|
Hare Kryszna, chciałem się z Wami podzielić listem, który otrzymałem od Bhaktavasy Govindy Prabhu. Dla mnie wielka inspiracja!
”Uczestniczyłem w zeszłym tygodniu - z Varuną i Yasiodą Gopi, którzy przyjechali do Radhadesh na tydzień - w Japa Retreat zorganizowanym przez Sacinandane Swamiego. Tego było mi potrzeba! Nie był to typowy Japa Retreat, na którym liczy się minuty i rundy, ale raczej SS starał się zmienić nasze nastawienie / świadomość. Mówił o Japa jako spotkaniu z Kryszną i intonowaniu dla Kryszny i dla Jego przyjemności. Całkiem inaczej się intonuje ze świadomością, ze spotykasz się z Kryszną w sercu... Chciałbym trochę intensywniej się na tym skupić i pogłębić ten temat. Myślę, ze to cos, czego brakuje... głębsze sięgniecie w temat. SS zacytował nawet Śrila Prabhupada mówiąc, że 90 procent naszego postępu duchowego zależy od tego jak intonujemy... to ci oświadczenie.
Pierwszego dnia "ustawialiśmy" ciało - wyprostowana pozycja, etc. Drugiego dnia SS mówił, jak postępować z umysłem podczas intonowania. Trzeciego dnia intonowaliśmy 64 rundy - z odpowiednim przygotowaniem (dwudniowym!!!) i nastawieniem okazuje sie, ze nie jest to takie trudne. A nawet przyjemne!
Marzy mi się zorganizowanie jednego dnia w miesiącu, kiedy moglibyśmy się spotykać i intonować 64 rundy. Może uda się to zrealizować.
Czwartego dnia SS opowiadał o Krysznie w sercu i intonowaniu dla zadowolenia Go. Na koniec SS uświadomił realistycznie wszystkich, ze podczas takich spotkań tworzy się sprzyjająca atmosfera, ale później trzeba pracować samemu. Na pocieszenie każdy dostał Japa Reform Handbook czyli Podręcznik Poprawy Japa. Opiera się on na psychologicznej obserwacji, ze działamy nawykowo i że można zmieniać nawyki.
W tym wypadku nawyk niedbałego intonowania, na nawyk spotkania z Kryszna podczas Japa. Badania wykazały, ze jeśli powtarza się jakąś czynność przez 28 dni - wytwarza się nowy nawyk. Na tym założeniu opiera się Japa Reform Handbook. Pierwszy tydzień obserwuje się stare nawyki, aby je zidentyfikować, a potem przez kolejnych 28 dni stara się wprowadzić nowe.”
Sacinandana Swami (za namowa Yadunandana Prabhu) obiecał, że w przyszłym roku (akademickim) także przyjedzie do Radhadesh, aby zrobić JR dla studentów Bhaktivedanta College.
W Japa Retreat uczestniczyli także uczniowie Śrila Prabhupada: Krsna Ksetra Prabhu (pierwszy raz) oraz Laxmimoni (czwarty raz!!!). Oboje wyrażali sie o kursie z wielkim uznaniem.
_________________ Gauranga!!!
|