Haribol Mataji!
GOURANGA!Prosze przyjmij moje poklony.Wszelka chwala Indradyumnie Swamiemu,wszelka chwala Srila Prabhupadzie!
Gratulacje z okazji inicjacji i twojego wejscia do rodziny Srila Prabhupada.
Zrozumienie karmy. W Bhagavad Gicie Kryszna wyjasnia ze bardzo trudno zrozumiec zawilosci karmy. Tak wiec musimy przystosowac nasze wyjasnienie w zaleznosci od tego do kogo mowimy. Prostota prawa karmy jest to ze za kazda akcje otrzymujemy reakcje. Jesli czynisz dobro otrzymujesz dobro. jesli czynisz zlo to zlo do ciebie wraca. W materialnym swiecie kazdy motywowany jest swymi materialnymi pragnieniami i w zaleznosci od roznego stopnia naszej samolubnosci, to jak zyjemy probujac osiagnac nasze pragnienia, na ile klopoczemy i manipulujemy innymi- swiadomie lub nieswiadomie- do takiego stopnia wszystko nas wroci.
Mozemy zauwazyc ze w ciagu jednego zycia ktos kto jest zly, okrutny,jest zlodziejem,morderca itd.,posiada duzo materialnych dobr i wydaje sie ze prosperuje na wysokim poziomie a czasami bardzo dobrzy ludzie cierpia z powodu np chorob. To wszystko dzieje sie jako rezultat poprzednich czynnosci. Z powodu ignorowania poprzednich narodzin wiele ludzi oskarza Boga. Kryszna nie zmusza nikogo do dzialania np. jesli ja potluke wszystklie okna w twoim domu, nie zadzwonisz na policje i nie powiesz ze to Kryszna wybil mi wszystkie okna. To osoba ktora to zrobila powinna byc oskarzona. I chociaz my nie pamietamy naszych czynnosci z poprzedniego zycia to wciaz jestesmy za nie odpowiedzialni czy nam sie to podoba czy nie.
Rezultatem nierozumienia prawa karmy jest obwinianie za to zlo co nas spotyka wszystkich dookola a nawet Boga. To jest nazywane duma,ktora oslepia zywe istoty w materialnym swiecie i mysla one ze sa kontrolerami,odbiorcami przyjemnosci i nie musza byc za nic odpowiedzialne.
Jak zrozumienie prawa karmy moze pomoc nam w naszej sluzbie oddania? Zeby zrozumiec zycie duchowe mosimy przyjac mistrza duchowego i to nie jest moja spekulacja ale slowa samego Kryszny i Pism Swietych. I jesli probujemy dzialac niezaleznie od pism to to jest vikarma,czyli dzialanie na podstawie materialnych pragnien ( pozadaniu ). Jesli w naszym codziennym zyciu dzialamy zgodnie z instrukcjami mistrza duchowego to to nazywa sie duchowymi czynnosciami. Oczywiscie na poczatku nasze dzialanie nie musi byc czyste ale jesli wciaz podazamy za instrukcjami mstrza duchowego i staramy sie go zadowolic wtedy nasze slowa,mysli i czyny staja sie oczyszczone- swiadome Kryszny( akarma).
Karma. Osoba dzialajaca w Swiadomosci Kryszny jest naturanie uwolniona z wiezow karmy. Jego wszystkie czynnosci sa przeprowadzane dla Kryszny. Dlatego tez taka osoba nie cieszy sie ani nie cierpi z powodu rezultatow swojej pracy. (Bg.4.18 zn.)
Wielbiciel rozumie ze to Kryszna osobiscie a nie materialna energia kieruje i przewdzi wielbiciela. Dlatego tez wielbiciel we wszystkim co mu sie przytraifia czy jest to dobre czy zle widzi £aske Kryszny. A jesli wielbiciel w jakis sposob nie widzi w tym co mu sie przytrafia £aski Kryszny wtedy pokornie zbliza sie do mistrza duchowego lub innych wielbicieli aby zapytac jak zrozumiec ze to co sie dzieje jest wlasciwie £aska Kryszny.
Jest wiele,wiele przykladow w Srimad Bhagavatam i w Caitanya Caritamrita takze jak wielbiciele otrzymywali i akceptowali £aske Kryszny.
Mozna by na ten temat powiedziec o wiele wiecej ale staralem sie odpowiedziec na twoje pytania w miare prosty sposob.
Odnosnie do dobrego aspektu karmy- generalnie jesli dzieje sie cos dobrego w zyciu ludzi nikt nie zastanawia sie nad tym skad to przychodzi ale po prostu sie tym cieszy. Zywe istoty zaczynaja sie zastanawiac dopiero kiedy spotyka ich jakies nieszczescie i wtedy pojawia sie pytanie "dlaczego mnie to spotkalo?" albo "czym sobie na to zasluzylem?". A odnosnie do dobrych uczynkow jak przeprowadzanie starszych przez ulice, charytatywnosc, oddawanie znalezionych pieniadzy ich wlascicielom itd,to moga one byc dobre ale daja efekty w nastepnym zyciu co oznacza ze musisz narodzic sie na nowo, co jest w porzadku jesli myslisz ze przyjecie kolejnego materialnego ciala i doswiadczanie chorob,starosci itd jest dobre. Na przyklad jesli ktos cie ostrzega "nie wchodz w ta ciemna ulice bo czai sie tam gosc z nozem" a ty mimo to tam idziesz nie jest to uwazane za zbyt inteligentne posuniecie. W ten sam sopsob dlaczego przyjmowac kolejne cialo skoro smierc jest pewna. To nie jest inteligentne. Mamy prawdziwe zycie ktore jest wieczne,pelne szczescia, zrozumienia i wiedzy.
Call out GOURANGA be happy.
P.S. Serdeczne pozdrowienia dla Vraja Priyi, Mandakini i Gangi od Kancany(nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie

).Mam nadzieje ze spotkamy sie w nastepnym miesiacu! GAURANGA PRABHUS!