Teraz jest 28 lip 2026, o 20:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2007, o 23:15 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Manu samhita opisuje ze rozni czlonkowie naszej np.rodziny reprezentują poszczegolne bostwa,czy Masz Rafale glębszą wiedze na ten temat ,w oparciu o astrologie???
(wiem ze byc moze nie jest to zgodne z poruszanym prez was tematem),ale
Czy wiesz moze ktory z czlonkow rodziny reprezentuje jakie Bostwo,np Tesciowa he he:-)
Bo slyszalem ze podobno jak sie toleruje ,czy nie obrzazajac pewne osoby ,ich zachowania wzgledem nas.to konkretne Bostwa przyznają konklretne blogoslawienstwa,lub wlasnie jak to piszecie klątwy,czy reakcje. :wink:

Wszystko ma swojego Devate.

Tak. Można wprowadzić tego typu kategoryzacje. Czasem jednak, kiedy wyrządzona krzywda jest zbyt mocna (w horoskopie widać to kiedy klątwa jest razem z badhakeshem) wtedy Deva bezposrednio karci, w innym wypadku pośredniu (=jako mechanizm). Zatem matka = Indu, Soma. Ojciec - Surya. Żona - Brghu itd.. Wszystko zależy również jakie błogoslawienstwa mają osoby, które tworzą rodzine, np osoba, która uderza w twarz dziecko, które ma Jowisza w pierwszym domu (=taka osoba ma błogoslawienstwo Shivy, który rezyduje w Saum Chakrze) może strasznie cierpieć w przyszłosci. Więc są dwa rodzaje potęgi : materialna i duchowa. Kiedy wchodzisz z maczugą na teren potęgi materialnej wówczas cierpisz materialnie, kiedy wchodzisz na teren duchowy w nieodpowiedni sposób, wówczas albo dostajesz klątwe albo poziom duchowy opada. Bramini jednakże zawsze są bronieni poprzez swoją sadhanę, dlatego często pisma kiedy podają niebezpieczeństwa piszą na końcu - niedotyczy to braminów. Kiedy mantra się kończy albo jest źle wypowiadana (mantraarnavam podaje 5 sytuacji w ktorych mantra nie działa) wtedy zaczynają sie klopoty gdyz kończy się Opieka i zostajemy sami ze swoją karmą. Dlatego mantra to Kavacha i Astra bramina. Jeśli chesz wiedzieć jakie są konsekwencje danych działan polecam Markandeya Purane.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2007, o 06:49 
Sponsorzy

Jaya Jaya!
Dzieki za te Odp.
Słyszalem pare opowiesci i chwal Markandeya purany,ale dla mnie to za malo.
Niestety niemam dostepu do niej.
:cry: Poza tym pewnie jest w j.angielskim ,a ja wole sluchac niz czytac po Angielsku.He he.
Ale te informacje są bardzo wciągające, mozna by ich sluchac i czytac o nich godzinami.
mysle ze taka techniczna wiedza pozwolila by wszyskim na umiejetne obchodzenie sie z Materią,oraz bezpieczne poruszanie sie w tym Ciele .
Im wiecej informacji tym bardziej widac jak wiek Kali jest zakrecony.
Naszczescie mamy Mahamantre i Srila Prabhupada.
On dal nam sidhante. Chociaz na zalączonym obrazie historii naszej spolecznosci widac ze niezawsze ,neofita jest w stanie przyjąc 4 zasady i mahamantre bez zadnego ale,a taka wiedza z pewnoscią pozwala na powazniejsze podejscie do tematu.
Dziekuje za Odp raz jeszcze.Pozdrawiam.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2007, o 09:06 

Niestety niemam dostepu do niej.

Ja czytałem wcześniej troche na sieci, a Purane w wersji pełnej i w formie książki dostałem wczoraj:) Doedukuje się i może w przyszłosci bedziemy znać dokładniejsze odpowiedzi na nasze pytania.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2007, o 10:53 
Sponsorzy

Bh.Michal z Łodzi posiada ją rowniez.
Opowiadal mi jak zaskakująco technicznie mowi ona(purana) o tym jak zywa istota wychodząc z piekiel wchodziw roznego typu demoniczne Ciala.
Niesamowite informacje:-)
Mam nadzieje ze w niedlugim czasie sie dowiemy wiecej.Garuda Purana tez jest bardzo ciekawa,rowniez bardzo precyzyjna jesli chodzi o prawa karmy,ciala duchow,lekarstwa itd itp.
Hare Kryszna. :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2007, o 11:33 

Bh.Michal z Łodzi posiada ją rowniez.
Opowiadal mi jak zaskakująco technicznie mowi ona(purana) o tym jak zywa istota wychodząc z piekiel wchodziw roznego typu demoniczne Ciala.
Niesamowite informacje:-)
Mam nadzieje ze w niedlugim czasie sie dowiemy wiecej.Garuda Purana tez jest bardzo ciekawa,rowniez bardzo precyzyjna jesli chodzi o prawa karmy,ciala duchow,lekarstwa itd itp.
Hare Kryszna. :wink:

Czytanie Puran to niebezpieczna rzecz:)

Na temat transmigracji jest również dużo w Upaniszadach, na szczęscie Wajsznawow (bhakti-marg) wiecej tam konkluzji wydostania się poza samsare, niz na temat miłego w niej przebywania (karma-kanda). Ale smak do mukti to rzadka rzecz, na nieszczescie wiekszosc wyobraza sobie bhakti-phala jako energie systemów planetarnych. Dlatego kazdy bramin, ktorego swiadomosc zanuzona jest w karma-kanda jesli nawet bardzo wyedukowany powinien czcic i złożyc wyrazy szacunku Braminowi, który może posiadać nawet znikomą wiedze ale jakims szczesliwym trafem wszedł na poziom jnana-kanda (sannyasa) czy bhakti-kanda (paramahamsa, asystent Gopi) - taka jest odpowiedz na pytanie dotyczące hierarchi w spolecznosci duchowej.

Garuda Purana'e mam już od dłuzszego czasu:) Jest piękna i należy do Vishnu-satva-puran. Srila Prabhupada często cytował z GP (jesli dobrze pamietam to werset o czystosci apavitro pavitro.., ktory intonuje sie podczas yajni albo inicjacji jest wlasnie wziety z GP). Jest również wiele na temat Ajurwedy, Astrologii i Niti, pare rzeczy o Omenach (troche sprzecznych z Brhat Jataka). Piękny rozdział również na temat atmajnana (chyba każda Purana taki temat zawiera poza panca- czy dasa- lakshana). W Markandeya Puranie najbardziej mi się podoba historia jak Vishvamitra Rsi zabiera wszystko królowi Harischandra, jak to czytałem to poczułem pewną bliskość charakterów (tylko charakterów) z Vishvamitrą, jeśli wiesz o czym mówie;)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1