Teraz jest 28 lip 2026, o 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bóstwo Gopala pijące mleko
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 19:56 
Morderator

28 marca tego roku w Mayapur Dham w Indiach wydarzyła się niezwykła historia, która była historią nie z tego świata Bóstwo Gopala zaczęło pić mleko, a oto relacja jednej wielbicielki, która była obecna przy całej tej sytuacji:

"...Gopal przyśnił się jednemu człowiekowi i powiedział ze rano chce być nakarmionym słodkim mlekiem z Tulasi. No i ten człowiek zrobił to i zobaczył ze Gopal naprawdę pije mleko !!!!. No i powiedział innym ludziom. Ludzie nie wierzyli wiec on im powiedział by sami spróbowali. No i tak sie rozprzestrzeniło po całym Mayapur. I naprawdę pil mleko. Ja tez mojego Gopala w domy pojilam mlekiem. No taka niesamowita historia mi się przytrafiła jak tam byłam. mam nadzieje ze tez masz ekstazę z tego. trzymajcie się ciepło. haribolek "

oto linki do filmików z tego wydarzenia;

http://www.youtube.com/watch?v=loxk7673mFo

http://www.youtube.com/watch?v=edi8TsSOxP8&feature=related

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Bóstwo Gopala pijące mleko
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 20:08 

Kilka lat temu obejrzałam dokument dot. takich akcji. Był tam z tego co pamiętam Ganesh pijący mleko, krwawiąca figurka Matki Boskiej, jakieś figurki uzdrawiające.. Najzabawniejsi byli w tym wszystkim naukowcy, próbujący za wszelką cenę udowodnić, że to wciskanie kitu :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 10:44 

Tulasi napisał(a):
Kilka lat temu obejrzałam dokument dot. takich akcji. Był tam z tego co pamiętam Ganesh pijący mleko, krwawiąca figurka Matki Boskiej, jakieś figurki uzdrawiające.. Najzabawniejsi byli w tym wszystkim naukowcy, próbujący za wszelką cenę udowodnić, że to wciskanie kitu :wink:

Dlaczego uznawać za zabawnego, człowieka, który dokonuje zewnętrznej analizy i okazuje się, że figura matki Jezusa zawiera podejrzaną konstrukcję? (a często właśnie zawiera - pomijam detale, jest sporo dokumentacji na ten temat). Tak, dokładnie tak => jest to wciskanie kitu. I jeśli dany naukowiec próbuje to za wszelką cenę ujawnić - to chwała mu za to. jak mówi Matka Veda: PRAWDA wyzwala.
Po pierwsze, nawet ludzki ;) cud, musi się opierać na zdrowej religijności, jeśli miałby "zadziałać" ("co głupi w głowie uradzi, do skutku nie doprowadzi"). Ponieważ społeczeństwo składa się nie tylko z przemiału (jeść, spać, pracować, kopulować) ale i z jednostek, które myślą.... szerzej. Jeśli ktoś wrzuca kawałek mięśnia sercowego (prawdopodobnie pochodzącego z czyichś zwłok) do kielicha mszalnego (a więc dopuszcza się profanacji), i cała Polska jest ogromnie wzruszona, bo miał miejsce "cud od Boga" => więc moje pytanie brzmi: ... a cóż to... jest za cud??? I jakie my społeczeństwo mamy, skoro "wiara" jest poza "wiedzą"?! Większym cudem jest, że ptaszki pięknie ćwierkają rano. I wiosna pojawia się :). Ja tu widzę cudowność zjawiska... :)
Szanowni Państwo!
Szczególnie obrzydliwy rodzaj nadinterpretacji/wypaczenia (i to jeszcze łagodnie powiedziane!) mistyki/treści chrześcijańskiej... no niestety :) Nie wszyscy mają tego świadomość. Nie tyle ma to z cudownością NIC wspólnego, co nawet z Jezusem. To wskazuje na ignorancję danej jednostki, czy też społeczności, która chce -nie wiem- zaistnieć? Umocnić status fałszywki propagując? A skoro nie potrafi działać na drodze prawdy pism, filozofii, i autoryzowanej praktyki, opartej na tradycji i prawidłowym (!) zrozumieniu pewnych istotnych kwestii, takich jak przemienienie => więc wykorzystuje środki w celu nieudolnego naśladownictwa. A więc jest to maya-devi. Profanuje, ingeruje (poprzez umysł określonych osób), kształtuje według własnego widzimisię - i w takich wypadkach to nie jest ręka Samego Boga. I to nie tyczy się wyłącznie tradycji chrześcijańskiej - lecz każdej kultury, i każdej nacji.
Pijący mleko Pan Govinda? Tak. CAŁKOWICIE się zgadzam. Zdziwienie? Nie potrzebnie! :) Przy każdym ofiarunku który wykonuję, Pan Kryszna pije mleko, jeśli je ofiarowuję z miłością i oddaniem. On Sam o tym mówi w Bhagavad Gicie. Więc to jest FAKT. To jest cud. Dokładniej jeszcze tłumaczy to Bhagavata Purana, którą wszyscy z przyjemnością czytamy. Kryszna pije mleko.... słuchając :). On może w ten sposób wypić mleko które Mu przyniosłem, bo Jest Najbardziej Wyrzeczony.

Hb!

Ostatnio edytowano 16 kwi 2010, o 11:01 przez AdamadA, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 10:59 

Cytuj:
Większym cudem jest, że ptaszki pięknie ćwierkają rano. I wiosna pojawia się

pięknie to ująłeś.
Haribol!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 11:07 
Morderator

AdamadA napisał(a):
Pijący mleko Pan Govinda? Tak. CAŁKOWICIE się zgadzam. Zdziwienie? Nie potrzebnie! :) Przy każdym ofiarunku który wykonuję, Pan Kryszna pije mleko, jeśli je ofiarowuję z miłością i oddaniem. On Sam o tym mówi w Bhagavad Gicie. Więc to jest FAKT. To jest cud. Dokładniej jeszcze tłumaczy to Bhagavata Purana, którą wszyscy z przyjemnością czytamy. Kryszna pije mleko.... słuchając :). On może w ten sposób wypić mleko które Mu przyniosłem, bo Jest Najbardziej Wyrzeczony.

Czy to oznacza, ze nie robią na Tobie wrażenia unaocznienie tego co mówią pisma święte? Np. to, że podczas ofiarowania Kryszna je?

Dla mnie to wydarzenie i ten filmik nie są zaskoczeniem zupełnym, bo wierze w to ze tak jest( a teraz Kryszna mi to unaocznia) i miło jest zobaczyć jak Kryszna ma swoje autentyczne rozrywki i oglądać je z boku dzięki temu mam nadzieje ze i kiedyś ja będę miał podobna wymianę z Kryszną

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 11:39 

madhava napisał(a):
AdamadA napisał(a):
Czy to oznacza, ze nie robią na Tobie wrażenia unaocznienie tego co mówią pisma święte? Np. to, że podczas ofiarowania Kryszna je?

Dla mnie to wydarzenie i ten filmik nie są zaskoczeniem zupełnym, bo wierze w to ze tak jest( a teraz Kryszna mi to unaocznia) i miło jest zobaczyć jak Kryszna ma swoje autentyczne rozrywki i oglądać je z boku dzięki temu mam nadzieje ze i kiedyś ja będę miał podobna wymianę z Kryszną

witam!

Owo "unaocznianie" tego co mówią śaśtry, zachodzi każdorazowo, kiedy ofiarowuję Krysznie mleko. Jak już wspomniałem powyżej, i powtórzę się: Kryszna NAPRAWDĘ pije mleko podczas ofiarunku. Więc czy jakieś inne DOWODY są mi potrzebne, skoro 'wiem'(B.Gita) i 'widzę'(!) jak Kryszna pije? Co to znaczy "widzieć"? Bhaktivedanta odpowiada: "widzieć" znaczy "służyć". Pośrednio opisałem w swym poprzednim poście, że działalność yoga-mayi, nie wygląda w ten sposób. Yoga-maya nie odsłania wszystkiego i wszystkim. Więc większe wrażenie robi na mnie przyjście wiosny, niźli "cuda", których autorstwo przypisuje się Bogu, a od ludzi pochodzą.
Nie narzucam nikomu ostatecznej decyzji w tej sprawie, jedynie formułuje moje stanowisko.
Piszesz: "teraz Kryszna mi to unaocznia" - dlaczego dopiero... teraz???
"Jeśli ktoś z oddaniem ofiaruje Mi liść, owoc czy trochę wody, przyjmę to" (Bg. 9.26)
Gdzie tutaj jest mowa o tym, że musisz poczekać na "cud" z Mayapur?
"Jeśli ktoś z oddaniem ofiaruje Mi liść, owoc czy trochę wody, przyjmę to" (Bg. 9.26)
- to jest 100% unaocznienia.

serdecznie pozdrawiam.

Hb!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 13:35 

madhava napisał(a):
Ludzie nie wierzyli wiec on im powiedział by sami spróbowali.

W tym leży problem. Ofiarowujemy Bóstwom pożywienie kilka razy dziennie, ale wierzymy w to, że Kryszna rzeczywiście to spożywa, tylko wtedy, kiedy zobaczymy to na niskiej jakości video na youtube. :lol: Wygląda to trochę na mentalność jarmarcznego plebsu. Aż strach pomyśleć, co się stanie, kiedy nie daj Boże okaże się, że to tylko sztuczka.

A swoją drogą, to ciekawe dlaczego zawsze mleko, a nigdy pożywienie o stałej konsystencji jak sabji, capati lub laddhu, czy rasagulla? Wszystkie inne Bóstwa lubią jeść całe uczty, a te na filmach-cudach zaledwie mleko? Lekarz zalecił, czy co? ;)

PS. Dopiero po napisaniu powyższego zauważyłem, że ten punkt, już znacznie lepiej i dokładniej przerobiliście w tym wątku. ;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 14:51 
Jasiodą się zrobiła. Co za żenada. Żerowanie oszustów na sentymentalizmie, naiwności i niewiedzy i ludzkiej głupocie.

PostNapisane: 16 kwi 2010, o 14:55 
Purnaprajna napisał(a):
A swoją drogą, to ciekawe dlaczego zawsze mleko, a nigdy pożywienie o stałej konsystencji jak sabji, capati lub laddhu, czy rasagulla? Wszystkie inne Bóstwa lubią jeść całe uczty, a te na filmach-cudach zaledwie mleko? Lekarz zalecił, czy co? ;)

PS. Dopiero po napisaniu powyższego zauważyłem, że ten punkt, już znacznie lepiej i dokładniej przerobiliście w tym wątku. ;)

mleko ma niewielką wartość napięcia powierzchniowego i "przeciśnie" się bez trudu przez każdą szparę.

PostNapisane: 16 kwi 2010, o 16:19 
Sponsorzy

premananda napisał(a):
Purnaprajna napisał(a):

mleko ma niewielką wartość napięcia powierzchniowego i "przeciśnie" się bez trudu przez każdą szparę.

Mleko rowniez jest głownym ze skladnikow nektaru niesmiertelnosci. Osobiscie rowniez jestem sceptycznyco do owego cudu. Bo Kryszna jest wybitną i jedyną w swoim rodzaju Osobą. nawet wszyscy tantrycy ktorzy opisują Yantry do devatow mawiająze z Visznu tattva yantrami nie mają zadnej realizacji. jedynie taką,ze Kryszny nie interesuje sława w YouTube,czy nie robią tez na nim wrazenia vedyjskie rytuały. jedynie Bhakti. Ktora jest najskrytsza i najbardziej tajemną z energii Kryszny. W indiach (chyba w Ahovalam ) jest Bostwo Nrsimhadeva , ktory zawsze przyjmuje połowe ofiarowania -zawsze. rasagule i czapati tez:-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 16:30 

O niedowiarki cyniczne, cudom zaprzeczajace! :mrgreen:

Powiem tak- Kryszna moze zrobić co chce- i jak zechce pokazuje również "cuda" dla zabawy. Mam wątpliwosci co do tego konkretnego przypadku z Gopalem, ale wierzę ze historia sprzed paru lat z Ganesa była prawdziwa- bo tam były tysiacej ludzi i musieliby chodzic w mleku po kolana gdyby nie znikało! Pamietam na tym filmie nawet katolicka zakonnice i muzulman podających mleko Ganesi :lol:

A prawdziwego ateisty to i tak nie przekona. Ciekawe, że w tym momemcie prawdziwie wierzacy i ateisci moga miec podobne odczucia- że im cuda nie potrzebne

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 16:48 

Opowiem Wam historie "cudu" którego sama byłam świadkiem. Jestem swięcie przekonana, że osoby z którymi wtedy byłam do dzisiaj myslą że to był cud...
Wraz z 3-ma kolezankami z jednej swiatyni byłysmy po raz pierwszy w Indiach. Było to podczas centenialu Srila Prabhupada, gdy kilkanascie tysiecy ludzi brało udział w parikramie wokól Navadvip. Przedostatniego dnia parikram dotarł do swiatyni Jagannatha. Atmosfera była nieziemska, kirtan- prowadzony przez 4-letniego chłopczyka był niesamowity i nie da sie tego po prostu opisać!

Zmęczone nieco tancem rozgladałysmy się wokół swiatyni, patrząc na dioramy z róznymi scenkami z życia Pana Caitanyi. W tamtym czasie musialy byc one dopiero co zrobione, nie było bowiem trawnika oddzielajacego patrzacych od figurek (a moze po prostu tłumy pielgrzymów go rozdeptały). Zatem intonowalysmy, przechodząc od jedej scenki do kolejnej. W końcu stanęłysmy przed Panem Caitanyą, który obejmujac kolumne Garudy, spogladał w stronę Pana Jagannatha. "Patrzcie! Pan Caitanya płacze!" wykrzyknęła nagle jedna z moich towarzyszek. Rzeczywiscie na policzkach figurki widac było splywające łzy.

Podniecone niesamowicie stłoczyłyśmy sie blizej. "To na pewno dlatego, że ten kirtan była taki ekstatyczny". Żadna nie miała przy sobie aparatu, wiec zostałam wydelegowana do przyniesienia go z namiotu (tylko totalni nowicjusze mogą cos takiego zostawić w Indiach bez opieki :lol:). A. coraz bardziej podekscytowana, zaczepiała przechodzacych Hindusów-' Patrzcie, Pan Caitanya płacze!" "A tak, tak... płacze" powiedziała para starszych ludzi spogladajac na nią z tajemniczym półusmiechem. Inni odchodzili, nie reagujac.

Podczas kirtanu nadwyręzyłam sobie nogę, więc kustykając ruszyłam w strone namiotów. Po drodze kolatało mi w głowie, ze ja to raczej taka mistyczna nie jestem i dlaczego Hindusi (tacy zwykle sentymentalni) nie reagowali na wołania A.? W końcu przyszło mi do głowy- że łzy są namalowane lub wyrzeżbione! Ale nigdy nie powiedziałam tego koleżankom... Po co miałam psuc im radość, zrobiły zdjęcie, które pewnie jeszcze krąży gdzies pomiedzy bhaktami, jako cudowny wizerunek.

I tak sobie pomyslałam, że w sumie to był cud, bo one byly w stanie wczuc sie w atmosferę i zobaczyć łzy Pana Caitanyi jako prawdziwe i pozostało im z tej wyprawy piękne wspomnienie. mnie starej sceptyczce, nie było dane doświadczenie owego euforycznego uczucia

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 17:49 

Cytuj:
I tak sobie pomyslałam, że w sumie to był cud, bo one byly w stanie wczuc sie w atmosferę i zobaczyć łzy Pana Caitanyi jako prawdziwe

To jest to!
Przypomiałaś mi Mataji historię Vaisnavy, który otwierając B.Gitę płakał.
A ponoć nie umiał czytać.. :?
Ktoś z Was pamieta dokładnie tą rozrywkę?
pazdrawljaju

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 20:38 

Afa napisał(a):
Cytuj:
I tak sobie pomyslałam, że w sumie to był cud, bo one byly w stanie wczuc sie w atmosferę i zobaczyć łzy Pana Caitanyi jako prawdziwe

To jest to!
Przypomiałaś mi Mataji historię Vaisnavy, który otwierając B.Gitę płakał.
A ponoć nie umiał czytać.. :?
Ktoś z Was pamieta dokładnie tą rozrywkę?
pazdrawljaju

To wydarzyło sie podczas podrózy Pana Caitanyi do Południowych Indii. W pewnej światyni siedział bramin, który byl posmiewiskiem wszystkich. Jedna wersja wydarzenia mówi ze był niepismienny i czytał gite do góry nogami, a inna, ze czytał okropnie przekręcając sanskryt. Jakby nie bylo- nie umiał czytać. Zatem ludzie sie z niego nasmiewali. A on czytał i płakał.
Pan Caitanya zna jednak serca i zobaczył, ze on wcale nie płacze dlatego że się z niego smieją. Podszedł więc i zapytał go o przyczyne jego lez. Ów wielbiciel odpowiedzial, ze nie jest wykształcony i nie bardzo umie czytac, ale jego guru kazał mu czytac Gite codziennie, dlatego to robi. A płacze na myśl o tym, jak wspaniałe jest to, że Kryszna, Bóg, Pan wszystkiego zostaje woźnicą- sługą swego wielbiciela Arjuny.

Pan Caitanya ogłośil go wtedy acaryą nauczania Gity, ponieważ zrozumiał jej esencję.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 kwi 2010, o 20:55 

Cytuj:
To wydarzyło sie podczas podrózy Pana Caitanyi do Południowych Indii. W pewnej światyni siedział bramin, który byl posmiewiskiem wszystkich. Jedna wersja wydarzenia mówi ze był niepismienny i czytał gite do góry nogami, a inna, ze czytał okropnie przekręcając sanskryt. Jakby nie bylo- nie umiał czytać. Zatem ludzie sie z niego nasmiewali. A on czytał i płakał.
Pan Caitanya zna jednak serca i zobaczył, ze on wcale nie płacze dlatego że się z niego smieją. Podszedł więc i zapytał go o przyczyne jego lez. Ów wielbiciel odpowiedzial, ze nie jest wykształcony i nie bardzo umie czytac, ale jego guru kazał mu czytac Gite codziennie, dlatego to robi. A płacze na myśl o tym, jak wspaniałe jest to, że Kryszna, Bóg, Pan wszystkiego zostaje woźnicą- sługą swego wielbiciela Arjuny.

Pan Caitanya ogłośil go wtedy acaryą nauczania Gity, ponieważ zrozumiał jej esencję.

Dziekuje za przypomnienie.
Cudna historia :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1