Teraz jest 28 lip 2026, o 22:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy atrakcja seksualna doprowadza ludzi do Krsny?
PostNapisane: 12 gru 2007, o 18:41 

Takie pytanie zadal na stronie dandavats.com Bhir Krsna Maharaj. Chcial on usyszec od wielbicieli opinie na ten temat, co zaowocowalo licznymi komentarzami. Temat ten jest tutaj:

http://www.dandavats.com/?p=4904

Z tego, co wyczytalam, Maharajowi chodzilo glownie o taniec pieknych, mlodych bhaktinek ubranych w stroje odslaniajace znaczna czesc ich cial, i przedstawiajacych historie zwiazane z Kryszna przy dzwiekach nowoczesnej muzyki (Maharaja wskazal na utwor "Syam" - co sie kojarzy z festiwalem Indradyumny Maharaja). Pisal tez o harinamach, w ktorych te same mlode wielbicielki moga przyciagac uwage mezczyzn bardziej do swoich cial, niz do swiadomosci Kryszny. Zastanawial sie on, co myslalby o tym Srila Prabhupad, i co mysla o tym ludzie z wyzszych warstw, tzw. inteligencja, kiedy widza takie pokazy. Czy to ich przyciaga do Kryszny? Maharaja na te pytania odpowiadal negatywnie i chcial poznac opinie innych.
A co Wy myslicie o tym?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 12 gru 2007, o 20:14 

Jak napisalem na forum Dandavats, to raczej nie widze problemu o ktorym pisze BKM. Wazne jest zeby ludzie widzieli pozytywna strone naszego Ruchu - "normalni" ludzie, ktorzy ciesza sie z przyjetej drogi w swiadomosci Kryszny, a nie sami zasuszeni asceci w szafranowych "przescieradlach"...

No i mozna by rowniez zarzucic, ze mlodzi, przystojni chlopcy rowniez nie powinni wystepowac (a juz szczegolnie bez koszul) bo beda gorszyc te pozostale 50% ludzkosci :wink:

Szczerze mowiac, w dzisiejszych czasach mlode bhaktinki tanczace na scenie nikomu sie nie kojarza z czyms zdroznym. No ale niektorzy w naszym ruchu najchetniej by widzieli bhaktinki chodzace w arabskich burkach :roll: Tylko co zrobic z tymi niesfornymi kobietami na ulicach, ktore nie rozumieja ze swoim ubiorem sprawiaja klopot innym? :lol:

No ale tak powaznie... Dla mnie wyglada to troche na krytyke festiwali IDS, a szkoda, bo jest to jeden z lepszych programow wychodzenia do ludzi ze swiadomoscia Kryszny w Iskconie. Publiczne postawienie tej kwestii przez czlonka GBC, na praktycznie oficjalnym forum GBC, cos takiego chyba sugeruje.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 04:51 

kiedys jeden z czlonków GBC w otwartej rozmowie zdradzil pierwotny motyw przylączenia sie do ISKCONU i powiedzial - przylączylem się do Ruchu Hare Kryszna bo zobaczyłem w nim wiele pięknych kobiet...wiem, ze ktos zadał na Woodstocku pytanie HH Indrjadjumnie Maharadzowi - czy jako sanjasin nie czuje sie zaagitowany w obecnosci tak wielu pięknych mlodzych kobiet? - Mahardz skwitowal - mówisz o tych workach mięsa, kości, krwi i innych substancji, nie - w ich obecnosci nie czuje sie zaagitowany...
Drogi Kulapawano Prabhu co do motywów postawienia tego tematu na forum dandawats...jesli jest to krytyka to moze chodzi bardziej o konstruktywna krytyke i przypominanie o wadze wartosci jakie zostawił Śrila Prabhupad, zeby nie przekraczać norm i NAJWAZNIEJSZE czego ŚP nie lubł najbardziej nie zmieniać nic w zasadach, ktore nam pozostawił...tak odebralem artykul BKM

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 13:04 

Kula-pavana napisał(a):
Jak napisalem na forum Dandavats, to raczej nie widze problemu o ktorym pisze BKM. Wazne jest zeby ludzie widzieli pozytywna strone naszego Ruchu - "normalni" ludzie, ktorzy ciesza sie z przyjetej drogi w swiadomosci Kryszny, a nie sami zasuszeni asceci w szafranowych "przescieradlach"...

No i mozna by rowniez zarzucic, ze mlodzi, przystojni chlopcy rowniez nie powinni wystepowac (a juz szczegolnie bez koszul) bo beda gorszyc te pozostale 50% ludzkosci :wink:

Szczerze mowiac, w dzisiejszych czasach mlode bhaktinki tanczace na scenie nikomu sie nie kojarza z czyms zdroznym. No ale niektorzy w naszym ruchu najchetniej by widzieli bhaktinki chodzace w arabskich burkach :roll: Tylko co zrobic z tymi niesfornymi kobietami na ulicach, ktore nie rozumieja ze swoim ubiorem sprawiaja klopot innym? :lol:

No ale tak powaznie... Dla mnie wyglada to troche na krytyke festiwali IDS, a szkoda, bo jest to jeden z lepszych programow wychodzenia do ludzi ze swiadomoscia Kryszny w Iskconie. Publiczne postawienie tej kwestii przez czlonka GBC, na praktycznie oficjalnym forum GBC, cos takiego chyba sugeruje.
W 100% zgadzam sie z toba Prabhu... nie widze nic zdroznego w ladnych bhaktinkach ubranych w piekne sari tanczacych na scenie podczas festivalu czy np na harinamach.(chyba nikt nie oczekuje,ze dziewczyny beda ubierac sie worki po kartoflach)Napewno jest to czynnik przyiagajacy ludzi do swiadomosci Kryszny scszegolnie podczs festivali,ale ja nie widze w tym podtekstow seksualnych...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 18:29 

Kula-pavana napisał(a):
Dla mnie wyglada to troche na krytyke festiwali IDS, a szkoda, bo jest to jeden z lepszych programow wychodzenia do ludzi ze swiadomoscia Kryszny w Iskconie. Publiczne postawienie tej kwestii przez czlonka GBC, na praktycznie oficjalnym forum GBC, cos takiego chyba sugeruje.

Ja tez odnioslam takie wrazenie na poczatku, ale teraz sie zastanawiam, czy Maharaj mial na mysli wlasnie pokazy i harinamy z touru Indradyumny Maharaja. Widzialam Syama dance na festiwalu i dla mnie to bylo piekne przedstwienie pokazujace dusze powracajaca do Kryszny (tak to przynajmniej odczytalam). Wystepowaly tam same bhaktinki i ich stroj nie byl w zaden sposob nieodpowiedni czy prowokujacy... To piekny pokaz taneczny, ktory na pewno nie zniecheci inteligentnych ludzi czy nie zniesmaczy nikogo. Bardzo podobal mi sie kometarz Urmili Mataji na ten temat (jest to 32. komentarz pod wskazanym powyzej tekstem). Zgadzam sie z nim jak najbardziej. Hm... A jesli chodzi np. o sposob noszenia sari ponizej pepka przez niektore (zazwyczaj b. mlode) wielbicielki, rzeczywiscie wydaje mi sie, ze moze to przyciagac wzrok i umysly meskiej czesci swiata. Wydaje mi sie, ze w czasach wczesniejszych nie mialo to miejsca, i ze jest to chyba jakas niedawno wprowadzona moda. Rozumowanie jest proste - im bardziej cialo kobiety jest odsloniete, tym latwiej i bardziej przyciagniety jest do niego umysl i zmysly mezczyzny (nie mowie kazdego, ten, ktory jest naprawde zaawansowanym bhakta, nie bedzie zaniepokojony przez tego typu widoki). Kulapavana Prabhu, pisales o tym kiedys na innym forum, przy innej okazji, i moze nawet nieco zartem, ale czyz nie tak to dziala? BYc moze brakuje w tej kwestii wlasciwej edukacji mlodych, niezameznych kobiet. Wszystkie kobiety powinny byc chronione, ale chyba te mlode i niezamezne szczegolnie... Inny punkt jest tez taki, ze dlaczego ktos chce skupiac sie tylko na kobietach, przeciez czesto takze mlodzi bhaktowie moga zachowywac sie w nieodpowiedni sposob np. podczas kirtanow, o czym tez pisala Urmila Mataji. MOze jest to wlasnie brak edukacji? jak myslicie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 19:50 
Sponsorzy

Dzięki Bogu ktoś wreszcie pisze o edukacji naszej ISCON-owej młodzieży. Tego nam właśnie brakuje. Wiele czsu należało by poświęcić nace etykiety Waisnawa i innych standartów obowiązujących wielbicieli. Ale to chyba temat na inne równie ciekawe forum.Sambi

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 20:01 
Sponsorzy

Divya-kiśori dasi napisał(a):
MOze jest to wlasnie brak edukacji? jak myslicie?

Myślę, że powinna istnieć edukacja dotycząca tego tematu. W sumie to są wartości, które powinny być wynoszone z domu, a następnie utrwalane przez społeczność.

Dla przykładu uczę dzieci będące we wspólnocie zielonoświątkowej. Są to rodziny wielodzietne (8, 6, 5 dzieci).

Jestem pod wrażeniem skuteczności ich wychowywania. Dziewczynki w tych rodzinach od początku uczone są skromności poprzez zawiązywanie warkocza i noszenie spódnic a nie obcisłych spodni (wystawiając tym samym swe części ciała na "analizę" i "konsumpcję"). Podczas nabożeństw (w których gościnnie miałem przyjemność wziąć udział) kobiety i nastoletnie dziewczęta nakrywają swe głowy chustami...coś w rodzaju górnej części sari.

Ciekawe jest to, że w tym względzie nie zauważyłem buntu wśród tej młodzieży, czy drwin. Dla nich jest to oczywiste, normalne i praktyczne (mimo panującej mody na eksponowanie swych wdzięków).

Tam przykład dają rodzice i zorganizowana społeczność. Właśnie poprzez to następuje wychowywanie do wartości. Patrząc na tą młodzież, komunikując się z nimi, zachowuję spokojny umysł. Po za tym bardzo ładnie wyglądają i odczuwa się w ich obecności zdrowy dystans, mimo radości i otwartości, którymi emanują. Myślę, że one są świadome, że są chronione poprzez podporządkowanie zasadom i wartościom, a także tego, że to co robią jest dobre.

Wychowanie - początek, przykład, społeczna świadomość... są to jedne z wielu możliwości, które możemy zastosować

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2007, o 22:13 

Ja tez odnioslam takie wrazenie na poczatku, ale teraz sie zastanawiam, czy Maharaj mial na mysli wlasnie pokazy i harinamy z touru Indradyumny Maharaja.

Wydaje mi sie ze tak, ale nie tylko. Slyszalem ze dwoch Iskconowych sannyasinow zmienilo ashram jakis czas temu, bo wpadly im w oko piekne bhaktinki z Rosji - wydarzenia te obracaly sie wokol tamtejszych festiwali. Byc moze jest obawa ze pokazy te przyciagaja uwage nie tylko ludzi z zewnatrz i ze pokazy sa az za nadto atrakcyjne :lol:

Rozumowanie jest proste - im bardziej cialo kobiety jest odsloniete, tym latwiej i bardziej przyciagniety jest do niego umysl i zmysly mezczyzny (nie mowie kazdego, ten, ktory jest naprawde zaawansowanym bhakta, nie bedzie zaniepokojony przez tego typu widoki). Kulapavana Prabhu, pisales o tym kiedys na innym forum, przy innej okazji, i moze nawet nieco zartem, ale czyz nie tak to dziala?

Didi Divya-kisori, powiem szczerze, ze jako uwarunkowana zywa istota nie odbieram w duchowy sposob widoku mlodej atrakcyjnej bhaktinki skaczacej pod niebo w kirtanie w obcislym czoli i z golym brzuchem ... ale rozwiazaniem jest tutaj nie ubranie takiej bhaktinki w muzulmanska burke, czy wyrzucenie jej na tyly swiatyni, tylko zwrocenie mojej wlasnej swiadomosci na swiete imie i na Bostwa stojace na oltarzu.

W cywilizacji wedyjskiej nawet kobiety mezatki nie ukrywaly swoich wdziekow, ale i sie z nimi nie obnosily. Nie widze powodu zeby to zmieniac. Mysle ze lepiej bedzie jak nasi bhaktowie beda ogladali sie za bhaktinkami niz za kobietami na ulicy. Mysle ze sztucznosc relacji pomiedzy bhaktami i bhaktinkami w naszym ruchu (i nierealnosc oczekiwan wynikajacych z tej sztucznosci) jest jednym z powodow duzej liczby rozwodow w naszym ruchu.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, o 04:06 

rozwiazaniem poruszanego problemu moze byc tylko i wylącznie edukacja - ostatnio Dźagatsiwa Prabhu powiedział, iz cetralnym punktem wszystkich szkoleń wajsznawa powinno byc intonowanie imion Kryszny z oddaniem...spodobało mi się to powiedzenie, Jaguś nie wiele mówi ale jak powie to tak od serca...dziękuję drodzy przedmowcy, że zwróciliście uwagę na ten punkt - edukacje...bez edukacji w właściwym intonowaniu, nie wykształca się inne cechy wynikajace z braku pożądania...problem "pieknych kobiet" instniał również za czasów Pana Kryszny :-)

Kobiety i mężczyźni Hastinapury, Indraprasthy, ubrani byli w barwne szaty, przystrojeni girlandami, klejnotami i ornamentami, a ich ciała posmarowane były perfumami i olejkami kwiatowymi. Widać było, że wszyscy cieszą się ceremonią. Beztrosko oblewali się wodą, olejem, mlekiem, jak również obrzucali się wzajemnie masłem i jogurtem. Niektórzy nawet smarowali nimi ciała innych. W ten sposób wszyscy bawili się znakomicie. Zawodowe prostytutki z radością smarowały tymi płynnymi substancjami ciała mężczyzn, a mężczyźni odwzajemniali się im w ten sam sposób. Wszystkie płynne substancje wymieszane były z kurkumą i szafranem, dzięki czemu nabrały połyskującej, żółtej barwy.
Chcąc zobaczyć przebieg tej wielkiej ceremonii, żony półbogów przybyły swymi samolotami, które krążyły po niebie. Podobnie królowe z różnych królewskich rodów przybyły w swych palankinach wspaniale przystrojone i otoczone strażą przyboczną. Zobaczywszy, że Pan Krsna, kuzyn Pandavów, i Jego najbliższy przyjaciel Arjuna, zaczęli obrzucać je płynnymi substancjami, królowe zawstydziły się i jakby trochę zatrwożyły, lecz jednocześnie piękne uśmiechy rozjaśniły im twarze. Sari, które miały na sobie, zostały całkowicie przemoczone substancjami rzucanymi na nie przez Krsnę i Arjunę. Z tego powodu niektóre części ich ciał – szczególnie piersi i kibicie – stały się częściowo widoczne. Również królowe przyniosły wiadra pełne płynnych substancji i zaczęły spryskiwać nimi swych szwagrów. Kiedy zajęte były tymi radosnymi czynnościami, ich włosy rozplatały się, a kwiaty zdobiące ich ciała zaczynały opadać. Kiedy tak Pan Krsna, Arjuna i królowe cieszyli się tą radosną zabawą, w nieczystych sercach pewnych osób obudziły się pożądliwe pragnienia. Innymi słowy, takie zachowanie mężczyzn i kobiet o czystych sercach jest pełne przyjemności, lecz u osób materialnie zanieczyszczonych budzi ono pożądanie. KB

Ostatnio edytowano 14 gru 2007, o 06:58 przez Divya, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, o 06:51 

Drodz Wajsznawowie na pokrzepienie serc znalazłem fragment z Kryszna-book, który zainspiruje każdego:

Podobnie, kiedy materialistyczna osoba przyjmuje świadomość Krsny i zaczyna praktykować życie duchowe, wtedy również staje się tak czysta jak woda i niebo w jesieni. Jesień zabiera z nieba skłębione chmury, jak również nieczystą wodę. Oczyszczona zostaje również ziemia. Podobnie też osoba, która przyjmuje świadomość Krsny, zostaje oczyszczona z wszelkiego brudu wewnątrz i na zewnątrz. Dlatego Krsna jest znany również jako Hari. Hari znaczy "ten, który zabiera, pozbawia czegoś". Krsna natychmiast uwalnia od wszystkich nieczystych zwyczajów tego, kto angażuje się w świadomość Krsny. KB-Opis jesieni

Trudno oczekiwac od osób przychodzących na festiwale Hare Kryszna pełnej czystości i braku pożądania, ale poprzez zaangażowanie w proces świadomości Kryszny ich pragnienia zmieniaja sie, tak jak to było w naszym wypadku...Kryszna obdarowuje nas doświadczeniem byśmy mogli się nim dzielić...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 14 gru 2007, o 12:40 

Divya napisał(a):
Zawodowe prostytutki z radością smarowały tymi płynnymi substancjami ciała mężczyzn, a mężczyźni odwzajemniali się im w ten sam sposób. .... Kiedy tak Pan Krsna, Arjuna i królowe cieszyli się tą radosną zabawą, w nieczystych sercach pewnych osób obudziły się pożądliwe pragnienia. Innymi słowy, takie zachowanie mężczyzn i kobiet o czystych sercach jest pełne przyjemności, lecz u osób materialnie zanieczyszczonych budzi ono pożądanie. KB

Przyznam, że dla mnie ten końcowy komentarz do tekstu jest jakoś tak oderwany od rzeczywistości. Po co mężczyznom o czystych sercach zawodowe prostytutki? Czy może były one tam bezrobotne? No chyba, że ich obecność była tylko na potrzeby odwiedzających turystów.

Odpowiedź na pytanie z tytułu jest: tak. Klasycznym przykładem osoby, której atrakcja do Kryszny była atrakcją seksualną jest Kubja. Z tym że w jej przypadku był to pociąg do samego Kryszny, natomiast wszystkie teksty omawiają pociąg do bhaktów Kryszny, więc temat jest zapewne bardziej złożony.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 14 gru 2007, o 13:37 

gndd napisał(a):
Divya napisał(a):
Zawodowe prostytutki z radością smarowały tymi płynnymi substancjami ciała mężczyzn, a mężczyźni odwzajemniali się im w ten sam sposób. .... Kiedy tak Pan Krsna, Arjuna i królowe cieszyli się tą radosną zabawą, w nieczystych sercach pewnych osób obudziły się pożądliwe pragnienia. Innymi słowy, takie zachowanie mężczyzn i kobiet o czystych sercach jest pełne przyjemności, lecz u osób materialnie zanieczyszczonych budzi ono pożądanie. KB

Przyznam, że dla mnie ten końcowy komentarz do tekstu jest jakoś tak oderwany od rzeczywistości. Po co mężczyznom o czystych sercach zawodowe prostytutki? Czy może były one tam bezrobotne? No chyba, że ich obecność była tylko na potrzeby odwiedzających turystów.

Fragment ten rowniez niedwuznacznie sugeruje ze w/w panie byly osobami o czystych sercach. Byc moze w sensie spolecznym ich placacymi klijentami byly tylko osoby o nieczystych sercach, ktore przeciez jak najbardziej w tamtych czasach istnialy. Natomiast dla przyjaciol byly one tylko przyjaciolkami.

W pewnym sensie mozna to powiazac z tematem tego watka. Nawet niewinne dzialanie osob o czystych sercach moze byc zle odebrane przez osoby nieczyste. Nie znaczy to jednak wcale, ze z tego powodu nalezy odrzucac takie czyste dzialanie.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 14 gru 2007, o 14:29 

Kula-pavana napisał(a):
ale rozwiazaniem jest tutaj nie ubranie takiej bhaktinki w muzulmanska burke, czy wyrzucenie jej na tyly swiatyni, tylko zwrocenie mojej wlasnej swiadomosci na swiete imie i na Bostwa stojace na oltarzu.

W cywilizacji wedyjskiej nawet kobiety mezatki nie ukrywaly swoich wdziekow, ale i sie z nimi nie obnosily. Nie widze powodu zeby to zmieniac. Mysle ze lepiej bedzie jak nasi bhaktowie beda ogladali sie za bhaktinkami niz za kobietami na ulicy. Mysle ze sztucznosc relacji pomiedzy bhaktami i bhaktinkami w naszym ruchu (i nierealnosc oczekiwan wynikajacych z tej sztucznosci) jest jednym z powodow duzej liczby rozwodow w naszym ruchu.

Prabhu, ja takze nie mialam na mysli tego, aby bhaktinki staraly sie ukryc swe ciala pod plociennymi workami. Nie widze nic zlego w noszeniu barwnych sari czy przyozdabianiu twarzy pieknymi wzorkami. Wprost przeciwnie - mysle, ze Srila Prabhupad zawsze chcial, aby jego reprezentanci byli ubrani z klasa, czysto, gustownie i mozna powiedziec elegancko (szczegolnie, kiedy mowa jest o festiwalach, na ktore przychodzi wiele osob "z zewnatrz"). To sie tyczy nie tylko stroju vaisnava, ale tez "zwyklego" stroju, ktory zakladamy do pracy, na uczelnie, czy do szkoly. W takim czy innym stroju zawsze jestesmy reprezentantami tego ruchu i Srila Prabhupada. Chodzilo mi raczej o to, ze piekno bhaktinki ma swoje zrodlo glownie w jej czystosci, wiec nie ma potrzeby eksponowania wiekszych polaci ciala, aby to piekno dostrzec. I mysle, ze na ten aspekt czystosci warto byloby tez zwracac uwage w wychowywaniu mlodszych wielbicieli. Takie nauczanie, oczywiscie zalezne od czasu, miejsca i okolicznosci, i dawkowane w odpowiednich ilosciach, moze byc tez forma ochrony takich osob. Oczywiscie bez fanatyzmu. Sama stara nie jestem, ale niektorzy pewnie pomysla, ze to pisze jakas babcia :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 gru 2007, o 21:30 

Cytuj:
Prabhu, ja takze nie mialam na mysli tego, aby bhaktinki staraly sie ukryc swe ciala pod plociennymi workami. Nie widze nic zlego w noszeniu barwnych sari czy przyozdabianiu twarzy pieknymi wzorkami. Wprost przeciwnie - mysle, ze Srila Prabhupad zawsze chcial, aby jego reprezentanci byli ubrani z klasa, czysto, gustownie i mozna powiedziec elegancko

Zgadzam sie w 100 procentach. Zawsze doceniam gdy ktos ladnie, schludnie i z klasa sie ubiera. Dla Bostw takze sa zalecenia jak sie ubierac (mozna rozwinac ten temat gdzies indziej)

Cytuj:
Chodzilo mi raczej o to, ze piekno bhaktinki ma swoje zrodlo glownie w jej czystosci, wiec nie ma potrzeby eksponowania wiekszych polaci ciala, aby to piekno dostrzec
.

Zgadzam sie i tu rowniez. Szczegolnie juz gdy osoby takie wystepuja na scenie czy na festiwalu. Z kolei za duze przywiazywanie do wygladu, makijazu, ubioru nie jest dobrym znakiem i przyciagnie gorszej klasy osoby. Uzywanie piekna bhaktinek jako wabika nie podoba mi sie i jakbym byla feministka, to bym sie zbuntowala i powiedziala ze to wrecz seksistowskie ;-)

Cytuj:
I mysle, ze na ten aspekt czystosci warto byloby tez zwracac uwage w wychowywaniu mlodszych wielbicieli. Takie nauczanie, oczywiscie zalezne od czasu, miejsca i okolicznosci, i dawkowane w odpowiednich ilosciach, moze byc tez forma ochrony takich osob. Oczywiscie bez fanatyzmu. Sama stara nie jestem, ale niektorzy pewnie pomysla, ze to pisze jakas babcia

Raczej osoba z rozsadkiem. Nie chcialabym by moja corka (ktorej do tej pory nie mam ;) ) ubierala sie wyzywajaco. Chocby dlatego ze moze to byc niebezpieczne.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 gru 2007, o 00:20 

Kula-pavana napisał(a):
Fragment ten rowniez niedwuznacznie sugeruje ze w/w panie byly osobami o czystych sercach. Byc moze w sensie spolecznym ich placacymi klijentami byly tylko osoby o nieczystych sercach, ktore przeciez jak najbardziej w tamtych czasach istnialy. Natomiast dla przyjaciol byly one tylko przyjaciolkami.

Czyli jak napisałam, były na potrzeby turystów. :wink: Ale nadal zadziwia, że w społeczeństwie, w którym taką uwagę zwracano na rozdział płci, na to, by kobiety nie pokazywały się publicznie (patrz dyskusja na Dandavats), mężczyźni mieli swobodę by się zabawiać w bardzo intymny acz pozbawiony tonów erotycznych sposób z lokalnymi prostytutkami. W takim układzie czemu inne kobiety o czystych sercach nie są tam wymienione? No chyba, że jedynymi czystymi osobami w mieście była jakaś grupa mężczyzn (z wyższych sfer) i prostytutki, a reszta mężczyzn i normalne kobiety byli zanieczyszczeni.

Rasasthali napisał(a):
Nie chcialabym by moja corka (ktorej do tej pory nie mam ;) ) ubierala sie wyzywajaco. Chocby dlatego ze moze to byc niebezpieczne.

Jest chyba różnica między eleganckim czy nawet atrakcyjnym ubiorem a ubiorem wyzywającym? Pytam, bo nie jestem specjalistką. Ubieram się zazwyczaj gdzień na pograniczu wygodnego stroju sportowego a patałacha. ;) Spekuluję jednak, że np. Ty ubierasz się elegancko i atrakcyjnie, ale nie wyzywająco. Trafiłam gdzieś w pobliże dziesiątki, czy też zupełnie w płot?

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1