Teraz jest 28 lip 2026, o 22:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 10 mar 2011, o 14:39 

murali-dhar das napisał(a):
Pierwsza rzecz jest taka ze waisznawa nie popelnia obraz a jezeli popelnia to nie jest nim.

To nieprawda.

Druga rzecz jest taka jezeli takie rzeczy sa popelniane w ruchu waisznawa oznacza ze nie mamy do czynienia z waisznawami ale osobami grzesznymi

To nieprawda.

Obraza wobec prawdziwego waisznawy jest powazna ale obraza wobec tzw "waisnawy" bardziej jest przypisywana do kategorii jiva aparadhy niz waisznawa aparadhy

To nieprawda.

Uważam, że swoje wymyślone filozofie powinieneś głosić na forum swojej sangi.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 10 mar 2011, o 14:46 
Morderator

"waisznawa popelniajac obrazy wobec innych waisznawow"
Pierwsza rzecz jest taka ze waisznawa nie popelnia obraz a jezeli popelnia to nie jest nim.
Druga rzecz jest taka jezeli takie rzeczy sa popelniane w ruchu waisznawa oznacza ze nie mamy do czynienia z waisznawami ale osobami grzesznymi
Obraza wobec prawdziwego waisznawy jest powazna ale obraza wobec tzw "waisnawy" bardziej jest przypisywana do kategorii jiva aparadhy niz waisznawa aparadhy

Pięknie to wszystko uprościłeś idealnie pod swoje zrozumienie :lol: .

Jak to mawiał Ks.Tischner według góralskiej teorii poznania są trzy prawdy:

1. Święta prawda
2. Tyż prawda
3. g... prawda

to co piszesz na pewno nie jest 1.Świętą prawdą, po za tym tez trudno mi się z tym zgodzić (czyli nie jest to 2 rodzaj góralskiej prawdy) wiec według mojego zrozumienia siastr i w oparciu o góralską teorię poznania :) to o czym piszesz to 3 rodzaj prawy :lol:

Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 10 mar 2011, o 14:53 

prawda boli
Niestety niewiele jest waisznawow na swiecie, bardzo znikoma ilosc.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 10 mar 2011, o 15:08 
Morderator

prawda boli

to co piszesz nadal jest w 3 kategorii góralskiej prawdy :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:58 

Dosc mam szcze bzdur, poprstu dosc. Czemu nie moze byc normanie?
temat "Nie wielu jest waiszanwaiw" pasuje do tematu "kto jest bhata" A tutakj pasuje cos o karmie. Czemu kazdy pisze co mu sie podba, gdziekowiek>? nie rozumiem tego.

Tam kolega napisal ze waisznawa jest to ktos kto ma guru, - przeciez osczywste jest ze wile osob majacych guru upadlo i nie jest juz bhatami. Po co takie bzdyry pisac....zrobmy wkoncu cos noprmnie i po ludzki napiszmy w dobrym mijscu w dobrym tamcie szczrze i jakas prawde, bez kombinwania.

dla mnie to troche obrzliwe.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 02:45 

prawda boli

Prawda moze bolec, fakt. W tym momnecie zadkim gdy dociera do nas spotkanie z rzecwstoscia i nasze iluzje sie rozbijaja. Wtedy chwile boli, choc medrcy mowia ze potem jest juz milo. Czy tY juz jestes poza iluzjia i Ciebie nie Boli?

W temacie stradziles ze nie jestes bhata, ale cieniem bhaty? Czy zajmujac taka pozycje mozesz oceniac kto co i czmeu robil? Czy Twoja praca i Syuzba IDdania jest obdgawanie innych i nie spwdznie widomsci? Powtzranie po kims kto cos powdzial nazwa sie pltkwaniem. Czy To jest TWoja sluzba? Czy to Twoj wlasny krok w strane kryszny?

Przjsc na forum i powdziec cos, co nier jest potydzoine o jakims anoniwmym bhakcie?
Bhaktowie gwalca bhaktinki- co to za tekst? Gdzie? kto? I co te bhatinki zgosily na policjie? Ci bahjtwie siedza teraz w wieziniu? A moze nie zgosily a powdzialy Tobie i ty tez nie zgosiles? Moze ukwasz pzrsteswto i zamiast cos zrobic politkujesz na forum?

Czy takei gadanie przniesie jakias karme? Jak myszisz? Platwanie i gadanie takich rzeczy. I na koniec skromne slowa "Prawada was boli"

Jelsi idzie o mnie, nienadzie takiego oszustwa. Im mniej tylem lepiej dla mnie. Na szczscie nie mam przjnsci poznac na zywo:) Sa rozne sangi i coraz bardziej sie utrdzam ze moje mijsce wsrod tradyjnej znanej z wad iskonu niz wsryd takich idealow... chadzacych

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 07:40 

Pavana Caitania napisał(a):
Prawda może boleć, fakt. W tym rzadkim momencie gdy dociera do nas spotkanie z rzeczywistością i nasze iluzje się rozbijają. Wtedy chwilę boli, choć mędrcy mówią, że potem jest już milo. Czy ty już jesteś poza iluzją i Ciebie nie boli?

W temacie zdradziłeś, że nie jesteś bhaktą, ale cieniem bhakty? Czy zajmując taką pozycję możesz oceniać kto, co i czemu robił? Czy Twoja pracą i służbą oddania jest obgadywanie innych i nie sprawdzanie wiadomości? Powtarzanie po kimś kto coś powiedział nazwa się plotkowaniem. Czy To jest Twoja służba? Czy to Twój własny krok w stronę Kryszny?

Przyjść na forum i powiedzieć coś, co nie jest potwierdzone o jakimś anonimowym bhakcie?
Bhaktowie gwałcą bhaktinki- co to za tekst? Gdzie? kto? I czy te bhaktinki zgłosiły na policję? Ci bhaktowie siedzą teraz w więzieniu? A może nie zgłosiły, a powiedziały Tobie i ty też nie zgłosiłeś? Może ukrywasz przestępstwo i zamiast coś zrobić politykujesz na forum?

Czy takie gadanie przyniesie jakąś karmę? Jak myślisz? Plotkowanie i gadanie takich rzeczy. I na koniec skromne słowa "Prawda was boli"

Jeśli idzie o mnie, nienawidzę takiego oszustwa. Im mniej tym lepiej dla mnie. Na szczęście nie mam przyjemności poznać na żywo:) Są rożne sangi i coraz bardziej się utwierdzam, że moje miejsce wśród tradycyjnie znanego z wad Iskconu niż wśród takich ideałów... chodzących

*Tekst poprawiony dla lepszej czytelności, bo warto przeczytać.

Od siebie dodam, że nie rozumiem, dlaczego osoba pisząca (nie po raz pierwszy czy piąty) tak obraźliwe rzeczy nie ponosi żadnych konsekwencji i swobodnie może bredzić i obrażać bhaktów i Iskcon.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 08:06 

Hare Kryszna

Dziś zastanawiałem się jak Kryszna reaguje na różnorodność nastrojów i smaków oddania jakie manifestują jego wielbiciele.
Nie powinienem o tym pisać na forum, ale cóż, napiszę, wzruszyłem się, gdy pomyślałem, że Kryszna przyjmuje oddanie szczerego wielbiciela niezależnie od tego kogo jest uczniem i z jakiej sangi pochodzi.

Każdy z nas Drogi Murali Prabhu jest odpowiedzialny za swoje pragnienia i czyny, nie możesz obwiniać wielbicieli tu na tym forum za to, że ktoś kiedyś zgwałcił niewinnego małego wielbiciela, czy że nie spełnił się jako Nauczyciel Duchowy.
Z drugiej strony rozumiem Twoje oddanie i troskę jaką przejawiasz o wielbicieli, którzy są na tym forum, chcesz ich przekonać do tego by ślepo nie wierzyli i nie rozczarowali się, kiedy przyjdzie ten moment w którym ty powiesz - a nie mówiłem?
Pamiętaj jednak, że jest jedna nie pisana zasada, że nie podcina się czyjejś wiary w Guru i Gaurangę.
Znam wielu kwalifikowanych uczniów, którzy pomimo upadku ich przewodnika duchowego nie upadli, gdyż mają stałą relacje z Guru i Gaurangą.
Postaraj się zrozumieć że wielbiciele z drugiej strony, bronią się przed twym atakiem na ich wiarę w Guru i Gaurangę.
Dlatego reakcje są jakie są.
Czy ich obrona nie ma znamion bhakti, jak myślisz jak Kryszna na to patrzy?

Zobacz z jednej strony Twoje bhakti (troski i opieki), z drugiej strony bhakti wielbicieli (którzy bronią się przed podważaniem ich wiary w Śrila Prabhupada, gdyż dla większości wielbicieli Śrila Prabhupad to MTŚK)

Jak doprowadzić w tym konflikcie do wygrana-wygrana?

Może macie jakieś sugestie?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 10:49 

Śrila Prabhupada powiedział:
Jeśli ktoś wykazuje choć odrobinę służby oddania, Kryszna jest zobligowany aby wznieść tę osobę; co tu dopiero mówić o kimś kto poświęca swoje życie i duszę służbie dla Kryszny.
List do Harer Nama 6 listopad 1969

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 12:47 

Obserwuję te słowne przepychanki,to że nie jest już na temat to mały szczegół.Najgorszy był ten tekst tego Pana że bhaktowie gwałcą bhaktinki i żałuję że nie jestem administratorem tutaj bo odrazu był by ban 8) Póżniej nie ma się co dziwić jak jest postrzegany ten ruch jako najgorszy,skoro osoba jak można odczuć z wypowiedzi uważa się za bhaktę obsmarowuje innych
"...Najgłośniej krzyczy ten co ma najmniej racji..."Tak poza tym jak chociaż kilka osób wejdzie tutaj przypadkiem i poczyta jacy są niby bhaktowie,a ludzie lubią gadać"pierdoły" to będzie to lekki cios w plecy.Ja nie jestem ani fanatykiem,ani przeciwnikiem jestem tylko zwykłym sympatykiem,a kilka ostatnich wypowiedzi wraz z ta proponuję przenieść do działu kto jest bhaktą bo zdecydowanie to pasuje tam :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 13:05 

11.29
Bóg, Najwyższa Osoba powiedział:
– Uddhawo, święta osoba jest łaskawa i nigdy nie rani innych. Nawet jeśli inni są
agresywni, jest tolerancyjna i wybaczająca dla wszystkich. Jej siła i znaczenie życiapochodzi z samej prawdy, jest wolna od wszelkiego gniewu i zazdrości. Umysł jej
jest opanowany, czy to w obliczu szczęścia, czy niedoli. Swój czas poświęca dla
dobra innych. Inteligencja świętego nigdy nie jest przyćmiona materialnymi pragnieniami
i swoje zmysły poddaje pełnej kontroli. Jego zachowanie jest zawsze
przyjemne, nie jest opryskliwe. Raczej zawsze daje dobry przykład oraz jest wolny
od pragnienia posiadania. Nigdy nie robi wysiłków w zwykłych światowych sprawach
oraz kontroluje swoje jedzenie. To czyni go zawsze spokojnym i stałym.
Święta osoba jest myśląca i przyjmuje Mnie jako jedyne schronienie. Jest bardzo
uważna w czasie wykonywania swoich obowiązków, a zewnętrzne zmiany nie
wpływają na nią ponieważ jest stała i szlachetna nawet w najtrudniejszych sytuacjach.
Taki mędrzec pokonał sześć materialnych cech znanych jako głód, lament,
pragnienie, iluzja, starość i śmierć. Jest wolny od chęci prestiżu, oddaje szacunek
wszystkim wokoło i jest ekspertem w przywracaniu świadomości Kryszny innym
ludziom, nie oszukuje, raczej jest dobrze życzącym, miłosiernym przyjacielem
każdego. Doskonale rozumie, że religijne wskazówki, dane przeze Mnie w różnych
pismach, rozwijają pozytywne cechy, oczyszczają praktykującego i trudno jest bez
nich żyć w stałym i prawdziwym szczęściu. Przyjmując schronienie Moich lotosowych
stóp taka święta osoba, najlepsza spośród żywych istot, porzuca powszechnie
przestrzegane religijne praktyki i wielbi jedynie Mnie.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 14:55 

bixio napisał(a):
Obserwuję te słowne przepychanki,to że nie jest już na temat to mały szczegół.Najgorszy był ten tekst tego Pana że bhaktowie gwałcą bhaktinki i żałuję że nie jestem administratorem tutaj bo odrazu był by ban 8) Póżniej nie ma się co dziwić jak jest postrzegany ten ruch jako najgorszy,skoro osoba jak można odczuć z wypowiedzi uważa się za bhaktę obsmarowuje innych
"...Najgłośniej krzyczy ten co ma najmniej racji..."Tak poza tym jak chociaż kilka osób wejdzie tutaj przypadkiem i poczyta jacy są niby bhaktowie,a ludzie lubią gadać"pierdoły" to będzie to lekki cios w plecy.Ja nie jestem ani fanatykiem,ani przeciwnikiem jestem tylko zwykłym sympatykiem,a kilka ostatnich wypowiedzi wraz z ta proponuję przenieść do działu kto jest bhaktą bo zdecydowanie to pasuje tam :)

Tutaj nie chodzi o obsmarowywanie innych.
Ja po prostu wskazuje na problemy w ruchach waisznawow. Oczywiscie zamiast tego moglbym cytowac wersety ze SB i kazdy czylby sie dowartosciowany, wtedy nikt by nie argumentowal.
Przeciez cale te swiete ksiegi opisuja NASZE cechy i kwalifikacje i opisuja NAS bhaktow Krsny.
Ja nie obsmarowywuje wszystkich bhaktow, zapewne duza czy moze wiekszosc bhaktow nie maja z tym nic wspolnego. Druga rzecza Polska, kraj katolicki ludzie nie sa az tak zdegenerowani jak w innych czesciach swiata. To nie jest tak ze kazdy "bhakta Krsny" jest taki sam.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 15:23 

Patrzac na problemy w ruchach waisznawow z innego punktu widzenia (ale prosze ja nie chce krytykowac nikogo a szczegolnie czcigodnych polskich bhaktow wychowanych w jednak dobrej kulturze katolickiej)

Wielki Guru -Acarya Bhaktivedanta Swami Prabhupada podazajac za instrukcjami swojego Gurudeva B Siddhanty Sarasvatiego Thakura przybyl do Ameryki w misji nauczania.
Jemu poprzednikowi tj H Bon Maharajowi misja sie nie udala, inne czasy , miejsce itd
Zaczal nauczac wsrod zyjacych na ulicy Hippisow....jak wiemy wszyscy jego uczniowie mieli nature hippisowska. Nie z tym zadnego problemu, po prostu wykorzystal on hippisow do rozprzeszczenienia ruchu swiadomosci krsny na calym swiecie :lol:
Ale wiedzial on jedna rzecz bardzo dobrze, hippisi niestety sa hippisami i bez Life Membership caly ruch bardzo szybko rozleci sie i zniknie. Potrzebni byli ludzie tj grastowie ktorzy beda sponsorowac swiatynie . I nie pomylil sie. 95% jego uczniow odeszla..
Jaya Srila Prabhupada!!!
i co dalej?
pewni bhaktowie o naturze hippisowskiej odeszli a inni zostali liderami/Gurus i nauczajac na calym swiecie przyjeci za uczniow tysiace innych podobnych (o nastroju hippisowskim)
do siebie. To dlatego tak ciezko spotkac wsrod bhaktow osobe ktora uczciwie pracuje i jest odpowiedzialna a bardzo latwo ludzi o memtalnosci "nie narobic a zarobic"
Dlatego tez bhaktgowie sa tak przyciagani do roznych festiwali tzw alternatywnych, parad gejowskich czy "robta co chceta" filozofii Woodstoku.
Bo jest im tam latwiej nauczac, ten sam hippisowski jezyk, brak odpowiedzialnosci a tak trudno im nauczac tzw karmitow ktorzy pracuja, placa podatki itd
Dlaczego bhaktowie szczegolnie na Zachodzie uwazaja ze praca i odpowiedzialnosc to jakas hanba a tak latwo wyciagaja lapy po rozne benefity od tych demonow/karmitow..
Tylko zeby wykorzystac, oszukac..
Pomyslcie dlaczego skala rozwodow w Hare Krsna siega 95%?
to nie przypadek
to jest mentalnosc, hippisowska mentalnosc.
Od wielu lat powtarzam "zacznijcie od odhippisienia Ruchu Hare Krsna.
A wtedy nauczanie zacznie sie posuwac naprzod. Nikt normalny (nie hippis) nie przylaczy sie do tego ruchu.
Ja pracuje wsrod karmitow, odpowiedzialnych karmitow , moglbym ich nauczac ale tutaj nie ma do czego ich zaprosic.
Nie chce sie wstydzic i dlatego nie nauczam.
Czy obrazilem czcigodnych waisznawow, czy moze lepiej cytowac wersety ze SB i udawac ze wszystko jest OK?

Hari hari!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 18:41 

Hare Kryszna Drogi Murali Prbahu

Pozwól że odbiorę osobiście Twój post :-)
Zacytowałem ŚB i rozumiem, że nie za bardzo poczułeś się tym usatysfakcjonowany.
Dlaczego to zrobiłem - paradygmat jest nam potrzebny byśmy nie stracili kierunku naszego rozwoju.
To był powód - zamieściłem cytaty, byśmy nie zeszli z kursu.
One będą żywe kiedy odniesiemy je do nas samych.
Dostrzegam Twoje wielkie pragnienie uświadomienia nam że same cytaty nie wystarczą, że potrzebni są acaryowie - osoby, które będą dawać żywy przykład nauk Pana Kryszny.
Bądźmy takimi osobami to pokorna prośba, naszych wcześniejszych acaryów.
Myślę że każdy z nas chce się wznosić.
Chce rozwijać świadomość Kryszny.
Możesz czuć się nie zadowolony, że zajmuje to niektórym tak wiele czasu.
Chciałem Ci szczerze podziękować za inspiracje do tego by być lepszym wielbicielem.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2011, o 20:19 

Powoli nie tak prędko
proszę się nie pchać
najpierw trzeba wyglądać na świętego ale nim nie być
potem ani świętym nie być ani na świętego nie wyglądać
potem być świętym tak żeby tego wcale nie było widać
i dopiero na samym końcu
święty staje się podobny do świętego ....Jan Twardowski

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1