Teraz jest 28 lip 2026, o 23:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Głupcy pchają się tam...
PostNapisane: 14 lip 2008, o 13:32 

Polecam ten wykład. Mówi przede wszystkim o podejsciu Bhaktisiddhanty Saraswatiego do nauczania o poufnych tematach. Naprawdę mocny :)

Głupcy pchają się tam,
gdzie nawet aniołowie boją się stąpać

Śrila
Bhakti Raksak Sridhar Dev
Goswami Maharaja

Spisane z nieoficjalnego wykładu w Navadvipa, Śri Chaitanya Saraswat Math, 13 marca, 1981 roku.

Obrazek

Pytanie:“Brahma-samhita” opisuje jak Śri Śri Radha i Kryszna siedzą na boskim tronie, a kwiat lotosu, na którym umieszczony jest tron, opisany jest jako sześciokątna fugura. Jakie jest znaczenie tej sześciokątnej figury?

Śrila Śridhara Maharaja: Przykro mi, ale nie będziemy rozmawiać o tak wzniosłej i subtelnej pozycji lila Radha-Kryszny. Temat ten nie powinien być upubliczniany i to właśnie odróżnia Gaudiya Math od działu sahajiya. Sahajiyowie próbują imitować te rzeczy, ale my nie wierzymy w imitację. Wyższe Lila same pojawią się w indywidualnych przypadkach i kiedy sie rozbudzą, nie będzie można się im oprzeć. Kiedy zakończy się etap sadhany, stanie się to automatycznie, spontanicznie. W to właśnie wierzymy, a nie, że najpierw mamy zdobyć wiedzę i dzięki niej dostaniemy się tam. Nie są to nauki naszego Guru Maharaja, Prabhupada.
pujala raga-patha gaurava-bhange

Również Śrila Bhaktivinod Thakur powiedział: “Trzymaj się zasad poziomu na jakim się znajdujesz i wtedy zaczniesz widzieć automatycznie.”

yatha yatha gaura-padaravinde
vindeta bhaktim krta-punya-rasih
tatha tathotsarpati hrdy akasmad
radha-padambhoja-sudhambu-rasih

(Sri Chaitanya-chandramrta 88)

Trzymaj się ściśle Gaura-lila, Mahaprabhu, i automatycznie odkryjesz, że w twoim sercu płynie Radha-rasa-sudhanidhi. Nie próbuj zdobyć tego bezpośednio. To przyjdzie samo, spontanicznie. Nie możesz poznawac tego intelektualnie, gdyż takie podejście obudzi w tobie uprzedzenia. Nie tylko to; to będą bardzo groźne uprzedzenia i później będziesz musiał poświęcić dużo energii, żeby pozbyć się warstwy błędnych koncepcji. Nasz Śrila Prabhupada nie pozwalał na takie rzeczy.

Wykonuj obowiązki swojego poziomu, i stosownie do twoich zasług, te rzeczy pojawią się naturalnie. Nie jest polecenie tymczasowe, obowiązuje cały czas. Nie rób tego, bo zamiast yoga mayi znajdziesz po prostu mayę.
Jeśli Śrila Prabhupada usłyszałby, że ktoś zajmuje się tymi wyższymi lila z książek, byłby bardzo zaniepokojony. Nie lubił tego.
On bardzo dobrze wie i Ona też, kiedy masz zostać zabrany do tego poufnego miejsca i nie można tego osiągnąć żadnymi innymi środkami, jak tylko poprzez Jego słodką wolę – strumień Jego słodkiej woli, albo Jej słodkiej woli. Próbuj mieć coś naturalnego, a nie jakąś imitację, czy odbicie. Odbicie i cień; mogą zjawić się te dwa błędne wyobrażenia. Z nich dwóch bardziej niebezpieczne jest odbicie.
Jest to potwierdzone w “Harinam”. Na naszej ścieżce mogą pojawić się tego rodzaju pokusy, ale nie wolno nam myśleć, że wszystko zjawi się w zasięgu naszego intelektu.

acintyah khalu ye bhava
na tams tarkena yojayet

Nie próbuj pochwycić tego co niepojęte swoim rozumowaniem. Kiedy tamta płaszczyzna wyciągnie do ciebie swe ręce, będziesz zdumiony zaledwie zerknięciem na tamtą stronę. Na tams tarkena yojayet : nie próbuj ściągać tego w strefę rozumu. Natura tego jest autokratyczna. Może zjawić się przed tobą w jednej formie, a dla kogoś innego przyjąć całkowicie inny kształt. Jest to ekspansywne i wolne z samej swojej natury. Jest nieskończone. Nieskończoność jest podstawą tych rozrywek. Przygotowuj się, tęsknij, ale nie próbuj uczynić z tego obiektu swojego doświadczenia.

Kiedy Mahaprabhu mówił o wyższych Lila, było to tak, jakby był w transie. Będąc jakby w transie opisał Swoje wspaniałe doświadczenia w Kryszna-lila. Możemy znaleźć kilka przykładów tego rodzaju głębokich Lila: wyższe Lila Kryszny, o których opowiedział sam Mahaprabhu: Govardhana-lila i Jalakeli-lila, kiedy nieprzytomny wskoczyzł do oceanu i przez wiele godzin morskie fale unosiły Go, ze Swargadwar aż do Cakra-tirtha. Jalakeli Kryszny,opisał jak to się odbywa. Również w Chatak-parvat—Jego Lila nie mają końca. Kiedy Jego ciało przemieniło się, wyglądając jak dynia, również opisał Lila, ale natura tego opisu nie miała po prostu charakteru książkowego.

Więc często ostrzega się nas: „Nie próbuj. To przyjdzie samo z siebie. Kontynuuj program, który dały ci śastry i Guru i to przyjdzie automatycznie. Jeśli masz szczęście, to samo przyjdzie do ciebie. Nie jest to coś, co można dać temu, albo tamtemu. Nie wolno rzucać się na to w taki sposób.”

yatha yatha gaura-padaravinde

Skup się w pełni na Gaura-lila, a te rzeczy pojawią się w tobie same z siebie. Dzięki pośredniemu sposobowi, to przyjdzie do ciebie z wyższej krainy. Kiedy będzie zadowolone z ciebie, zejdzie w dół na jakiś czas i obdarzy cię doświadczeniem, które cię zadziwi. „Co to?!” I nawet jeśli wtedy zniknie, wycofa się, nie będziesz mia się czym martwić. Coś żywego. Spróbuj przyjść i zdobyć całość. Nie możemy uczynić tego naszym obiektem. To taka wzniosła rzecz! Taka wzniosła rzecz!

Nawet tutaj ciężko jest zrozumieć związek zwykłego człowieka ze jego bliskimi przyjaciółmi i tak samo jest z Lila Najwyższego Pana. Jak możemy ośmielać się wchodzić w to, szczególnie publicznie? To jest niemożliwe. Zewnętrznie możemy dać pewien opis zewnętrznych możliwości, ale nie rzeczywistą rzecz. Nie odważymy się tam wejść.

Pytanie: Czy mogą narysować coś ogólnego, jak kwiat lotosu?

Śrila Śridhara Maharaja: Kwiat lotosu reprezentuje ideę piękna, delikatności, takich rzeczy. Poszczególne płatki reprezentują różne poziomy rasam. Możemy postrzegać to w taki sposób – piękno, delikatność. Nie powinniśmy wprowadzać tam żadnych materialnych idei, tylko odległe podobieństwa. Zawsze musi istnieć kategoryczne rozróżnienie.

Zakaz czytania.

Nasz Mistrz nie pozwolił nam nawet czytać książek, gdzie opisane są te Lila: „Govinda-Lilamrtam”, a nawet „Stava-kusumanjali”, nawet „Ujjvala-nilamani”. Nie pozwolił nam na studiowanie i rozmawianie o tych książkach. Raczej jeśli usłyszałby, że ktoś próbuje dotykać wyższych Lila, opisanych w tych książkach, byłby bardzo poruszony. Nie lubił tego.

Dusta phala karibe arjjana - Śrila Bhaktivinod Thakura ostrzega nas, że jeśli odważymy się przekroczyć granicę, otrzymamy tylko złe rezultaty. Aparadha. Pokazane są kroki od najniższej pozycji, anartha. Sraddha, sadhu-sanga, sravan, kirttan, następnie anartha-nivrtti - niepożądane rzeczy w sercu znikną całkowicie. Następnie ruci, później asakti, poźniej bhava-bhakti . Następnie prawdziwe oddanie wypuści pędy. Później prema-bhakti, i sneha, mana, pranaya, raga, anuraga, bhava, mahabhava. Powinniśmy zbliżać się tam takimi etapami.

„Ach, on ma dwa życia. Jest poślubiony Kysznie i ‘ona’ ma dziecko”

Nie wiem jak wam to zrozumiecie, ale pewnego razu Prabhupada powiedział... Kiedyś był pewien starszy gentelman i chciał rozmawiać o tych rzeczach z Prabhupadem. Bardzo na to naciskał, aż ostatecznie opuścił towarzystwo Prabhupada i zamieszkał w odosobnieniu. Wcześniej zrobił dużo służby dla misji, ten gentelmen. Prabhupada powiedział : „Ach, on ma dwa życia. Jest poślubiony Kysznie i ‘ona’ ma dziecko”. Chodziło o to, że on był mężczyzną, ale uważając się za Gopi, chciał praktykować życie Gopi – intymny związek Kryszny i Gopi. Bardzo tego pagnął, ale Prabhupada powiedział: „On zamienił się w kobietę, Gopi, a po kontakcie z Kryszną urodziła dziecko!”

Innego razu Guru Maharaja Prabhupada, Śrila Gaura Kisora Babaji siedział w chatce, nad Gangesem. Jeden z uczniów Prabhupada, opuścił jego towarzystwo i imitując Gurudeva Prabhupada, Gaura Kiśora Babajiegi, wybudował niedaleko niego małą chatkę, w której naśladował jego bhajan, Harinam, czytał Narottama Thakura, wszystkie te rzeczy, i przestrzegał w swoim życiu ścisłego vairagyam. Gaura Kiśor Babaji stwierdził pewnego dnia, że jeśli ktoś pójdzie na porodówkę i zacznie udawać bóle porodowe, z samgo naśladowania dźwięków nie urodzi się dziecko. Żeby dziecko naprawdę się urodziło potrzebne jest wiele ważnych czynności, poprzedzających narodziny. Tak ocenił tego gentelmana.

Czysta dobroć.

Więc Suddha-sattva, czysta dobroć, najpierw musisz wejść w kontakt z czymś co nazywa się Suddha-sattva. Visuddha-sattva, świat nirguna. Suddha-sattva oznacza nirguna. Najpierw musisz wejść w kontakt z nirguna i dopiero wtedy możesz spróbować zbliżyć się do subtelnych wydarzeń, które mają tam miejsce.
Nie po prostu dla zaspokojenia ciekawości. „Głupcy pchają się tam, gdzie nawet aniołowie boją się stąpać.” Powinniśmy się zbliżać do tego w takim duchu. Równocześnie jednak dzięki łasce Boga, nie powinniśmy być sceptykami, myśląc: „Przeanalizuję to wszystko do ostatniego szczegółu i dopiero wtedy przyjmę to co mówisz.”

Obrazek

Zawsze zwracał uwagę na podstawy, nauczając
że owoc przyjdzie sam z siebie.

Istnieje wiele rzeczy poniżej, ale urok i sensowność wyższego wymiaru powinny wystarczyć, aby przekonać kogoś do przejścia na tą stronę, natomiast te wyższe Lila powinny być ustawione wysoko ponad naszymi głowami. Musimy się obchodzić z tymi Lila bardzo ostrożnie, zwłaszcza z Madhurya-lila.
Właśnie niedawno wspominałem jak około roku po tym, jak przyłączyłem się do Misji, Prabhupada zorganizował nauczanie we Vrindavana, na okres całego miesiąca. Poprosił wtedy Maharaja, Bharati Maharaja, żeby objaśnił siódmą pieśń Śrimad-Bhagavatam; historię Prahlada, zamiast historii Kryszny, Radha-Kryszny, Yaśody, czy czegokolwiek z Vrindavana. „Najpierw nauczaj śuddha-bhakti Prahlada. U nich jest pełno sahajiya. Po prostu pomóż im zrozumieć, żeby najpierw weszli na poziom bhakti; Kryszna-lila są daleko, daleko w górze.

Więc ludzie we Vrindavana dziwili się: “O co tu chodzi? Mówią o Śrimad-Bhagavatam, ale opuszczają dziesiątą pieśń i mówią tylko o Prahlada-lila, niższym etapie bhakti. Dziwne.”
Dowiedziałem się później, że Śrila Prabhupada osobiście dał wykład pomiędzy Radha Kunda i Śyama Kunda, na granicy pomiędzy tymi dwoma miejscami. Nauczał tam przez kilka dni. Czytał i objaśniał „Upadesamrtam” Śrila Rupy Goswamiego. Nie mówił o Śrimati Radharani, ani o Krysznie, ale o "Upadesamrtam ” – o podstawach. Zawsze zwracał uwagę na podstawy, nauczając że owoc przyjdzie sam z siebie. „podlewaj korzeń, podlewaj korzeń, a owoc zjawi się sam z siebie.”
Siedząc pomiędzy Radha Kunda i Śyama Kunda mówił nie tylko o Bhagavatam, ale i o „Upadesamrtam”. „Upadesamrtam” jest esencją nauk Mahaprabhu i Rupy Goswamiego.

vaco vegam manasah krodha-vegam
jihva-vegam udaropastha-vegam
etan vegan yo visaheta dhirah
sarvam apimam prthivim sa sisyat

I ostatnia śloka:

krsnasyocaih pranaya-vasatih preyasibhyo'pi radha
kundam casya munibhir abhitas tadrg eva vyadhayi
yat prestair apy alam asulabham kim punar bhakti-bhajam
tat premedam sakrd api sarah snatur aviskaroti

Śrila Prabhupada wyjaśniał te rzeczy i nawet nie wspomniał o Govinda-lilamrtam czy Sri Krsna Bhavanamrta Visvanatha Chakravarti; opuścił te rzeczy. Tak wyglądało nasze szkolenie.
Pujala raga-patha gaurava bhange, to zawsze powinno być nad naszymi głowami, nasza nadzieja, życie po życiu, na zawsze. Powinniśmy raczej pielęgnować nadzieję, czystą nadzieję, że pewnego dnia znajdziemy nasze miejsce w tamtej krainie.

Pytanie: Czasami w Śri Czejtania Czaritamricie, Śrila Krsna Das Kaviraj Goswami odsyła nas do Govinda-lilamrtam, Ujjvala-nilamani i innych tak poufnych książek. Jak mamy się do tego odnieść?

Śrila Śridhara Maharaja: Istnieją trzy rozdziały "Sri Caitanya Caritamrty”, w które generalnie nie wolno nam wchodzić, włączając w to do pewnego stopnia rozmowę z Ramanandą Raya. Nie mamy wstępu do fragmentów opisujących Lila Radha-Govindy. Oczywiście kiedy odbywa się parayan (intonowanie całej książki), czytamy wszystko, ale bez zwracania szczególnej uwagi na Lila najwyższego poziomu ragi. Jest to zakazane: „Nie próbuj wchodzić w szczególy. To przyjdzie automatycznie, w swoim czasie. Nie mów o tym publicznie. Nie przedstawiaj tego publicznie.”

Kiedyś we Vrindavana miało miejsce następujące wydarzenie. Pewnego razu przyjaciel z dzieciństwa, obecnie adwokat, odwiedził Prabhupada, który w ramach rewanżu pojechał w odwiedziny do niego. Powiedziano mu, że jego przyjaciel jest na górze. Kiedy tam poszedł, zobaczył, że Goswami objaśnia Rasa-lila ze „Śrimad Bhagavatam”. Prabhupada po prostu ukłonił się i odszedł. Natychmiast odszedł. Wtedy jego przyjaciel również wyszedł z pokoju i zpaytał: „Rozmawiamy o Rasa-lila, ale ty nie chciałeś z nami usiąść. O co chodzi?”
Śrila Prabhupada odpowiedział: “Nasz Guru powiedział, że jeśli będziemy słuchali objaśnień Rasa-lila popełnimy obrazę. Dlatego, nie chcąc popełnić obrazy nie mogłem zostać. Jest to polecenie mojego Guru. Słuchanie wyjaśnień Rasa-lila jest aparadhą.”

Obrazek

Ostatnio edytowano 14 lip 2008, o 13:37 przez Kalpataru, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Głupcy pchają się tam...
PostNapisane: 14 lip 2008, o 13:33 

Wola Gurudeva.

Więc pokazano nam taki ścisły standarat. Ja też tak nauczam. W tak wielu innych miejscach za pomocą kukiełek pokazuje się Rasa-lila, ale ja nigdy tego nie robię. Podążając za tym, co wierne jest mojemu zrozumieniu woli i słów mojego Gurudeva, nie biorę udziału w pokazach Jhulana-rasa, czy Rasa-lila, ani niczego w tym rodzaju. Jestem wewnętrznie przekonany, że sprzeciwiałoby się to praganieniu mojego Guru Maharaja. Obecnie, w tak wielu matha mogę widzieć, że to robią, ale ja ściśle tego unikam. Jhulana-lila, Rasa-lila. Uważam, że te tematy są dla nas zbyt zaawansowane. Jeśli chcę osiągnąć zrozumienie, a nie tanią popularność, muszę być wierny słowom mojego Gurudeva. Oni mogą to robić, żeby przyciągnąć ludzi, zarabiać pieniądze, stworzyć atmosferę przyjazną nauczaniu, ale ja tego nie robię/ Nie chcę popularności, ani pozycji Acaryi. Jestem uczniem.

Jestem ciągle uczniem, uważam się za ucznia. Wiernego ucznia. Ze wszystkich sił próbuję trzymać się tego, co usłyszałem od mojego Gurudeva. Nie chcę powodować szkód dla spełnienia moich celów. Próbuje tego nie robić. Oczywiście dla nauczania na wielką skalę oni mogą podążać różnymi ścieżkami. Są wolni. Ale ja tak nie robię. Próbuję.

Szczerość

Kiedy Prabhupada zaproponował mi wyjazd na Zachód, odpowiedziałem, że nie uważam się kompetentny, żeby tam nauczać. „Nie będę w stanie osiągnąć tam sukcesu.” Powiedziałem mu o dwóch argumentach przeciwko mojemu wyjazdowi. Kiedy się to rozniosło, pewni sannyasini zaczęli okazywać mi wielki szacunek. „O co chodzi? Tak wiele osób pragnęłoby takie sposobności. Chcesz stracić taką szansę? Odrzucasz korzyści, płynące z pozycji wielkiego nauczającego. Nie ma w tobie takiego pragnienia?”
Odpowiedziałem: “Tak Maharaja, nie pragnę takiej pozycji. Moją jedyną, pokorną ambicją jest bycie uznanym za szczerego wielbiciela Mahaprabhu, Śri Czejtania Deva. Nie pragnę zostać wielkim nauczającym.”

Łaknienie łaski.

Taka jest moja natura. Chcę prawdy i modlę się o łaskę Waisznawów i was wszystkich, żeby nigdy nie pojawiła się we mnie taka ambicja, ale żebym mógł być najpokorniejszym sługą Pana, żebym nigdy nie zbłądził.
Mogę pełnić najniższy rodzaj służby. Tad dasa-dasa-dasanam dasatvam dehi prabho. Niech moja wiara będzie tak silna i takiej jakości, żeby mogła mnie uszczęśliwić nawet najdrobniejsza służba dla Niego, Boska Służba. Mogę nie otrzymać szansy pełnienia służby jako wysoki oficer, ale niech będę zadowolony z najdrobniejszego połączenia z Boskością.
Mahaprabhu mówi: “Po prostu uważaj mnie za drobinę kurzu u Twoich stóp, Kryszno.”

ayi nanda tanuja kinkaram
patitam mam visame bhavambudhau
krpaya tava pada-pankaja-
sthita-dhuli-sadrsam vicintaya

O Nandanandana, synu Króla Nandy, chociaż jestem Twoim wiecznym sługą, to z powodu owoców moich własnych uczynków (karma), upadłem w ten straszny ocean materialnej egzystencji. Prosze, łaskawie uważaj mnie za cząsteczkę kurzu u Twych stóp.
Jest to dla nas wskazówka, „Uważaj mnie za cząsteczkę kurzu u Twych stóp.” Nasza wiara powinna rozwinąć się do takiego stopnia, że będziemy szczęśliwi, mogąc być cząsteczką pyłu u Jego stóp. A wtedy, zgodnie z Jego słodką wolą, wszystko może się zdarzyć. Ale naszym pokornym celem powinno być osiągnięcie choćby najdrobniejszego połączenia z Boską Rzeczywistością, nie z jakimś wymyślonym Kryszną.

Bardzo słodkie. Raga-patha. Jesteśmy sługami raga-patha. Jesteśmy w viddhi-marga, pod kontrolą śastrycznzych wskazówek. Zawsze musimy żyć i działać pod kontrolą wskazówek śastr i zawsze utrzymywać raga-patha nad naszymi głowami, jako nasz cel.

Obrazek

Wielce poruszony.

Pewnego razu, kiedy nasz Śrila Prabhupada był nad Radha Kunda doszło do następującego incydentu. Pewien pandit w swoim wykładzie powiedział: „Jesteśmy braminami we Vrajy. Możemy pobłogosławić Raghunatha Das Goswamiego." Ta uwaga bardzo poruszyła Prabhupada. „Das Goswami jest naszym najwznioślejszym acaryą, w grupie Gaudiya, a ten człowiek mówi, że jest w stanie go pobłogosławić? I ja mam tego słuchać?” Przerwał posiłek i powiedział: „Jeśli byłbym zwykłym babajim, nie przejmowałbym się, po prostu opuściłbym to miejsce, ale ja jeżdżę tutaj samochodem, jako Acarya i spoczywa na mnie odpowiedzialność. Przyjąłem pozycję Acaryi i moim obowiązkiem jest ochrona sampradayi. Muszę wymieść z sampradayi wszystkie odchylenia. Jak więc mogę tolerować obrażanaie mojego Guru?”
Odstawił więc swoje jedzenie i powiedział: “Dopóki nie dostanę jakiegoś pratikar (odpowiedni argument, lekarstwo), nie będę jadł. Nie jestem w stanie jeść.”

To jest rzeczywistość.

Myślę, że udało mi się dzisiaj przedstawić uczucia mojego Gurudeva! Dzisiaj zrobiłem coś, żeby wyjaśnić jego pozycję.
Pujala raga-patha gaurava-bhange - to wystarczy. Tad dasa-dasa-dasanam dasatvam dehi prabho... To nie jest po prostu przenośnia, zwykła poezja. Mahaprabhu mówi:

naham vipro na ca nara-patir napi vaisyo na sudro
naham varni na ca grha-patir no vana-stho yatir va
kintu prodyan-nikhila-paramananda-purnamrtabdher
gopi-bharttuh pada-kamalayor dasa-dasanudasah

Nie jestem kapłanem, królem, kupcem, czy robotnikiem (brahmana, ksatriya, vaisya, sudra ); nie jestem też studentem, głową rodziny, kimś kto wycofał się z życia rodzinnego, czy mnichem-żebrakiem (brahmacari, grhastha, vanaprastha, sannyasi ). Uważam się za sługę sługi sługi lotosowych stóp Śri Kryszny, Pana Gopi, który jest uosobieniem w pełni rozwiniętego (wiecznie objawiającego się) nektariańskiego oceanu, który pełny jest Boskiej Ekstazy.

To nie jest po prostu językoway ozdobnik. To rzeczywistość. To rzeczywistość. Uczucie, że jesteśmy mali, świadczy w rzeczywistości o naszych kwalifikacjach do osiągnięcia wyższej służby. Odrzucenie ego i wyrzeczenie się siebie jest konieczne, żeby z tego najniższego poziomu wejść do tamtej krainy. Jeśli naprawdę chcemy się z tym połączyć musimy stać się najmniejszym z najmniejszych, porzucić wszystkie wymagania. Musimy przejść transformację i dopiero wtedy będziemy mogli wejść w kontakt z tamtym wymiarem, będziemy mogli się tam udać.

Nawet małe skażenie duchem wykorzystywania, najdrobniejsza drobinka materialnych ambicji, nie pozwoli nam się tam udać. To kolejna rzecz: pratistha. Pratistha polega na umacnianiu swojej pozycji, pragnieniu nieśmiertelności, byciu niezwyciężonym. Jest to przeciwieństwo wyrzeczenia się siebie; skłonność do umacniania swojej pozycji: „Muszę pozostać. Muszę żyć.” Ale jeśli to konieczne, powinniśmy być gotowi umrzeć dla Kryszny.

marobi rakhobi - yo iccha tohara
nitya-dasa prati tuwa adhikara

“Zabij mnie albo uratuj; tak jak chcesz, gdyż to Ty jesteś mistrzem Twojego wiecznego sługi.”
Żolnierz-samobójca! Jeśli to konieczne umrze dla swojego kraju. Odejdzie w cień. Jeśli to konieczne, niech moje istnienie odejdzie w niebyt dla satysfakcji Kryszny.” Właśnie takie nastawienie, taka bezinteresowność konieczne są dla odnalezienia tamtej krainy.
Niech pobłogosławi nas Prabhupada Śrila Saraswati Thakur. Wszelka chwała Guru i Gaurandze! Wszelka chwała Guru i Gaurandze!

Oglądając skarbiec

(Zwracając się do zebranych wielbicieli…)

Pomagacie mi w znajdywaniu w moim sercu tak wielu pięknych i wartościowych rzeczy. To dzięki waszej pomocy te wszystkie, stare wspomnienia powracają do mnie jak żywe. Dzięki wam jestem zmuszony szukać tych wewnętrznych rzeczy, którymi kiedyś obdarzył mnie mój Gurdeva. Znowu mam sposobność oglądania skarbca. Dzięki mówieniu o tym co usłyszałem u lotosowych stóp mojego Gurudeva, znów mogę oglądać skarbiec.

To jest nasza edukacja, to co dostałem u lotosowych stóp Gurudeva. Po prostu szczerze próbuję wam to przekazać.

Powiedział nam, że nie wolno nam zamieszkać nad Radha Kunda. Pewnego dnia, niedaleko Lalita Kunda... znajduje się tam Swananda Sukhanda Kunda i stoi tam jednopiętrowy budynek. Więc powiedział nam: „Potrzebne jest drugie piętro, ale ja nie będę mógł tam mieszkać.”
Zapytałem więc: “Skoro nie będziesz mógł tam mieszkać, to kto będzie? Po co kończyć budowę?”
“Nie, nie rozumiesz. Będą tam mieszkały lepsze osoby: Bhaktivinod Thakura, Gaura Kisora Babaji Maharaja. Oni będą tam mieszkali, a my zostaniemy na parterze, żeby im służyć.”

Powiedział też: “Zamieszkam w Govardhana. Radha Kunda to najwznioślejsze miejsce, miejsce naszego Guru Maharaja, naszych Gurudevów. Oni będą miszkali tutaj, blisko związani z Lila, ale my nie mamy kwalifikacji, żeby tu mieszkać. Dlatego zamieszkamy w Govardhana, trochę dalej. Ponieważ musimy służyć naszemu Gurudevowi, powinniśmy byc blisko, ale nie wolno nam mieszkać zbyt blisko. Nie jesteśmy tego godni.”

pujala raga-patha gaurava bhange

Ton jego nauczania, przez całe jego życie był taki: “To jest bardzo wzniosłe, bardzo wzniosłe. Powinniśmy szanować to z daleka.” Musimy ustanowić na całym świecie właściwy szacunek dla wyższych Lila: „To jest za wysokie.”
Pewnego razu w Allahabad, może w roku otrzymania inicjacji przez Śripada Swami Maharaja, dając wykład w parku park Srila Saraswati Prabhupada powiedział: „Jestem tutaj, żeby wyzwać do walki każdego i udowodnić mu, że najwyższa pozycja zajęta jest przez mojego Gurudeva, przez Śrila Bhaktivinoda aThakura i Mahaprabhu. Każdy może stanąc ze mną do walki. Jestem gotowy. Jestem gotowy wyzwać w ten sposób każdego. Jestem gotowy ustanowić tron w najwyższym miejscu- tron dla mojego Gurudeva.”

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 lip 2008, o 13:21 

Rozumiem, że tutaj słowa "Prabhupada" odnosza się do mistrza duchowego Śrila Prabhupada czyli Bhaktisiddhanty Saraswatiego Goswamiego. Czy tak?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 lip 2008, o 13:46 

Trisama napisał(a):
Rozumiem, że tutaj słowa "Prabhupada" odnosza się do mistrza duchowego Śrila Prabhupada czyli Bhaktisiddhanty Saraswatiego Goswamiego. Czy tak?

Tak, oczywiscie. Myslalem, ze bedzie widoczne z kontekstu, ale w sumie chyba potrzebne jest wyjasnienie.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1