmowala wiekszych wyrzeczen w imie sluzby oddania ,niz jej zrozumienie na to pozwala.
Przyklad????podam swoj i mojego nie udanego małzenstwa. :mrgreen: :oops: Chociaz nie chcialem sie zenic, tak wewnetrznie,nie czulem tego ,jednak zewsząd slyszalem zyjesz w grzechu,ozen sie ,bądz cywilizowany,itd itp :lol: Zrobilem to by byc jak to sie mowi bona fide,a dzisiaj place alimenty in odczowam rozląke za moim dzieckiem:? Oczywiscie nie obwiniam za to kogokolwiek,ale wiem ze moja decyzja byla podjeta w polowie jedynie z mojego przekonania,a w drugiej polowie z "urzedu"
wiec naprawde zanim skrytykujemy czyjes zachowanie,poznajmy najpierw blizej nastroj tej osoby ,bo prawdopodobnie Ona robi Tak jak napisal Trisama Pr,robi TYle na ile ją stac. :D
Pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1