Wczoraj przy dyskusji na forum w sprawie rezolucji 311 GBC dalem link na You Tube(
http://www.youtube.com/watch?v=CXqhj70t7So) do filmu, w ktorym jak zadeklarowalem Prabhupad jest lzony przez Narayana Maharaja. Moj wybor byl przypadkowy, na tyle ze ja nie ogladalem tego filmu bo w tytule opisuje on jego obrazliwa wobec Srila Prabhupada tresc, a ja takiego dranstwa unikam. Kula Pavana wskazal, ze jakoby istota filmu jest wers z Bg.9.32, a konkretnie ewentualny (wg. Kula Pavany oczywisty) blad, gdzie znak( - )obecny w roznych edycjach BG., nawet tej z 1972 nadaje zgola inne znaczenie od tego jakiego nabralby ze znakiem(,)
Oto jak zareagowal na to Kula Pavana.
"Powielasz oczywiste klamstwa, moze nieswiadomie, ale jednak klamstwa. W tym przykladzie NM nie krytykuje SP tylko edytorow Gity, ktorzy zrobili oczywisty blad w transkrypcji tego wersu.
Narayana Maharaja is actually saying that the editors--not Srila Prabhupada--have included women, as well as vaishyas and shudras, among the 'lowborn'. He says that Srila Prabhupada could never have written such a thing. The original 1968 version of Bhagavad-gita As It Is, however, avoids making "women, vaishyas, and shudras" an explanation of what it means to be low born: "O son of Pritha, anyone who will take shelter in Me, whether a woman, or a merchant, or born in a low family, can yet approach the Supreme Destination." An that is the only correct way to translate this verse, followed by all the scholars.
Obecna wersja tekstu ktory czytal NM:
BG 9.32 O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth — women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.
Tekst ten powinien wygladac nastepujaco:
O son of Pṛthā, those who take shelter in Me, though they be of lower birth, women, vaiśyas [merchants] and śūdras [workers] — can attain the supreme destination.
Nie jest to cos co mozna odczytac z tasmy. Trzeba znac sanskryt i rozumiec prawidlowo filozofie zeby prawidlowo oddac ten tekst - a roznica w znaczeniu jest kolosalna. I to wlasnie ma na mysli NM w tym wykladzie. "
Dalem sie na tyle przekonac, ze zlozylem moje przeprosiny, a robiac to mialem na mysli tylko to co w bezposrednim kontekscie tego zdania. Nie lubie jednak byc wprowadzany w blad, a poniewaz na slad owego filmu trafilem w internecie, i zawieral on wyrazne wskazanie na to, ze NM. lzy i obraza w nim Prabhupada, wiec chcialem to sprawdzic. Slucham wiec dzis co tak naprawde NM. tam mowi. Otoz mowi on(akcent jest troche trudny, wiec po 2, 3 razach uslyszalem i dopiero zrozumialem)zaraz na poczatku, po zaadresowaniu audiencji, jak nastepuje;....kiedy (oni) czytaja Srimad Bhagavatam, a szczegolnie komentarze swamiji( to o Prabhupadzie) to traca swiadomosc Kryszny. Bo wciaz czytaja, ze kobiety sa gorsze(nizsze), czarni sa sudra i nie zasluguja na bhakti.. Stad wielu traci wiare i opuszcza ISKCON." Jak ktos chce wiecej niech slucha sobie dalej juz sam, ale ze swiadomoscia, ze uczestniczy w zniewazaniu Wielbiciela Kryszny-Srila Prabhupada.Ja nie polecam.
Gdyby ktos zechcial bronic NM, to niech odpowie nam dlaczego, skoro sprawa szla o BG. 9.32 zaczynac od deprecjacji komentarzy( ..especially the purports of svamiji..)Prabhupada do jego epokowych komentarzy do Bhagavata Purany ?!!
Obrazanie przez stopniowa deprecjacje, familiaryzowanie sie, spoufalanie, poddawanie materialnej ocenie, analizie, sprowadzanie dziel Uttama adhikari na porownawcza platforme z dzielami swiatowych pisarzy i naukowcow, etc. jest procesem widocznym u wielu tzw. wielbicieli. Okraszaja oni swe poglady cytatami, poufnymi atrybutami wtajemniczenia, dojrzalosci, wyslugi lat, znajomoscia Acaryi i wieloma innymi ornamentami na ich martwym ciele.
Wiem, ze natychmiast zostane ochrzszczony przez nich wichrzycielem, burzacym ta piekna idee Towarzystwa wzajemnej adoracji, ktore tak mozolnie buduja na dziele ISKCON FOUNDER ACARYA A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupad.
Istnieja wsrod setek instrukcji Prabhupada zapisane w listach, ksiazkach i wspomnieniach senior devotees takie, w ktorych Prabhupada wprost zabrania jakiegokolwiek fraternalizowania sie z Jego bracmi duchowymi(bez wyjatku), czytania ich ksiazek, a nawet wreczania im Jego ksiazek!!!
On November 9, 1975, to Visvakarma Dasa:
"Please accept my blessings. I am in due receipt of your letter dated September 3, 1975 with the enclosed statement about (name deleted). So I have now issued orders that all my disciples should avoid all of my godbrothers. They should not have any dealings with them nor even correspondence, nor should they give them any of my books, nor should they purchase any of their books, neither should you visit any of their temples. Please avoid them".
Wiec ja pisze to nie po to by wichrzyc, ale aby sie podzielic z tymi bracmi i siostrami, ktorych jestem przekonany mam wsrod Was. Sztuczne budowanie jednosci w opozycji do instrukcji Acaryi i Zalozyciela ISKCON jest skazane na kleske i kare. Tak jak pokazala historia Gaudya Math, ktora zlekcewazyla instrukcje Bhaktisidhanta Maharaja. Takie proste to dla prostych i niewykonalne dla skomplikowanych. Nawolywanie do milosci kosztem rebelii wobec nauk Guru to glos Kali Yugi, to jej propozycja. Niech powazni przyjma schronienie instrukcji Acaryi A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada i w ten sposob staniemy sie jedna rodzina , ale tylko Jego instrukcje dadza temu wieczny i prawdziwy, a nie sentymentalny wymiar.
W.Sluga bhjarek