Teraz jest 29 lip 2026, o 03:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Vira
PostNapisane: 25 lut 2008, o 18:30 

Co oznacza być w stanie vira?
pozdrawiam i śle pokłony i wyrazy szacunku:):):):)
:D :D :D HareKrysznaHareKrysznaKrysznaKrysznaHareHareHareRamaHareRamaRamaRamaHareHare :D :D :D

Om namo bhagavate vasudevaya

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Vira
PostNapisane: 25 lut 2008, o 19:37 

A w jakim kontekście się z tym spotkałeś? Mi osobiście "stan vira" z niczym się nie kojarzy, bo nigdy o czymś takim nie słyszałam. Na pewno chodzi o stan?

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 lut 2008, o 22:55 
Sponsorzy

Vira Np. To Jeden z Nastrojow Pana Nrsimhadeva. Mialem kiedys Takiego Salagram sila Vira Nrsimha.
Mowi sie ze ugra jest przerazający,ale wira oznacza walczący,jest to apogeum wscieklosci Pana Nrsimhadeva (jesli tłumaczyc To slowo w związku z pane Nrsimhadevem),Moment w ktorym Pan walczy z Hiranyakashipu ,moment w ktorym Pan odpowiada na za wyządzone Krzywdy swojemu bhakcie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 08:09 

ja to sie boje odpowiadac na to pytanie :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 08:37 

Ta mentalność bezpośrednich sług Kryszny jest nazywana dhurya. Zgodnie z doświadczonymi analitycznymi studiami tych bezpośrednich towarzyszy Pana, Śrila Rupa Goswami podzielił ich na trzy klasy – mianowicie, dhurya, dhira i vira. Raktaka jest zaliczany do dhurya, czyli tych, którzy są zawsze przywiązani do służenia najbardziej ukochanym gopi.
to jest wycinek z Nektaru Oddania i tu właśnie znajduję się te słówko które oznacza pewien stan :D :D :D

Om namo bhagavate vasudevaya

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 13:51 
Sponsorzy

Dhira oznacza osobe zrownowazoną,czy tez kontrolującą zmysly,jak rowniez przez te ceche drogą wszystkim ,Mowi sie ze wlasnie prze z te ceche (dhira) szesciu gosvamich z Vrindaban bylo szanowanymi nie tylko przez Bhaktow,ale i przez bandytow i rzezimieszkow :D
Zzaprzeczeniem tego stanu jest adhira,czyli w kontekscie osob nie kontrolujących swoich odruchow mowy,mysli ,lub czynow (Osoby podorzające za impulsami zmysłow) Lecz Adhira to rowniez imie Srimati radharani,okreslające stan dzikiej i kompletnej ekstazy w rozdzieleniu z Kryszną,okesla to potargane szaty i nieład na glowie :D i wszystkie inne syptomy jakie opisuje nektar oddania. Dlaczego :?: gdyz Cialo S.Radharani jest z czystej Mahabhavy(stan ponad Kryszna Premą,mozliwy tylko w ciele duchowym) jak mowi jeden z wersetow wyslawiających Radhike.....Mahabhava svatupa Tvam krsna-priya-Variyasi
prema bhaktiprade devi radhike tvam namamy aham :lol:
(9werset z Radha pranama) tłum. O Srimati radharani,jestes wzniosłą formą Mahabhavy i dlatego jestes najdrozsza Krysznie O Bogini! Jedynie ty jestes w stanie obdazyc czystą miloscią do Najwyzszego Pana,Ofiarowuje Tobie moje pełne szacunku poklony.
a Vira jest z pewnoscią w kontekscie walki :wink: no chyba ze to slowo ma jeszcze inne tlumaczenie :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 14:42 

Ojej! W słowniku tłumaczenie zajmuje 2,5 kolumny. Chyba nie mam siły, żeby przez to wszystko przebrnąć. Zatem w skrócie: dzielny lub znaczący człowiek, bohater, mąż, syn, dziecko płci męskiej u zwierząt; bohaterstwo; aktor; świety ogień ofiarny; nazwa kilku gatunków roślin; pewna klasa półbogów; żona, matrona (której mąż i wszyscy synowie żyją), korzeń imbiru; papryka (pewnie ta ostra :mrgreen: );
potężny, heroiczy; silny, wybitny

No to sobie wybierzcie, co z tego najbardziej pasuje do kontekstu ha ha :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 15:03 

Tutaj akurat chodzi o coś trochę innego zarówno jeśli chodzi o dhira jak i vira. Kwestia jest trochę "techniczna".

W trzeciej części Bhakti-rasamrta-sindhu (na którym opiera się Nektar Oddania) Rupa Gosvami opisuje różne związki z Kryszną, a mianowicie pięć podstawowych ras:

1. śanti - Prabhupada opisuje to jako neutralność (może bierna adoracja?). Haberman tłumaczy to jako "peaceful devotion" czyli "spokojne oddanie".
2. dasya - służenie. Haberman tłumaczy to jako "oddanie pełne szacunku".
3. sakhya - przyjaźń, braterstwo
4. vatsalya - miłość rodzicielska
5. madhurya - coś co przodkowie nasi określili by mianem "amory", czyli uczucie łączące mężczyznę i kobietę.

Każda z tych podstawowych pięciu ras opisana jest na różne sposoby. Przytoczony fragment odnosi się do dasya rasy, więc przejdźmy do niej, czyli do związku służenia.

Według Rupy Gosvamiego są cztery rodzaje sług:

1. adhikrta - co Prabhupada opisuje tak: "mianowani słudzy (tacy jak Pan Brahma i Pan Śiva, którzy zostali wyznaczeni do kontrolowania materialnych gun pasji i ignorancji)". Niejako szefowie wyznaczeni na rożne pozycje związane z zarządaniem tym światem.
2. aśrita - Prabhupada opisuje to jako "bhaktowie w związku służenia, którzy są chronieni przez Pana". Haberman tłumaczy to jako "osoby podporządkowane". Motywacje takiego podporządkowania mogą być różne, ale nie o tą grupę nam chodzi.

Nas tutaj zainteresują dwie kolejne grupy:

3. pariśada - Prabhupada: "bhaktowie, którzy zawsze towarzyszą Panu". Słudzy, druhowie. Tutaj są osoby takie jak np. Uddhava czy Daruka, Bhisma czy Vidura. Osoby takie mogą mieć coś do czynienia z praktyczną administracją czy organizacją, czasami działają też jako zwykli słudzy.
4. anuga - "bhaktowie, którzy po prostu podążają śladami Pana". Chodzi tutaj o zwykłych sług zajmujących się fizycznymi potrzebami Pana. W ISKCONie niegdyś (nie wiem jak teraz) określało się to mianem "osobistego sługi" - na ogół służył on guru lub sannyasinowi. Kryszna ma swoich anuga zarówno we Wradży (Wrindawanie), jak też w miastach, np. w Dwarace.

I wśród tych właśnie dwóch ostatnich grup (pariśada-towarzysz i anuga-osobisty sługa) są trzy rodzaje bhaktów. Niektórzy z nich są durya, inni dhira, a jeszcze inni vira. Dhurya to bhakta, który w równym stopniu okazuje szacunek zarówno Krysznie, jak i jego przyjaciółkom będącym w związku madhurya. Dhira to bhakta, który przyjął schronienie jednej z przyjaciółek Kryszny i to zwłaszcza jej jest oddany, a nie tak bardzo Krysznie. "Vira" natomiast to chwat, który darzy niezrównanym szacunkiem Krysznę i ufa jedynie potędze Jego łaski (stąd pewnie vira - heroiczny), a resztą się zbytnio nie przejmuje. Przykładem nastroju vira jest werset z Bhagawatam. 4.20.28 : "Mój drogi Panie wszechświata, bogini szczęścia, Laksmi, jest matką wszechświata, a mimo to myślę, że może rozgniewać się na mnie, za wtrącanie się do jej służby i działanie na platformie, do której jest tak przywiązana. Mimo to mam nadzieję, że nawet jeśli zaistnieje jakieś nieporozumienie, Ty staniesz po mojej stronie, gdyż jesteś bardzo przychylny dla biednych i wyolbrzymiasz nawet nieznaczną służbę wykonaną dla Ciebie. Dlatego sądzę, że nawet jeśli się ona rozgniewa, nie będzie w tym dla Ciebie żadnej straty, ponieważ jesteś samowystarczalny, także możesz poradzić sobie bez niej."

PS. Tak tylko na wszelki wypadek: nie chodzi tu o to, kto lepszy, kto gorszy. Jest to opis różnych nastrojów w jakich bhaktowie służą Krysznie. Możemy przeczytać opis i go podziwiać, ale raczej nie oceniać czy imitować. No i słowo "nastrój" chyba bardziej tutaj pasuje niż "stan".

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lut 2008, o 19:51 
Sponsorzy

gndd napisał(a):
Tutaj akurat chodzi o coś trochę innego zarówno jeśli chodzi o dhira jak i vira. Kwestia jest trochę "techniczna".

W trzeciej części Bhakti-rasamrta-sindhu (na którym opiera się Nektar Oddania) Rupa Gosvami opisuje różne związki z Kryszną, a mianowicie pięć podstawowych ras:

1. śanti - Prabhupada opisuje to jako neutralność (może bierna adoracja?). Haberman tłumaczy to jako "peaceful devotion" czyli "spokojne oddanie".
2. dasya - służenie. Haberman tłumaczy to jako "oddanie pełne szacunku".
3. sakhya - przyjaźń, braterstwo
4. vatsalya - miłość rodzicielska
5. madhurya - coś co przodkowie nasi określili by mianem "amory", czyli uczucie łączące mężczyznę i kobietę.

Każda z tych podstawowych pięciu ras opisana jest na różne sposoby. Przytoczony fragment odnosi się do dasya rasy, więc przejdźmy do niej, czyli do związku służenia.

Według Rupy Gosvamiego są cztery rodzaje sług:

1. adhikrta - co Prabhupada opisuje tak: "mianowani słudzy (tacy jak Pan Brahma i Pan Śiva, którzy zostali wyznaczeni do kontrolowania materialnych gun pasji i ignorancji)". Niejako szefowie wyznaczeni na rożne pozycje związane z zarządaniem tym światem.
2. aśrita - Prabhupada opisuje to jako "bhaktowie w związku służenia, którzy są chronieni przez Pana". Haberman tłumaczy to jako "osoby podporządkowane". Motywacje takiego podporządkowania mogą być różne, ale nie o tą grupę nam chodzi.

Nas tutaj zainteresują dwie kolejne grupy:

3. pariśada - Prabhupada: "bhaktowie, którzy zawsze towarzyszą Panu". Słudzy, druhowie. Tutaj są osoby takie jak np. Uddhava czy Daruka, Bhisma czy Vidura. Osoby takie mogą mieć coś do czynienia z praktyczną administracją czy organizacją, czasami działają też jako zwykli słudzy.
4. anuga - "bhaktowie, którzy po prostu podążają śladami Pana". Chodzi tutaj o zwykłych sług zajmujących się fizycznymi potrzebami Pana. W ISKCONie niegdyś (nie wiem jak teraz) określało się to mianem "osobistego sługi" - na ogół służył on guru lub sannyasinowi. Kryszna ma swoich anuga zarówno we Wradży (Wrindawanie), jak też w miastach, np. w Dwarace.

I wśród tych właśnie dwóch ostatnich grup (pariśada-towarzysz i anuga-osobisty sługa) są trzy rodzaje bhaktów. Niektórzy z nich są durya, inni dhira, a jeszcze inni vira. Dhurya to bhakta, który w równym stopniu okazuje szacunek zarówno Krysznie, jak i jego przyjaciółkom będącym w związku madhurya. Dhira to bhakta, który przyjął schronienie jednej z przyjaciółek Kryszny i to zwłaszcza jej jest oddany, a nie tak bardzo Krysznie. "Vira" natomiast to chwat, który darzy niezrównanym szacunkiem Krysznę i ufa jedynie potędze Jego łaski (stąd pewnie vira - heroiczny), a resztą się zbytnio nie przejmuje. Przykładem nastroju vira jest werset z Bhagawatam. 4.20.28 : "Mój drogi Panie wszechświata, bogini szczęścia, Laksmi, jest matką wszechświata, a mimo to myślę, że może rozgniewać się na mnie, za wtrącanie się do jej służby i działanie na platformie, do której jest tak przywiązana. Mimo to mam nadzieję, że nawet jeśli zaistnieje jakieś nieporozumienie, Ty staniesz po mojej stronie, gdyż jesteś bardzo przychylny dla biednych i wyolbrzymiasz nawet nieznaczną służbę wykonaną dla Ciebie. Dlatego sądzę, że nawet jeśli się ona rozgniewa, nie będzie w tym dla Ciebie żadnej straty, ponieważ jesteś samowystarczalny, także możesz poradzić sobie bez niej."

PS. Tak tylko na wszelki wypadek: nie chodzi tu o to, kto lepszy, kto gorszy. Jest to opis różnych nastrojów w jakich bhaktowie służą Krysznie. Możemy przeczytać opis i go podziwiać, ale raczej nie oceniać czy imitować. No i słowo "nastrój" chyba bardziej tutaj pasuje niż "stan".

Bardzo dziekuje za szczegolowe wyjasnienie ,tego zagadnienia. Super Jaya sadhu sanga,Chyba zaraz siegne po nektarek oddania :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1