Teraz jest 29 lip 2026, o 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śrila Kryszna Kszetra Prabhu zakłada EKO WIOSKE
PostNapisane: 2 cze 2010, o 20:47 

3mam kciuki za caly projekt :D
Idea jest super!
Hare Krsna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 cze 2010, o 21:41 

nie chcialbym siac zadnego metu tutaj na forum. Eko wioska jest fajnym przedsiewzieciem
chociaz wydaje mi sie ze sa lepsze i bardziej sprzyjajace do zycia miejsca w Polsce niz te ktore planuje sie kupic.
Nie wiem dlaczego bhaktowie zawsze ida na cos najtanszego?
np najtansze miejsca na swiatynie, najtansze dzielnice 4 klasy (tu na zachodzie chociaz w Polsce tez, pamietam swiatynie w Krakowie w bylym hmm burdelu)
Ja postanowilem byc inny i mieszkam teraz w dzielnicy czystej, drozszej ale za to cywilizowanej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 cze 2010, o 22:03 

Vaikuntha dasa napisał(a):
A tak na poważnie, to więcej optymizmu :-)

Oby dobrze nakierunkowany. Inaczej będzie można dodać kilka nowych historii do zapomnienia zabrania ze sobą konia na pole do bronowania czy pielenia chwastów z chwastów. ;)

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 05:00 

Hare Kryszna

Bardzo Wam dziękuję za błogosławieństwa.

Ten projekt jest projektem długofalowym.

Maharaj nie powiedział nam - teraz porzućcie wszystko i jedźcie do Gaudapi.
Radził podejść do tematu spokojnie i tak, by wyciągnąć wnioski z wszystkich przez Was opisywanych naszych (organizacyjnych) błędów.

Jedną z ciekawostek jest to, że Maharaj nie zamyka się na współpracę z ludźmi, którzy mają doświadczenie, a którzy nie prezentują tak jak my Śrila Prahupada.

Powiedział, że jeden z największych błędów jaki popełniamy w MTŚK, to to że myślimy, że jak mamy Śrimad Bhagawatam i znaczenia Śrila Prabhupada to już wiemy wszystko i nie ma potrzeby by uczyć się od innych.

Tego błędu będziemy się starali uniknąć.

Śrila Kryszna Kszetra Prabhu bardzo poparł też idee by zwrócić się do lokalnych władz z zapytaniem jak nasz projekt może służyć temu miejscu.

Od tego zaczynamy.

Szukamy kierunków rozwoju, jeśli macie jakieś propozycje napiszcie.
Wiem, że teraz zaczniecie się znowu śmiać lub uznacie to za szalone.
Śrila Kryszna Kszetra Prabhu zaproponował np. by na tym terenie gdzie jest las zbudować domek na drzewie, by pokazać, że takie lokum może być całkiem ciekawą alternatywą mieszkaniową.

Sami zobaczcie:

Obrazek

Tak wyglądać może od wew.

Obrazek

A tak od zew.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 05:21 

Dzieki Divya Simha Pr :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 06:59 

Divya napisał(a):
Hare Kryszna

Obrazek

Obrazek

.

Jak im walnie piorun to nie będzie co zbierać... 8)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 09:21 
Vaikuntha dasa napisał(a):
Purnaprajna Prabhu o ziemniaki się nie martw, uprawnienia elektryczne powodują szybszy wzrost tkanki miękiszowej, generalnie:
- ziemniak udaje sie najlepiej na glebach przewiewnych i przepuszczalnych
- najlepsze gleby to srednio zwiezle, piaski gliniane lekkie i srednie, lessowe i torfowe
tak i widzisz Drogi Prabhu że sukces jest murowany!!!

A tak na poważnie, to więcej optymizmu :-)

Hari!

Od wielu lat spędzam wakacje w Otulinie Słowińskiego Parku Narodowego.
Ziemia jest tam nie najlepszej klasy, w około stare wsie popegeerowskie, ludzie żyją z pracy dorywczej i kradzieży.

Ale Niemcy i Holendrzy doskonale sobie radzą i UWAGA, prowadzą gospodarstwa ekologiczne.
Na własne oczy widziałem hektary posadzonej brukselki, kapusty i takie tam :)

Kilka lat temu autochtoni śmiali się z obcych, że po co, dlaczego, a tu nic nie urośnie...
Rośnie, całość zbiorów jest eksportowana :)

Chętnie pomogę Govinda Premie w budowaniu domu ze słomy i gliny, super technologia, sprawdzona.
Służę doradztwem w zakresie budownictwa pasywnego i energooszczędnego jak również energii solarnej/odnawialnej.

Pozdrawiam
Nava-yauvana dasa

PostNapisane: 3 cze 2010, o 09:40 
Sponsorzy

Divya napisał(a):

Jedną z ciekawostek jest to, że Maharaj nie zamyka się na współpracę z ludźmi, którzy mają doświadczenie, a którzy nie prezentują tak jak my Śrila Prahupada.

Powiedział, że jeden z największych błędów jaki popełniamy w MTŚK, to to że myślimy, że jak mamy Śrimad Bhagawatam i znaczenia Śrila Prabhupada to już wiemy wszystko i nie ma potrzeby by uczyć się od innych.

Tego błędu będziemy się starali uniknąć.

Gauranga!
Nie chciałabym zmieniać wątku rozmowy jaki jest w tytule, ale mam pytanie do Divya simhy Prabhu, odnośnie tego co napisał. Prabhu, czy możesz mi wyjaśnić słowa Twojego Guru? Bo być może źle to rozumię, a zaniepokoiły mnie. Czy to znaczy że Bhagavatam i komentarze acaryi Śrila Prabhupady nie są kompletne?
Rozumię, że jak zepsuty mam samochód to odstawiam go do mechanika, a nie biorę się sama za jego naprawę. Ale Twoje słowa zabrzmiały jakby inaczej...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 10:19 
Morderator

Purnaprajna napisał(a):
gndd napisał(a):
Czy uprawa ekologiczna na tak kiepskich ziemiach jest do zrealizowania?

Przecież nikt w ogóle nic nie wspomniał o rolnikach i uprawach. Pewno sami "miastowi" tam będą mieszkać i sadzić pomidory korzeniami do góry, tak jak to było na farmie pod Kutnem. ;)

Pruna jak dla mnie 10 na 10 za ten koment :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 10:59 

Sam pomysl jest wpanialy i zyczymy Wam powodzenia.Ale osobiscie znamy wielu bhaktow ktorzy zamieszkali na framie w Santupur z podobna koncepcja naturalnego zycia i nikt z nich nie wytrzymala zbyt długo.Uciekali az sie kurzylo :) My chetnie przylaczylibysmy sie do projektu osiedla wielbicieli w okolicach duzego miasta.Nie mamy natury rolniczej i niewyobrazamy sobie zyc jak za czasow pista kolodzieja,jedzac z jedenj michy i chodzac w workach po ziemniakach.(to oczywicie zart :) ) Lubimy spokój, cisze obcowanie z natura.Ale nie wyobrazamy sobie zycia "po srodku niczego"
Tak czy inaczej trzymamy za Was kciuki realizujcie swoje marzenia i plany...

Parananda&K-kasrani

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 11:04 

premadas napisał(a):
My chetnie przylaczylibysmy sie do projektu osiedla wielbicieli w okolicach duzego miasta.

Takich bhaktów byłoby więcej i wtedy taka wioska miałaby realne szanse i trwałe fundamenty bytowe. Mogłaby też być wspaniałym nauczaniem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 12:17 

Ekangi Radha napisał(a):
Gauranga!
Nie chciałabym zmieniać wątku rozmowy jaki jest w tytule, ale mam pytanie do Divya simhy Prabhu, odnośnie tego co napisał. Prabhu, czy możesz mi wyjaśnić słowa Twojego Guru? Bo być może źle to rozumię, a zaniepokoiły mnie. Czy to znaczy że Bhagavatam i komentarze acaryi Śrila Prabhupady nie są kompletne?
Rozumię, że jak zepsuty mam samochód to odstawiam go do mechanika, a nie biorę się sama za jego naprawę. Ale Twoje słowa zabrzmiały jakby inaczej...

Może chodzi o kontekst. Śrila Kryszna Kszetra prabhu nie powiedział, że książki Śrila Prabhupada nie zawierają wszystkiego.
Bardziej w wypowiedzi Maharaja chodziło o to jak my zastosowujemy instrukcje Śrila Prabhupada. Czy jestesmy na tyle pokorni by uczyc się od lepszych. Historia MTŚK pokazuje, że różnie z tym bywało i teraz tu nawet w tym wątku wielu się śmieje. Tak jak sama zauwazyłaś nie każdy bhakta jest mechanikiem i podobnie nie każdy jest rolnikiem.
To dobrze, że potrafimy się śmiac z własnych błędów. To symptom pokory.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 12:21 

Madhavcaran napisał(a):
premadas napisał(a):
My chetnie przylaczylibysmy sie do projektu osiedla wielbicieli w okolicach duzego miasta.

Takich bhaktów byłoby więcej i wtedy taka wioska miałaby realne szanse i trwałe fundamenty bytowe. Mogłaby też być wspaniałym nauczaniem.

dokładnie ... nie chodzi o to byśmy na gwałt rzucali wszystko i jechali do Goudapi.
Przygotujmy się, że na starość wielu z nas będzie wolalo zyć na wsi, niż w mieście, do tego trzeba dojżeć i się przygotować...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 13:54 

Divya napisał(a):
Madhavcaran napisał(a):
premadas napisał(a):

dokładnie ... nie chodzi o to byśmy na gwałt rzucali wszystko i jechali do Goudapi.
Przygotujmy się, że na starość wielu z nas będzie wolalo zyć na wsi, niż w mieście, do tego trzeba dojżeć i się przygotować...

Ależ my piszemy o mieszkaniu na wsi, tyle ze w pobliżu miasta. Zrób coś, żebyś zaczął rozumieć, co czytasz.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 cze 2010, o 21:40 

Tak sie zastanawiam czy to naprawde ma sens?
SP jakos sie nie zabardzo kwapil ta takie cos, sam uzywal samolotow albo samochodow.
Nie przyjechal do USA na wole ale przyplynal statkiem.
Ja uwazam:czas, miejsce okolicznosci.
Kilku bhaktow na farmie nic nie wskora . I to gdzie? Na "polskiej syberii" najzimniejszym miejscu w Polsce.
Moze w przyszlosci kiedy cywilizacja sie zacznie walic ale wtedy na pewno bedzie latwiej.
Ludzie z kwalifikacjami farmerskimi beda przenosic sie na wies i bedzie jaks pomoc.
Ale teraz to cos mi sie wydaje ze tu nie za bardzo chodzi o farme ale o cos innego

haribol

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1