No i się dzieje, ogień świadomości Kryszny nie gaśnie w Polsce, jak to czasem się słyszy, a wręcz płonie coraz mocnej płonie, w wielu zakątkach naszego kraju, w Białymstoku np Świadomość Kryszny ma się całkiem dobrze i sa osoby co o to dbają .
Warto, żeby wszyscy widzieli, że walka nawet w kilka osób ma sens i daje radość wszystkim do tego jest czymś bardzo wartościowym, czymś co zadowala Śrila Prabhupada oraz Radhę i Kryszne osobiście.
Kiedyś jeden z moich przyjaciół opowiedział mi historie , która otwiera oczy na to jaki ma sens walka gdy tyle jest do zrobienia i nasz wysiłek może wydawać się znikomy.
Pewnego razu brzegiem plaży szedł wnuczek z dziadkiem morze właśnie wyrzuciło na brzeg mnóstwo krabów i jakieś ptaki bezwzględnie je atakowały i zjadały.
Dziadek co pewien czas się schylał, że był stary,nie mógł robić tego zbyt często, bo kosztowało go to dużo wysiłku, Podnosił jednego kraba i wrzucał go z powrotem do morza.
Zaintrygowało to wnuczka, bo krabów były tysiące i wrzucenie tego jednego kraba było mało znacząca pomocą w ogólnym rozrachunku. Widząc determinacje dziadka zapytał:
- "Dziadku tych krabów są tysiące ile jesteś w stanie uratować podczas naszego spaceru, w najlepszym przypadku 50 może 100, po co ten cały Twój wysiłek jakie to ma znaczenie?"
Dziadek uśmiechnął się podnosząc kolejnego kraba i wrzucając go do morza powiedział:
- " dla tego kraba, którego przed chwila wrzuciłem, mój wysiłek ma ogromne znaczenie..."
Warto pamiętać tą historie, gdy w głowie pojawia się wątpliwości, umysł nabiera na mocy i pojawia się pytanie;
jakie to ma znaczenie?Cytując jednego z ulicznych poetów: "silna wola i zacięcie, nic cie nie pokona jeśli się jarasz swym zajęciem ".
Pozdrowienia dla wszystkich, którzy
wiedza po co to wszystko i jakie to ma znaczenie dzięki nim płomień entuzjazmu nigdy nie gaśnie i rozpala się w nowych miejscach ciesze się ze znam kilku takich podpalaczy, to bardzo cenne towarzystwo