Teraz jest 29 lip 2026, o 01:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak być zawsze pogrążonym w intonowaniu świętych Imion?
PostNapisane: 1 wrz 2007, o 08:12 

Zanim ktoś stanie się skupiony na intonowaniu świętego imienia Kryszny, może to zabrać trochę czasu. Hari-bhakti-wilasa stwierdza: „Święte imię Hari może być zawsze obecne w ustach tylko tego, kto doskonale wielbił Wasudewę przez setki wcześniejszych żyć.”
Śri Kryszna wyjaśnia w Bhagawad-gicie, że ciągłe intonowanie jest symptomem zaawansowanego bhakty:

satatam kirtajanto mam, jatantaś ća dridha-wratah
namasjantaś ća mam bhaktja, nitja-jukta upasate

„Zawsze intonując Moje chwały, starając się z wielką determinacją, kłaniając się przede Mną, te wielkie dusze ciągle wielbią Mnie z oddaniem.” (Bg. 9.14)

Śrila Wiśwanatha Ćakrawarti Thakura mówi, że sanskryckie słowo satatam oznacza, że nie ma ograniczeń, co do czasu, miejsca i okoliczności (kala, deśa, patra) w śpiewaniu chwał Kryszny. Śri Ćajtanja Mahaprabhu także powiedział, że nie ma twardych i mocnych zasad w intonowaniu Hare Kryszna. Tak jak Pan Kryszna powiedział: satatam kirtajanto mam, Pan Gauranga powiedział: kirtanijah sada harih, „Zawsze intonuj imię Hari.”
Osiągnięcie stanu ciągłego intonowania możliwe jest dla bhakty, który jest pokorny, tolerancyjny, szanujący wszystkich i nigdy nie szukający osobistego zaszczytu. We wszystkich okolicznościach powinniśmy starać się intonować maha-mantrę Hare Kryszna, w czasie myślenia, czucia, pragnienia, oddychania, słuchania, widzenia, mówienia, dotykania, smakowania, czuwania, jeżdżenia, kąpania, ubierania, chodzenia, siedzenia, prowadzenia, pracowania, odpoczywania, spania, śnienia i umierania.
„Nawet wtedy, kiedy idziesz, możesz łagodnie intonować Hare Kryszna Hare Kryszna. Nawet, jeśli jedziesz gdzieś autobusem, możesz intonować. A gdy odpoczywasz lub udajesz się na spoczynek, także możesz intonować. Nawet w toalecie, gdy się kąpiesz, możesz intonować. W ten sposób nie ma ograniczenia lub restrykcji w intonowaniu świętego imienia Boga, Kryszny, i Jego energii, Hary.” (SPL 22/4/70)
„Zaleceniem jest kirtanija sada hari, należy ciągle intonować cały dzień. Szesnaście rund to tylko minimum, jakie ustaliłem dla moich uczniów, aby przynajmniej tyle intonowali. W rzeczywistości, intonowanie powinno trwać cały czas.” (SPL 25/6/74)

Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Siva
PostNapisane: 1 wrz 2007, o 13:35 

to wielka prawda Divya świete imie jest wielka moca moza sie tego przekonac intonujac własnie jesli poza sie ten transcedentalny smak i ile daje swiete imie nie ma takiej mozliwosci zapomnienia robi sie to gdzie kolwiek i zawsze!!ja tak mam nawet teraz gdy jestem na forum potrafie sobie intonowac lub słuchac :)

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1