gndd napisał(a):
Oglądałam program zrobiony przez 60 minutes na temat snu. Naukowcy badają, jaki wpływ ma brak snu między innymi na nasze zdrowie, szybkość reagowania, umiejętność logicznego podejmowania decyzji, pamięć. Wnioski są takie, że nawet jedna noc niewystarczającego snu wpływa negatywnie na niektóre z tych czynników. W audycji pojawiają się twierdzenie, że wiele ze zwykłych wypadków (np. samochodowych), jak też największych katastrof (np. Czarnobyl), spowodowana była błędem ludzkim spowodowanym przez zmęczenie wynikające z niewystarczającego snu. Ponadto ludzie, którzy pozbawieni są snu często nie zdają sobie sprawy, że ich możliwość oceniania sytuacji i reagowania jest zmniejszona - tak jak to bywa z ludźmi pod wpływem alkoholu. Tydzień zarwanych nocy może spowodować, że zbliżymy się niebezpiecznie do granic cukrzycy. Cztery noce bez odpowiedniego snu (w sensie długości czy jakości) i pojawiają się symptomy typu zwiększonego zapotrzebowania na pokarm - mimo że tak naprawdę jest się najadzonym. To z kolei powoduje, że jemy więcej, niż trzeba i zwiększa się ryzyko otyłości. Brak snu podwyższa też ryzyko wysokiego ciśnienia i wylewu. Według wypowiedzi w programie przeciętny człowiek potrzebuje od 7,5 do 8 godzin snu dziennie.
http://www.cbsnews.com/stories/2008/03/ ... 9721.shtmlWłaśnie to doświadczyłem na sobie, przepracowałem się, ograniczyłem sen i po czasie organizm upomniał się o swoje, czyli stał się bardziej podatny na infekcje - rezultat: choroba (grypa) i w jej trakcie odsypianie. Widzę, że ciało samo sobie bierze to, co mu się zabrało, a co mu się należało.
Interesującą kwestią w tym co powiedzieli naukowcy jest to, że podczas niewyspania zwiększa się ryzyko popełniania błędów decyzyjnych (co może się wiązać ze standardami przestrzegania zasad) oraz na ilość spożywanego pokarmu (co rozumiem jako przejedzenia niekorzystnie wpływające na kondycję ciała i umysłu). Bardzo ciekawy tekst, dziękuję Mataji.