Drodzy wielbiciele
Prosze przyjmijcie moje pełne szacunku pokłony.
Wszelka chwała Śrila Prabhupadzie!
Chciałbym wszystkich poinformować o tym, że od 26 listopada br. nasza warszawska yatra New Ramana Reti rozpoczęła MARATON ŚRILA PRABHUPADA! Dlatego w imieniu lokalnych bhaktów sankirtanu naszym pragnieniem i gorącą prośbą jest aby bhaktowie w całej polskiej yatrze, w świątyniach, centrach Nama-hatta i innych sangach zastanowili się jak mogą również wziąć udział w tym corocznym przedsięwźięciu rozprowadzania książek Śrila Prabhupada w sposób odpowiedni do ich możliwośći. Wyniki będą zbierane przez Krsna-kirtana Dasa (
staszelis@gmail.com) - prosimy o przesyłanie co Sobotę.
W związku z Maratonem oraz przed-maratonową inspiracją gościliśmy bardzo niezwykłego waisznawę - Pańća-tattvę Prabhu z Czech. Prabhu jest bardzo doświadczonym, starszym bhaktą i liderem sankirtanu. Był liderem czterotygodniowego szkolenia w aśramie brahmacharyi, szkolenia zadedykowanego szczególnie dystrybucji książek. Oto są jego wrażenia po tym czasie spędzonym w warszawskiej świątyni:
Jestem szczęśliwy, że mogłem spędzić trochę czasu z grupą warszawskich brahmacarinów i mogłem zobaczyć, że istnieje w nich możliwość i siła do rozwinięcia silnej grupy sankirtanowej.
Polska jatra już wcześniej była jedną z najbardziej znaczących i potężnych yatr sankirtanowych. Wydaje się, że nadszedł już właściwy czas dla wielbicieli aby odkurzyć ten niezwykły instrument w rękach Śri Caitanyi Mahaprabhu.
W warszawskiej świątyni istnieje ta bardzo potężna iskra paru bhaktów sankirtanu, którzy mogą rozniecić na nowo potężny pożar sankirtanu. Ale żeby iskra ta stała się ogniem, musi być rozdmuchana oraz właściwie odżywiana. Nasz Vigatasu Prabhu rozdmuchuję tę iskrę, z sukcesem, już od wielu lat, ale mimo to potrzebna jest pomoc i wsparcie wszystkich wielbicieli.
Dystrybucja książek jest ciągle najważniejszym medium nauczania w naszym towarzystwie. ISKCON jest ruchem nauczania, a dystrybucja książek zawsze będzie kręgosłupem naszego towarzystwa. Jest to jasno ustanowione przez Srila Prabhupada w siedmiu celach ISKCONu oraz we wszystkich jego naukach.
Maraton Srila Prabhupada jest okazją dla wszystkich. Każdy może rozprowadzić parę książek, czy to do rodziny czy do kręgu przyjaciół. Czy też rozprowadzić setki książek na ulicy. Żeby zadowolić Srila Prabhupada i wszystkich poprzednich acaryów, i w ten sposób sprawić przyjemność Krysznie i odnieść z tego korzyść. Ale nawet jeśli ktoś nie jest w stanie fizycznie rozprowadzać książek, to ciągle może wziąć udział w maratonie pomagającym tym, którzy rozprowadzają książki. Możemy im pomóc na wiele praktycznych sposobów. A przynajmniej powinniśmy się zawsze modlić za nich i myśleć o nich w przychylny sposób, to się nazywa duchem sankirtanu. Jeśli wszyscy polscy wielbiciele będą przynajmniej pozytywnie myśleć o bhaktach sankirtanu i szczerze się za nich modlić, to zadziała, i bardzo wzmocni dystrybucję książek. Szczere pragnienie wielbicieli jest bardzo potężnym narzędziem. Więc proszę rozprowadzajcie tyle książek ile tylko możecie, a jeżeli nie możecie rozprowadzać książek, to przynajmniej módlcie się z głębi swego serca i życzcie jak najlepiej wszystkim bhaktom sankritanu. To jest rozdmuchiwaniem tej iskry. A kiedy już ogień sankirtanu na nowo wybuchnie na ulicach całej polski przez cały rok, będziemy praktycznie czuć i doświadczać praktycznie łaski Caitanyi Mahaprabhu!
Niektóre kraje już stanęły na nowo na nogach po wielkich kryzysach w europejskim ISKCONie, spowodowanych nagłym odejściem wielkich liderów, podczas gdy inne jeszcze nie. Z mojego punktu widzenia to jest oczywiste, że nowa generacja sankirtanu w Warszawie może wykonać to zadanie i przywieść całej yatrze nowe życie. Tak jak powiedziałem na początku oni potrzebują ciągłego wsparcia i pomocy od wszystkich wielbicieli i całej yatry.
Więc proszę, moja pokorna prośba do was wszystkich jest abyście pomagali im jak tylko możecie, wspierając program dystrybucji książek w polsce, osobiście biorąc udział w dystrybucji, praktyczne pomaganie czy zachęcanie.
Dziękuję wam bardzo
Życzymy wszystkim wielbicielom szczęśliwej dystrybucji książek Śrila Prabhupada, której wspaniałym uwieńczeniem będzie festiwal na zakończenie maratonu Śrila Prabhupada dnia 6 stycznia 2008 - dzień po Vyasa Pujy J.Ś. Trivikrama Swamiego w Świątyni w Warszawie, z udziałem Maharaja i gości z innych krajów (Ukraina, Czechy, Białoruś...). Wszystkich serdecznie zapraszamy! Prosimy o kontakt na ten sam wspomniany adres email.
Wasz sługa
Vigatasu Dasa