Teraz jest 29 lip 2026, o 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bóstwo Gopala pijące mleko
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 07:07 

Przy okazji tego tematu, wychodzi na światło dnia jeszcze jeden problem. Zauważyłem tutaj argumentację, że jakiś czas wcześniej miał miejsce "cud" z Ganeśą. I to podane jest jakby jako argument, że takie rzeczy się DZIEJĄ. Nie możecie zrównywać arca-vigraha Govindy, z materialną figurką Ganeśy :D Pan Kryszna mówi w Bhagavad Gicie o czcicielach półbogów - odradza takie kulty. Śrimad Bhagavatam oznajmia, że ci którzy zwracają się do półbogów są ogłupieni, i pozbawieni wszelkiej inteligencji. Zobaczcie jak to brzmi: "pozbawieni wszelkiej inteligencji" - czyli tuman zupełny.
Dlaczego tak dosadna argumentacja z mej strony - Pan Kryszna jest Absolutny. Nie ma różnicy pomiędzy Jego Imieniem, Formą, Rozrywkami, Ciałem a Duszą, ponieważ On jest Sac-Cid-Ananda-Vigraha. Tak podają pisma. Bóstwo Kryszny = Sam Kryszna. Jedynie On jest Panem. A te wszystkie zewnętrzne (jest ich ogromna ilość), oddzielone, materialne reprezentacje Pana, zwane półbogami...
...
Powiedzieli: złóżmy ofiarę Indrze. A Kryszna powiedział do ojca: lepiej uczcijmy wzgórze Govardhan! "Nie miejmy NIC wspólnego z Indrą". :D
...
Jeżeli ktoś jest niezmiernie podniecony, bo Ganeśa pije mleko czy coś tam - to jest ogłupienie. Jedynym Panem jest Kryszna, jedynym odbiorcą ofiar jest Kryszna, Kryszna jedynie obdarza błogosławieństwami. Tak wygląda rzeczywistość, czy się to komuś podoba czy nie.

Ale są wśród półbogów i istoty wysoce zaawansowane duchowo, jak np. Pan Śiva, o którym Śrimad Bhagavatam mówi, że jest "największym z bhaktów". I zbliżanie się do takiej osoby, nie po to aby prosić o jakieś bzdury materialne, ale mając w domyśle Krysznę jako pragnienie => nie jest nigdy krytykowane.

Hb!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 11:46 
Morderator

AdamadA napisał(a):
Nie możecie zrównywać arca-vigraha Govindy, z materialną figurką Ganeśy :D

Czy oznacza to w Twoim mniemaniu, że Bóstwo Ganeszy w świątyni jest materialną figurką ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 11:53 

AdamadA napisał(a):
Tulasi napisał(a):
Kilka lat temu obejrzałam dokument dot. takich akcji. Był tam z tego co pamiętam Ganesh pijący mleko, krwawiąca figurka Matki Boskiej, jakieś figurki uzdrawiające.. Najzabawniejsi byli w tym wszystkim naukowcy, próbujący za wszelką cenę udowodnić, że to wciskanie kitu :wink:

Dlaczego uznawać za zabawnego, człowieka, który dokonuje zewnętrznej analizy i okazuje się, że figura matki Jezusa zawiera podejrzaną konstrukcję? (a często właśnie zawiera - pomijam detale, jest sporo dokumentacji na ten temat). Tak, dokładnie tak => jest to wciskanie kitu. I jeśli dany naukowiec próbuje to za wszelką cenę ujawnić - to chwała mu za to. jak mówi Matka Veda: PRAWDA wyzwala.

oł rajt, prawda wyzwala, ale skąd wiesz, że to naukowiec daje Ci prawdę? skąd wiesz, że to on nie wciska Ci kitu? Prabhupada stwierdził, że naukowcy to osły i złodzieje. do mnie oni nie przemawiają. śmieszy mnie ich radykalny racjonalizm. jesli ktoś za wszelką cenę chce mi wmówić, że Boga nie ma, bo on nie dotknął go, nie zobaczył ani nie usłyszał - to jest wątpliwe, że przyjmę inne teorie takiego człeka. :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 12:39 

Tulasi napisał(a):
AdamadA napisał(a):
Tulasi napisał(a):

oł rajt, prawda wyzwala, ale skąd wiesz, że to naukowiec daje Ci prawdę? skąd wiesz, że to on nie wciska Ci kitu? Prabhupada stwierdził, że naukowcy to osły i złodzieje. do mnie oni nie przemawiają. śmieszy mnie ich radykalny racjonalizm. jesli ktoś za wszelką cenę chce mi wmówić, że Boga nie ma, bo on nie dotknął go, nie zobaczył ani nie usłyszał - to jest wątpliwe, że przyjmę inne teorie takiego człeka. :wink:

Witam!

Nie mam więcej do dodania w kwestii tych tzw. "cudów" - odpowiedź na pytanie które zadajesz, pojawiła się w moim 1 i 2 poście ad tematu.
Tak, Prabhupada nie darzył sympatią :) naukowców, i wcale się nie dziwię, jeśli weźmiemy pod uwagę, że faktycznie spora WIĘKSZOŚĆ z nich, nie jest zbyt mądra a już z pewnością religijna.

Hb!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 13:06 
Morderator

AdamadA napisał(a):
Nie mam więcej do dodania w kwestii tych tzw. "cudów" - odpowiedź na pytanie które zadajesz, pojawiła się w moim 1 i 2 poście ad tematu.

nie odniosłeś się do mojego postu

madhava napisał(a):
AdamadA napisał(a):
Nie możecie zrównywać arca-vigraha Govindy, z materialną figurką Ganeśy :D

Czy oznacza to w Twoim mniemaniu, że Bóstwo Ganeszy w świątyni jest materialną figurką ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 16:28 

No cóz, wyglada na to, że nasi acaryowie byli w mayi... Bo w Bhakti-rasamrita-sindu (a zatem równiez w Nektarze Oddania) znajduja sie stwierdzenia typu: "nalezy wielbić Ganeśe ponieważ usuwa on wszelkie przeszkody na ściezce słuzby oddania" :mrgreen:

Devowie sa wajsznawami, często bardzo wzniosłymi. Nikt tutaj nie twierdził, żeby wielbic ich jako Najwyższego czy nawet wielbic ich wogóle, ale szacunkiem trzeba ich darzyć.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 16:33 
Morderator

Brajasundari napisał(a):
No cóz, wyglada na to, że nasi acaryowie byli w mayi... Bo w Bhakti-rasamrita-sindu (a zatem równiez w Nektarze Oddania) znajduja sie stwierdzenia typu: "nalezy wielbić Ganeśe ponieważ usuwa on wszelkie przeszkody na ściezce słuzby oddania" :mrgreen:

Devowie sa wajsznawami, często bardzo wzniosłymi. Nikt tutaj nie twierdził, żeby wielbic ich jako Najwyższego czy nawet wielbic ich wogóle, ale szacunkiem trzeba ich darzyć.

To fakt widzę ze nasz nowy i "utwierdzony" duchowo kolega dosyć mocno się zagalopował

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 16:54 

Brajasundari napisał(a):

Moze temat, ktory teraz tu dyskusujemy nie znajduje sie w temacie glownym, ale zastanawiam sie jaka jest Wasza opinia. Moze warto przedyskutowac ten temat osobno. Musze tez w koncu porozmawiac o tym z moim guru przy okazji jak Go bede widziala w maju. Dam wtedy tez znac co uslysze.

Dostalismy od pary bhaktow malutkie figurki Ganesy i Sarasvati, bo tamci wyprowadzali sie na inny kontynent i zostawili nam mnostwo malutkich prezentow. Na poczatku nie bardzo wiedzialam co z Nimi zrobic, ale stoja sobie teraz na oltarzu kolo naszych Kryszna Balarama. Znam maly bhajan do Genesi i czasami go spiewam. Skoro spiewamy bhajany do guru czy do oswieconych osob, to dlaczego nie do Ganesi, ktory usuwa problemy na sciezce duchowej? Nie slyszalam takich bhajanow w swiatyniach Iskconu...
Wedlug mnie, jesli traktujemy w ten wlasnie sposob danego polboga - wlasnie proszac go o pomoc w usunieciu problemow w naszym wielbieniu Kryszny, to nie powinno byc problemu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 17:33 

madhava napisał(a):
Brajasundari napisał(a):

To fakt widzę ze nasz nowy i "utwierdzony" duchowo kolega dosyć mocno się zagalopował

Co ty nie powiesz? Czy to jest rewanż, za mój brak odpowiedzi na Twój post skierowany do mnie?

Biorę całkowitą odpowiedzialność za moje słowa. Zarówno stanowisko Bhagavad-Gity jak i Śrimad Bhagavatam jest jednakowe. Jeżeli pisma waisznawa polecają oddawanie czci jakiemukolwiek półbogowi, to w określonym celu => Kryszna. Wszelkie inne cele są potępione. A więc zbliżanie się do Ganeśy, aby usunął przeszkody w bhakti - zgadzam się całkowicie. Kiedy to piszę, na przeciwko mnie, nad monitorem stoi wizerunek Ganeśy. Jeżeli bym tej kwestii nie rozumiał, czy też zagalopował się (co za tupet :) ) to jak mogłem wcześniej, wspomnieć o zwracaniu się do Pana Śiwy??? Sam sobie będę przeczył??? Jeżeli chcecie złapać mnie na czymś - to darujcie sobie. Nie mam ochoty na polemikę w takim tonie. Co nie zmienia faktu, że celem bhakti yogi nie jest żaden półbóg, ale wyłącznie Syn Yaśody. Nie wszyscy półbogowie poza tym są czystymi bhaktami. Półbogowie dzielą się na 2 rodzaje, wśród nich są bhaktowie "materialistyczni", i nie jestem nimi ZUPEŁNIE zainteresowany. Zbyt mało tu Radhy i atmosfery Vrindavan...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 18:23 

dziękuję wszystkim którzy mi odpisywali, czy też podjęli polemikę ze mną na tym forum. przepraszam osoby urażone. co złego, to nie ja.
wszystkiego dobrego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 18:46 

Brajasundari napisał(a):

Z wprowadzenia do Vedabase, podrozdział "What makes a good evidence".

In The Nectar of Devotion Srila Prabhupada writes:

One should begin the worship of the demigod Ganapati, who drives away all impediments in the execution of devotional service. In the Brahma-samhita it is stated that Ganapati worships the lotus feet of Lord Nrsimhadeva and in that way has become auspicious for the devotees in clearing out all impediments. Therefore, all devotees should worship Ganapati.

We can take this as clear and authoritative proof that Srila Prabhupada wanted all the devotees in his society to worship Ganapati (Ganesa).

But balance that passage against this letter to Sivananda Dasa (August 25, 1971):

So far worshiping Ganesa is concerned, that is not necessary. Not that it should be done on a regular basis. If you like you can pray to Ganapati for removing all impediments on the path of Krishna Consciousness. That you can do if you like.

And finally, consider this letter, sent to "My dear Sons" in Evanston, Illinois, on December 28, 1974. (Srila Prabhupada sent nearly identical messages to several other devotees.)

I do not encourage you to worship this demigod, Ganesa. It is not required, it is not necessary. Simply worship Krsna. Perform nice devotional service to Krsna. Then your lives will certainly become perfect. Of course if one has got some sentiment for achieving the blessings of Ganesa for accumulating large sums of money to serve Krsna, then he may perform this Ganesa worship, privately, not making a public show. But first of all he must give me $100,000 per month. Not a single farthing less. If he can supply this amount, $100,000 per month, then he will be allowed to do this Ganesa Puja. Otherwise he should not do it. It will not be good. That is my order.

Although the injunction to worship Ganesa is clear and comes from a book, in this case the evidence from the letters weighs in heavier.

Also worth taking into account here: All other things being equal (which they may not always be), a later instruction outweighs an earlier one.

>>> Ref. VedaBase => We should weigh a statement from Srila Prabhupada carefully when we know he modifies or contradicts it elsewhere.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 18:52 

Uważam, że AdamadA porusza w swoich postach ciekawe kwestie, które zmuszają do myślenia. Dlatego zamiast niepotrzebnie się emocjonować się po obu stronach, zniechęcać i obrażać, lepiej może poszukać informacji na poruszane przez niego punkty, ja np. czy murti devaty, ma taki sam transcendentny status jak arca-vigraha Bhagavana, i czy także są ze sobą tożsame.

W końcu chyba chcemy przynajmniej zainspirować się do wzajemnego myślenia, a nie zniechęcać, tak rzadkich bhaktów, którzy nie tylko chcą pisać publicznie, ale i to w dodatku na temat filozofii świadomości Kryszny(sic!), a nie polityki, co jest chyba ewenementem na skalę całego kraju! :)

Rozumiem, że przez lata pobytu tu, kilku z nas wygrzało sobie dobrze tu miejsca i czują się bardzo pewnie na swych forumowych włościach (np. ja :roll: ), ale być może warto wyluzować się trochę i dopuścić inteligentnego człowieka do głosu, nawet gdyby oznaczało to, że musimy być przez chwilę bardziej tolerancyjni dla niego, dopóki chłopak się "nie dotrze". To tylko taka niewinna sugestia, bez wskazywania palcem na innych, oprócz oczywiście siebie . :)

Ostatnio edytowano 17 kwi 2010, o 19:15 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 3 razy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 19:05 
Morderator

AdamadA napisał(a):
Zbyt mało tu Radhy i atmosfery Vrindavan...

Twój nastrój Twoja sprawa, chcesz iść w swoją stronę idź ale oszczędź, sobie tych prostackich komentarzy pseudobarometrze nastrojów duchowych.

Wybacz Purna, tu nie chodzi o klikę tu chodzi o umiejętność zachowania się, moja uwaga do AdamadA była podyktowana tym by przyorietował ze zachowuje się nie najbystrzej pisząc w takim nastroju jak pisał a swoja końcówką ostatniej wypowiedzi tez nie błysnął, nie tak się zachowuje ktoś kto przychodzi w gości, a z czasem pragnąłby być tu domownikiem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 kwi 2010, o 19:27 

madhava napisał(a):
Wybacz Purna, tu nie chodzi o klikę tu chodzi o umiejętność zachowania się, moja uwaga do AdamadA była podyktowana tym by przyorietował ze zachowuje się nie najbystrzej pisząc w takim nastroju jak pisał a swoja końcówką ostatniej wypowiedzi tez nie błysnął, nie tak się zachowuje ktoś kto przychodzi w gości, a z czasem pragnąłby być tu domownikiem.

Masz rację Madhavaji i nie mam z tym żadnego problemu. Jesteś tu moderatorem i po prostu wykonujesz swoją robotę. :) " Klikę" usunąłem w przeciągu minuty od wysłania postu, bo było to niesprawiedliwe i jątrzące porównanie, za które przepraszam, chociaż wydawało mi się, że na chwilę dostrzegłem tam sam siebie, co było, co najmniej niepokojące. ;)

A co do AdamadA, to zamiast się chłopie obrażać, to pokaż, że jesteś prawdziwym bhaktowskim "meściznom", zaciśnij zęby, przełknij niepotrzebną dumę i zastosuj się do wskazówek moderatora, bo to on tu rządzi, i to w dodatku dobrze. Zrób sobie kilka dni przerwy, a potem znowu napisz coś inteligentnego, tak jak to do tej pory robiłeś, tylko już w nastroju, który nie sprowadzi na Twą głowę straszliwych gromów forumowych autochtonów i ich plastikowych klawiatur. ;) :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 kwi 2010, o 20:34 

Zastanawia mnie, czemu niektórzy myslą, że jesli "cud" zostanie wyjasniony przez naukowców to nie był cudem... Nigdy nie przemawiało do mnie to, chrzescijańskie zresztą, wierzenie, że Bóg zajmuje sie tylko tym co niewytłumaczalne, niecodzienne, niezwykłe

W kazdej komórce naszego ciała odbywa sie w tej chwili tyle cudów, ze płaczące figurki i lewitujacy jogini to przy tym pikuś.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1