Teraz jest 28 lip 2026, o 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wrażenia z pobytu w Indiach, kto był i jakie odczucia?
PostNapisane: 22 lut 2010, o 21:44 

Postanowiłam napisać ten temat, bo to w końcu rubryka "sprawy różne". Kto był w Indiach i jak było? Czy Hindusi są bardzo uduchowieni, jakie maja podejście do życia ogólnie i do religii, tradycji itp.? Czy rzeczywiście Czy dobrze traktuje się tam turystów, czy rzeczywiście widoczna jest wszechogarniająca bieda, patologia, brud i agresywne krowy? Czy da się zwiedzić całe Indie w 3tyg. np.? A jak prezentuje się ten kraj pod względem kulturowym i gospodarczym obecnie? Jakie ceny wycieczek? Czy rzeczywiście narkotyki sa tam powszechne? Proszę o komentarze. Dołączam przy tym link z jednej relacji:
http://www.globtroter.pl/artykuly/734,i ... n,,b,.html

:idea:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Wrażenia z pobytu w Indiach, kto był i jakie odczucia?
PostNapisane: 23 lut 2010, o 16:17 

aisha napisał(a):
Postanowiłam napisać ten temat, bo to w końcu rubryka "sprawy różne". Kto był w Indiach i jak było?

Byłem tylko 3 razy. Pierwszy raz w 1997 roku. Leciałem z myślą pozostania tam do końca życia, z biletem w jedną stronę. Po jakichś 6-ciu miesiącach nie wytrzymałem i wróciłem do Polski. Był to najpiękniejszy i najcenniejszy dla mnie jak do tej pory okres mojego życia. Nigdy w życiu nie przypuszczałem, że kiedykolwiek wyjadę za granicę... A kiedy przyłączyłem się do bhaktów i usłyszałem nagrania kirtanów Aindry Prabhu pragnąłem tylko jednego - być we Wryndawan i śpiewać z nim Hare Kryszna. Ostatecznie Kryszna pozwolił mi się tam znaleźć...

aisha napisał(a):
Czy Hindusi są bardzo uduchowieni, jakie maja podejście do życia ogólnie i do religii, tradycji itp.?

Są tacy, co są uduchowieni, a są też i tacy, którzy są całkowicie oszołomieni materią - jak i tutaj. I tak samo jak i tu, na Zachodzie, w Indiach większość ludzi nie wie, że w dzisiejszych czasach jedynym ratunkiem przed utratą sensu życia jest Harinama Sankirtana - wspólne intonowanie Maha Mantry Hare Kryszna.

aisha napisał(a):
Czy rzeczywiście Czy dobrze traktuje się tam turystów, czy rzeczywiście widoczna jest wszechogarniająca bieda, patologia, brud i agresywne krowy?

Na całym świecie turystów nie postrzega się jako osoby lecz jako portfel z nogami i rękami. Tak samo jest i w Indiach, tylko po "hindusku". Hidusi są bardzo otwartymi i bezpośrednimi ludźmi, z niewielkimi zahamowaniami emocjonalnymi. Większość ludzi żyjących na Zachodzie cierpi na bloki emocjonalne, niemożność otworzenia się na świat i innych itp. Dlatego też ciężko jest "białemu" przetrwać tę intensywność i brak zahamowań u Hindusów.
Co do biedy i brudu - tutaj też to jest, ale ścieki płyną kanałami pod ziemią, a żebraków przegania Straż Miejska, nie?
Agresywne krowy? Agresywne to są tam komary :lol:

aisha napisał(a):
Czy da się zwiedzić całe Indie w 3tyg. np.?

Nie. Zwiedzanie Indii w ciągu 3 tyg. to strata czasu, pieniędzy i całej wyprawy. Jedno miejsce może da się poznać w niewielkim stopniu...

aisha napisał(a):
A jak prezentuje się ten kraj pod względem kulturowym i gospodarczym obecnie? Jakie ceny wycieczek?

Daj sobie spokój z wycieczkami. Biura podróży zedrą z ciebie i nic ci nie pokażą wartościowego. Najlepszy sposób to podłączyć się do grupy bhaktów lecących na pielgrzymkę i nalepiej takich, którzy już tam byli (nie raz). Oni Ci pokażą bogactwo duchowe Indii, pomogą nie zginąć w tłumie i uniknąć zatrucia pokarmowego itp. Wtedy odniesiesz największą korzyść z wyprawy do Indii.

aisha napisał(a):
Czy rzeczywiście narkotyki sa tam powszechne?

To nie ma znaczenia. Prawdziwym klejnotem Indii są Święte miejsca, które oczyszczają serca dusz z materialnych brudów. Gaudiya Waisznawowie, czyli zwolennicy Śri Ćaintaji Mahaprabhu cenią najbardziej Wryndawan i Nawadwip (Mayapur). Ale jest wiele linii Waisznawa, które mają "swoje" święte miejsca pielgrzymek, np. Śri Rangam, Ahovalam czy Ayodhya. Bhaktowie Kryszny udają się do Indii po to, by odwiedzić takie właśnie miejsca i zaznać duchowego oczyszczenia i wzmocnienia poprzez obcowanie ze świętą atmosferą tych miejsc i ich mieszkańców. Kiedy raz tam się udasz, twoje życie już nie będzie takie samo :)

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1